Museorekisteröity Mercedes-Benz täyttää tänään 40 vuotta – ainakin jos mittarina käytetään ensirekisteröintiä Suomeen.
Tällä sivustolla olemme seuranneet jo useamman vuoden ajan harrasteautoilua vanhan autoklassikon kanssa. Mercedes-Benz 500 SEL (V126) on viihdyttänyt sivustomme seuraajia jo keväästä 2021 saakka.
Alkava vuosi on ainakin jossain määrin tälle Mercedekselle myös juhlavuosi. Mercedes täyttää nimittäin pyöreitä – ainakin jos mittarina käytetään auton ensirekisteröintipäivää Suomeen. Trafin tiedoissa nimittäin seisoo, että Mercedeksen ensirekisteröinti on suoritettu 2.1.1985. Ja kun auto on historialtaan Suomi-auto, tätä päivää voi käyttää loogisena syntymäpäivänä. Vai voiko?
Miten lasketaan auton ikä?
Auton iän laskeminen on muuten hauskaa puuhaa, joka ei olekaan ihan niin yksinkertaista, mitä ehkä ensiksi kuvittelisi. Seuraamamme Mercedes-Benz on lähes kaikkien virallisten dokumenttien mukaan vuosimallia 1985, joten auto täyttää nyt pyöreitä – vai täyttääkö sittenkään?
Auton tarkkaa valmistuspäivää emme tätä kirjoittaessa tiedä. Olemme tosin saaneet vinkkejä, joiden mukaan esimerkiksi Veholta voisi saada hankittua auton kantakortin, josta ilmenisi tarkempi valmistuspäivä. Tällä hetkellä paras tieto valmistusajankohdasta on syyskuu 1984, joka löytyy Lastvin-sivustolta, kun auton tiedot hakee VIN-numeron pohjalta.
Periaatteessa auto on siis syntynyt jo syksyllä 1984, mutta otettu käyttöön vasta seuraavan vuoden puolella. Tämä on sinällään täysin loogista, sillä auto on valmistettu Saksassa, mutta tilattu Suomeen. Vielä 1980-luvulla asiat eivät tapahtuneet yhtä nopeasti kuin nykyään, joten on ihan loogistakin, että käyttöönotto Suomessa otti aikansa.
Kikkailtiinko tilinpäätökseen vai seuraavaan vuosimalliin?
Mielenkiintoinen kuvio tulee myös siitä, onko autolle mahdollisesti tehty jonkin sortin kikkailua. Erilaisia rekisteröintikikkailuja on nähty iät ja ajat, eikä ilmiö ole nytkään kadonnut mihinkään.
Nykyään ei ole nimittäin mitenkään poikkeuksellista, että jotkut maahantuojat tahtovat kaunistella rekisteröintitilastoja vuoden lopulla. Tällöin Suomeen tilataan iso erä autoja ja laitetaan ne heti rekisteriin, vaikka autoilla ei olisi vielä ostajia tiedossa. Kikkailun tavoite on simppeli: saada rekisteröintitilastot näyttämään hyviltä, mikä toisi autolle mainetta ja kunniaa.
Joskus tällaisen erän autoja saakin ostettua erilaisin alennuksin, sillä mitenkään tavatonta ei ole sekään, että näitä ”rekisteröintitilastojen kirittämisautoja” on myyty heikolla katteella – joskus todennäköisesti jopa pienellä tappiolla.
Se nykyajasta, palataan nyt vanhaan Mersuun. Erityisesti Mercedes-Benzin omistajilla on ollut joskus tapana pitkittää vuoden loppupuolella auton hankintaa siten, että auton käyttöönotto menee seuraavan vuoden puolelle. Porkkana tässä on selvä: pienellä kikkailulla auto saadaan (ainakin paperilla) seuraavan vuoden malliseksi. Kalliin Mercedeksen kanssa tällä pienellä yksityiskohdalla voi olla suuri merkitys jälleenmyyntiarvossa.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin
Moinen kikkailu on ollut yleistä etenkin yksityiskäytössä, mutta on sitä osattu myös yrityspuolella. Yrityksillä rajat ovat saattaneet olla joskus jopa päinvastaiset, sillä veroteknisistä syistä auto on kannattanut hankkia edellisvuoden puolelle.
Joskus puhutaan ”tilinpäätösautoista”, mikä tarkoittaa siis sitä, että hyvin taloudellisesti menneen vuoden päätteeksi voidaan hankkia yritykselle auto. Auto laitetaan yrityksen hankintoihin ja tällä tavalla saadaan voittoja vähän pienemmäksi, jolloin myös veroja tarvitsee maksaa vähemmän. Kukapa nyt haluaisi maksaa paljon veroja, jos vaihtoehtona on maksaa vähemmän veroja ja saada uusi hieno auto!
Miten kävi Armas-Mersulle?
Armas-Mersumme onkin vähän kinkkisempi tapaus, että mitä tässä on mahtanut käydä. Kuten jo totesimme, auto on rullannut tehtaalta ulos todennäköisesti syyskuussa 1984, ja Suomessa se on otettu käyttöön vasta 2.1.1985. Mitä kaikkea tuon aikajakson välissä on käynyt, se on pysynyt mysteerinä.
Varmaa on kuitenkin se, että tämä Mercedes on yritysauto – olihan sen ensimmäinen omistaja vuorineuvos Armas Puolimatka yrityksineen. Tämän auton historiassa erikoistahan on myös se, että Puolimatkan yritys hankki auton juuri ennen suurta yrityskauppaa, jonka jälkeen auto kuitenkin päätyi Puolimatkan yritykseltä yksityishenkilö-Puolimatkalle.
Sitä tarina ei kerro, miksi Mercedeksen rekisteröinnissä vitkuteltiin vuoden 1985 puolelle. Oliko kyseessä silkka vahinko, vai tietoisesti haluttu tapahtuma? Lähiaikojen projektina olisi hankkia autolle kantakortit niin Veholta kuin myös Museovirastolta. Kenties kantakorteista voisi saada jotain vinkkiä tapahtumien kulkuun.
Joka tapauksessa, tällä erää 2.1.1985 on ensimmäinen ja vanhin tarkka päivämäärä, joka Mercedeksemme papereista löytyy. Sitä kautta sen pitäminen auton syntymäpäivänä ei ole mielestämme täysin perusteetonta.
Näin ollen, juhlistakaamme tänään ja läpi vuoden 2025 tätä 40-vuotiasta johtotähteä!
Nyt luetuimmat