Nyt on kesäautojen nukkumaanmenoaika. Tulevana talvena Armas nukkuu toivottavasti entistäkin sikeämmin.
Jaahas, se olisi taas yksi kesäkausi autoharrastamista takana. Järjestyksessään neljäs kesä Mercedes-Benz 500 SEL:n eli ”Armaksen” kanssa oli tapahtumia täynnä, joista kaikkia emme itse asiassa ole ehtineet vielä tällä sivustolla raportoida – ei se mitään, sillä talven hiljaisuudessa on hyvää aikaa tarinoida näistä lisää.
Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin jälleen auton talvisäilytyksen ihanuuteen. Vaikka kesäautot eivät talvikaudella liiku usein metriäkään, sillä on loppupeleissä iso merkitys, miten ajoneuvo tulee saatettua talviunille. Heikosti tai huolimattomasti tehtynä auto nimittäin altistuu erilaiselle epämukavalle, mikä voi heijastua negatiivisesti vaikkapa auton arvonkehitykseen.
Siellä se lepää. Nätisti muotoon ommellun suojapeitteen alla.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä
Neljäs yhteinen kesä tarkoittaa samalla sitä, että Armas peitellään talviunille nyt neljättä kertaa. Joku voisi sanoa, että kun on jo useampi kerta alla, niin talvisäilöntään asettelu alkaa hoitumaan tässä vaiheessa jo rutiinilla. Ehkä näinkin, mutta ei välttämättä.
Omakohtaisen kokemuksemme pohjalta kokemus ei tuo aina varmuutta, vaan pikemminkin laiskuutta. Kun peittelimme Mersun ensimmäisille talviunille muutama vuosi sitten, urakka tehtiin erittäin tarkasti ja suunnitelmallisesti. Viimeisen päälle tarkkoihin rutiineihin kuului auton pesut, ilmanpaineiden tarkastukset ja muut pienet yksityiskohdat.
Toisena ja kolmantena ”pyssynpesiäisinä” into hieman laantui, eikä kaikkea jaksanut hoitaa enää aivan yhtä suurella pieteetillä. Auton talviteloille asettelu tuntui aina vain helpommin unohtuvan ja suoraviivaistuvan, eikä ihan yhtä kattavaa tsekkilistaa jaksanut käydä ruljanssissa läpi.
Pohjaremmit ovat kätevät, sillä niiden avulla voidaan varmistaa se, ettei suojapeite vahingossakaan liiku omia aikojaan. Tätä ominaisuutta olisi meillä tarvittu jo aiemminkin.
Virheistä oppii
Yksi talvisäilömiseen liittyvä huolimattomuusvirhe on jäänyt kaivelemaan poikkeuksellisen pahasti. Kesä 2022 oli Armakselle huomion huippuvuosi. Alkukesään kuului hääautona toimiminen ja loppukesästä vierailu Moottorin klassikkojutussa. Näiden juhlahetkien vuoksi auto kävikin kauden alussa fiksaajalla, joka taikoi auton maalipinnan jälleen uuteen iskuun.
Fiksaaja teki hyvää työtä ja Mersun maalipinta näytti erinomaiselta läpi kesän 2022. Se olisi todennäköisesti näyttänyt hyvältä myös vielä seuraavanakin keväänä, jos auton olisi malttanut peitellä huolellisesti. Tuohon aikaan auto saateltiin talviunille muutaman vanhan lakanan avulla – siis vailla kunnollisia välineitä.
Lakanoiden asettelu oli hieman huolimatonta ja taisipa talven puhuri hieman nostaa jotain helmaa ylös talven aikana. Joka tapauksessa keväällä kesäkautta avatessa jouduimme heti huomaamaan, että edellisen kesän fiksaustyöt ovat enää muisto vain niiltä osin, jotka eivät ole mahtuneet peiton alle.
Talven aikana autoon tarrautui nimittäin paksu pölykerros niille osille, joille ei riittänyt peittoa – eikä tämä pöly irronnut enää aivan yhtä hyvin maalipinnasta. Peiton alla maalipinta näytti yhä hyvältä, mutta se ei paljoa lohduta. Fiksaajalle piti palata, jos maalipinnan halusi taas näyttävään kuntoon. Se taas tiesi ainakin jossain määrin täysin turhaa rahankulutusta.
Kunnon peittoa, mutta yleismalli vai autokohtainen?
Vahingoista kannattaa ottaa opiksi, joten tästä viisastuneena päätimme hankkia Mercedekselle hyvän ja laadukkaan suojapeitteen. Suojapeite on kertainvestointi, joten kun tekee kerran hyvän ja laadukkaan hankinnan, kestää peitto usein yhtä kauan kuin autokin.
Suojapeitteitä on monenlaisia. Autotarvikeliikkeet ovat täynnä erilaisia yleismallisia peittoja, jotka saattaisivat nekin ajaa ihan hyvin asiansa. Meidän Mercedeksemme tapauksessa haastetta tuo kuitenkin auton suuri koko. S-sarjan Mercedes on muutenkin iso auto ja 14 senttimetrin lisämittaisena SEL-mallina entistäkin pidempi. Kaikki yleismallin peitteet eivät välttämättä riittäisi mitoiltaan Armaksen ylle.
Toinen hankala kohta voi tulla vastaan yleismallisen peitteen muodoista. Tällainen 1980-luvun Mercedes on muotoilultaan vielä hyvin konservatiivisen laatikkomainen porrasperä, jotka ovat jäämässä aina vain harvinaisemmaksi uusissa autoissa – onhan Volvokin lopettamassa sedan-korimallit kokonaan. On epätodennäköistä, että yleismallin suojapeite istuisi Mersun ylle aivan tip top.
Myös hinta-asiat puolsivat kerrankin laadukkaan tuotteen hankintaa. Yleismallisen suojapeitteen hinnat kipuavat nykyään varsin usein lähelle sataa euroa, mikä on kova hinta tuotteesta, joka ei välttämättä istu paikoilleen tai toteuta sille suunnattua tehtävää. Laadukkaampi tuote maksoi vähän enemmän rahassa, mutta maksaa itsensä varmasti takaisin parempana toimivuutena ja helpompana käsiteltävyytenä.
Autopeite.fi sponsoroi Mercedestämme Coverzonen tuotteilla. Saimme autolle niin ulko- kuin sisäkäyttöön soveltuvat suojapeitteet.
Autopeite.fi:n verkkokaupasta mallikohtainen tuote
Lopulta saimme Autopeite.fi:n valikoimasta kokeiluun juuri Mersumme mitoilla tehdyt autopeitteet – peräti kahdessa eri mallissa. Autopeite.fi lähetti meille kokeiluun niin ulko- kuin sisäkäyttöön soveltuvat suojapeitot. Näitä kahta tuotetta esittelimme jo tässä artikkelissa.
Koska tuttu talvisäilömme sijaitsee sisätiloissa, ensi talven Mercedeksemme nukkuu siis sisäpeiton suojissa. Ulkopeitto saa luvan jäädä varastoon, mutta sillekin voi tulla vielä joskus tarvetta. Se nimittäin soveltuu hyvin suojaamaan autoa myös kesäisin, jos autoa haluaa säilyttää lyhyen aikaa ulkona. Suomen kesässä esimerkiksi aurinko on yllättävän turmiollinen vanhalle ajoneuvolle.
Sahara-sisäpeitto on ohuemman materiaalinsa ansiosta yllättävän ketterä asettaa paikoilleen. Samasta syystä sen saa myös pakattua tiiviimmin kasaan siinä kohti, kun ensi keväänä on aika ottaa Mersua taas takaisin kesäkäyttöön. Sahara-peitettä on toki tarkoitus käyttää jatkossa myös kesällä, eli aina kun auto ajetaan talliin, se menisi peiton alle lepäämään. Katsotaan onnistuuko tämä käytäntö miten hyvin.
Tänä kesänä Mercedes ei käynyt fiksaajalla, eli erityistä extravarovaisuutta maalipinnan kunnolle ei tarvinnut tehdä. Ensi kesänä auto käy taas fiksaajalla ja jo nyt odotamme mielenkiinnolla sitä, miten paljon paremmassa kunnossa maalipinta pysyy, kun auton verhoilee suojapeitteellä.
Oli kyseessä vanha tai uusi Mersu, keulakoristeen kanssa saa olla hyvinkin varovainen. Johtotähden tähtäin istuutuu nätisti suojapeitteen alle, mutta sitä olisi hyvä suojata jotenkin.
Mersu-merkit ja antennit tuottivat päänvaivaa
Verkkokaupasta tilattu suojapeite on heti valmis otettavaksi käyttöön. Siihen ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, säätöjä tai oikeastaan mitään muutakaan. Pohjaremmien klipseihin kannattaa sujauttaa silikonisuoja naarmujen minimoimiseksi, mutta muuten mitään alkuvalmisteluja ei tarvita.
Ennen tuotteen sovittamista paikoilleen meitä kuitenkin mietitytti kaksi asiaa. Mercedeksessämme on kasarin autolle tyypilliseen tapaan komea piiska-antenni, sekä luonnollisesti auton keulaa koristaa johtotähden merkki. Miten nämä kaksi soveltuvat suojapeitteen alle?
Antenni tuotti lopulta odotettua vähemmän ongelmia. Vaikka antennit olivat aikoinaan pitkiä, irtosivat ne hyvinkin ketterästi. Piiskan voi irrottaa autosta pyörittämällä, jolloin se ei haittaa suojapeitteen asettelua. Toki antenni kannattaa säilöä huolellisesti, sillä jos tällaisen onnistuu hukkaamaan, uuden löytäminen voi olla kiven alla.
Mersun merkki taas tuotti hieman enemmän pohdittavaa. Johtotähden keulamerkki on lähes autosta kuin autosta riippumatta aina herkkää tekoa, joten sitä ei kannata lähteä vääntämään huvikseen – se napsahtaa herkästi poikki. Tätä emme missään nimessä halunneet, joten merkkiin ei koskettu. Auton suojapeite aseteltiin vain hyvin varovasti merkin päälle, johon se myös istuikin.
Jäimme kuitenkin miettimään vielä sitä, voisiko keulakoristeen suojaamista varmistaa jollan tavalla. Vielä emme ole keksineet tähän hyvää ratkaisua, joten jos teillä lukijoilla on takataskussa hyviä ideoita keulakoristeen suojaamiseksi, pyydämme teitä lähestymään toimitustamme asian tiimoilta.
Autopeite.fi osallistui talkoisiin sen verran, että toimitti meille vielä keulakoristeen suojasukan, joka tulee siis sijoitettavaksi merkin päälle, mutta suojapeitteen alle.
Suojapeitteen kanssa pelatessa antennien irrottaminen tulee tutuksi. Operaation vaikein ja samalla tärkein vaihe on, ettei vahingossa hukkaa antennia.
Kevättä odotellessa
Ainahan kesäautoilija odottaa kesää – se on auttamatta kaikista parhain vuodenaika. Nyt jos koskaan tulevaa kesää odottaa vielä entistäkin hartaammin. On hienoa päästä näkemään, miten uusi suojapeite on toiminut auton yllä tulevan talven aikana.
Tulemme raportoimaan sivustollamme vielä lisää suojapeitteen käytöstä. Erityisesti meitä kiinnostaa se, miten hyvänä fiksattu maalipinta pysyy suojapeitteen alla. Uskallamme odottaa, että käsitelty maalipinta pysyy pidemmän aikaa hyvänä, kunhan vain malttaa peitellä auton aina ajopäivän jälkeen.
Se on ainakin varmaa, että jatkossa Mercedeksemme pysyy paremmin siistinä ajokauden aikana. Suojapeite estää lian ja siitepölyn kertymisen maalipinnalle, mikä osaltaan helpottaa liikkeellelähtöä. Nykyään ajopäivä on lähes aina alkanut auton pesusta, sillä kukapa nyt likaisella autolla kehtaisi lähteä kylille.
Lue myös: Muista tarkistaa nämä asiat ennen kuin otat kesäauton taas käyttöön
Nyt luetuimmat