Vaikka ajokilometrejä tulee vähän, tarvitsee Mercedes-Benz 500 SEL myös pientä huomiota. Vaihdoimme autoon uuden akun.
Koeajolle.comissa ajamiseen liittyvä sisältö on jaettu karkeasti kahteen kategoriaan. Koeajoissa ajamme autolla lyhyemmän aikaa, mutta Käyttökokemuksissa seuraamme elämää auton kanssa huomattavasti pidemmällä aikajaksolla.
Tällä hetkellä teemme Käyttökokemuksia-juttusarjaa kahdesta eri autosta. Niin sanottu käyttöpeli on vuosimallin 2019 Opel Astra K Innovation Plus, mutta löytyypä saman juttusarjan alta myös vähän harvinaisempaa herkkua harrasteauton muodossa, kun seuraamme vuosimallin 1985 Mercedes-Benz 500 SEL:n (W126) touhuja.
Tässä artikkelissa keskitymme katselemaan museo-Mersun kuulumisia. Vaikka ajokilometrejä harrasteluautoon tulee yleisesti ottaen vähän, tarvitsee sekin välillä myös pientä huomiota. Vaihdoimme autoon nimittäin uuden akun tuoreen ajokauden kunniaksi.
Uusi Varta Blue Dynamic E11 74Ah käynnistysakku on löytänyt tiensä paikoillen.
Ajamattomuus kiusasi vanhaa akkua
Mitenkään yllätyksenä Mersun akun heikkeneminen meille ei tullut, sillä se oli antanut vihiä käyttöikänsä päättymisestä jo pitkään – oikeastaan parinkin ajokauden verran. Vähänkin pidemmän seisomajakson aikana auto ei ottanut starttaakseen ilman akkuboosterin voimakasta apua.
Akkuboosteri onkin oikeastaan syy sille, miksi kärvistelimme peräti parin ajokauden verran heikolla akulla. Hyväksi todettu laite kun tuntui herättävän Mersun näppärästi henkiin kerta toisensa jälkeen. Lisäksi kun akkuboosteri kulki nätisti pienessä laukussa auton tavaratilassa, ei heikolla akullakaan harrastamista tarvinnut varsinaisesti pelätä.
Toisaalta oli heikossa akussa omat riesansakin. Jos olisimme harrastaneet autolla enemmänkin erilaisiin tapahtumiin osallistumista, olisi se varmasti kannustanut nopeampaan akun uusimiseen. Kukapa sitä nyt tahtoisikaan yleisön edessä availla konepeltiä, kun auto ei lähdekään avaimesta käyntiin? Erilaisten sattumusten kautta Mersulla ei kuitenkaan päästy osallistumaan autotapahtumiin, joten tämä pelko oli turha.
Mistä tunnistaa heikon akun?
Käyttökokemuksia-Mersumme kohdalla akun heikkeneminen oli helppo huomata. Yleensä “päivän kunnon” huomasi jo ovia avatessa, sillä akun tyhjennyttyä auton keskuslukitus ei ottanut enää toimiakseen. Joskus taas keskuslukitus toimi, mutta starttimoottoria akku ei jaksanut enää pyörittää.
Se jäi tosin pieneksi mysteeriksi, miksi auton akku tyhjeni itsestään. Mitään teknistä vikaa tai muutakaan ongelmaa akun purkautumiseksi ei löytynyt. Taannoiset Telaketju-Beckerin asennustyöt pistivät miettimään, että olisiko soittimen asennuksessa käynyt jonkinlainen virhe, mutta sellaistakaan ei löytynyt.
Ja lisäksi olihan akun käyttöiän umpeutuminen ihan ymmärrettävää. Mercedes on ollut omistuksessamme vuodesta 2021 saakka, ja jo taloon tullessa auton akulla oli ikää useampi vuosi. Kun muistetaan se nippelitieto, että keskimäärin auton akku kestää noin 4-6 vuotta käyttöä, niin ei edellinen akku mitenkään ennen aikojaan hyytynyt, vaan kuoli “vanhuuteen”.
Millainen akku museoautoon?
Se lähtötilanteesta. Otetaan katse kohti tulevaisuutta. Minkälainen akku kannattaisi hankkia museorekisteröityyn harrasteajoneuvoon, jolla ajaminen osuu usein kesäkauteen? Tätä kysymystä tuli pohdittua jonkin verran ennen akkukaupoille säntäämistä, ja myös muilta harrastajilta tuli kyseltyä erilaisia näkemyksiä.
Muilta autoharrastajilta sain hieman yllättävän vastauksen. Moni kanssaharrastaja oli sitä mieltä, että se on oikeastaan ihan sama, minkä akun autoon ostaa, mutta muihin oheistarpeisiin kannattaa sen sijaan panostaa enemmän. Useampikin käyttäjä vinkkasi siitä mahdollisuudesta, että kannattaa hankkia perusmallin akku, ja sijoittaa säästyneet euron kunnon ylläpitolaturiin.
Pienen pureskelun jälkeen suunnitelma kuulosti ihan asialliselta. Karu fakta on kuitenkin se, että hyvätkin akut tuppaavat tyhjenemään ajan myötä, jos niitä ei käytetä tai ylläpidetä. Huolellinen akun ylläpito on siis jopa akun laatuakin tärkeämpi tekijä, josta huolehtiminen kannattaa. Hyvin ylläpidetty akku kestää pidempään käyttöä, eli täten säästää autoilijan arvokkaita euroja.
Lopulta valintamme kohdistui Varta Blue Dynamic E11 74Ah käynnistysakkuun.
Valintojen vaikeutta
Vaikka päätös pysyä perusakuissa oli lopulta helppo, se ei siltikään juuri helpottanut tulevan akun valintaa. Valintoja tuntui nimittäin olevan tarjolla loputtomiin saakka.
Karkeimmat raamit akulle tulivat akkukotelon koosta. W126-Mersussa akkukoteloon mahtui maksimissaan 17 senttimetriä korkea, 17 senttimetriä leveä ja 32 senttimetriä pitkä akku. Tämä ei juuri vaihtoehtoja rajannut. Luonnollisesti myös napojen suunnat kannattaa katsoa, jotta akun kengät osuvat mahdollisimman näppärästi paikoilleen.
Mersun edellinen akku oli nimeltään Varta E9 Black Dynamic 12V 70Ah 640A, ja täten oli helppo jatkaa samalla tutulla kaavalla Vartan akkujen maailmassa. Kyseinen akkumalli oli ilmeisesti vähän vanhempi, sillä niitä ei enää myyty juuri missään autotarvikeliikkeessä, joten katseemme osui seuraavan sukupolven Varta-akkuun.
Sininen on uusi musta. Vasemmalla uusi Varta Blue Dynamic E11 74Ah ja oikealla Varta E9 12V 70Ah 640a käynnistysakku.
Valinnaksi kohdistunut Varta Blue Dynamic E11 12V 74Ah 680A löytyi lopulta halvimmalla Kärkkäisen kivijalkakaupasta, jossa akku vaihtoi omistajaa mielestämme kohtuullisella 109,90 euron hinnalla. Halvan hinnan ohella ostopäätöstä helpotti kahden vuoden takuu, sillä joissain muissa kilpailijoissa takuu olisi ollut vain vuoden verran.
Vaikka valinta oli jo tehty, päätimme vielä huvin vuoksi testata sitä, mihin hintaan virallinen Mercedes-Benz -liike myisi autoon soveltuvaa akkua, ja minkälaista akkua merkkiliike autoon tarjoaisi. Jyväskylän virallisena Mercedes-Benz -liikkeenä toimiva Käyttöauto olisi tarjonnut autoon alkuperäistä 74 ampeeritunnin MB-akkua hintaan 198 euroa. Toki akkua ei olisi ollut hyllyssä, vaan sitä olisi saanut odotella yhden arkipäivän. Tästä ja hintasyystä päädyimme lopulta siis Vartan akkuun.
Ässä-Mersun konepellin alla oli melko hyvin tilaa tarjolla, eikä akun suojakotelotkaan häirinneet harrastamista.
Suht helppo asennustyö
Kun akku oli haettu kaupasta, oli seuraavana vuorossa akun asennustyö. Näihin vähän vanhempiin autoihin akun vaihtaminen on erittäin helppoa, johtuen sähköelektroniikan maltillisesta määrästä nykyautoihin verrattuna. Urakassa onnistuminen ei vaatinut siis minkäänlaisia “amerikantemppuja”.
Myös tilaa akun vaihtourakalle oli ruhtinaallisesti, onhan Ässä-Mersun konepelti suorastaan ruokapöydän kokoinen ja tilaa pellin alla riittää isosta moottorista huolimatta mukavasti. Tämän ikäisessä autossa ei ollut myöskään vastassa mitään sen suurempia suojakoteloita, jotka vaikeuttaisivat hieman akun vaihtoa.
Suojakotelon puuttumisesta huolimatta jouduimme askartelemaan hieman lisätilaa akun ympärille. Akun vieressä ollut lasinpesunestesäiliön irrottamisella sai erinomaiset tilat, ja koska Mersussamme säiliö oli sattuneesta syystä tyhjä (palaamme tähän tulevissa artikkeleissa), ei säiliön irrottaminen vaatinut sen suurempaa hikoilemista.
Lasinpesunestesäiliön irrotuksella sai vähän lisää työtilaa ja pääsi paremmin kiinni akun kiinnikkeisiin.
Muista napojen oikea järjestys!
Oikeastaan vaikein kohta akun irrotuksessa oli muistaa oikea järjestys napojen irrottamiselle. Akkua irrottaessa kannattaa aloittaa miinusnavasta, jonka jälkeen voi irrottaa plusnavan. Hyvä nyrkkisääntö on se, että aloita aakkosten mukaan (m-kirjain tulee ennen p-kirjainta), ja paluumatkalla tullaan “samoja jälkiä pitkin”, eli tehdään asiat käänteisessä järjestyksessä.
Sen jälkeen kun vanha akku oli irti, teimme autolle pieniä huoltotoimenpiteitä. Akunkengät oli syytä puhdistaa teräsharjalla, sillä lika johtaa sähköä ja kiusaa täten akkua. Lisäksi akun napoihin oli hyvä heittää hieman vaseliinia ehkäisemään niin ikään haitallisia hapettumisia. Ennen uuden akun asettamista paikalleen oli myös hyvä hetki myös puhdistella akkukoteloa ylimääräisestä liasta, mitä kotelon pohjalle oli kertynyt.
Akunkenkiä tuli puhdistaa teräsharjalla ennen uuden akun asennusta.
Uusi akku aseteltiin paikoilleen ja tällä kertaa ensiksi kytkettiin plusnapa ennen miinusnapaa. Välittömästi kun navat olivat osuneet akunkenkiin, alkoi auton keskuslukituksesta kuulumaan pientä hurinaa ehjän akun merkiksi. Lopuksi vielä akku huolellisesti kiinni paikoilleen, ettei se pääse heilumaan vauhdikkaankaan ajon tuoksinnassa.
Akku tulee muistaa kiinnittää huolellisesti, ettei se pääse liikkumaan.
Urakan jälkeen auton akussa on ollut aina hyvin virtaa, vaikka auton luo tulisi muutaman viikon tauonkin jälkeen. Erot uuden ja vanhan akun välillä näkee siis selvästi. Toivottavasti uusi akku kestäisi nyt aikaa vähintään tämän vuosikymmenen lopulle saakka.
Vanha akku jäi varastoon jonkinlaiseksi vara-akuksi. Mikäli vara-akulle ei ole tarvetta, aiemmasta artikkelistamme voit käydä lukemassa ohjeet sille, miten auton akku tulisi kierrättää oikeaoppisesti.
Ja tältä näyttää lopputulos!
Nyt luetuimmat