Laitatko tankkiin Smart vai Nero dieseliä? Entä mitä eroa on Nesteen MY:llä, Prolla tai Futuralla? Me selvitimme.

Koeajolle.com kirjoitti teille hiljattain diesellaatujen eroista, mitä eri vuodenaikoina polttoainetoimittajat autoilijoille tarjoavat. Tuossa artikkelissa kävimme läpi mm. kesälaadun, välilaadun, talvilaadun ja arktisen talvilaadun välisiä eroja.

Vuodenaikoihin sidonnaiset laadut eivät ole ainoita, jotka saattavat ihmetyttää autoilijaa. Täysin oma lukunsa dieselpolttoaineista puhuttaessa ovat myös polttoainevalmistajien- ja myyjien omat brändit, joita huoltoasemaketjut markkinoivat. Joillakin ketjuilla nämä brändätyt dieselit ovat ainoita vaihtoehtoja mitä huoltoasemat myyvät, toisilla voi olla asemalla rinnakkain “normaalia dieseliä” ja “premium-dieseliä”.

Seuraavaksi esittelemme teille ABC:n, Nesteen, Shellin ja ST1:n paremmat diesellaadut, joita ketjut myyvät tavallisille kuluttaja-asiakkaille.

Huoltoasemaketjujen brändätyt dieselit
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gas_pumps_(43907041882).jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: mitä premium tarkoittaa dieselissä?

Premium-dieseliin kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin parempilaatuiseen polttoaineeseen. Lähes poikkeuksetta auto toimii ihan hyvin tavallisellakin dieselillä, mutta jotkut autoilijat tahtovat syöttää autolleen hieman laadukkaampaa polttoainetta.

Laadukkaampi polttoaine saattaa tuoda mukanaan tavallista pienempää kulutusta tai moottorin vähäisempää kulutusta, mutta aukottomia laskeskelmia näistä on vaikea löytää. Tietysti oma lukunsa nykypäivänä on myös ympäristöasiat, eli laadukkaampi premium polttoaine voi olla myös tavallista polttoainetta ympäristöystävällisempää.

ABC Smart Diesel

ABC Smart Diesel on kaikkiin dieselmoottoreihin sopiva diesel. ABC puhuu Smart Dieselistä “älydieselinä”, jopa puhdistaa moottorin uutta vastaavalle tasolle, kiitos perinteistä dieseliä täydellisemmän palamisen. Valmistajan mukaan Smart Dieselissä on monia huippuominaisuuksia, kuten perinteistä diesellaatua täydellisempi palaminen, minkä johdosta moottorin lähipäästöt ovat pienempiä.

Lisäksi se parantaa moottorin suorituskykyä ja lisää sen kestävyyttä – toisin sanoen jokaisella mittarilla mitattuna Smart Diesel olisi tavallista dieseliä

Auton varaosat netistä - Skruvat kokemuksia

ABC Nero Diesel

ABC Nero Diesel, on ABC tuorein polttoaine, jota voidaan tankata kaikkiin dieselautoihin. ABC:n mukaan Nero Diesel vähentää koko elinkaarensa aikana kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna.

Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista. Se valmistetaan suurimmaksi osaksi jäte- ja tähdepohjaisista raaka-aineista, mikä vähentää osaltaan kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

Neste Futura Diesel

Neste Futura Diesel on kaikkien dieselmoottoreiden perusdiesel. Valmistajan mukaan se on vähänpäästöinen, rikitön ja ei sisällä FAMEa. Polttoaineen FAME-nollapitoisuus tarkoittaa, ettei tulossa ole mikrobikasvu- tai vesiongelmia ja tukkeutuneita suodattimia.

Neste markkinoi Futura Dieseliä ratkaisuna ankarimpiin pohjoisiin olosuhteisiin, joissa lämpötila voi laskea erittäin kylmäksi. Sitä voidaan myös lisätä muihin diesellaatuihin missä tahansa seossuhteessa niiden kylmäkäytettävyyden parantamiseksi kasvattamatta ruiskutuspumppujen tai moottorin vaurioitumisen riskiä.

Neste MY

Neste MY uusiutuva diesel on Nesteen premium-polttoaine kaikkiin dieselmoottoreihin. Sen perimmäinen idea on toimia ympäristöystävällisenä dieselinä, eli sen luvataan leikkaavaan kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90% ja pienentävän myös lähipäästöjä merkittävästä.

Neste MY on 100% uusiutuvista raaka-aineista valmistettu. Diesel palaa moottorissa puhtaasti ja kuormittaa tällöin pakokaasujen puhdistusjärjestelmää vähemmän.

Neste Pro Diesel

Neste Pro Diesel oli huippuluokan diesel kaikkiin dieselmoottoreihin, jonka jakelu kuitenkin lopetettiin kesään 2020 menessä. Neste Pro Dieselin korvasi Neste Futura Diesel sekä Neste MY uusiutuva diesel. Pro Diesel oli ensimmäinen dieselpolttoaine, joka täyttää WWFC 5 -luokituksen tiukimmat vaatimukset.

Nesteen mukaan Neste Pro Diesel vähensi tutkitusti polttoaineen kulutusta ja parantaa moottorin tehoa. Tämän lisäksi laadun luvattiin parantavan moottorin luotettavuutta ja pitävän sen puhtaampana. Valmistajan mukaan Neste Pro Diesel auttoi myös pienentämään hiilijalanjälkeä sen sisältämän uusiutuvan dieselin ansiosta.

Shell Diesel (powered by GTL)

Shell Diesel (powered by GTL) sopii niin ikään kaikkiin dieselautoihin, ja se on syntynyt 40 vuoden kehitystyön tuloksena. Kirjainyhdistelmä GTL tarkoittaa gas-to-liquid, eli polttoaine on tehty nesteytetystä maakaasusta. Shellin mukaan GTL:ää sisältävä Shell Diesel palaa puhtaammin, pitää moottorin puhtaana ja antaa välitöntä suorituskykyä.

Setaaniluku on dieselin syttymisherkkyyttä ilmaiseva luku. Siinä missä tavallisen dieselpolttoaineen setaaniluku on yleensä 51–55, Shell GTL Dieselin setaaniluku on aina yli 60. Tämän myötä kyseinen diesel syttyy herkemmin ja tuo välittömästi suorituskyvyn moottorissa käyttöön.

Auton varaosat netistä - Skruvat kokemuksia

ST1 Diesel Plus

St1 Diesel Plus on yhtä lailla kaikkiin dieselmoottoreihin sopiva premium-diesel. ST1:n mukaan Diesel Plus on suunniteltu erityisesti suomalaisiin oloihin, joka tuo moottoriin puhdasta voimaa.

Valmistajan mukaan huippuluokan lisäaineistus puhdistaa ja pitää moottorin suuttimet ja palotilan puhtaana. Moottorin puhdistuksen lisäksi sen luvataan tuovan enemmän voimaa ja tehoa moottoriin.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Tankille.fi