Auton ajomäärä on usein suoraan yhteydessä auton arvoon. Tästä syystä niitä myös peukaloidaan. Näin tunnistat väärennetyn mittarilukeman.
Mittarilukeman peukalointi on valitettavan yleinen huijaus, joihin törmää välillä käytettyjen autojen markkinoilla. Mittarilukemahuijauksella tarkoitetaan ajokilometrien tahallista vähentämistä, jotta auto vaikuttaisi vähemmän ajetulta ja näin arvokkaammalta. Kuluttajana on tärkeää osata tunnistaa tällaiset huijaukset, jotta voit välttää kalliiksi koituvan virheen, jossa ostat auton “ylihintaan”.
Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä siihen, kuinka tunnistat mittarilukeman manipuloinnin ja miten voit suojautua mahdollisilta mittarilukemahuijauksilta.

Miksi mittarilukemaa peukaloidaan?
Mittarilukeman manipuloinnin syynä on yksinkertaisesti siitä saatava taloudellinen hyöty. Auto, jolla on vähemmän ajokilometrejä, myydään yleensä kalliimmalla hinnalla ostajalle.
Esimerkiksi 200 000 kilometriä ajettu auto on merkittävästi, usein jopa tuhansia euroja halvempi verrattuna 100 000 kilometriä ajettuun vastaavaan malliin. Tämä houkuttelee epärehellisiä myyjiä muuttamaan lukemia vilpillisesti.
Toinen asia, mikä voi houkuttaa vilppiin, on kiinnijäämisen pieni riski. Lisäksi kilometrihuijausten tehtailemiseen houkuttelee se asia, että mittarihuijaukset eivät ole täysin laittomia – edes Suomessa. Matkamittarin lukemaa saa peukaloida mielensä mukaan – toki petoksen merkit voivat täyttyä silloin, jos asiasta ei kerro auton seuraavalle ostajalle.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin
Kuinka tunnistaa mittarilukeman peukalointi?
Onneksi on useita keinoja, joilla voit tunnistaa mahdollisen huijauksen. Näiden tekeminen on suhteellisen helppoa ja onnistunee jokaiselta autonostajalta. Onnistuminen toki vaatii huolellista ja tarkkaa silmää autoon ja sen dokumentteihin tutustuessa.
Huoltokirjan tarkistus
Yksi helpoimmista paikoista mittarilukeman todentamiselle löytyy auton huoltokirjasta. Tarkista siis, onko auton huoltokirjassa säännöllisiä merkintöjä. Seuraa merkintöjä, ovatko ne päivämääriltään ja kilometreiltään loogisia. Seuraa myös sitä, minkä huoltoliikkeen leima huoltokirjasta löytyy.
Lisäksi huoltokirjaa kannattaa katsoa sillä silmällä, onko se väärennetty tai kokonainen. Huijaustapauksissa on joskus revitty huoltokirjasta “viimeisiä sivuja” pois. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, ovatko leimat ja merkinnät eri henkilöiden tekemiä. Jos kaikissa merkinnöissä on sama käsiala ja sama kuulakärkikynä, sitä kannattaa jo ihmetellä.
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös tutkia sitä, onko kyseessä edes auton oma huoltokirja. Ensimmäisellä sivulla on yleensä auton rekisterinumerot ja luovutuspäivät – täsmäävätkö ne auton ikään? Mikäli tietotasosi riittää, selvitä myös se, onko kyseessä juuri tuon auton alkuperäinen huoltokirja vai myöhemmin tyhjästä täytetty huoltokirja.
Huoltokirjan tukena on hyvä, jos autosta löytyy erilaisia kuitteja suoritetuista huolloista. Usein huoltoliikkeen kuitteihin merkitään auton rekisterinumero ja huollossa tarkistettu kilometrimäärä. Nämä dokumentit ovat näppäriä tukemaan auton huoltohistoriaa.
Arvioi auton yleinen kunto
Auton yleisen kunnon seuraaminen vaatii hieman harjaantunutta silmää, mutta sekin on lähes kaikkien tehtävissä. Katsele kriittisellä silmällä auton yleiskuntoa ja peilaa kuntoa auton kerrottuun mittarilukemaan. Tukeeko mittarilukema ja tehdyt havainnot samansuuntaista tarinaa?
Hyvä paikkoja auton iän määrittämiselle ovat ratti ja kuljettajan istuin, jotka kuluvat usein ensimmäisenä. Myös ovipahvit saattavat paljastaa auton oikean käyttöiän, kuten yleisimmät kojelaudan napit.
Toki haaste tulee siitä, että autojen käyttäjät ovat erilaisia. Jotkut autoilijat eivät ole kiinnostuneita auton hyvänä pitämisessä, jolloin auto menee ihan oikeasti vähilläkin kilometreillä huonoon kuntoon. Vastaavasti taas toistuva pitkän matkan ajaminen tuo paljon kilometrejä mittariin, mutta auton kunto pysyy yllättävän ryhdikkäänä.
Bonusvinkkinä tähän yhteyteen tulee se, että oli mittarilukema sitten peukaloitu tai ei, auton yleiskunto kertoo yllättävän paljon auton historiasta. Vaikka auto olisi ihan oikeasti mittarilukemaltaan vähän ajettu, se ei välttämättä ole hyvä ostos, vaikka kilometrit paljastuisivat “aidoiksi”. Tällaisissa tapauksissa voi itse asiassa olla järkevämpää hankkia enemmän ajettu, mutta paremmin pidetty yksilö.
Tarkista auton historia
Auton historian tarkistamisesta neuvoimmekin jo huolto- ja kuittihistorian, mutta se ei ole ainoa paikka, josta auton historiaan voi tutustua. Tämän lisäksi auton historiatietoja saa hankittua monestakin paikkaa. Parhaimmillaan jotain tietoja autosta saa ilmaiseksikin, mutta rahaa maksamalla tietoja saa vieläkin enemmän.
Etenkin vähän kalliimpaa autoa ostaessa kannattaa ihan oikeasti sijoittaa muutama euro auton historiatietojen ostoon. Hintaa tälle dokumentille tulee muutamista euroista noin pariin kymppiin, joka on oikeasti todella pieni raha siitä, ettet osta huonoa autoa. Epäonnistuneiden autokauppojen hintalappu on lähes aina tuhansia euroja.
Usein maksulliset auton historiatiedot tarjoavat myös auton edellisten omistajien yhteystietoja. Halutessasi voit olla yhteydessä auton ex-omistajiin ja kysellä heiltä tietoja autosta. Ole kuitenkin varovainen, sillä mahdollisesti joku näistä ex-omistajista on saattanut toteuttaa epäilemäsi mittarihuijauksen.
Mainos: Koeajolle.com tekee yhteistyötä carVertical-palvelun kanssa. Kauttamme saat carVerticalin palveluista ylimääräisen 20 prosentin alennuksen. Lunasta tarjous tästä linkistä.
Lue myös: Tutkimus: matkamittarihuijaukset käyvät kalliiksi kahdestakin syystä
Yhteenveto: miten suojautua huijauksilta?
Mittarilukeman peukalointi on valitettavan yleinen ongelma käytettyjen autojen kaupassa. Onneksi tarkkaavaisella tutkimisella ja oikeiden työkalujen avulla voit välttää tai ainakin vaikeuttaa huijauksen uhriksi joutumista.
Muista aina käytettyä autoa ostaessasi tarkistaa ajoneuvon historia jollain tasolla, vertailla auton kuntoa ja hyödyntää tarvittaessa asiantuntijoiden apua tarvittaessa. Alla on vielä muutama vinkki siihen, millä tavalla matkamittarihuijauksen uhriksi päätymiseltä voi välttyä.
- Osta auto vain luotettavilta myyjiltä, kuten tunnetuilta autoliikkeiltä, jotka takaavat mittarilukeman oikeellisuuden. Yksityisessä autokaupassa vastuut ovat pienempiä.
- Hyödynnä ajoneuvon historia- ja kuntoraportteja ennen ostopäätöksen tekemistä. Muista ilmaiset ja maksulliset työkalut.
- Tarkista kaikki asiakirjat huolellisesti, kuten huoltokirja ja katsastustiedot. Muista olla kriittinen myös siihen, ovatko kyseiset dokumentit aitoja ja juuri tätä autoa koskevia.
- Vertaile auton yleistä kuntoa ja mittarilukemaa – jos ne eivät vastaa toisiaan, ole varovainen. Muista myös se, että joskus vähänkin ajettu auto voi olla huonokuntoinen ilman mittarilukemahuijausta.
Kun olet tietoinen näistä vinkeistä, voit tehdä turvallisemman ja järkevämmän autokaupan!
Lue myös: Katso lista: näiden 20 automallin mittarilukemaa on peukaloitu eniten
Nyt luetuimmat