Sveitsiin kannattaa tutustua autolla, sillä maa on yksi huikeimpia matkakohteita autolla matkustaessa.
Sveitsi kuuluu Schengen-alueeseen, joten liikkuminen myös naapurimaiden Ranskan, Saksan, Italian, Itävallan ja Liechtensteinin kautta sujuu rajojen yli ilman sen kummempaa härdelliä. Sveitsissä autoillessa onkin mahdollista nähdä ja kokea yllättävän paljon loistavan tieverkoston vuoksi, mikä kulkee läpi valtiorajojen.
Milloin ja miten matkustaa?
Ylivoimaisesti paras aika on huhtikuun ja lokakuun välissä kun lumi on sulanut ja useiden solien tiet ovat jälleen auenneet kesäkaudelle. Keskikesä ja etenkin elokuu ovat matkailukauden huippukohtia, joten maisemareiteillä saattaa olla ruuhkaa.
Tiet ja päällysteet ovat Sveitsissä erinomaisessa kunnosssa. Moottoritietä on paljon ja tiet kulkevat useiden tunneleiden läpi, mutta maisemareiteillä pääsee ottamaan tuntumaa myös kiemuraisempiin maanteihin. Suositeltavia lähtöpisteitä Suomesta Sveitsiin lentäessä ovat ehdottomasti Geneve ja Zurich, mutta myös Milano toimii hyvänä lähtöpisteenä mikäli haluat tutkia eteläistä Sveitsiä.
Vaikka Sveitsi sijaitseekin EU/ETA-alueen ulkopuolella, EU:ssa myönnetty ajokortti käy eikä tarvetta kansainväliselle ajokortille ole.
Entäpä ne kulut?
Sveitsi tunnetusti on yksi maailman kalleimpia maita, eikä autoilu tee näissä kuluisssa poikkeusta.
Mikäli aiot pysähtyä kaupungeissa, parkkitalot ovat vaivattomin vaihtoehto mutta myöskin suhteellisen kalliita. Tuntitaksat paikasta riippuen voivat olla useamman Sveitsin frangin per alkava tunti.
Polttoaineiden hinnat (2024) pyörivät laadusta riippuen noin 1.6-1.8 Sveitsin frangia per litra.
Mikäli ajat omalla autollasi, sinulla täytyy olla vignette, mikä vaaditaan joidenkin teiden käyttöön. Tuulilasiin kiinnitettävä Vignette-tarra tai sähköinen vignette tarvitaan tiemaksujen maksua varten ja se on voimassa 12 kuukauden ajan. Hinta on 40 Sveitsin frangia ja sen voi ostaa netistä, huoltoasemilta tai postitoimistoista. Sveitsistä autoa vuokrattaessa vignette löytyy jo valmiina ilman lisämaksuja. Mikäli vuokraat auton naapurimaista, selvitä kuinka menetellään.
Huomioi liikennesäännöt
Liikennesääntöjä Sveitsissä kannattaa noudattaa huolella. Nopeuskamerat eivät ole niin helposti havaittavissa, mitä vaikkapa Suomesssa. Kamerat ovat suhteellisen hyvin maastoutuneita eikä nopeusrajoituksia kannata missään vaiheessa ylittää.
Liikennerikkomuksien suhteen Sveitsi on yksi maailman ankarimpia maita ja jo yhden kilometrin ylitys voi riittää seuraamukseen. Taajama-alueilla 16 kilometrin nopeuden ylitys voi johtaa automaattisesti syytteeseen. Yli 40 kilometrin nopeusylityksestä ajo-oikeus otetaan pois kahdeksi vuodeksi ja kortti otetaan hyllylle kokonaan mikäli takana on useampi rikkomus.
Maailman suurimpien ylinopeussakkojen kilpailu on hyvin pitkälti muutenkin Suomi-Sveitsi -maaottelu. Euroilla mitattaessa maailman suurimmat nopeussakot on otettu Sveitsissä.
Lue myös: Tässä ovat historian suurimmat ylinopeussakot Suomessa!
Muutamia matkakohteita
Sveitsi sijaitsee autoilijalle monia upeita matkareittejä ja maisemia, mutta olemme listanneet niistä muutamat kuuluisimmat alle.
The Grand Tour
Sveitsissä autolla matkailijalle löytyy myös niin sanottu Grand Tour, mihin on nähtävissä myös opasteita pitkin Sveitsiä. Kyseessä on koko maan kattava pidemmän kaavan reittiohjelma. Reitti on kokonaisuudessaan 1643 kilometria, mikä kulkee 12 UNESCOn Maailmanperintökohteen läpi ja antaa kokonaisvaltaisen katsauksen Sveitsin kaikista puolista niittyineen, vuoristoineen ja jäätiköineen.
Grimselpass, Furkapass, Gotthard pass ja Sustenpass
Andermattin lähettyviltä löytyvät kenties huikeimmat yksittäiset ajoreitit; Grimselin sola, Furkan sola, Sankt Gotthardin sola ja Sustenin sola. Sankt Gotthardin solalta löytyy myös peräti 15 kilometriä pitkä tunneli. Huomioithan että syksystä kevääseen tiet ovat poissa käytöstä turvallisuusyistä.
Furkan solalla on kuvattu myös muun muassa 007 & Kultasormen legendaarinen takaa-ajokohtaus. Sustenin solalla sen sijaan on kuvattu useita Porschen mainosvideoita.
Muita kohteita
Mikäli matkustat idässä, 200 kilometrin maantiematka Appenzellistä St. Moritziin on myös hyvä vaihtoehto. Reitti kulkee muun muassa Säntiksen vuoren kautta, minkä huipulta on mahdollista nähdä yhtä aikaa 6 eri maahan!
Jos lähtöpisteenä on Geneve, automatka kannattaa aloittaa ajamalla Genevejärveä pitkin Montreaux’hun. Milanosta matkan voi aloittaa kohti Luganoa ja Locarnoa.
Samoin mikäli haluat käydä Jungfraun alueella Interlakenisssa, maantie Luzernista etelään on myös täynnä mäkiä, mutkia ja kuvankauniita maisemia vuorenhuippuineen ja hulppeine vesiputouksineen. Zurichistä on myös autoillen reilun tunnin matka Liechtensteiniin, mikä on San Marinon jälkeen Euroopan toiseksi vähiten vierailluin maa.
Nyt luetuimmat