Kaikki tietävät, että Jeep on amerikkalainen autovalmistaja, mutta nimen syntyminen ei ole yhtä sopuisassa tiedossa.
Jeep on yksi toisen maailmansodan ikonisimpia ajoneuvoja. Lähes jokainen tunnistaa auton kuvasta ja osaa nimetä sen Jeepiksi. Sotilasajoneuvo oli jopa sen verran onnistunut, että siitä onnistuttiin luomaan kokonainen autobrändi myös siviilimarkkinoille.
Sitä moni ei kuitenkaan tiedä, että alkuperäisen Yhdysvaltain armeijan ajoneuvon nimi ei oikeasti ollut Jeep, vaan se syntyi täysin sattumalta. Sotilasmaastoajoneuvo kantoi sen valmistaneen tehtaan perusteella joko nimeä Willys MB tai Ford GPW.
Miten ihmeessä autoa alettiin kutsumaan Jeepiksi? Sille on olemassa useampikin teoria. Erikoista on myös se, että moni ajoneuvovalmistaja on yrittänyt omia Jeepin brändiä itselleen.

Jeep on yksi Yhdysvaltain armeijan merkittävimmistä ajoneuvoista toisessa maailmansodassa.
Lyhyesti: Bantamin, Willysin ja Fordin projekti
Toisen maailmansodan alettua Yhdysvallat halusi valmistaa oman kevyen maastoajoneuvon. Saksan armeijan käytössä ollut Volkswagen Kübelwagen oli pistänyt amerikkalaisten silmään, ja nyt rapakon takana lähdettäisiin suunnittelemaan hieman vastaavanlaista kevyttä, ketterää ja monikäyttöistä ajoneuvoa.
Näistä lähtökohdista syntyi kaikkien tuntema sotilasajoneuvo, joka kulki nimellä Willys MB tai Ford GPW – molemmat autovalmistajat nimittäin valmistivat rinnakkain samaa autoa. Taustalla oli taloudellisia ja tuotannollisia syitä. Kaiken sekavuuden huipuksi varsinaiset kreditit auton alkuperäisideasta menivät kolmannelle autovalmistajalle, American Bantamille.
Oli suurin kunnia autosta sitten Bantamin, Willysin tai Fordin, joka tapauksessa autot hoitivat rintamalla tehtävänsä erinomaisesti. Uusi ajoneuvo keräsi nopeasti ylleen hyvää mainetta ja oli osaltaan saattamassa Yhdysvaltoja ja liittoutuneita kohti toisen maailmansodan voittoa.

Ensimmäinen Bantamin valmistama prototyyppi vuodelta 1940.
Tuliko Jeepin nimi Kippari-Kallesta?
Sarjakuvahahmo Kippari-Kalle (engl. Popeye the Sailor) oli debytoinut jo vuonna 1929 – toisin sanoen hyvän aikaa ennen toista maailmansotaa. Näin ollen Kippari-Kallesta saatettiin saada lempinimiä sodanaikaisille asioille.
Yksi teoria Jeepin nimen alkuperälle tuleekin sarjakuvamaailmasta. Kippari-Kallella oli sarjakuvissa lemmikki nimeltä Eugene the Jeep. Tämä pieni olio oli ketterä ja kykeni liikkumaan esteiden välillä, pystyen myös ratkaisemaan mahdottomalta tuntuvia pulmia, kuten kulkemaan seinien läpi.
Eugene the Jeep esiintyi ensi kertaa Kippari-Kallessa 16.3.1936, joten se oli mahdollisesti sarjakuvayleisöllä ”kielen päällä” heti toisen maailmansodan alkuvuosina.
Joidenkin teorioiden mukaan Yhdysvaltain armeijan uusi maastoauto teki ominaisuuksillaan niin suuren vaikutuksen, että sotilaat antoivat autolle lempinimen tämän sarjakuvahahmon mukaan.

Kuvassa Bantam BRC40.
Vai tuliko nimi traktorin mukaan?
Toinen nimeen liittyvä mahdollinen alkuperä liittyy sekin osaltaan Kippari-Kalleen ja Eugene the Jeepiin. Kippari-Kallen lemmikki on inspiroinut nimen maatalouskoneita valmistaneen Minneapolis-Moline Power Implement Companyn pienelle traktorille, jota kutsuttiin Jeepiksi.
Minneapolis-Molinen pienikokoista traktoria toimitettiin myös Yhdysvaltain armeijan käyttöön tykinvetäjäksi vuonna 1937. Tästä onkin peruja se teoria, jonka mukaan pienikokoinen maastoauto muistutti Minneapolis-Molinen Jeep-traktoria, josta taas auto sai Jeep-nimen.
Entä armeijaslangi?
Kolmas alkuperä Jeep-nimelle saattaa olla sekin peräisin Yhdysvaltain armeijasta ja sotilaiden käyttämästä slangikielestä. Tämä seuraava teoria ei tosin liity millään tavalla traktoreihin, vaan moottoroidun kaluston koeajokeskukseen.
Joidenkin lähteiden mukaan Jeep-nimi saattaisikin olla syntynyt prototyyppien koeajojen ajalta. Armeijan mekaanikkojen slangissa termi “jeep” tarkoitti yleisesti testaamatonta ajoneuvoa, joten uusi autotulokas olisi sitä kautta Jeep.

Kuvassa Ford GPW.
Vai oliko nimi Fordin ansiota?
Neljäs teoria mahdollisesta nimen alkuperästä tulee Fordin suunnasta. Fordin valmistaman malliversion nimi oli siis GPW, mutta viimeinen W-kirjain tarkoitti vain Willysiä, joka oli siis suunnitellut auton. Fordin alkuperäinen mallinimi autolle olisi ollut Ford GP. Nimessä G tarkoitti hallitusta (goverment) ja P auton 80-tuumaista akseliväliä.
Tästä Fordin GP-nimestä saattaakin juontua nimi Jeep. Englanninkielellä ännettynä GP voidaan kuulla muodossa Jeep, jolloin Jeepin nimi olisikin itse asiassa Fordin ansiota – Willysin mallin nimi oli taas MB, jossa M tarkoitti militariaa ja B toista kehitysversiota.
Tämä tausta on todennäköisesti yksi syy sille, miksi Ford ja Willys kävivän myöhemmin oikeusprosessia nimen käyttöoikeudesta.

Kuvassa Willys MB.
Toimittaja kirjoitti nimen ensiksi
Siirrytään tarinassa niihin hetkiin, mistä on säilynyt paremmin todisteita ja mitä on ainakin varmuudella tapahtunut. Alkuvuodesta 1941 Willys-Overland järjesti Washingtonissa lehdistötilaisuuden, jossa uuden maastoajoneuvon ominaisuuksia esiteltiin toimittajille.
Lehdistötilaisuuden ohjelmassa oli mm. United States Capitolin eli Yhdysvaltain kongressirakennuksen portaita pitkin ajelua, auton etenemisen demoamiseksi. Näytöksessä auton kuljettajana toimi Willyksen koeajaja Irving Hausmann, joka oli kuullut testikeskuksen mekaanikkojen kutsuvan autoa nimellä “jeep”.

Willys esittelee medialle Willys MA-maastoajoneuvoa.
Lehdistötilaisuudessa Washington Daily Newsin toimittaja Katherine Hillyer tiedusteli Hausmannilta ajoneuvon nimeä, ja Haussmann käytti tässä yhteydessä nimeä Jeep. Hillyer julkaisi autoa käsittelevän artikkelin lehdessä 20.2.1941. Artikkelin kuvituksessa auto nousee ylös Capitolin portaita ja kuvatekstissä on maininta jeepistä.
Tämä lehtiartikkeli on todennäköisin lähde nimen leviämiseen yleiseen tietoisuuteen. Vaikka Hausmann ei keksinyt nimeä Jeep, hän on mitä todennäköisimmin ensimmäinen henkilö kuka saattoi sen julkiseen käyttöön.
Tosin Hillyerin artikkeli antoi mahdollisuuden myös toiselle nimivaihtoehdolle. Artikkelissa autoa kerrotaan kutsuttavan nimillä “quads” tai “jeeps”. Todennäköisesti Quad oli Willyksen mallin nimi, joten nimitys “jeep” koskee todennäköisesti Fordin valmistamaa mallia.

Dwight D. Eisenhowerin mukaan Jeep oli yksi merkittävimmistä syistä sille, että Yhdysvallat oli mukana voittamassa toista maailmansotaa.
Kuka saa omia Jeepin?
Toinen maailmansota ei ehtinyt edes loppua, kun autovalmistajat olivat riitelemässä Jeep-nimen oikeuksista. Tässä lajissa Willys-Overland toimi paikoittain röyhkeästikin. Yhtiön toimitusjohtaja Joe Fazer väitti keksineensä nimen GP-lyhenteestä.
Ensimmäistä tavaramerkkiä Jeep-nimelle haettiin jo sodan aikana vuonna 1943, hakijana oli Willys-Overland. Tavaramerkkiä ei kuitenkaan haluttu myöntää yhdelle autovalmistajalle, sillä Jeepistä oli tullut yleisnimitys. Päätökseen vaikutti se, että American Bantam ja Minneapolis-Moline olivat jättäneet vastalauseen Willysin tavaramerkkihakemusta vastaan.
Willys kampanjoi ja markkinoi vahvasti Jeep-nimen puolesta. Tähän kampanjointiin kuului mm. julisteet, joissa puhuttiin Jeepistä – samalla kun Willysin logo näkyi julisteessa. Yritys alkoi myös väittämään julkeasti, että se oli keksinyt ja suunnitellut auton. Willys jatkoi oman tarinan kertomista, vaikka sitä oltiin julkisesti moitittu valehtelusta.

Sodan jälkeen Willys-Overland aloitti tuottamaan siviilimarkkinoille suunniteltuja autoja. Näin syntyi CJ eli civilian Jeep – tähänkin nimeen oli siis saatu liitettyä ketterästi Jeepin nimi.
Vuonna 1948 Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio päätti, että alkuperäinen Jeepin konsepti tuli American Bantamilta, joka suunnitteli sen yhteistyössä armeijan kanssa. Komissio kielsi Willystä esittämästä suoria tai epäsuoria viittauksia siitä, että se olisi luonut tai suunnitellut Jeepin. Willys sai vain oikeuden esittää, että se on osallistunut auton jatkokehittämiseen.
Myöhemmin American Bantamin onnettomuus oli Willysin onni. American Bantamin mentyä konkurssiin vuonna 1950 Willys hankki itselleen oikeudet sen Jeep-tavaramerkkiin.
Myös Fordilla oltiin kyllästyneitä Willysin Jeep-tempauksiin. Ford haastoi Willyksen oikeuteen, mutta sen vaatimus oikeudesta “Jeep”-nimeen hylättiin ja Willykselle myönnettiin kaikki oikeudet tähän nimeen.
Lue myös: Tiesitkö? Moni Jeep kätkee sisäänsä pieniä Easter Egg -yllätyksiä
Nyt luetuimmat