Jeep Wagoneer vei Jeepin ulos sotilasajoneuvoista. Suomessa autoihin asennettiin Valmetin traktorimoottoreita.
Autovalmistaja Jeepin historia on mielenkiintoinen. Oikeastaan koko autobrändi syntyi yhdestä amerikkalaissotilaiden käyttämästä autosta toisen maailmansodan aikana. Ironista kyllä, Yhdysvaltain armeijan menestyksekäs taistelu ja siitä alkanut matka sodan päättymiseen oli jonkinlainen uhka sotilasajoneuvoteollisuudelle.
Tässä artikkelissa keskiössä on 1960-luvun alussa myyntiin tullut Jeep Wagoneer, joka sai Suomessa konepellin alle myös Valmet-traktoreista tutun dieselmoottorin. Mutta ennen kuin pääsemme Jeep-Valmetin, meidän täytyy käydä Jeepin syntyhistoria läpi.
Lue myös: Jeep-nimen alkuperä – 4 villiä ja riitaisaa teoriaa legendaarisen nimen syntymisestä

Pois sotilasajoneuvojen maailmasta
Autobrändi Jeep syntyi toisen maailmansodan aikana amerikkalaisen sotilasmaastoauton pohjille. Sodan loputtua autosta alettiin valmistamaan siviilimallia nimeltä Jeep CJ. Kirjaimet muodostuivat tietenkin sanoista civilian Jeep, mikä tarkoitti suomeksi ”siviili-Jeepiä”.
Jeepin mallisto pohjautui yllättävänkin pitkään sotilasajoneuvojen pohjalle, sillä vasta 1960-luvulle tultaessa alettiin suunnittelemaan ajoneuvoa, joka ei olisi peruja CJ-Jeepistä tai sen sotaisista esikuvista. Tuolloin Jeep halusi tehdä nelivetoauton, joka olisi henkilöautomaisempi, sillä nelivetoautot olivat jämähtäneet muistuttamaan mukavuudeltaan työkoneita.
Täysin uusi Jeep Wagoneer julkistettiin yleisölle marraskuussa 1962 ja sen myynti alkaisi mallivuodesta 1963. Uusi auto tuli korvaamaan CJ:n pohjalle rakennetut Jeep Station Wagonit ja Utility Wagonit, jotka olivat siihen asti olleet Jeepin ”henkilöautomaisimmat” autot.
Uusi Wagoneer käytti niin ikään uutta SJ-alustaa, joka oli Jeepin suurikokoisin alusta. Samaa alustaratkaisua käytettiin myös samaan aikaan myyntiin tulleessa avolavaisessa Jeep Gladiatorissa. Tästä voidaankin sanoa, että Jeep Wagoneer oli periaatteessa pickup varustettuna farmariauton korilla.
Lue myös: Tiesitkö? Moni Jeep kätkee sisäänsä pieniä Easter Egg -yllätyksiä

Wagoneerin kanssa samaa SJ-alustaa käytti myös pickup nimeltä Jeep Gladiator, jonka nimi vaihtui myöhemmin J-serieksi (kuvassa Jeep J10).
Harvinaisen ylellinen nelivetoauto
Jeep Wagoneer oli ylellinen nelivetoauto, joskin tarjolla oli myös takavetoisia versioita. Sitä pidetään joissain piireissä jopa ensimmäisenä katumaasturina, sillä auto kykeni yhdistämään henkilöauton mukavuudet nelivetoon ja korkeaan maavaraan.
Myös varusteluun oli tuotu monia juttuja, joita nelivedoissa ei oltu totuttu näkemään. Näitä olivat mm. etuakselin erillisjousitus, ohjaustehostin, automaattivaihteisto, tehdasasenteinen radio ja lisävarusteena saatava ilmastointi. Myös ylänokka-akselein varustettu rivikuutonen oli edistyksellistä.

Wagoneer oli Jeepille kaikkineen varsin onnistunut ajoneuvo. Oman osuutensa hyvään myyntiin toi toki se puoli, että minkäänlaista kilpailua ei ollut olemassa. Esimerkiksi samantapaisella konseptilla toimiva Land Rover Range Rover -mallisto lanseerattiin vasta vuonna 1970 – lähes 10 vuoden viiveellä.
Vuonna 1974 Wagoneer ja Gladiator (jonka nimi muuttui vuonna 1972 J-sarjaksi) saivat vielä kolmannen, kahden mallin yhdistelmää mukailleen version. Jeep Cherokee oli kaksiovinen farmariauto, joka käytti samaa SJ-alustaratkaisua.

Jeep Cherokee oli farmarimallisen Wagoneerin ja avolavamallisen Gladiatorin 3-ovinen risteytys.
Edes öljykriisi ei tappanut
Amerikkalaiselle ajoneuvolle tyypillisesti Jeep Wagoneerin moottorit olivat varsin isokokoisia. Pienimmät olivat Tornadon ja AMC:n 3,8-litraiset suorat kuutoskoneet. Lisäksi AMC valmisti 4,2-litraista suoraa kuutosta. V8-moottoreista löytyi 5,4-litrainen AMC Vigilante, 5,7-litrainen Buick Dauntless ja 6,6-litrainen AMC.
Vaihteistovaihtoehtojakin oli useita. Manuaalivaihteistoja oli kolmella ja neljällä vaihteella. Automaattina vaihteita oli aina kolme, mutta tarjolla oli yksi GM:n ja kaksi Chryslerin vaihteistoa.
Jeep Wagoneer on isokokoinen auto, eikä 1960-luvulla aerodynamiikkaan kiinnitetty vielä juurikaan huomiota. Nämä yhdistettynä isokokoisiin moottoreihin tarkoitti sitä, että Wagoneer oli janoinen bensarosvo. Hämmentävää on kuitenkin se, ettei auto tuntunut olevan öljykriisistä moksiskaan.
Lue myös: Mercedes-Benz W116 – Öljykriisi kiusasi ensimmäistä Ässä-Mersua

Suomessa Wagoneer sai traktorin moottorin
Suomessa sen sijaan tilanne oli toinen. Täkäläisellä mittapuulla Jeep Wagoneer oli suuren kulutuksen vuoksi arvokas ylläpidettävä, vaikka auto muuten istui hyvin myös härmäläiseen käyttötarpeeseen. Suomessa keksittiin kuitenkin yksi erikoinen ratkaisu pienentämään käyttökustannuksia: Wagoneeriin päätettiin asentaa Valmet-traktorin dieselmoottori.
Lue myös: Valmetin traktoriteollisuuden alku oli täynnä erilaisia kärsimyksiä
Niin sanottu ”Valmet-Jeep” oli vain ja ainoastaan Suomen maahantuojan juttuja. Wagoneerit ja Cherokeet tulivat Suomeen alkuperäiskunnossa, mutta maahantuojana toiminut Crys-Auto vaihdatti autoihin Nokialla, Valmetin Linnavuoren moottoritehtaalla Valmet 411 B -moottorit.
Valmetin 411 B -moottori oli vielä melko tuore ja se oli tullut tutuksi alun perin Valmet 900 -traktorista. Moottorin iskutilavuus oli 4,2 litraa ja tehoa ahtaamattomassa moottorissa oli 85 hevosvoimaa. Joskus tästä Jeepiin laitetusta moottorista näkee mallimerkintää 411 BA, jossa A-kirjain viittaa autoon.

Moottorin vaihto teetti jonkin verran työtä. Valmet-moottorin vauhtipyörää piti keventää autokäyttöön. Myös akut vaihdettiin isompiin. Muutokset tekivät autosta noin 260 kiloa painavamman, joten lehtijousiin lyötiin yksi lehti lisää.
Traktorin moottori ei ollut kaikista mukavin moottori Jeepin keulalle. Vaikka autoon tehtiin ylimääräisiä melunvaimennuksia, moottori oli meluisa. Se oli myös täristävä ja muutenkin melko työkonemainen. Valmetin moottori oli kuitenkin hyvin kestävä.
Lue myös: Öljykriisi toi vuonna 1973 Suomen maanteille nykyiset nopeusrajoitukset
Vaihteistona Valmet-Jeepeissä oli 4-vaihteinen manuaali. Ensimmäinen vaihde oli suunniteltu vaikeaan paikkaan, joten se jäi poikkeuksellisen lyhyeksi. Tiellä ajettiin käytännössä vaihteilla 2-4.
Valmet-Jeep ei ollut kovin käyttäjäystävällinen auto. Jotain sen suosiosta kertoo se, että esimerkiksi armeijassa rinnakkain olleista bensiini-Jeepistä ja Valmet-Jeepistä moni piti alkuperäistä bensiiniversiota kaikin puolin parempana ajettavana.
Jeep Wagoneer ja Cherokee olivat yleisiä etenkin valtion käytössä, sillä automalleja nähtiin ainakin puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, VR:n, palolaitosten ja Posti-Telen käytössä. Osaltaan käyttö valtiollisissa toimissa saattoi johtua siitä, että auton käyttövoimavero nousi suhteellisen arvokkaaksi, mikä vähensi yksityishenkilöiden kiinnostusta autoon.
Valmet-Jeepien valmistusmäärä on jäänyt mysteeriksi. Valtio on myynyt autojaan pois ja niitä on päätynyt sittemmin harrastajille. Harrastajat ovat saattaneet myös rakentaa omia Valmet-Jeepejä, joskus jopa Valmetin turboahdetuilla moottoreilla.

Vuosimallin 1983 Wagoneer. Tuossa vaiheessa Wagoneer oli ehtinyt olla jo tuotannossa 20 vuoden ajan.
Jeep Wagoneer oli tuotannossa huimat 28 vuotta
Lopuksi palataan takaisin ”tavallisen” Jeep Wagoneerin tarinan päätökseen.
Jeep Wagoneer oli Jeepille kaiken kaikkiaan onnistunut ja monikäyttöinen ajoneuvo. Tehokas moottori yhdistettynä suureen vetokykyyn sekä hyvään maastokelpoisuuteen teki siitä hyvän auton. Myös monipuoliset korivaihtoehdot SJ-alustassa lisäsivät vaihtoehtoja. Oman mausteensa soppaan toi tietenkin myös alkuun olematon kilpailu.
Kenties juuri näistä syistä johtuen Jeep Wagoneer pysyi tuotannossa aina 1990-luvulle asti. Vuonna 1990 alkanut Persianlahden sota aiheutti pienoisen öljykriisin, mikä heijastui nopeasti vanhan ja janoisen Jeep Wagoneerin myyntimääriin.
Lopulta viimeiset Jeep Wagoneerit kasattiin Chryslerin Toledon kokoonpanotehtaalta 21. kesäkuuta 1991. Auto ehti olla tuotannossa varsin kunnioitettavat 28 vuotta, neljällä eri vuosikymmenellä. Jotain auton pitkästä taipaleesta kertoo sekin, että sitä ehdittiin valmistaa kolmen emoyhtiön aikakaudella (Kaiser Jeep 1963–1970, American Motors 1970–1987 ja Chrysler 1987–1991).
Nyt luetuimmat