Volkswagen Phaeton – suuruudenhullu projekti maksoi VW:lle miljardeja

Perinteiset autovalmistajat tekevät harvemmin kalliita hutilyöntejä, mutta myös Volkswagenilta löytyy yksi kallis epäonnistuminen.

Kuvitellaan tilanne, jossa saat tuotteen kehittämiseen rajattoman budjetin, parikymmentä vuotta aikaa, konsernijohtajalta täyden tuen. Tavoitteen vastapuolena tekeleesi tulisi olla konsernin lippulaivatuote. Voiko näillä lähtökohdilla epäonnistua?

Vastaus kysymykseen: kyllä voi. Jopa näinkin mittavista lähtökohdista on mahdollista päättää projekti kalliiseen kaaokseen. Jos mietitte mistä autosta tässä yhteydessä on kyse, niin tällä kertaa puhumme saksalaisvalmistaja Volkswagenista ja epäonnen soturista nimeltä Phaeton.

Päästäksemme tarinan alkuun, joudumme matkustamaan 2000-luvun alkuun, jolloin Phaetonin tarina alkaa. Volkswagen-konsernin silloinen johtaja Ferdinand Piech halusi Volkkarin valikoimaan markkinoiden parhaimman edustusauton, maksoi mitä maksoi.

Legendan mukaan Piech jopa antoi Volkswagenin insinööreille kymmenosaisen listan toinen toistaan hurjempia laatuvaatimuksia, jotka tämän uuden lippulaivan tulisi täyttää.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Phaeton kasattiin laadukkaista osista

Projekti oli heti alussa suureellinen, eikä siinä säästetty rahaa. Pääjohtaja Piech antoi Phaetonin kehitystiimille lähes rajattoman budjetin käyttöönsä.

Uuden automallin vertailukohdaksi benchmarkattiin Mercedes Benzin S-sarja, jota on pidetty edustusautojen ykkösenä jo useita vuosikymmeniä. Uuden Phaetonin tuli olla vielä S-luokan Mersuakin parempi auto.

VAG-konserni käytti Phaetonia valmistaessaan hyödyksi muiden konsernin huippuautojen osia. Esimerkiksi alustan Phaeton jakoi Bentleyn mallien Continental Flying Spurin ja Continental GT:n kanssa. Vaihteisto ja osa moottoreista oli taas yhteisiä Audi A8:n kanssa.

Volkswagen Phaeton
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:11-08-05-innenraum-vw-pheaton-RalfR-01.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Hyvä auto, mutta myynti ei vedä

Phaeton julkaistiin yleisölle isoin menoin Geneven autonäyttelyssä vuonna 2002. Myös auton myyntikin saatiin vauhtiin vielä samana vuonna.

Autoa lähdettiin myymään varsin suurin tavoittein. Päämarkkina-alueina olivat Keski-Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Japani ja tavoitteena Volkswagenilla oli valmistaa vuosittain 20 000 kappaletta Phaetoneja.

Myynti ei kuitenkaan lähtenyt koskaan odotetunlaiseen lentoon. Ensimmäiset vuodet Phaetonia valmistettiin vain noin 6 000 kappaletta, mikä oli alle kolmasosa alkuperäisestä tavoitteesta.

Eniten auto teki kauppaansa kotimaassaan Saksassa. Sen sijaan yhdessä sen päämarkkina-alueista, eli Yhdysvalloissa, kauppa kävi varsin nihkeästi.

Volkswagen ei jäänyt kuitenkaan toimettomaksi, vaan reagoi huonoon myyntiin alentamalla maailmanlaajuisesti malliston hintaa. Sekään ei auttanut, ja vuonna 2006 Phaetonin myynti Yhdysvalloissa lopetettiin neljän vuoden jälkeen.

Volkswagen Phaeton W12
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:04_Volkswagen_Phaeton_(6827582844).jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Edes facelift ei auta – Phaeton kuolee kannattamattomana

Phaetonia valmistettiin vuosina 2002-2016. Autosta ei tullut koskaan toisen sukupolven versiota, vaikkakin mallille tehtiin faceliftit peräti kahteen kertaan. Kasvojenkohotusta Phaeton tai tuntea vuosina 2007 ja 2011.

Phaetonin kuolinilmoitus kuultiin loppuvuodesta 2015, kun Volkswagen kertoi lopettavansa mallin valmistuksen. Tuotannon lopettamiseen vaikutti samoihin aikoihin alkanut Volkswagenin päästöskandaali ja siitä aiheutunut kulukuuri. Kalliiksi muodostunut ja kannattamaton Phaeton oli helppo paikka hakea säästöjä.

Vaikka Phaeton haudattiinkin mm. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, sen perintö elää kuitenkin yhä Kiinassa – joskin vähän erilaisella nimellä. Vuodesta 2016 Volkswagen on valloittanut kiinalaisia automarkkinoita Phideon-mallilla, joka perustuu vahvasti Phaetoniin.

Volkswagen Phaeton
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volkswagen_Phaeton_4.2_V8_(41499118841).jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Oliko merkki keulassa liian vähän?

Phaetonin surkea menekki johtui melko varmasti auton merkistä. Auto oli täysverinen edustusauto, jonka potentiaalisinta ostajakuntaa olivat mm. yritysjohtajat.

Phaeton kilpaili pääasiassa Mercedes Benzin, BMW:n, Audin ja Lexuksen kanssa, eikä sen hinta ollut merkittävästi kilpailijoitaan halvempi. Suomessa uuden Phaetonin hinta vuonna 2006 oli 84 000 – 187 000 euron välissä.

Auton kompastuskiveksi taisi lopulta osua juuri auton merkki ja kova hintalappu. Kukapa haluaisi maksaa nimensä mukaisesti ”kansanautosta” pienen asunnon hintaa, etenkin kun samalla rahalla olisi saanut perinteisiä edustusautoja, kuten Audia, BMW:tä tai Mersua.

Vaikka Phaeton oli autona laadukas, monelle kuusinumeroinen hintalappu ja VW-merkki konepellissä olivat kuitenkin mahdoton yhdistelmä.

Volkswagen Phaeton
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2004_Volkswagen_Phaeton_(27874761747).jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Yksi maailman kalleimmista autoista

Vaikka Phaeton oli myynnissä poikkeuksellisen pitkään, lähes viisitoista vuotta, siitä tuli kallis floppi Volkswagen-konsernille. The Economist laski vuonna 2013 jokaisen valmistuneen Phaetonin tuottaneen Volkswagenille tappiota 28 200 euroa.

Tappio oli yksi suurimmista eurooppalaisten autojen historiassa. Asiaa pahentaa myös se, että nämä loistoautot ovat tavallisesti olleet kaikista tuottavimpia autoja saksalaismerkeille.

Phaetonia valmistettiin 14 vuoden aikana noin 85 000 kappaletta, joten tämän suuruudenhullun projektin hintalapuksi tuli yli kaksi miljardia euroa. Phaeton ei kyennyt missään vaiheessa haastamaan Mercedes Benzin S-sarjaa, eikä se tahtonut pärjätä edes Volkswagen-konsernin sisarmalli Audi A8:lle.

Lähteet: SalkunRakentaja

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat