Käyttökokemuksia-Astran akku oli päässyt syystä tai toisesta tyhjentymään. Onneksi Autoliiton tiepalvelu auttoi.
Käyttökokemuksia-juttusarjassa olemme seuranneet nyt kolmisen vuotta yhteiseloa vuosimallin 2019 Opel Astran kanssa. Toistaiseksi noin 50 000 ajokilometriä kestänyt testi on ollut aika tylsä – Webaston kiertovesipumpun hajoamista lukuun ottamatta Astra ei ole tarjonnut meille epämiellyttäviä yllätyksiä.
Nyt saimme kuitenkin ensimmäisen kokemuksen, joka olisi voinut toisenlaisessa ympäristössä aiheuttaa suurtakin tuskastumista. Muutaman päivän seisonnan päätteeksi Astra oli nimittäin tyhjännyt akkunsa kaikeksi yllätykseksi.
Mitä ihmettä tapahtui ja miten ongelma ratkaistiin? Siitä seuraavaksi lisää.

Mystinen akun tyhjeneminen
Tätä kirjoittaessa meillä ei ole tiedossa syytä sille, miksi akku oli hyytynyt. Todennäköisesti syy jääkin mysteeriksi, ellei vika pääse syystä tai toisesta toistumaan. Pidetään kuitenkin peukkuja sen puolesta, että moinen harmi jäisisi ainutkertaiseksi kokemukseksi.
Otetaan alkuun lyhyt kertaus. Koeajolle.com on kirjoittanut jo aiemmin artikkelin otsikolla ”Auton akku tyhjenee itsestään – miksi näin käy ja miten korjataan?”, jossa on kerrottu kaikki oleellinen auton akun tyhjenemisestä. Akkuhan voi tyhjentyä esimerkiksi…
- Vääränlaisesta käytöstä, jossa sähkölaitteita käytetään paljon, mutta lyhyiden ajomatkojen aikana akku ei ehdi latautumaan.
- Akulle on ehtinyt kertyä sen verran ikää, että väsyminen näkyy heikkona latautumisena.
- Autoon on unohtunut jokin sähkölaite päälle, mikä on tyhjentänyt akun.
- Autossa on jonkinlainen sähkövika, joka purkaa akun varauksen.
Yläpuolen esimerkit pätevät myös meihin. Suurin epäilys kohdistuu tällä hetkellä auton sisävaloihin, joita käytettiin viimeiseksi jääneellä ajokerralla. Mahdollisesti valo unohtui päälle, mikä ehti noin neljän vuorokauden aikana tyhjentämään akun. Sisävalot ovat vielä siinäkin mielessä veemäisiä, että harva auto tajuaa varoittaa päälle unohtuneesta sisävalosta, toisin kuin vaikkapa parkkivalojen kohdalla.
Tämä ei ole kuitenkaan ainoa tutkintalinja. Käytämme satunnaisesti auton Webastoa, joka on melkoinen virtarohmu akulle. Samoin käytämme usein erilaisia muitakin lämmittimiä, kuten ratin- tai istuimenlämmittimiä. Toisaalta viime aikoina ulkolämpötila on liikkunut keväisesti nollan tietämillä, mikä on vähentänyt kummasti lämmittimien käyttöä.
Myöskään viimeisen ajopäivän ajomäärät eivät olleet kamalimmasta päästä. Viimeiseksi autolla tehdyksi matkaksi jäi ihan asiallinen noin 25 kilometrin ajomatka. Toisaalta yhtä pitkän menomatkan aikana tehtiin parikin pysähdystä, mikä saattoi koitua akkumme kohtaloksi.
Mitä tehdä, kun akku tyhjenee?
Meillä kävi jonkinasteinen tuuri akun tyhjenemisen kanssa. Huomasimme ongelman sattumalta sellaisella hetkellä, kun autolle ei ollut edes tarvetta. Matkamme siis katkesi tilanteessa, jossa ei ollut edes tarkoitus matkustaa. Sen vuoksi episodi ei aiheuttanut meille oikeastaan minkäänlaista harmia.
Tilanne olisi ollut täysin toinen, jos ongelman olisi huomannut vaikkapa töihin lähtiessä tai muuten vain kireän aikataulun kanssa eläessä. Siinä tapauksessa olisi varmasti ärräpäätkin lennelleet.
Akun hyytyminen oli varsin helppoa todeta. Epäilykset epätavallisesta tilanteesta heräsivät siinä vaiheessa, kun auton kumpikaan kaukosäädin ei avannut auton ovia. Kuten aiempia juttusarjan osia lukeneet tietävät, olimme jo hiljattain vaihtaneet auton avaimiin paristot.
Nykyautoihin pääseminen on nykyisellä kaukosäätimien aikakaudella yllättävän vaikeaa. Tämän mekin huomasimme käytännössä. Pääsimme ensimmäistä kertaa kokeilemaan Astran perinteistä lukko ja avain -systeemiä. Avain irtosi ketterästi kuorista (tämä tuli tutuksi jo paristonvaihdossa), samoin auton ovesta löytyi katteen alta lukkopesä. Tällä kaksikolla saatiin ovi auki – joskin vain kuljettajan ovi.

Ensiksi avaimesta irroitetaan varsinainen avainosio irti. Sen jälkeen lukkopesän päällä oleva kate kammetaan avaimella irti.

Katteen alta löytyi lukkopesä. Pienen irrallaan liikkuvan katepalan kohdalla kannattaa olla tarkkana, ettei se pääse hukkumaan. Se on varmasti kallis uudelleenhankittuna.
Akrobatiaksi meni
Kun automme akku oli tsipannut totaalisesti, aiheutti se yllättävän paljon erilaista vaivaa. Kaikki muut neljä ovea jäivät nimittäin yhä lukkoon. Tämä oli isohko ongelma, sillä omistamamme akkuboosteri oli sijoitettu auton takakonttiin – jonne pääseminen edellytti akrobatiaa. Ensiksi etupenkkien välistä ryömittiin takapenkille, sen jälkeen takapenkiltä kaadettiin takaistuin, jotta päästiin käsiksi konttiin ja akkuboosteriin.
K-sukupolven Opel Astrassa akku sijaitsee hieman harvinaisemmin auton takaluukussa. Toisin sanoen se oli nenämme edessä, kun penkit oli kaadettu ja boosterikin saatu käsiin. Boosterin kiinnittäminen akkuun todisti epäilyksemme akusta oikeaksi: välittömästi napojen kytkemisen jälkeen alkoi autosta kuulua pientä hurinaa.

Opel Astra K:ssa akku löytyy hieman eksoottisemmin takakontista.
Akkuboosteri on auttanut meidät jo monet kerrat Käyttökokemuksia-juttusarjassa liikkeelle, joskin autona on toistaiseksi ollut vanhempi Mercedes-Benz 500 SEL, joka on käynnistynyt boosterin kanssa kuin palmun alta – toisaalta kesäautoa on tarvinnut käynnistää lähes palmumaisilla kesäkeleillä.
Vaan tälläpä kertaa akkuboosterimme ei pelastanut meitä. Osaltaan syy oli varmaankin siinä, että akkuboosteri oli ollut läpi talven auton takakontissa, paikoin pakkastenkin runtelemana. Auto ei nimittäin jaksanut käynnistyä edes boosterin avulla, ja noin 2–3 yrittämisen jälkeen päätimme luovuttaa.
Autoliitto auttaa
Syy melko helpolle luovutukselle oli melko looginen. Meillä on ollut Autoliiton Plus-jäsenyys, johon kuuluva tiepalvelu auttaa meitä maksutta tämäntapaisissa tilanteissa. Emme olleet koskaan aiemmin käyttäneet Autoliiton tiepalvelua, joten nyt oli hyvä sauma päästä testaamaan sitäkin. Urakan ulkoistaa mielellään ammattilaiselle, sillä se kuuluu jo maksamaamme jäsenyyteen.
Avun tilaaminen paikalle oli Autoliiton sovelluksen avulla yllättävänkin helppoa. Olimme toki tehneet pohjatyöt jo kuntoon, mikä tarkoitti sovelluksen lataamista, tarvittavien sijaintilupien antamista ja jopa autojen rekisterinumeroiden syöttämistä palveluun.
Palvelussa kysyttiin ensiksi, onko kyseessä avunpyyntö vai onnettomuus – onnettomuuden kohdalla sovellus suosittelee soittamaan hätänumeroon 112. Avunpyyntö lähtee vuorostaan liikkeelle osoitteen antamisella, jonka sovellus osasi kaivaa GPS:n kautta automaattisesti kohdalleen – joskus kannattaa antaa lupia sijaintitiedoille.
Seuraava vaihe oli valita auton rekisterinumero. Meidän tapauksessamme molempien autojen rekisterinumerot oli syötetty järjestelmään, joten tämäkin hoitui äärimmäisen helposti. Seuraavaksi näppäiltiin matkustajien lukumäärä, jolla ei tässä tapauksessa ollut juuri merkitystä. Samassa kohdassa voi myös valita eläimet tai peräkärryt, jos niidenkin auttaminen on tilanteessa ajankohtaista.

Kenties tärkein kohta oli valita ongelma tai vika valmiiksi annetuista vaihtoehdoista. Vaihtoehdoissa oli mm. rengasrikkoa, akun tai polttoaineen loppumista, väärän polttoaineen tankkaamista, avaimet auton sisällä, liikennevahinko tai muu vika. Valitsimme tässä tietenkin akun loppumisen.

Ruuhka-aikaan osui
Viimeisessä kohdassa oli vielä mahdollisuus sanailla tarkemmin jotain tilanteesta. Meidän kohdallamme tyydyimme laittamaan siihen vain, että olemme jumissa kotipihassamme, joten mitään hätää tai kiirettä ei ole. Puolestamme Autoliitto saa hoitaa kiireelliset tapaukset pois alta. Lopuksi vielä annettujen tietojen esikatselu ja avunpyynnön lähettäminen.

Meidän kohdallamme puhelin soi noin seitsemässä minuutissa. Nopea tilannekatsaus hinauspalveluyrittäjän kanssa, jossa toistimme sen tosiasian, että tässä ei ole mitään hätää tai kiirettä. Viimeistään tämän innoittamana hinauspalveluyrittäjä päätti hoitaa ensiksi kiireelliset tapaukset, jonka jälkeen hän soittaisi meille ennen tänne tuloa.
Lopulta odotettu puhelu tuli noin kolme tuntia palvelun tilaamisen jälkeen. Jostain syystä maaliskuinen maanantai oli poikkeuksellisen kiireinen tiepalvelussa, mikä tarkoitti poikkeuksellista ruuhkaa. Erikoinen tilanne näkyi myös siinä, että pientä Astraa tuli pelastamaan yrityksen suurin raskaan kaluston hinausauto – koko firman kalusto oli nimittäin laitettu tien päälle ruuhkaa purkamaan.
Akku on kaput
Tiepalvelumies aloitti operaation kytkemällä akun testeriin, joka kertoi meille karmaisevia lukemia. Akku oli tyhjentynyt jopa niin totaalisesti, että tiepalvelukaveri ei luvannut meille auton käynnistymistä. Päätimme kuitenkin kytkeä akun astetta järeämpään akkuboosteriin ja kokeilla onneamme.
Saimme muutaman näppärän vinkin auton käynnistämiseen. Koska autossamme on avaimeton järjestelmä, avain kannattaa pitää aina taskussa, sillä tyhjän akun kanssa pelatessa voi koska vain tapahtua omituisia asioita ja ovet lopsahtaa yllättäen lukkoon.
Samoin ovet kannattaa sulkea ja avata kertaalleen kaukosäätimestä ennen käynnistysyritystä, sillä tämän kautta voidaan vielä nollata mahdollisesti erilaiset ajonestot ja varashälyttimet. Eli toisin sanoen ennen jokaista käynnistysyritystä ovet kerran lukkoon ja taas auki, jonka jälkeen yrittämään käynnistystä.
Vaikka tiepalvelun kautta saimme astetta järeämmän akkuboosterin, myös sen kanssa oli hieman haasteita käynnistää autoa. Tälläkin kertaa kaksi ensimmäistä yritystä päättyi yskimiseen, mutta muutaman minuutin lataamisen jälkeen auto päätti lopulta käynnistyä.
Tiepalvelukaverin poistuessa meille jäi vielä tehtäväksi käytättää autoa käynnissä ja mielellään heittää sillä jonkinlainen lenkki, jotta akku tulee varmasti latautuneeksi täyteen. Autolla tehtiinkin kolmen vartin mittainen iltalenkki, jonka aikana myös sähkölaitteiden käyttöä rajattiin. Pitkiä valoja ei kytketty huvin vuoksi ja paikoillaan seistessa ajovalot kytkettiin parkeille.
Säästöä ja rahanmenoa
Autoliiton jäsenyys maksoi keikalla itseään takaisin, sillä lompakkoa ei tarvinnut kaivaa missään vaiheessa esiin. Operaation lopuksi riitti pelkkä allekirjoitus tiepalvelumiehen puhelimessa olevaan sovellukseen, jonka jälkeen Autoliitto maksoi viulut.
Täysin kuluitta tarina ei tule kuitenkaan päättymään, sillä tiepalvelukaverilta tuli jyrkkä suositus akun uusimiselle. Kuuleman mukaan 4,5 vuoden ikäinen ja lähes 150 000 kilometriä ajettu akku on jo ylittänyt kaikki keskimääräiset eliniänodotteet, joten se kannattaisi suosiolla uusia – muuten vastaavat ongelmat tulevat auttamatta jatkumaan jossain vaiheessa.
Kerromme myöhemmin omassa artikkelissa siitä, miten Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astran akku vaihdettiin ja mitä siinä operaatiossa oli syytä ottaa huomioon.
Nyt luetuimmat