Viisi ja puoli vuotta oli tarpeeksi Käyttökokemuksia-juttusarjasta tutun Opel Astran käynnistysakulle. Näin Astraan saatiin uusi akku.
Kerroimme teille taannoin, miten Autoliiton tiepalvelu herätti eloon Käyttökokemuksia-juttusarjasta tutun vuosimallin 2019 Opel Astra Sports Tourerin. Tämä artikkeli on suoraa jatkumoa tuohon edelliseen osaan, sillä korjaamme nyt autosta niitä vikoja, joista auton hyytyminen taannoin johtui.
Auton vika ei ollut suuren suuri, sillä Astrasta oli ainoastaan käynnistysakku tullut tiensä päähän ja se oli aika uusia. Uusiminen tapahtuikin suorastaan F1-tyylisellä nopeudella.

Alkuperäisestä akusta löytyi merkinnät, jotka viittaavat lähes kuuden vuoden taakse. Akku oli siis tosiaankin jo aika vaihtaa uuteen.
Vanha akku eli pitkän elämän
Meidät pettänyt vanha akku oli auton alkuperäinen akku, joka on asetettu paikoilleen jo Opelin tehtaalla loppuvuodesta 2019. Toisessa akunkengässä ollut teksti 25/19 viitannee viikkoon 25 vuonna 2019, mikä tarkoittaisi sitä, että akku on valmistettu jo kesällä 2019. Se on linjassa auton iän kanssa, sillä Astra on valmistettu syksyllä 2019 ja ensirekisteröity Suomeen 20.12.2019.
Lue myös: Renkaiden DOT-merkintä kertoo milloin renkaat on valmistettu
Toisin sanoen Astran alkuperäinen akku ehti melkein selvitä peräti kuudesta Suomen talvesta. Lukema on todella kunnioitettava, sillä pahimmillaan nykyautojen akut ajetaan loppuun kolmessa vuodessa ja viisi vuotta on yleinen nyrkkisääntö, jonka jälkeen akku kannattaisi vaihtaa uuteen. Viiden vuoden sääntö näytti pätevän hyvin myös meidän tapauksessamme.
Ei vaihtoehtoja
Kerroimme viime osassa myös siitä, että Autoliiton elvytystoimien jälkeen ajoimme autolla jonkinlaisen lenkin, että akku pääsisi varmasti latautumaan takaisin täyteen. Autolla ei tuntunut olevan mitään ongelmia käynnistyä seuraavana päivänä, joskin silloin startti tehtiin melko ihanteellisista oloista autotallin lämmöstä.
Autoliiton tiepalvelukaverin kanssa tuli juteltua siitä, voisiko akulla olla vielä sittenkin käyttöikää jäljellä. Sieltä suunnasta tuli aika suora mielipide asiaan, jonka mukaan akku kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen. Akku on varmasti parhaat päivänsä nähnyt ihan jo akun iästä päätellen, sekä totaali tyhjeneminen on sekin varmasti aiheuttanut jonkinasteisia vaurioita akkuun.
Vanhaa akkua käyttämällä olisi mahdollisesti selvinnyt jonkin aikaa eteenpäin, mutta se olisi ollut täysi mysteeri, kestääkö ratkaisu päiviä, viikkoja vai kuukausia. Arvatenkin noutaja olisi tullut viimeistään seuraavana kovana pakkaspäivänä.
Mistä uusi akku?
Kun päätös uudesta akusta oli tehty, jäi seuraavaksi pohdinnaksi se, minkälainen akku ja mistä se hankittaisiin. Vaihtoehtoja on tunnetusti monia, mutta pääpiirteittäin vaihtoehdot voi jakaa kahteen lajiin: autotarvikekaupasta saat akun, mutta et todennäköisesti vaihtopalvelua, kun taas ihka-aidosta akkuliikkeestä pakettiin kuuluu yleensä akun asennus ja vanhan hävittäminen.
Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!
Päätimme valita tällä kertaa virallisen liikkeen ihan sisällöntuotannollisista syistä. Taannoin nimittäin vaihdoimme toiseen Käyttökokemuksia-autoomme, Mercedes-Benz 500 SEL:äään akun itse. Samoin Astran kohdalla olemme vaihtaneet jo omatoimisesti avainten pariston sekä Webaston kaukosäätimen pariston, joten tällä kertaa vaihtelun vuoksi olisi aika päästää ammattilaiset irti.
Vuosimallin 1985 Mercedes-Benz 500 SEL ja vuosimallin 2019 Opel Astra Sports Tourer eroavat teknisesti hyvin paljon toisistaan. Uudemmassa Astrassa on paljon enemmän sähkölaitteita, mikä vaatii auton akulta paljon enemmän. Toisaalta akun vaihtaminen ei oikeastaan eroa perusperiaatteiltaan millään tavalla.
Astraan AGM-akku
Hintaero Mersun ja Opelin akunvaihdon välillä oli yllättävän suuri. Mercedes-Benziin löytyi sopiva Vartan valmistama akku 110 eurolla, joka ei ollut edes markkinoiden halvin. Opelin kohdalla sopivien akkujen hinnat lähtivät halvimmillaan Bilteman 149 eurosta, päättyen noin 250 euron akkuihin. Tuplahinta siis kyseessä.
Tuplahinta perustuu oikeastaan siihen, että Astraan tulee hankkia astetta järeämpi AGM-akku. AGM-akut (muodostuu sanoista Absorbent Glass Mat) ovat edistyksellistä akkutekniikkaa, joka tarjoaa suorituskykyä ja luotettavuutta moniin käyttötarpeisiin. Erityisesti niitä suositellaan Start&Stop-järjestelmillä ja Webastolla varustettuihin autoihin – Astrastahan löytyy nämä molemmat.

Uusi akku hankittiin Akkuneliöltä Jyväskylästä.
Akkuneliöltä F1-vauhtista palvelua
Akkuja myyviä ja ennen kaikkea vaihtavia yrityksiä on tarjolla Jyväskylän kokoisessa kaupungissa rutkasti. Vaihtoehtoja riittää siis valittavaksi asti.
Omalta osaltamme päädyimme Akkuneliön palveluihin. Liikkeestä on jo aiemmin kertynyt hyviä kokemuksia ja sen sijainti osui hyvin reitille. Ajanvarausta ei tarvittu – eikä toisaalta edes otettu vastaan, kun päätimme silti varmistaa liikkeen aukiolon. Riitti kunhan saapui paikalle aukioloaikojen puitteessa.
Ja näin todellakin kävi. Heti ensitöiksi otettiin Opel sisään ja auton ympärillä alkoi käymään hälinä. Yksi kaveri kantoi uutta akkua auton viereen, toinen irrotti vanhaa ja kolmas hoiti rahastamisen. Olo oli kuin Formula-varikolla, ja pysähdyksen mittakin muistutti F1-pysähdystä. Koko reissussa alusta loppuun ei mennyt viittäkään minuuttia.
Varikkopysähdys oli jopa niin nopea, että siihen ei juuri akkuvertailuja tai muutakaan pohdiskelua mahtunut. Opelin takakonttiin kannettiin Exiden EK720 72 ampeeritunnin akku, joka oli ominaisuuksiltaan vähintäänkin riittävä – olihan alkuperäinen Vartan akku ainostaan 70 ampeeritunnin akku.

Uusi akku on Exiden valmistama 72 ampeeritunnin EK720. Akun hankintapäivä on kirjattu akkuun tällä kertaa tarralla liikkeen toimesta.
Loppufiilikset
Kaikesta sähköelektroniikasta huolimatta Astran akkuoperaatio ei juuri eronnut Mersuun tehdystä akun vaihdosta, joten kaikesta elektroniikasta huolimatta akun vaihtaminen olisi ollut helposti myös meidän tehtävissämme. Ensi kerralla todennäköisesti taas pihistelemme ja vaihdamme akun itse.
Nyt Opelin akkuhuolet ovat kaiken järjen mukaan taaksejäänyttä aikaa. Akkuneliö lupasi akulle myös kolmen vuoden takuun, mikä osaltaan varmistaa sen, että matkamme tulee tuskin enää katkeamaan akkuun liittyviin haasteisiin. Kolmen vuoden takuu kuulostaa hyvältä, sillä moni muu liike näytti tarjoavan samaiselle akulle vain kahden vuoden takuuta – ehkäpä asennustyö toi meille ylimääräisen lisävuoden takuuseen.
Vaikka seuraavaan akunvaihtoon on aikaa useampi vuosi (ainakin Astran kanssa), emme malta olla spekuloimatta sitä jo nyt. Seuraavalla kerralla olemme kiinnostuneita katsomaan Biltema-kortin, sillä markkinoiden halvin akku yhdistettynä peräti neljän vuoden takuuseen aiheuttaa suuren kiinnostuksen. Mutta tuo testi jää seuraavaan kertaan.
Nyt luetuimmat