Opel Intellilux led matrix

Opelin IntelliLux Led Matrix -valot ja lisävalojen asentaminen

Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astrassa on hyvät nykyaikaiset matriisivalot. Mutta voisiko niitä parannella entisestään lisävalon avulla?

Kaupallinen yhteistyö: Automasa

Taannoin kerroimme teille, miten varauduimme ennalta odottamattomiin tilanteisiin autossamme, ja hankimme sinne kunnollisen otsavalon. Monikäyttöiseksi lampuksi taipuva Armytek Wizard Pro C2 -otsalamppu tuli sijoitetuksi Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astraan, ja tämän otsalampun meille tarjosi Automasan verkkokauppa.

Otsalampun hankinnan jälkeen meillä jäi puheyhteys auki Automasan kanssa. Aika nopeasti keskustelu kääntyikin sitten siihen, että miten muut valaistusasiat on Astrassa toteutettu – ja olisiko meillä intoa lisävalon asentamiseen.

Pienen pohdinnan jälkeen meillä olikin käsissämme Optibeamin uutuusvalo nimeltään Super Captain Dual 600 Curved. Mutta mitä kaikkea ehti tapahtua sitä ennen, kun valo saatiin asennetuksi Astraan? Siitä lisää seuraavaksi.

Opel Intellilux led matrix

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Parempi kuin paras – tarvitseeko matriisivalot edes lisävaloja?

Kuten jo pidempään tätä juttusarjaa lukeneet saattavat tietää, olemme hyvinkin tyytyväisiä Opel Astran alkuperäisiin valoihin. Meidän Automme on nimittäin lisävarusteltu aikoinaan IntelliLux-matriisivaloilla, jotka ovat adaptiiviset LED-ajovalot. Olemme olleet näihin valoihin supertyytyväisiä, joten onko niitä edes tarpeen parannella lisävalolla?

Mikäli nykyautojen ajovaloteknologia ei ole vielä tuttua, otetaan nopea kertaus. Opelin valot ovat adaptiiviset, mikä tarkoittaa sitä, että ne toimivat käytännössä automaattisesti. Auto osaa itse laittaa pitkät päälle ja pois tarpeen mukaan. Toimintaa on esitelty alapuolen Opelin mainosvideossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Astraa lähestyy vastaantulija tai ajamme edellä ajavan auton kiinni, valot sammutetaan. Sama myös silloin, jos tulee esimerkiksi valaistu risteys, jossa katulamppujen vuoksi ei ole tarvetta käyttää pitkiä valoja, auto laittaa ne pois.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

  • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
  • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
  • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
  • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Matriisivalojen parantaminen lisävaloilla

Hienoa valoissa on myös se, että umpioiden valokuvio säätyy muun liikenteen mukaan. Esimerkiksi vastaantulijan kohdalla vastaantulijan puoleinen umpio saattaa pudottaa pitkän valon pois päältä, mutta pientareen puoleisessa umpiossa valot pysyvät täysillä – valokuvio toki säädetään siten, ettei kukaan ulkopuolinen niistä häikäisty.

Adaptiiviset ajovalot tarkoittivat meidän kohdallamme myös sitä, että onko valoja edes ylipäätään mahdollista parannella lisävalolla. Miten lisävalo voi toimia järjestelmässä, jossa valokuvioiden tulisi säätyä hyvinkin tarkasti ja pystyä reagoimaan nopeasti liikenteessä tapahtuviin muutoksiin?

Älykkäinä ajovaloina tunnetut matriisivalot paljastuivatkin lopulta varsin älykkäiksi tapauksiksi. Pikainen googlettelu ei tarjonnut kovin montaa aiempaa kokemusta lisävalon asentamisesta matriisivaloihin, mutta onneksi Opel Club Finlandin Facebook-ryhmässä yksi kertoi tehneensä samanlaisen urakan onnistuneesti Opel Insignian kanssa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

  • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
  • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
  • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kytkentärele käyttöön

Insignia-kuskin mukaan lisävalo on mahdollista kytkeä matriisivaloihin XBB:n kytkentäreleen avulla, joka sisältää OBD-porttiin asetettavan Donglen ja PowerUnit-releen. Tällä tavalla lisävalon toiminta on simppeliä, sillä lisävalo syttyy vain silloin, kun valotehosta saa ottaa kaiken irti. Kun valokuviota tarvitsee alkaa säätämään, lisävalo putoaa kuvioista ensimmäisenä, jonka jälkeen matriisivalot toimivat normaaliin tapaan.

XBB:n Dongle ja PowerUnit olivatkin meille jo nimeltä tuttuja ennen tätä projektia. Samaisella kytkentäreleellä nimittäin saadaan toimimaan ”nykyautojen” (lue: noin vuodesta 2014 uudemmat) lisävalot. Laitteen toiminta on sikäli simppeliä, sillä Dongle asetetaan auton OBD-porttiin, jonka kautta se on langattomasti yhteydessä konepellin alle jäävään PowerUnitiin.

Käytännössä sekä Dongle, että PowerUnit ovat molemmat pelkkiä ”plug and go” -ratkaisuja, mutta asentajalle jää tehtäväksi antaa kytkentärelepaketille ”resepti”, eli käytännössä kertoa se, mikä auto on kyseessä. Tähän tarvitaan älypuhelinta, Bluetoothia ja sovellusta.

Miten lisävalon asennus Käyttökokemuksia-Astraan sitten onnistui? Siitä lisää seuraavassa osassa.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat