Käyttökokemuksia-juttusarjassa seurataan arkea vuosimallin 2019 Opel Astra K:n kanssa.
Koeajolle.comin sisällön kivijalka on sivuston nimen mukaisesti koeajot. Tarkoituksemme on koeajaa erilaisia autoja ja raportoida sivustolle niistä lukijoita kiinnostavia asioita tai yksityiskohtia – mahdollisesti joko helpottamaan tai vaikeuttamaan mahdollista ostopäätöstä, tai sitten ihan vain yleisen huvin vuoksi.
Tavallisesti tekemämme koeajot kestävät ”parista tunnista” aina viikkoon. Uusia autoja saamme koeajoon jopa viikoiksi, käytettyjä ja vähän erikoisempia yksilöitä taas lyhyempään ajoon. Tämä on sinällään täysin normaalia käytäntöä automedioiden parissa.
Mutta kuinka pitkään koeajo voisi kestää? Voiko koeajon olla kestoltaan peräti kuukausia tai jopa vuosia? Kyllä voi! Tämä juttusarja kantaa sivustollamme nimeä Käyttökokemuksia, ja siitä on sarjan nimen mukaisesti tarkoituksena hakea erilaisia kokemuksia autosta pidemmässä käytössä.
Käyttötestin aikana Opel Astraan ehtii kertyä kilometrejä niin talvella…
Käyttökokemuksia-juttusarja – mikä ihme?
Automedioita lukeva on saattanut joskus törmätä termeihin kuten ”kestotesti” tai ”käyttötesti”. Erottuaksemme joukosta, Koeajolle.com on halunnut nimetä oman, sinällään perusidealtaan identtisen juttusarjan omalla nimellä, joka kantaa nimeä Käyttökokemuksia.
Käyttökokemuksia-juttusarjan idea on simppeli. Hankimme jotain kautta käyttöömme auton, jolla on oikeasti tarkoitus ajaa vähän pidempään. Onko tämä pidempään sitten puoli vai viisi vuotta – sitä emme aina välttämättä edes tiedä ennalta.
Tavoite kuitenkin olisi, että Suomen olosuhteissa eläessä pääsisimme kokemaan autolla maamme kirjavat sääolosuhteet aina talven paukkupakkasista kesän kuumimpiin helteisiin.
Käyttökokemusten jakamiselle oleellista on raportoida autosta auki ilot ja surut. Mikä autossa toimii hyvin, mikä taas on aiheuttanut meille ärsyttävää ja usein myös kallista päänvaivaa. Tarkoitus on myös raportoida sellaisia asioita, jotka eivät meidän mielestämme toimi oikein tai ole suunniteltu aivan loppuun asti.
…kuin myös kesäkuumalla. Toisin sanoen siis ympäri vuoden.
Opel Astra K Innovation Plus Käyttökokemuksia-juttusarjaan
Koeajolle.com on hankkinut omistukseensa vuosimallin 2019 Opel Astra Sports Tourer Innovation Plus. Täältä voit lukea auton ensituntumat koeajolta.
Autolla oli ostohetkellä alkuvuodesta 2022 ikää vain hieman päälle kaksi vuotta – mutta mittariin oli ehtinyt tosin kertyä jo miehekkäät 94 000 kilometriä, mikä tarkoitti varsin hurjaa, yli 45 000 kilometrin vuosivauhtia. Vaikka Opelissa oli uutena kolmen vuoden takuu, se oli ehtinyt kuitenkin tullut täyteen jo 90 000 kilometrin kohdalla.
K-sukupolven Astran päätyminen Käyttökokemuksia-juttusarjaan oli suorastaan vain ajan kysymys. Sivustomme aiempi auto, H-sukupolven Opel Astra (josta emme vielä viitsineet lähteä tekemään Käyttökokemuksia-sarjaa) haluttiin korvata uudemmalla Astralla. J-sukupolvi (2010-2016) tuntui jo vanhahtavalta, joten kiinnitimme katseet suosiolla K-sukupolveen (2017-2022).
Tämän K-Astroihin innostumisen voi havaita myös sivustomme sisällöstä. Olemmehan ehtineet koeajaa Koeajolle.comissa poikkeuksellisen monta K-sukupolven Opel Astraa. Kerrottakoon nyt jälkikäteen, että tässä taustalla oli uuden auton metsästys – erilaisia Astroja koeajaessa oli ketterää tehdä reissusta myös koeajoraportti.
Tutustu tässä kaikkiin K-sukupolven Opel Astrojen koeajoihin:
- Koeajo: Opel Astra K – kaikilla mausteilla, ihan oikeasti
- Koeajo: Opel Astra K – paraneeko vaihtamalla seitsemän vuotta uudempaan?
- Koeajo: Opel Astra K – OPC-varusteita, BiTurbo ja hurjasti kilometrejä
Alustus: mitä kaikkea aiomme testata?
Mikä kaikki meitä tulee kiinnostamaan Opel Astran Käyttökokemuksissa? Noh, tietenkin ”kaikki”, mutta muutama asia nousee framille jo heti alkuunsa.
Kenties suurin kiinnostus auton ostohetkellä liittyi polttoainetalouteen. Ostimme auton alkuvuodesta 2022, kun maailmalla puhuttiin jälleen energiakriisistä ja Venäjä oli valmistelemassa hyökkäystään Ukrainaan. Tässä sivussa E10 95 -polttoaine maksoi lähes kolme euroa litralta, mikä pakotti monet meistä miettimään auton kulutuksia.
Käyttökokemuksia-Astran konepellin alta löytyy vähemmän suosittu 1,0-litrainen kolmesylinterinen turbomoottori, jonka kaverina toimii viisivaihteinen manuaalivaihteisto. Valtaosa markkinoilla liikkuvista Astroista on varustettu nelisylinterisellä 1,4-litraisella moottorilla, jonka manuaaliversiossa on kuusi vaihdetta. Tarkoitus on siis seurata sitä, miten hyvin tehottomampi moottori toimii Astrassa.
Mielenkiintoista on nähdä myös auton ikään nähden suht hurjan kilometrimäärän vaikutukset. Yli 45 000 kilometrin vuosivauhti tarkoittaa melkoista ajosuoritetta, josta valtaosa oli todennäköisesti tehty maantiellä – ajokilometrit eivät onneksi näkyneet autossa oikein millään tavalla kulumisena. Jäämmekin siis seuraamaan sitä, onko riski ostaa auto, jolla on ajettu poikkeuksellisen paljon lyhyessä ajassa.
Myös varustepuolella on tarjolla monenlaista herkkua, joista riittää jutunjuurta pitkäksi aikaa. Esimerkiksi Webaston polttoainekäyttöinen lisälämmitin oli hieno ja käytännöllinen lisävaruste autoon, joka tapasi levätä kerrostalon lämpötolpattomalla parkkipaikalla.
Niin ikään Opelin IntelliLux Matrix LED -ajovalot ovat hienon nykytekniikkansa ansiosta kiinnostavat. Tarkoituksemme on tutustua myös siihen, voiko nykyaikaisiin matriisivaloihin liittää lisävaloja.
Asensimme Opel Astraan hiljattain Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalon, josta keräämme nyt käyttökokemuksia. Juttusarjamme voi siis sisältää myös pienempiä testejä.
Käytäntö: mitä olemme jo testanneet
Päivitämme tätä artikkelia aina sitä mukaa, mitä ehdimme kokemaan Astran kanssa. Tämän viimeisimmän päivityskerran aikana Opel Astra on ollut meillä lähes kolme vuotta ja 45 000 kilometriä.
Tähän mennessä olemme selvinneet auton kanssa lähes täysin ongelmitta. Ainoastaan Webaston kiertovesipumppu tuli tiensä päähän jo kolmen vuoden sekä 123 000 kilometrin ajon jälkeen, mikä tarkoitti lähes 800 euron korjauskustannuksia.
Muilta osin kustannukset ovat olleet lähinnä kuluvien osien vaihtoa. Öljynvaihto on tehty aikanamme nyt kahdesti. Ensimmäisellä kerralla öljyjen kanssa vaihdettiin takajarrulevyt, jälkimmäisellä kerralla otimme pakettiin myös kaikki suodattimet sekä sytytystulpat.
Suuremmat huollot olemme ulkoistaneet ammattilaisten tehtäviksi, mutta vähän pienemmistä huoltotoimenpiteistä olemme kantaneet itse vastuun. Näitä ovat olleet esimerkiksi parit paristonvaihdot, kun paristoja vaihdettiin niin avaimeen kuin myös Webaston kaukosäätimeen.
Matkaan mahtuu luonnollisesti myös parit härdellit. Marjametsällä meinasimme melkein lukita avaimet auton sisälle lukkojen taa, uimahallireissulla taas märkä pyyhe aiheutti ikävää huurua auton sisätiloihin.
Muita jo julkaistuja mielenkiintoisia juttuja Käyttökokemus-Astrasta ovat mm. vakuutusvertailu sekä farkku-Astran pienen ilmanvastuskertoimen ihmettelyä. Käytännönläheisten asioiden ystäville on tarjota myös ergonimia-asioihin keskittyvä artikkeli.
Juttusarjaan on mahtunut myös kivuliaampia hetkiä. Taannoin ajoimme Astralla pienen parkkipaikkakolhun, jonka jälkeen ihmettelimme, miten korkeaksi korjauskustannukset olisivat ilman vakuutuksia nousseet.
Tervetuloa kyytiin!
Vaikka olemmekin jo edenneet Opel Astran kanssa hyvän matkan verran, vielä on kilometrejä jäljellä myös edessäpäin. Emme siis vieläkään tiedä sitä, kuinka pitkään matka Astralla tulee jatkumaan – auton vaihto ei ole ainakaan vielä näköpiirissä, sillä riittäähän siitä vielä kirjoitettavaakin.
Ehdit siis vallan hyvin vielä mukaan seuraamaan Käyttökokemuksia-juttusarjaa ja arkea Opel Astra Sports Tourer Innovation Plus:n kanssa. Tervetuloa mukaan matkaan!
Nyt luetuimmat