Käyttökokemuksia-Astran Webaston kaukosäätimestä loppui paristo. Uuden hankkiminen oli yllättävän vaikeaa – ja ennen kaikkea kallista.
Oli kyseessä sitten auton akku tai paristo, niistä kannattaa pitää huolta. Pahimmillaan niiden loppuminen nimittäin keskeyttää matkanteon ennen kuin se ehtii edes kunnolla alkaakaan.
Koeajolle.com on jo aiemmin esitellyt teille tilanteita, joissa auton akku tyhjenee itsestään tai miten vaihdetaan autonavaimen paristo. Tällä kertaa keskitymme Webaston kaukosäätimeen ja sen pariston vaihtamiseen. Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astran kaukosäätimestä nimittäin oli päässyt paristo yllättäen loppumaan.
Webaston kaukosäädin uudella paristolla.
Ei ennakkovaroituksia – paristo loppui kuin seinään
Opelimme kohdalla Webaston kaukosäädin ei paljoa varoitellut pariston kunnosta. Kun tuli aika käynnistää Webasto ensimmäistä kertaa kesän jälkeen, avain herjasi “fail” – aivan kuten aina, jos Webastoa ei voida laittaa käyntiin.
Tällä kertaa piti olla kuitenkin hieman silmä tarkkana, jotta kykeni huomaamaan avaimen pienestä näytöstä vilkkuvan patteri-ikonin. Onneksi patteri-ikoni vilkkui selvästi tyhjänä, joten tästä oli helppo päätellä, että pariston vaihdolla asia tulee todennäköisesti kuntoon.
Webastoa voi usein käyttää ilman kaukosäädintäkin
Nopeana hieman asian ulkopuolelta tulevana vinkkinä mainittakoon se, että vaikka Webaston kaukosäädin olikin mennyt “mykäksi”, oli polttoainekäyttöinen lisälämmitin mahdollista saada siitäkin huolimatta päälle – ainakin käyttökokemuksia-Astrassa. Joissakin autoissa tilanne voi tietenkin olla lohduttomampi, eikä Webasto starttaa ennen kuin jostain on löydetty uusi ja täysi paristo.
Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astrassa tehdasasenteista Webastoa ohjataan suht näppärästi hanskalokerosta käsin. Etänä lämmitintä ei saa käyntiin ilman kaukosäädintä (joillakin voi toki olla erilaisia puhelinsovelluksia, mutta sellaista meillä ei ollut käytettävissä), mutta auton sisätiloista Webasto oli mahdollista käynnistää yhdellä napinpainalluksella.
Lue myös: Talvi tuli ja Webasto nakuttaa – pitääkö siitä olla huolissaan?
Jos kaukosäädin kyykkää, mutta Webasto pitää saada päälle, saattaa käynnistäminen onnistua myös ilman kaukkaria. Opel Astrassa Webaston voi kytkeä käyntiin myös hanskalokerosta.
Uutta paristoa etsimään
Sellainen pieni ikävä yllätys löytyi Webaston kaukosäätimessä käytettävästä paristosta, että se osoittautui melko harvinaiseksi paristoksi. Siinä missä vaikkapa auton avaimissa käytettävää nappiparistoa löytää helposti kaupasta kuin kaupasta, tässä tapauksessa minikokoinen sormiparisto oli hieman hankalammin löydettävää mallia.
Oman hankaluuden kuvioihin toi se, että hieman erikoisesti jokaisella paristovalmistajalla on täysin erilaiset nimeämismallit samalle paristolle. Meillä kaukosäätimen todennäköisesti alkuperäinen paristo oli Duracellin valmistama, mallinimeltään 28L 2CR11108. Mutta jos haluat ostaa saman pariston jonkun toisen valmistajan nimellä, mallimerkinnät eroavat täysin.
Todennäköisesti Webaston kaukosäätimen alkuperäinen paristo oli 6-volttinen Duracell 28L 2CR11108.
Onneksi internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi paristojen muuntotaulukko, joka osoittautui meille kullanarvoiseksi dokumentiksi. Sen avulla oli mahdollista löytää edes muutamia vaihtoehtoja Duracellille. Taulukon avulla selvisi, että Webaston kaukosäätimessä käytettävää paristoa myydään seuraavilla nimillä.
- Energizer L544
- Kodak K28L
- Varta V28PLX
- Lisäksi samaisesta paristosta käytetään mallinimiä A544, 2CR1/3N, PX28Li, ja 2CR13252
Ja jotta kuvio ei olisi liian helppo, kaupasta löytyy monia ulkoisesti hyvin lähelle samankokoisia paristoja, mutta 3 tai 12 voltin malleina. Oikea paristo on nimittäin 6 voltin jännitteellä. Esimerkiksi Prisman valikoimasta meinasimme pariinkin otteeseen tarttua yksinkertaisesti väärään paristoon, joka näytti ulkoisten mittojen mukaan olevan oikea.
Kyseinen paristo on siinä mielessä omituinen, että se käy hyvin eksoottisiin tuotteisiin, kuten digitaalikameroihin ja kameroiden salamoihin, kannettaviin valoihin, lääkinnällisiin laitteisiin (kannettavat happimittarit), turvalaitteisiin (sähköiset lukot) ja muuhun elektroniikkaan (esim. laserosoittimet, mikrofonit, pimeänäkölaitteet). Automaailmassa paristoa käytetään Webaston kaukosäätimen ohella Defa SmartStart -ajastimen kaukosäätimessä.
Siinä se nyt on. Lähes 15 euroa maksava “erikoisparisto”.
Pienellä paristolla hintaa noin 15 euroa
Eivätkä kyseisen pariston erikoisuudet vielä tähän loppuneet. Yksi helppo tärppi oikean pariston löytymiseen tulee siitä, että sen hinta on poikkeuksellisen suolainen. Halvimmillaan pariston olisi saanut jostain kameraliikkeen verkkokaupasta reilulla kympillä, mutta markettien puolella pariston hinta oli noin 15 euron paikkeilla.
Vertailun vuoksi ne ulkoisesti samalta näyttäneet 3V- ja 12V-paristot olivat hinnaltaan vain “muutaman euron hintaisia”, joten hieman rajuja nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, että mikäli löydät Webaston kaukosäätimen pariston alle kympillä, olet todennäköisesti ostamassa väärää paristoa.
Me kävimme hakemassa tälläkin kertaa tarvittavan pariston ruokaostosten tekemisen yhteydessä paikallisesta Prismasta, jossa niitä oli muutamia myynnissä. Toisin kuin autonavaimien pariston kanssa, tällä kertaa emme päässeet valitsemaan pariston merkkiä. Vartan V28PLX oli kaupan ainoa kelvollinen paristo – halpamerkit loistivat nyt poissaolollaan.
Halpaversioiden puuttuminen tarkoitti myös sitä, että hintakilpailutukselle ei jäänyt sijaa. Lopulta hintaa kyseiselle paristolle kertyi paikallisessa Prismassa 14,12 euroa. Sitä se teettää, kun paristoa myös markkinoidaankin nimellä “erikoisparisto”.
Pienet talttapääruuvimeisselit ovat suuressa avussa pariston vaihdossa.
Kaukosäätimen pariston vaihtaminen on helppoa
Webaston kaukosäätimen pariston vaihtamisen hankalin urakka tuntuu olevan oikean pariston löytäminen – sen jälkeen kaikki onnistuu helposti.
Varsinainen vaihtotyö on poikkeuksellisen helppoa. Ainoa tehtävä on kammeta kaukosäätimen “avaimenperä” pois, jonka jälkeen päästään käsiksi itse paristoon. Meillä operaatio sujui aika ketterästi kahden pienen talttapääruuvimeisselin avulla, mutta näppäräsorminen saattaa hoitaa irrottamisen pelkkien kynsien avulla.
Pariston vaihtaminen toimii kuten minkä tahansa sormipariston vaihtamisessa. Vanha pois ja uusi samoin päin tilalle. Mikäli sattuu hölmöilemään ja unohtamaan miten päin paristo oli kaukosäätimessä, löytyy patterin suunta myös avaimen takapuolelta pienenä ikonina.
Sen jälkeen perä takaisin kiinni kaukosäätimeen ja kovaa ajoa. Ainakin meidän tapauksessamme kaukosäädin lähti heti toimimaan ja Webastosta otettiin talven ensimmäiset savut ulos kaukosäätimen avulla.
Pariston vaihtamisen jälkeen on hyvä myös varmistaa se, että kaukosäätimen asetukset ovat pysyneet entisellään, eivätkä ole nollautuneet operaatiossa. Todennäköisesti ainakin kellonaika menee sekaisin, mutta myös muut asetukset, kuten Webaston käytön pituus voivat nekin näyttää mitä sattuu.
Näin se kävi! Taas on Webaston kaukosäädin toiminnassa.
Pitäisikö jatkossa ottaa paristo pois kesäksi?
Käyttökokemuksia-Astran tapauksessa Webaston kaukosäätimen paristo kesti aika tarkalleen viisi vuotta käyttöä ennen sen yllättävää tyhjenemistä. Pariston tyhjeneminen yllätti meidät, sillä edellistalvena kaukosäädintä ei juurikaan käytetty, kuten ei koko Webastoakaan. Lämmittimen käyttöä vähensi autotallin käyttömahdollisuus ja Webaston hajoaminen talven viime metreillä.
Noin viiden vuoden käyttöikä tarkoittaa sitä, että samalla kaavalla Webaston pattereihin saa varata vuodessa keskimäärin useamman euron verran. Tästä syntyikin mieleen sinänsä mitätön, mutta mahdollisesti ihan kannattava säästövinkki. Kannattaisiko kaukosäätimen paristo ottaa kokonaan irti kesäksi, jolloin kaukosäädintä harvemmin tarvitaan?
Jätämme yllä olevan kysymyksen jokaisen omaksi harkinnaksi.
Lue myös: Kokemuksia Webastosta – 5 syytä, miksen pärjää enää ilman
Nyt luetuimmat