Koeajoimme Fiat 600e:n, joka on yksi monista Stenllantis-konsernin täyssähköisistä crossovereista.
Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino) on italialainen autovalmistaja, joka perustettiin vuonna 1899 Torinossa. Se on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista automerkeistä. Fiat on tunnettu pienistä ja taloudellisista autoistaan, kuten ikonisesta Fiat 500 -mallista.
Fiat on osa Stellantis-konsernia, joka syntyi vuonna 2021 Fiat Chrysler Automobilesin ja PSA Groupin yhdistymisen seurauksena. Fiatin mallistoon kuuluu nykyisin useita kaupunki- ja perheautoja, kuten Fiat Panda, Fiat Punto ja erilaisia Fiat 500 -sarjan muunnelmia.
Tällä kertaa saimme koeajoon tämän erityisesti Italian aurinkoon sopivan täyssähköisen crossoverin eli Fiat 600e. Fiat 600e sopii erinomaiseksi jatkoksi aikaisemmin ajettuun pieneen täyssähköiseen katumaasturiin eli Jeep Avengeriin, joka oli aikaisemmin tänä vuonna koeajossa.
Fiat 600e koeajo yllätti kokeneen koeajajan positiivisesti
Fiat on päättänyt palata pienikokoisten kaupunkiautojen pariin ja tuoda markkinoille uuden sähköauton, Fiat 600e:n. Auto jatkaa klassisen Fiat 600 -mallin perintöä, mutta täysin modernilla ja sähköisellä twistillä. Ja sähköhän merkitsee päästöttömyyden lisäksi myös tehokkuutta. Pääsin koeajamaan tätä uutuutta ja kokemus oli ehdottomasti positiivinen. Hyppää siis kanssani tämän kauniin värisen auton koeajon maailmaan.
Astuessani auton sisälle huomioni kiinnittyi ensimmäisenä korkealaatuisiin materiaaleihin ja hyvin suunniteltuun kojelautaan. Heti seuraavana silmäni osuu poikkeukselliseen suunnanvalitsemiseen, mikä on viety keskikonsoliin napeiksi. Vaikka käytänkin sanaa poikkeuksellinen, niin ratkaisu on siitä huolimatta toimiva, vaikkakin ei ole näyttävimmästä päästä.
Kuljettajan paikka on ergonominen, ja ajotietokoneen digitaaliset mittaristot tarjoavat selkeän näkymän kaikkiin olennaisiin tietoihin aina kantamasta nopeuteen ja sen kautta nopeusrajoitukseen. Keskikonsolissa sijaitseva 10-tuuman kosketusnäyttö on helppokäyttöinen, sulavasti toimiva ja intuitiivinen, että parantumattomasta porilaisuudestakin kärsivä allekirjoittanut pystyi oppimaan sen käytön minuuteissa.
Tämän hintaluokan autoissa ei ole mitenkään itsestään selvää, että kosketusnäytön softa toimii sulavasti. Kosketusnäytön kehumista pitää jatkaa vielä siitäkin näkökulmasta, että se tukee Android Auto- ja Apple CarPlay -yhteyksiä mutkattomasti ja koeajon aikana meikäläisellä sekä autolla ei kerennyt tulemaan mitään ryppyjä rakkauteen.
Paikasta A paikkaan B löytäminen on autoilun yksi tärkeimpiä ominaisuuksia paitsi ilmeisesti niille, jotka seilaavat Turun ja Liedon välillä olevaa kymppitietä. Sellaista maantien sankaria ja eksynyttä näyttää akkumuloituneen sille tielle. Takaisin asiaan. Navigoiminen on onneksi Fiatissa tehty todella helpoksi ja erityisesti tykkäsin siitä, että navigointiohjeet tulevat myös ajotietokoneeseen. Kaikin puolin toimivaa, joka saa aina insinöörismiehen tikahtumaan ilosta.
Pienen auton parhaimpia puolia kaupunkilaiselle on maailman yksinkertaisin peruuttaminen ja parkkipaikan löytäminen. Sitä samaa ihanuutta saa nauttia myös Fiat 600e kyydissä, vaikka tämä ei vertoja vedäkään sisarukselleen viisisataselle. Peruuttamisen tueksi Fiat on tuonut autoon peruutuskameran ja -tutkan, jolla Suomen huonoin kuskikin onnistuu pääsemään ruutuun ilman kolhuja. Bemarikuskille todennäköisesti ruutuun osuminen olisi edelleen ongelma avuista huolimatta.
Maantiellä Fiat 600e osoitti vakautensa. Vaikka kyseessä on pienikokoinen auto, sen jousitus ja äänieristys loivat miellyttävän ajokokemuksen myös korkeammissa nopeuksissa. Kaupunkiympäristössä auto on kuin kotonaan. Tehoiltaankin auto on hyvä, kun sitä vertaa edeltäjäänsä polttomoottoriseen ”kuusisataiseen”.
Tekninen ominaisuus | Arvo |
---|---|
Istuimet | 5 kpl |
Leveys | 1 781 mm |
Korkeus | 1 523 mm |
Pituus | 4 178 mm |
Paino | 1 595 kg |
Akun kapasiteetti | 54 kW |
Huippunopeus | 150 km/h |
Kiihtyvyys (0-100 km/h) | 9.0 s |
Sähköenergian kulutus | 15.2 kWh / 100 km |
Suurin teho | 116 kW |
Suurin vääntö | 260 Nm |
Tavaratilan tilavuus | 360 L |
Fiat 600e on pieni, mutta pippurinen
Fiat 600e on pieni, mutta yllättävän tilava crossover. Sen ulkonäkö huokuu italialaista muotoilua: pehmeästi kaareutuvat linjat, poikkeuksellisen rohkeat LED-ajovalot ja kompakti olemus yhdistettynä minimalistiseen mutta moderniin tyyliin. Auto erottuu selkeästi massasta, ja se sopii kaupunkikuvaan kuin nenä päähän. Auton nähdessäsi voit kuvitella itsesi Gardajärven ympäristön pikkuteille ja unohtaa hetkeksi Suomen masentavat harmaansävyiset kelit.
Sisätiloissa vallitsee harmonia ja varsinkin omaan silmään turkoosit tikkaukset muuten valkoisissa penkeissä ovat hemmetin tyylikkään näköiset. Autoon astuessa ei muutenkaan käy epäselväksi, että istut Fiat 600e kyydissä, kun 600 ja Fiat tekstiä on tikattu penkit täyteen. Muoviset osat ja painikeet tuntuvat autossa laadukkailta, joka on tärkeä asia, kun autossa on nykyautoa enemmän painikkeita.
Vaikka Fiat 600e on kieltämättä kompakti auto, tilankäyttö on optimoitu mielestäni erinomaisesti. Sekä etu- että takamatkustajilla on mukavasti jalkatilaa, mikä ei ole itsestään selvyys tämän kokoluokan autoissa. Ei takapenkillä istu mukavasti tietenkään mikään Marko ”Mörkö” Anttilan kokoinen veijari, mutta tällaiselle lilliputille kuin allekirjoittanut, tilat olivat oikein riittävät.
Auton kokoon suhteutettuna tavaratila tarjoaa yllättävän paljon tilaa, tarkalleen ottaen 360 litraa, mikä on tässä kokoluokassa kiitettävä saavutus. Ei tätä autoa kannata ottaa Viron säästöreissulle mukaan, vaan naapurin Penan pakettiauto, mutta siitä huolimatta tämä auto soveltuu oikein hyvin kauppakassin lisäksi pariskunnalle.
54 kWh akusto tarjoaa 409 kilometrin kantaman
Fiat 600e on varusteltu 54 kWh akustolla, minkä myötä WLTP-mittaustavalla laskettuna auton kantamaksi tulee 409 kilometriä. Toimintamatkan ilmoittaminen täydellä akulla on mielestäni kuitenkin varsin optimistimainen, kun todellisuus kantama jää varsin kauas ilmoitetuista lukemista. Noin 450 kilometrin koeajossa kellotin keskimääräiseksi kulutukseksi 20 kWh / 100 km, joka on mielestäni kelistä riippumatta hieman korkeahko näin pienelle autolle, vaikkakin auton muotoilu joitakin kilowattitunteja kulutukseen tuokin.
Valmistajan tietojen mukaan auton lataaminen 100 kW:n DC-pikalatauksella pitäisi kestää alle 30 minuuttia 80 prosenttiin. Valitettavasti minun on vaikea allekirjoittaa tätä testieni perusteella, vaikka autolla olisi ajettu 100 kilometriä akun lämmittämiseksi. Todellisuudessa latausnopeudet jäävät 40-50 kW maastoon, joka on harmillisen vähän muuten niin hyvässä autossa. En sitten tiedä, että mikä unelmatilanne pitää olla, että luvattuun maksimilatausnopeuteen päästään.
Auton lataaminen kotona AC-latauksella toimii kuitenkin kuin rasvattu ja akun lataaminen käytännössä nollasta 100 prosenttiin kestää Suko-to-Type2 latauksella noin päivän. Latauspistoke sijaitsee auton vasemmalla kyljellä takarenkaan yläpuolella, joten latausasemalle kannattaa aina peruuttaa.
Miten paljon Fiat 600e maksaa?
Fiat 600e on saatavilla vain yhtenä mallina, eli Fiat 600e 54 kW La Prima:na, jonka hinta on 39 390 € Orange Sun -perusvärillä. Väriä vaihtamalla esimerkiksi älyttömän kauniiseen Blue Sky -väriin hintaa tulee lisää 700 euroa. Hinnoittelultaan Fiat 600e on oikein kilpailukykyinen omassa segmentissään.
Jos pohdit miksi autosta löytyy vain yksi varustelutaso, niin se johtuu yksinkertaisesti Suomen keleistä. Vain La Prima-mallissa on penkinlämmitin, joka on varsin käytännöllinen asia Suomessa vain 11 kuukautta vuodessa, eikä sen enempää.
Auton kehityskohteet
Omassa hintaluokassa ja kokoluokassaan Fiat 600e on oikein näppärä auto ja voinkin sitä hyvin suositella ensimmäistä sähköautoaan harkitseville, joiden kilometrit pääasiallisesti kohdistuvat kaupunkinopeuksiin.
Ainoa kehitettävä kohde autossa on ehdottomasti latausnopeuden parantaminen, vaikka siinä samassa pitäisi tehdä uhrauksia muualla auton hinnan pitämiseksi tärkeässä alle 40 000 eurossa. Sähköautojen koeajajana olen huomannut, että tärkeintä autossa on latausnopeus, ei niinkään kantama.
Lähteet: Fiat
Fiat 600e 54 kW La Prima
- Vuosimalli: 2025
- Moottori: 0-litrainen sähkö (116 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 10000 km
- Koeajon tarjosi: Auto-Bassadone
Nyt luetuimmat