Muutto on joka ikinen kerta melkoinen puristus kantamista, stressiä ja aikatauluja. Siksi kannattaakin panostaa kalustoon.
Tämä artikkeli käsittelee toimituksemme omia kokemuksia sekä Jyväskylän Pakuista, että Kuopion Pakuista, joita molempia olemme käyttäneet kerran. Kumpikaan sivustoista ei ole maksanut tästä arviosta, joten tämä ei ole maksettu mainos.
Muuttaminen voi olla yksi elämän suurimmista haasteista. Se voi herättää monenlaisia tunteita, kuten jännitystä uuden alun edessä, mutta myös ahdistusta ja stressiä tuntemattomaan astumisesta. Oma lukunsa on tietenkin muuton tekeminen käytännössä. Muutto on joka ikinen kerta melkoinen puristus kantamista, stressiä ja aikatauluja.
Aiemmilla kerroilla olemme toteuttaneet muutot aina perheen omalla kalustolla, kuten vaikkapa tässäkin blogissa esitellyn Opel Vivaron ja henkilöauton sekä peräkärryn avulla. Kaksi viimeisintä muuttoa ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä, sillä muuttokuormaa piti liikuttaa useita satoja kilometrejä. Tämä tarkoitti sitä, että muutto piti saada tehtyä yhdellä kertaa, jolloin kyytiin piti saada mahdollisimman paljon tavaraa.
Tässä artikkelissa esittelemme yhden tavan helpottaa muuttourakkaa. Kahden muuton kokemuksella on helppo todeta, että mahdollisimman isokokoinen pakettiauto helpottaa muuttoa merkittävästi.
Muutto 1: Kuopiosta Espooseen
Ensimmäisen muuton lähtöpisteenä oli Kuopio, joten oli luonnollista vuokrata pakettiauto myös Pohjois-Savon sydämestä. Kuopio oli meille hieman vierasta seutua, joten myös hyvän pakettiautofirman löytäminen vaati sekin hieman kotitehtäviä.
Pakettiautojen vuokraus ei ole tänä päivänä ihan läpihuutojuttu, sillä alalla liikkuu jos jonkinlaista kaveria. Me teimme pakettiautovuokraamon valinnan aika kevyin perustein. Nopea googlaus Kuopion tarjonnasta, nopeasti muutamat julkiset asiakaspalautteet firmasta ja ei muuta kuin varausvahvistusta tekemään. Valintamme kohdistui pakettiautovuokramoon nimeltä Kuopion Pakut.
Pakuvuokraamon pitkästä rivistä ajokiksemme päätyi isointa B-kortilla ajettavaa autoa edustanut Mercedes-Benz Sprinter W906. Sprinter oli varustettu noin 20 kuution tavaratilalla, jonka päädyssä oli vielä käytettävissä perälautanostin, mikä sekin helpotti muuttourakkaa.
Jos 20 kuution tavaratila ei kerro mitään, tehdään pieni vertailu. Vertailun vuoksi tavallinen pakettiauto, kuten vaikkapa edellä mainittu Opel Vivaro, pitää sisällään noin kuuden kuutiometrin tavaratilan. Tällöin 20 kuution Mercedes-Benz imaisee sisäänsä siis kolme kertaa sen määrä tavaraa, mitä yksi normaali pakettiauto.
Kokemuksia Kuopion Pakut -vuokraamosta
Kieltämättä jonkin aikaa varauksen tekemisen jälkeen sydän meinasi pompsahtaa kurkkuun, kun luin Iltalehdestä tarinaa pääkaupunkiseudulla huonoa asiakaspalautetta keränneestä pakuvuokraamosta. Tässä kohti tuli googlattua uudelleen Kuopion Pakuista jätettyjä kokemuksia, mutta ne olivat käytännössä pelkästään positiivisia. Tämä olkoot opetus siitä, että asiakaskokemuksien googlaaminen todellakin kannattaa ja sen kautta voi joskus säästää rahaa.
Omalla kohdallamme kokemusten kerääminen lähti liikkeelle heti, sillä alkutarkastuksessa emme saaneet Sprinterin perälavanostinta liikkeelle. Paikalle eksyi jopa eräs satunnaiskulkija, joka päätti kokeilla itsekin nostimen käyttöä. Hänen tuomionsa oli, että taitaa olla rikki koko nostin. Otimme soittoa Kuopion Pakujen asiakaspalveluun, josta asiakaspalvelija lähti suoraan vällyjen välistä auttamaan meitä.
Lopulta viaksi paljastui se kaikista tyypillisin, eli itse käyttäjä. Nostolaitteessa ei ollut mitään vikaa, mutta me emme osanneet vain käyttää sitä. Posket hieman punottaen kiittelimme nopeaa asiakaspalvelua ja pahoittelimme aiheuttamaamme vaivaa. Ehkä tämän kokemuksemme opetus oli se, että autoihin olisi hyvä lisätä jonkinlainen perälautanostin for dummies -ohjelappu.
Vaikeuksien kautta kohti pääkaupunkiseutua
Sen jälkeen kun käyttäjistä johtuneet ongelmat saatiin ratkottua, alkoi tapahtua. Sprintterillä hurautettiin Kuopion Juustoportin pihasta suoraan Niiralaan, jossa alkoi tavaroiden kantaminen. Meillä oli muutossa toisena autona apuna Opel Vivaro, jota olimme täyttäneet pääasiassa muuttolaatikoilla. Sprinteriin oli tarkoitus kantaa kaikki vähän isompi, eli oikeastaan kaikki huonekalut.
Sprinterin perässä ollut koppi osoittautui lopulta jokaisen euron arvoiseksi, sillä sen sisuksiin sujahti kaikki huonekalut sen enempää mittailematta tai asettelematta. Siinä missä joku parisänky olisi pitänyt palastella useisiin palasiin ja leikkiä palasten kanssa Tetriksen pelaamista, Sprinter nieli kaiken “kokonaisena”.
Perälautanostimen yllä olleen seinämän sai myös auki, mikä tarjosi helpon väylän täyttää autoa. Kopin korkeus oli niin korkea, että autossa pystyi mukavasti seisomaan, eikä ollut pelkoa pään kolauttamisesta kattoon. Siinä muuten säästää kummasti niin selkää kuin omia voimia, kun voi kävellä selkä suorassa auton sisällä.
Vaikka tavaraa oli paljon, niin 20 kuution kontti ei ehtinyt täyttyä edes lattiasta kattoon. En tiedä olisimmeko saaneet muutettua koko kaksion irtaimiston pelkän Sprinterin voimin, ehkä. Toisaalta yhdellä autolla olisi joutunut pakkaamaan auton huomattavasti tarkemmin, sekä mahdollisesti jonkinlaiset kantavuudet olisivat tulleet sitä myötä vastaan. Jälkiviisaana voin todeta, että ihan hyvin meni muutto tällä kahden pakun yhdistelmällä.
Johtotähti on johtotähti – myös muuttokuorman kanssa
Tätä blogia pidempään lukeneet saattavatkin tietää, että allekirjoittanut on muuttunut kuluneen kesän aikana kovan luokan Mersu-mieheksi. Löytyyhän tallistani Mercedes-Benz 500 SEL. Ehkä tästäkin syystä nautin täysin rinnoin tällä Mersulla ajamisesta. Vaikka kilometrejä Kuopio-Espoo-Kuopio -välille kertyikin rapiat 800, niin halusin ajaa koko matkan itse alusta loppuun asti.
Kuten jo alussa totesin, allekirjoittaneella ei ole takataskussa normaalia B-korttia väkevämpää ajolupaa. Siitä huolimatta tätä Mersua sai laillisesti ajaa myös normaalilla ajokortilla. Osa näistä Sprintereistä on rekisteröity kevyiksi kuorma-autoiksi, mutta tämä oli normaalin pakettiauton rekisterissä.
En tiedä tarkalleen mitä eroa pakettiautolla ja kevyellä kuorma-autolla on, sillä moni Nettiautossa myyty samanlainen Sprinter oli varustettu myyntipuheilla, että voidaan rekisteröidä myös pakettiautoksi. Villi arvaukseni on, että kevyessä kuorma-autossa saa olla vähän enemmän kantavuutta päällä, joka tosin vaatiikin sitten jo C-kortin.
C-kortista puheenollen, vastaavanlaiset kevyeksi kuorma-autoksi rekisteröidyt Mercedes-Benz Sprinterit kävivät minulle tutuksi armeija-aikoinani Keuruun Pioneerirykmentissä. Vastaavanlaisella autolla tuli ajettua monta kertaa “pönttöjä”, eli muonaa pitkin taisteluharjoitusalueita. Tosin allekirjoittaneen rooli oli aina pelkääjän paikalla, koska tietoisesti vältin kaikenlaisten Puolustusvoimien ajolupien hankintaa. Armeijassa kun näistä ylimääräistä osaamisista tuppasi olemaan aina vain haittaa.
Tähän armeijataustaani peilaten Sprinter ei tarjonnut hirveästi yllätyksiä. Jonkun verran koin ohjaamossa “Roosinpohja-flashbackeja”. Päässäni alkoi esimerkiksi soimaan vuoden 2012 listahittejä, jotka siis soivat oman varusmiespalvelukseni aikana radiossa. Mieleen palasi myös mm. NRJ:n Aamupojat, jotka olivat tuolloin lähes kymmenen vuotta sitten kuumaa kamaa.
Koeajoa peräti 800 kilometriä
Tämä vuoden 2008 Mercedes-Benz Sprinter saa kantaa kunniaa kaikista pisimmän koeajon saaneena yksilönä. Kahden päivän aikana Mersun mittariin kertyi yli 800 kilometriä, joka on jopa enemmän kuin edellä mainitulla omalla ässä-Mersullani koko kesän 2021 aikana.
Auton keulalta löytyi 2,1-litrainen ja 150 hevosvoimaa sylkevä diesel, jonka jatkeena oli automaattivaihteisto. Tämä yhdistelmä tarjosi ihan mukavat ajelut Espoon vieraassa kaupunkiympäristössä. Lisäksi automaattilaatikosta puheenollen, netin keskustelufoorumit kertoivat automaatin olevan vähän poikkeuksellisesti manuaalia varmempi ratkaisu.
Menomatka Espooseen tehtiin melko täydellä kuormalla ja paluu Kuopioon tapahtui käytännössä tyhjän auton kanssa. En osaa oikein sanoa, että kumpaan suuntaan meno oli mukavampaa. Kulutus tuntui luonnollisesti tippuvan pelkkiä terveisiä ajellessa, mutta muuten auto tuntui kuorman kanssa hitusen vakaammalta ajettavalta. Lisäksi ilman kuormaa autossa tapahtui pientä resonointia noin 80 kilometrin tuntinopeudessa, minkä vuoksi kaikista paras nopeus liikkuikin jossain satasen paikkeilla.
Koska Pohjois-Savon ja Uudenmaan välinen etappi vei pysähdyksineen noin viisi tuntia aikaa, autoon olisi kyllä kaivannut jonkinlaista vakionopeudensäädintä.
Samoin väsymystä lisäsi aavistuksen tehoton ilmastointilaite, jonka vuoksi ison ikkunapinta-alalla ja pienellä ohjaamolla varustettu Sprinter lämpeni vähän turhan lämpöiseksi. Hassu sattuma oli se, että lämpöongelmat vaivasivat ainoastaan etelään päin ajaessa. Vaikka sääolosuhteet olivat seuraavana päivänä Kuopioon mentäessä suunnilleen samat, tällöin lämpö ei kiusannut menoa samalla tavalla.
Pakun vuokraus oli positiivinen kokemus – eikä jää varmasti viimeiseksi
Minulla on vähän paha epäilys takaraivossa, että tämä ei tullut olemaan viimeinen tekemäni muutto. Olenhan viime vuosina tehnyt muuttoja oikeastaan joka ikinen vuosi.
Siitä olen kuitenkin aivan varma, että tämän pakettiauton vuokraamiskokemuksen jälkeen en enää nuukaile logistiikan kanssa. Joskus aiemmin olen tottunut tekemään muuttoja useissa erissä, eli ajanut uuden ja vanhan asunnon välillä useita kertoja. Jatkossa täytyy hoitaa koko urakka yhdellä kertaa vaikka vuokrapakun voimin.
Mercedes-Benz Sprinterin vuokra kahdelta päivältä rajattomilla kilometreillä kustansi rapiat 200 euroa sekä tietenkin lisäksi polttoaineet omasta pussista. Tästä huolimatta muutto kävi yllättävän helposti vuokrapakun voimin, koska koko orkesteri muuttaa maisemaa yhdellä kerralla. Ajallinen säästö oli merkittävä.
Lue myös: Auton vuokraaminen – näillä vinkeillä onnistut ja säästät rahaa
Muutto 2: Espoosta Jyväskylään
Kaksi vuotta myöhemmin oli taas ajankohtaista vaihtaa maisemaa muuton muodossa. Tällä kertaa sijainti vaihtui Espoosta takaisin Jyväskylään.
Yksi selvimpiä asioita muutto-operaatiossa oli se, että tälläkin kertaa luotamme vuokrapakuun. Aiempien hyvin kokemusten pohjalta oli myös mieluisaa turvautua tuttuun firmaan, joskin tällä kertaa uuden sijainnin myötä pakettiautoa vuokraavan yrityksen nimi olikin muodossa Jyväskylän Pakut.
Ja tosiaan, vaikka vuokrasimme auton sivustolta nimeltä Jyväskylän Pakut, auton teippaukset viittasivat tällä kertaa Kuopion Pakuihin. Ei anneta tämän pienen “kukkasen” haitata ymmärrystä, sillä yritykset toimivat tiukassa yhteistyössä.
Hyviä kokemuksia jo varausvaiheessa
Muuttoautoksi halusimme jälleen kerran kaikista isoimman auton, mitä talo tarjoaa ja mitä tavallisella B-kortilla saa luvallisesti ajaa. Pieniä sydämentykytyksiä kuvioon toi se, että haluttuna muuttopäivänä tarjolla ei ollut kaikista suurinta noin 20 kuution “pulla-autoa”, vaan tarjolla olisi pykälää pienempi 17 kuution tavaratilan Ford Transit.
Vaikka tavaratilan suurimmat kokerot tuntuvat tulevan tavaratilan korkeudessa, Transit tuntui meille aavistuksen pieneltä ajoneuvolta muuton toteuttamiseen. Suurimman osan tavaroista se kyllä veisi perille, mutta mahtuisiko kaikki kerralla? Tämä kysymys mietitytti sen verran, että päätimme laittaa Jyväskylän Pakuille viestiä, jossa tiedustelimme isomman pakettiauton saamisen mahdollisuutta.
Ja kuten hyvään asiakaspalveluun kuuluu, kysyminen usein kannattaa. Meille saatiinkin järjestettyä talon suurin pakettiauto, mikä helpotti muuttosuunnitelmien toteutusta. Sovittuna ajankohtana meitä odotti siis Kirrin Nesteen pihassa Volkswagen Crafter.
Yhteen päivään reilut 600 kilometriä
Muutto oli jälleen kerran kova fyysinen ja henkinen puristus. Päivä alkoi sillä, että auto haettiin aamuseitsemältä huoltoaseman pihalta. Tämän jälkeen ajeltiin noin 300 kilometriä etelään, lyötiin hallitusti koko omaisuus Crafterin jousille ja paineltiin vielä toiset 300 kilometriä kohti pohjoista.
Volkswagen Crafter muutaman vuoden edelliskerran Mercedes-Benz Sprinteriä uudempi, mikä näkyi astetta parempana ergonomiana ja ajomukavuutena. Toki sellainen pieni “takapakki” autossa nähtiin, että viime kerrasta poiketen nyt matkaa taitettiin manuaalivaihteistolla. Manuaalivaihteistoon tottuneelle kuskille tämä ei kuitenkaan ollut kuin henkinen kolaus.
Viileästi perille
Siinä missä edellisellä kerralla matkantekoa väsytti ilmastointilaitteen tehottomuus, Crafterin ilmastointilaiteessa riitti hyvin ytyä koko muuttomatkan ajalle. Tunnelma ei noussut kabiinissa lämpöiseksi edes siitäkään huolimatta, että autoon ahtautui kolme matkustajaa.
Perälauta helpotti muuttokuorman kantamista autoon, vaikka kaikista painavimmat pianot ja muut raskaat kodin esineet onneksi puuttuivat muuttokohteesta. Perälaudalla voi kuitenkin tarvittaessa jopa nostaa tavaraa kyytiin, tai asetella itse sopivalle korkeudelle tulevan “askelman”.
200 euron päivävuokra
Lopulta muuttomatkalle kertyi pituutta reilu 600 kilometriä ja 14 tuntia. Tästä voidaankin jo laskea, että kovin kauaa auto ei ehtinyt paikoillaan seisomaan. Kuorman lastaus ja purku aloitettiin heti kun se oli yksinkertaisesti mahdollista.
Päivävuokra Volkswagen Crafterille maksoi noin 200 euroa. Auto haettiin aamuvarhain kello 7, ja palautettiin samaan paikkaan kello 21 paikkeilla. Polttoaineethan näihin ajoneuvoihin jäävät aina vuokraajan tankattavaksi, ja noin 600 kilometrin ajolenkki ryysti karkeasti yhden tankillisen verran dieseliä.
Kokemuksia Jyväskylän ja Kuopion Pakuista
Kahden muuton kokemuksella voimme suositella niin Jyväskylän kuin myös Kuopion Pakuja kaikille vuokrapakettiautoa tarvitseville. Kalusto on siistiä, ehjää ja nykyaikaista. Usein tiukkoja aikatauluja sisältävien muuttojen onnistumisen edellytys on se, että kalusto toimii ja on saatavilla sovitusti.
Myös yritysten asiakaspalvelut ovat onnistuneet meidän kohdallamme hyvin, joista päällimmäisenä tuo edellä mainittu auton ylöspäin nostaminen pykälää suurempaan. Asiakaspalvelulla oli hyvin pelisilmää ja aito halu auttaa, mikä ei tunnu olevan ihan arkipäivää ainakaan kaikista halvimpien autonvuokraajien kanssa.
Pisteet myös siitä, että yhteistyö on ollut luotettavaa. Koskaan ei ole tullut mitään “jälkinapinoita” auton kuntoon liittyen. Harmillista kyllä, monien autovuokraajien kohdalla liiketoiminta tuntuu perustuvan siihen, että autoista veloitetaan välillä ihan ihmeellisiä kolhuja ja naarmuja, jotka saattoivat olla autossa jo ennen kun asiakas ehti noutaa sen.
Aika näyttää, tuleeko meille vielä tarvetta vuokrapakettiautoille. Mikäli tulee, kirjoitamme varmasti niistäkin reissuista koeajoraportit tälle sivustolle.
Lue myös: Auton vuokraus ulkomailla – kokemuksia Espanjan ja Portugalin matkalta
Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI
- Vuosimalli: 2008
- Moottori: 2.1-litrainen diesel (110 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Takaveto
- Mittarilukema: 277000 km
- Koeajon tarjosi: Kuopion Pakut
Nyt luetuimmat