Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Koeajo: Mercedes-Benz A180 W117 – vihdoin parasta A-luokkaa

Vaihteeksi koeajovuorossa on vähän pienempää autoa Mercedes-Benz A 180 A Business AMG:n muodossa.

Mersun pienin autoluokka eli A näki päivänvalon jo vuonna 1997 ns. ”munamallin” Mersun muodossa, korimalliltaan W168 ja samaa tyyliä jatkoi myös aikasemmin koeajamamme W169. A-sarja sai merkittävän uudistuksen vuonna 2012, kun täysin uudistettu korimalli W176 esiteltiin vuonna 2018.

Tällä kertaa koeajoimme vielä tästä uudempaa A-sarjalaista, eli W177-korimallia hatchbackina (saatavilla myös porrasperä), mitä myös on valmistettu Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Business AMG:nä

Suomessa perustason lisäksi tarjolla varustetasoina Business Style ja Business AMG. Pääsimme koeajamaan Business AMG-versiota, mistä löytyvät muun muassa astetta hifimpi äänentoistojärjestelmä, LED-valot sekä suurempi infotainment-ruutu. Ja myös ne AMG-logot karvamatossa.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Vuonna 2012 esitelty W176 oli tervetullut uudistus, sillä W168 ja W169 muotoilultaan edustivat ehkä jopa hieman humorististakin suuntaa, kun taas uudistetut korimallit alkoivat jo näyttää vakavastiotettavammilta autoilta. Tuntuukin että jokainen uudempi korimalli on onnistunut selättämään aikaisemmissa huomattuja haasteita.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Parannusta edeltäjään

Vaikka W176 olikin kerrassaan tyylikäs ulkoa, kyseessä kuitenkin oli edelleen Mersun pienin autoluokka, ja se näkyi monessa suhteessa. Sisätilat tuntuivat hieman ahtailta, näkyvyys kuljettajan penkiltä kaikista ikkunoista oli hieman heikohko ja tavaratilan tilavuus oli kerrassaan onneton (341 litraa). W177 näki radikaalin parannuksen, tilavuutta on peräti 420 litraa ja istuimet kaadettuna jopa 1200 litraa.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Myös ajoasentoon ja näkyvyyteen on panostettu. Kapea A-pilari ei haittaa näkyvyyttä, mutta taakse katsellessa matkustajan istuin tuntuu olevan hieman edessä, ei kuitenkaan häiritsevästi. Samoin takaikkuna on hyvin pieni, joten peruutuskamera on tässä autossa suuri valtti.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Ylimääräiset 30 millimetriä akseliväliin edeltävästä versiosta ovat selkeästi tehneet parannusta sisätiloihin. Jalkatilaa tuntuu olevan yllättävänkin reilusti sekä edessä että takana. Sisätilat kieltämättä tuntuvat paljon auton kokoluokkaa suuremmilta. Sisätilat tuntuvatkin samalla myös mukavan minimalistisilta, mikä ruokkii tilantuntua entisestään.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ajossa vallan mainio

Ja sitten ajoon. Siinä missä W176 tuntui hieman laatikkomaiselta, uudemmassa versiossa tuntuma tiehen tuntuu kerrassaan erinomaiselta. Ohjauspyörä tuntuu jämerältä, mutta helposti pyöriteltävältä kaupunkiajossa. Jos ajettavuutta verrataan kuitenkin vaikkapa A-sarjalaisen suurimpana kilpailijaan, BMW:n 1-sarjaan, BMW tuntuu olevan hieman jykevämmin rakennettu ja tuntuma on hieman parempi. Jousitus ottaa kaarteet hyvin vastaan ja etenkin tässä Business AMG-versiossa pääsee jo hieman sporttisempaankin tunnelmaan. Kuitenkin samaan aikaan tämä sporttisuus rankaisee hieman vaikkapa hidasteisiin ajaessa. Rengasmelu on hyvin hiljaista, kuten Mersussa kuuluukin.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Asiaa tekniikasta

W177 on saatavilla useammalla eri mallinumerolla ja moottorikoolla, mutta näistä kenties Suomessa yleisimmät bensamoottorit ovat juurikin koeajettu A180 sekä A250e plug-in hybridinä. A180 (sekä A160, A200 ja A250e) on varustettu 1.3 litran turbotetulla neloskoneella kun taas A250 (ja A220) on varustettu 2.0 litran neloskoneella. Autosta ovat saatavilla myös 1.5 litran ja 2.0 litran dieselmoottorit.

Lähtökohtaisesti autot ovat etuvetoisia malleja, mutta myös nelivetoa on saatavilla. Yhdistetty kulutus tässä 1.3 litan bensakoneessa noin noin 6.9 l/100km, ja hybridiversion EQ Power -teknologia lupaa A 250 e -mallille 1,4–1,5 litran keskikulutuksen ja 14,7–15 kWh/100 km yhdistetyn sähkönkulutuksen, millä pitäisi päästä vajaa 80 kilometria.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Napataanpas tähän moottoriasiaan heti kiinni. Esimerkiksi koeajetusssa A180 mallista löytyvä M282-moottori on tehty yhteistyössä Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin kanssa, ja samaa moottori löytyy myös vaikkapa Renault Meganesta, Nissan Qashqaista sekä Dacia Dusterista. Yhdistetään tähän se fakta, että A-mersun automaattiversioissa käytetään myös surullisenkuuluisaa kaksoiskytkinvaihteistoa. Vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen Volkswagenin painajaismainen DSG-vaihteisto luotettavuusongelmineen, ajaessa Mersun oma 7G-DCT kaksoiskytkinvaihteisto tuntui hyvin nykivältä niin liikkeelle lähtiessä kuin peruutusvaihteellakin. 7G-DCTssä tyyppiongelmat liittyvät enemmän ECU-ongelmiin kuon muuhun yleiseen luotettavuuteen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Uudistunut infotaintment

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Kokeneemmallekin Mersu-miehelle ensimmäisenä haasteena tulee varmastikkin uusi infotaintment-järjestelmä, sekä sen käyttö. Käyttö on keskitetty keskikonsolin edessä olevaan kosketusnäyttöön sekä ratista löytyviin, sormenkynttäkin pienempiin, hipaisunappeihin. Kuulostaa sinällään kätevältä, mutta lyhyen koeajon aikana käyttöä ei onnistuttu saamaan sujuvaksi. ”Dynamic select”-katkaisimella kuljettaja voi myös valita haluamansa ajo-ohjelman ja vaikuttaa siten esimerkiksi moottorinohjauksen, vaihteiston, alustan tai ohjauksen toimintaan. Ajotiloina ovat Sport, Comfort ja ECO.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Myönnettäköön kuitenkin että koko ulkoasu tuntuu näyttävän ainakin yksinkertaisemmalta mitä aikaisemmissa malleissa.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Taattua laatua

Uusien A-sarjalaisten hinnasto lähtee alkaen noin 43 000 eurosta. Auton huoltokaan ei ole halpaa, merkkiliikkeet voivat veloittaa määräaikaishuollosta jopa vajaa 800 euroa. Hyvää hintalapussa on se, että vakiona A-sarjalainen sisältää monia kivoja varusteita kuten Thermatic-automaatti-ilmastointi, tuulilasinpyyhkimien sadetunnistintoiminto, Live Traffic Information -valmius, etuistuimien lämmitys, törmäysaktiivinen konepelti, törmäyksenestoavustin ja peruutuskamera, vain muutama mainitakseni.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia

Johtopäätöksenä voin todeta että uusi A-sarjalainen on kaikin puolin erinomainen auto eikä suurempia merkittäviä valituksenaiheita kerrassaan löydy miettimälläkään. Kaikin puolin mukiinmenevä käyttöauto kenelle tahansa, vaikkakin huoltokulut voivatkin tulla jossain kohtaa turhan kalliiksi. Vaikka kyseessä onkin Mersun pienin ja halvin malli, laadun suhteen ei olla kuitenkaan tehty kompromisseja. A-mersu antaa sen mitä tältä saksalaiselta premium-merkiltä sopiikin olettaa, ja on selkeä parannus aikaisemmista versioistaan.

Koeajo Mercedes-Benz A180 W117 kokemuksia
Mercedes-Benz A 180 A Business AMG (W117)
 • Vuosimalli: 2019
 • Moottori: 1.4-litrainen bensiini (100 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 158000 km
 • Koeajon tarjosi: Kamux Oyj

Nyt luetuimmat