Koeajoimme EQ-sarjan pienintä autoluokkaa edustavan Mercedes-Benz EQA 250+ Business Editionin.
Mercedes-Benz lähti mukaan sähköautoluokkaan esitellessään Generation EQ konseptiauton vuoden 2016 Pariisin autonäyttelyssä ja lanseerasi samalla EQ-alabrändin. Mercedes-Benzin EQ-sarja edustaa johtotähden sähköautomallistoa, mihin nykyisellään kuuluvat henkilöautoissa kokojärjestyksessä EQA, EQB, EQS, EQE, sekä maasturiluokassa EQS SUV ja EQE SUV. Lisäksi Mercedesiltä löytyvät tila-autoluokassa EQT ja EQV.
EQA edustaa Mersun nykyisellään saatavilla olevan sähköautomalliston pienintä autoa ja se esiteltiin yleisölle vuonna 2021 ja malli sai faceliftin vuonna 2024. Hinnat uusissa EQA:ssa ovat lähtien 52 950 euroa EQA 250+ Business Editionissa, mitä kävimme koeajamassa. Vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa 10.25 tuuman digitaalinen mittaristonäyttö, peruutuskamera, kaista-avustin ja lämmitettävä ohjauspyörä. Takuuta tarjotaan 3 vuotta tai 100 000km ja akkutakuuta löytyy 160 000km tai 8 vuotta.
Auto on saatavana etuvetoisena sekä nelivetoisena mallina eri kokoisilla akkupaketeilla. Etuvetoisessa EQA:ssä on WLTP:n mukaan jopa 556 kilometriä, nelivedossa noin 450-470km ja pikalataus akunvaraustasoilla 10-80 % onnistuu parhaimmillaan noin puolessa tunnissa. Autosta löytyy 100 kW DC pikalatausliitäntä ja 11 kW Type 2-liitäntä.

GLA:n pohjilta
EQA pohjautuu Mercedeksen GLA-malliin alustan, sisätilojen sekä ulkonäön osalta. Pituutta autolla on noin 4,5 metriä ja korkeuttakin 1,6 metriä, joten ihan pikkuautosta ei kuitenkaan ole kyse. Auto on myös 1,8 metriä leveä. Mitoiltaan siis muutamia kymmeniä millejä GLA:ta isompi.

Muutoin EQA näyttää sulavasti muotoillulta ja onhan mallin Cd-arvokin ainoastaan 0.28 eikä jää paljoa esim legendaarisen Opel Calibran 0.26 Cd-lukemasta. Keula ja lähes koko alusta ovat rakenteeltaan suljetut, ja autossa hyödynnetään ilmavirtausten suhteen optimoituja Aero-vanteita, etu- ja takapyörien ilmanohjaimia, taka- ja sivuspoilereita sekä sivupeilejä. Rengaskoko vaihtelee 18–20 tuumaan, ja saatavana on erityisesti EQA-mallia varten kehitettyjä kaksi- tai kolmesävyisiä kevytmetallivanteita.


Sisätilat muistuttavat erehdyttävän paljon GLA:n sisustaa. Materiaalit ovat myös karvalakkimallin A-sarjasta tutut, joten niistä kuuluisista Mersun laadukkaista sisätilamateriaaleista ei voi puhua. Herääkin heti mieleen kysymys siitä että mistä Mersusta maksetaan sitten yli 50 000 euron hintalappu jos ei kerta brändinomaisesta laadusta?

Sisätilat ovat yksinkertaisesti pienet
Tavaratilan tilavuus on kuitenkin vain 340 litraa, peräti 100 litraa pienempi kuin GLA:n peräkontti ja kolme Tokmannin ämpäriä suurempi kuin pienessä Peugeot 208:ssa. Tämä onkin yksi suurimmista auton miinuspuolista, sillä auttamatta tulee tunne että täältä tila loppuu hyvinkin nopeasti kesken. Penkit kaatamalla tavaratilaa on käytettävvissä 1320 litraa, sekin 100 litraa GLA:ta vähemmän.

Lisäksi latauskaapeleille ei ole erillistä säilytystilaa, vaan kaapelit täytyy säilyttää niille varatussa pussissa kontin lattialla, joka sekin vie tilaa pois muilta asioilta.

Vaikka etupenkeillä tilaa tuntuu olevan ruhtinaallisesti ja ohjaamosta hyvästä ajoasennosta on hyvät näkymät tielle, takapenkit ovat myös hyvin ahtaat. Akut ovat osittain takapenkkien alla, joten penkkejä on täytynyt laskea jotta pidemmätkin mahtuvat takapenkille istumaan. Tämä valitettavasti tarkoittaa sitä että istuminen on mallia polvet suussa. Suurin pettymys on se, että GLA:ssa takapenkkejä voi hieman liu’uttaa taaksepäin tai eteenpäin, mutta EQA:ssa tätä ominaisuutta ei ole.

Ajamisessa tuttua laatua
EQA on varustettu hyvällä maavaralla, mikä tekee ajamisesta miellyttävää huonommillakin teillä. Jos jotain Mercedes on osannut tehdä hyvin aikojen saatossa niin hyviä alustoja. Verrattuna muihin pieniin SUVeihin, jousitus ei tunnu lainkaan pintakovalta. Yllättävää että auto jonka omamassa on toista tonnia, tuntuu näin pehmeältä.

Maantieajossakin kyyti on leppoisaa ja mukavaa ja rengasmelu on hyvin maltillista. Kaarteissa sen sijaan ohjaus tuntuu vastaavan liikkeisiin hieman laiskasti, mutta Sport-asetuksen kytkeminen päälle auttaa hieman.

Mallin sähköinen voimalinja tarjoaa saumattoman ja mukavan ajokokemuksen. 190 hevosvoiman moottori tuottaa 385 newtonia vääntöä ja kiihdyttää auton 0-100 km/h 8.6 sekunnissa. Se ei kuulosta paljolta, mutta liikahtaminen kyllä tuntuu. Nelivedolla päästään sen sijaan jo samaan suoritukseen 6 sekunnissa.

Sähköasioista
Kuten muissakin sähköautoissa, EQA:sta löytyy kantamaa pidentävä jarrutusenergian talteenottojärjestelmä, mutta Mercedesin nerokkaassa D Auto-tilassa auto reagoi ympärillä olevaan liikenteeseen ja taltioi energiaa erittäin tehokkaasti riippuen edessä olevasta liikenteestä, tiestä ja risteyksistä.
EQA 250+ Business Editionin raportoitu yhdistetty kulutus on noin 14.5 kWh sadalla kilometrilla. Koeajolla päästiin kuitenkin noin 18 kWh/100km tuntumaan aurinkoisessa +5 asteen lämpötilassa, mikä vastaisi rangeltaan vain noin 466 kilometria.

Koeajon kulutus näytti olevan linjassa koeajoauton edeltävän 800 kilometrin keskiarvon kanssa. Tämä voi johtua toki kaasupolkimen häiritsevästä tunnottomuudesta. Poljinta joutuu painamaan aika kauas ennen kuin EQA reagoi, tämä aiheuttaa helposti sekä kaupunki -että maantieajossa kovaa jojoilua. Tämä varmaankin näkyy koeajokulutuksessa.
Navigaattorista löytyy sähköautoille optimoitu navigointi mikä helpottaa reittisuunnittelua pidemmillä matkoilla ja huomioi mahdolliset lataustarpeet ja kertoo missä ja milloin kannattaa pysähtyä lataustauolle.

Talviolosuhteissa Lappiin ajaville hyvä varuste on navigaattoripohjainen akun esilämmitystoiminto, mikä lämmittää akun talviolosuhteissa ottamaan virtaa nopeammin vastaan. Mercedes me -sovelluksesta on mahdollista nähdä myös akun varaustilan ja jäljellä oleva toimintamatka. Lisäksi EQA-malliin on saatavilla Mercedes me Charge –latauspalvelu, mitä voi käyttää auton lataamiseen julkisista latauspisteistä.

Hintansa väärti?
Nostetaan kissa suoraan pöydälle: EQA on kallis auto ja hinnassa tuntuu olevan ilmaa pelkästään siitä että keulassa komeilee johtotähti. Loppujen lopuksi autosta ei löydä mitään erikoisempaa, mitä ei löytäisi kilpailijoilta. Auto on kallis jopa sähköisten katumaastureiden standardilla, varsinkin ottaen huomioon että sisätilat eivät ole järin laadukkaat ja tavaratila on anteeksiantamattoman pieni.
Tämän kokoluokan autoja verrataan aina Model Y Teslaan, jossa esimerkiksi tavaratilaa on peräti 854 litraa. Jopa Skoda Enyaqissa tilaa on 585 litraa tavaratilaa, Audi Q4 e-Tronissa 520 litraa, BMW iX1:ssä 520 litraa ja Mustang mach-E:ssa 402 litraa.

Esimerkiksi Skoda Enyaq on samaa hintaluokkaa EQA:n kanssa, mutta sisätilat ovat huomattavasti suuremmat. Mustang Mach-E on samaa hintaluokkaa, mutta kantama on jopa 600 kilometria.
Listaa voi jatkaa. BMW iX1 omaa saman kantaman, mutta on halvempi ja tilavampi. Volvo XC40 Recharge on sisätiloiltaan laadukkaampi, tilavampi ja halvempi. Onkin suoranaisesti vaikea perustella miksi päätyisi hankkimaan nimenomaan EQA:n kaikista saatavilla olevista saman segmentin sähköautoista.

Mercedes-Benz EQA 250+ Business Edition
- Vuosimalli: 2025
- Moottori: 0-litrainen sähkö (140 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 835 km
- Koeajon tarjosi: Veho
Nyt luetuimmat