MG on palannut brändinä Suomen markkinoille viime vuosina. Saimme koeajoon MG3 Luxury Hybrid+:n, joka on hybridi.
MG Motor on brittiläinen automerkki, joka nykyisin kuuluu kiinalaiselle SAIC Motor -konsernille. Alkuperäinen MG (Morris Garages) on tunnettu erityisesti urheiluautoistaan ja pitkään jatkuneesta historiastaan, joka ulottuu aina vuoteen 1924. Nykyään MG on ensisijaisesti keskittynyt sähköautoihin (kuten aikaisemmin esitelty MG 4 Electric), katumaastureihin ja hybridimalleihin.
Malliston tunnetuimmat mallit ovat MG3 (hydridi), MG4 (sähkö), MG ZS (sähkö), MG5 (sähkö) ja MG HS (plug-in hybridi). MG on palannut brändinä Suomen markkinoille viime vuosina ja on nopeasti kasvattanut suosiotaan erityisesti sähköautojen segmentissä edullisilla hinnoillaan ja hyvillä varustelutasoillaan.
Yksi näistä uutuuksista on MG3 hybridi, joka tarjoaa taloudellisuutta ja ajomukavuutta kompaktissa paketissa. Lähdetään selvittämään, mitä tämä pieni mutta pippurinen auto tuo tullessaan.
Koeajossa hybridi MG3 – pikkuisen sporttisempi pikkuauto
Ensivilkaisulla MG3 on modernin näköinen kaupunkiauto, jonka rohkea etusäleikkö ja terävät linjat antavat sille urheilullisen ilmeen. Autossa on myös aerodynaamisia yksityiskohtia, jotka parantavat taloudellisuutta. Vaikka MG3 sijoittuu kokoluokassa samaan segmenttiin esimerkiksi Toyota Yariksen kanssa, sen muotoilu erottuu edukseen ja antaa vaikutelman arvokkaammasta autosta kuin mitä se todellisuudessa on.
Auto on saatavilla useissa kirkkaissa värivaihtoehdoissa, mikä lisää sen houkuttelevuutta nuoremmalle kohderyhmälle. Koeajossa olleessa MG3 on lisähinnalla saatavissa oleva Como Blue -väri, mikä on melkoinen piristys muuten harmaassa kelissä.
Auton suunnanvalitsin on viety keskikonsoliin rullaksi, jonka käyttäminen vie itseni kymmeniä vuosia takaisin, kun luulin olevani DJ pyörittäessäni sormea Cd-levyllä. Sävelkorvan puuttuminen ja monesti parjattu huono musiikkimaku ei kuitenkaan haitannut tämän rullan käyttämistä. Samaisesta rullasta painamalla saadaan auto myös pysäköitäessä P-tilaan.
Lämmitettävä ohjauspyörä, se automaailman insinöörien lahja länsimaalaiselle, löytyi myös tästä pienen budjetin kaupunkiautosta, mistä saa välittömästi pisteitä pullamössöytyneeltä allekirjoittaneelta. Mikä sen mukavampaa kuin lähteä ajamaan lämpimällä ratilla ilman ajohanskoja talvella.
Ohjauspyörään vasemmalle puolelle oli viety adaptiivisen vakionopeuden säätiminen käyttö ja oikealle multimedian. Muoviset painikkeet ohjauspyörässä tuntuivat yllättävän mukavilta käyttää, joka voi olla helposti ongelma matalahintaisissa autoissa. Ratin takana komeilee noin 7-tuuman ajotietokone, joka tukee kuljettajaa ajossa.
MG3:n sydän on 1.5-litrainen bensiinimoottori, joka tuottaa noin 100 hevosvoimaa. Bensiinimoottori toimii yhdessä hybridijärjestelmän kanssa sulassa soinnussa ja hybridijärjestelmän olemassaoloa on vaikea tunnistaa.
Hybridijärjestelmä tukee bensiinimoottoria erityisesti liikkeellelähdöissä, mikä alentaa polttoaineen kulutusta, mutta saa auton myös lähtemään valoista yllättävän sähäkästi. Tämän todistaa myös se, että auto kiihtyy nollasta sataan kahdeksassa sekunnissa, mikä on hyvä lopputulos näin pienitehoiselle autolle.
Ajossa auto on ketterä ja helppo hallita, ja pienestä koostaan huolimatta auto ei missään vaiheessa tunnu rimpulalta ajaa. 3-nopeuksinen hybridi vaihteisto huolehtii tasaisesta ajotuntumasta, vaikkakaan se ei ole maailman tasaisemmasta päästä. Moottorin suorituskyky riittää arkiajossa hyvin, mutta maantiellä moottori tuntuu hieman äänekkäältä isoimmissa nopeuksissa, mikä on tyypillinen vaiva pienimoottorisille autoille. Alustaa voisin kuvailla ihan mukavaksi, sillä se pehmentää tehokkaasti pienet epätasaisuudet tiellä.
Pienestä hinnastaan huolimatta, auton varustelutaso on laaja. Adaptiivinen vakionopeudensäädin (ACC), katveavustin (BSD), kaistallapitoavustin (LKA), takana risteävän liikenteen tunnistus (RCTA) ja etutörmäysvaroitin (FCW) huolehtivat kuljettajan ja matkustajien turvallisuudesta. On poikkeuksellista, että tämän hintaluokan autossa on näin laaja varustelupaketti, mikä onkin saanut paljon kiitosta.
Apple CarPlayta ja Android Autoa tukeva 10.25 tuuman kosketusnäytön käyttöjärjestelmä on yllättävän sulava, joka ei ole mitenkään itsestäänselvyys tämän hintaisessa autossa. Eihän tämä tietenkään ole lähellekään samalla tasolla Volvon käyttämän Google-pohjaisen käyttöjärjestelmän kanssa, mutta tietty autojen hinnoissakin on iso ero. Käyttöjärjestelmän oppiminen on todella helppoa kaikille, jotka ovat joskus nähneet älypuhelimen ja pitäneet sellaista kädessä.
Peruuttamisen turvallisuudesta vastaa 360 asteen kamera ja takana sijaitseva pysäköintitutka. Näin pienen auton parkkeeraaminen Turun keskustassa oli yhtä juhlaa, kun ei tarvitse pelätä, että auto ei mahtuisi pieneen parkkihallin parkkipaikkaan.
Olen joskus huomannut, että halvoissa autoissa navigointiohjelmassa on säästetty, mikä tuottaa itselleni harmaita hiuksia jo olemassa olevien jatkoksi. Onnekseni voin sanoa, että MG3:ssa navigoinnin käyttäminen oli varsin mukavaa, vaikka ei se nyt millekään Google Mapsille pärjää alkuunkaan käyttäjämukavuudessa ja navigointiohjeiden helppoudessa.
MG3 sisätilat ovat hintaluokkaan nähden varsin hyvät
MG3 on pieni hatchback, jolle on tyypillistä varsin kompaktit tilat. MG3 ei tietenkään tee tässä poikkeusta, mutta ainakin allekirjoittaneen kokoiselle leppäkeihäälle auton tilat olivat varsin riittävät. Pariskunnallekin tilat vielä ovat tarpeeksi suuret, mutta siinä vaiheessa alkaa raja tulemaan vastaan.
Penkkien materiaalina on käytetty PVC+ kangasverhoilua, joka on yllättävän mukava ja hengittävä, vaikka näyttävyydestä voikin olla toista mieltä. Materiaalit ovat pääosin kovamuovia, mutta viimeistely on laadukasta.
Takapenkeillä matkustaminen onnistuu ihan mukavasti, kunhan mittaa ei ole kauhean paljoa yli 175 senttiä. Sivummaiset takapenkit on varusteltu ISOFIX-kiinnikkeillä, jos satut pohtimaan jälkikasvua. Yhden lapsen kotitaloudelle tilat saattavat juuri ja juuri riittää, jos on nuoruudessa ollut Tetris-tietokonepelin suurkuluttaja.
Auton korimallin vuoksi tavaratilaa ei ole erityisen paljon, sillä tavaratilan tilavuus on 241 litraa. Takapenkit kaatamalla sen saa kasvatettua 983 litraan. Kasvattamalla auton pituutta pikkuisen, saataisiin tavaratilaan sen kaipaamat viimeisetkin litrat mukaan.
Tekninen ominaisuus | Arvo |
---|---|
Istuimet | 5 kpl |
Leveys | 1 797 mm |
Korkeus | 1 502 mm |
Pituus | 4 113 mm |
Perävaunun enimmäispaino | 500 kg |
Paino | 1 308 kg |
Akun kapasiteetti | 1.83 kW |
Huippunopeus | 170 km/h |
Kiihtyvyys (0-100 km/h) | 8.0 s |
Polttoaineen kulutus | 4.4 L / 100 km |
Polttoainesäiliön tilavuus | 36 L |
Suurin teho | 75 kW |
Tavaratilan tilavuus | 241/293 L, 983 L (takapenkit kaadettuna) |
Pieni auto, pieni kulutus?
Valmistajan mukaan MG3 keskimääräinen polttoaineenkulutus WLTP-laskentatavalla pitäisi olla 4.4 L / 100 km. Valitettavasti todellisuudessa tähän kulutukseen ei pääse kyllä mitenkään ja ei olla edes lähellä. Koeajossani, 377 kilometrin matkalla 55 km/h keskinopeudella keskittyen mahdollisimman taloudelliseen ajoon, pääsin 5.7 L / 100 km keskikulutuksen keskellä joulukuuta hyvin pienessä pakkasessa.
Ottaen huomioon, että koeajossa ollut MG3 on pienempi auto kuin allekirjoittaneen kevythybridi Audi A3, niin siitä huolimatta oma autoni kuluttaa noin puoli litraa vähemmän satasella.
Olisi mielenkiintoista nähdä, että missä MG3 kulutus olisi ilman hybriditeknologiaa, sillä minun on vaikea uskoa, että kulutus hirveästi kasvaisi ilman sitä. Hybriditeknologialla varmasti saadaan päästöjä pienemmäksi ja täten veroja, mutta muuten sen hyötyjä ei näytä tarpeeksi tulevan autoon.
Lue myös: Opi termit: miten eroavat hybridi, kevythybridi, lataushybridi ja sähköauto?
Miten paljon MG3 Luxury Hybrid+ maksaa? Entä takuu?
Yksi MG3 Luxury Hybrid+ suurimmista valteista on sen kilpailukykyinen hinta. Koeajossa olleeseen autoon Como Blue-värillä pääsee omistajaksi 26 322 euron hintaan, joka 0.99 prosentin korolla, 5245 euron käsirahalla, 9176 euron viimeisellä erällä ja 6 vuoden maksuajalla on vaivaiset 199 euroa kuukaudessa. Autoa ei voi siis mitenkään syyttää kalliista hinnasta. Hinta-laatusuhde on tässä autossa kohdallaan, ja se tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon erityisesti ensimmäiseksi autoksi tai kaupunkiautoksi.
Takuuta valmistaja myöntää autolle 7 vuotta tai 150 000 kilometriä, kumpi sitten tuleekaan ensiksi vastaan, kunhan huolto-ohjelmaa on noudatettu.
Auton kehityskohteet
Kun pitää mielessä auton hintaluokan, niin on aika vaikea keksiä juuri mitään kehitettävää. Vaikka autolla ajaminen ei ole parhainta mahdollista, on se kuitenkin omassa hintaluokassaan todella hyvä. Ainoa ongelma autossa on mielestäni sen polttoaineen kulutus, sillä odotin huomattavasti matalampaa lopputulosta. Kaiken kaikkiaan koeajokokemus oli autosta positiivinen!
Lähde: MG Motor
MG3 Luxury Hybrid+
- Vuosimalli: 2024
- Moottori: 1.5-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (142 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 6200 km
- Koeajon tarjosi: Hedin MG Finland
Nyt luetuimmat