Koeajossa on suomalaisten kestosuosikiksi nousseen Nissan Qashqain MHEV eli kevythybridimalli.
Nissan on japanilainen autovalmistaja, joka on perustettu vuonna 1933. Yhtiö tunnetaan innovatiivisista teknologioistaan ja laajasta mallistostaan, joka kattaa niin henkilöautot, SUV:t, maasturit kuin erilaiset sähköautot. Nissan on yksi maailman suurimmista autonvalmistajista ja osa Renault-Nissan-allianssia, joka on yksi alan merkittävimpiä yhteistyöverkostoja.
Nissan Qashqai on kompakti crossover, joka tuotiin markkinoille vuonna 2007. Malli saavutti nopeasti suosiota erityisesti Euroopassa, missä se on yksi segmenttinsä myydyimmistä autoista edelleenkin. Qashqai yhdistää henkilöauton mukavuuden ja SUV:n käytännöllisyyden, kuten korkeamman ajoasennon ja tavallista suuremman maavaran. Vuoden 2021 lähtien Qashqai on saatavilla myös kevythybridi- ja e-POWER-hybridivaihtoehtoina, joista ensimmäinen oli toimituksemme koeajossa.
Nissanin autot ovat itselle edelleen uusi tuttavuus, mutta Nissan Qashqai on kuitenkin aina ollut auto, jota olen pohtinut myös omaksi kiessiksi. Tämän vuoksi odotinkin tämän kertaista koeajoa normaalia enemmän.
Lue myös koeajoartikkeli Nissanin lippulaivamallista Nissan Ariyasta.

Koeajossa Nissan Qashqai kevythybriditeknologialla
Nissan Qashqai kevythybridi käyttää voimanlähteenä 1.3-litraista bensiinimoottoria, johon on yhdistetty 12-voltin kevythybridijärjestelmä. Tämä teknologia ei tarjoa täyshybridin tai ladattavan hybridin kaltaista sähköistä ajamista, mutta se auttaa alentamaan polttoaineenkulutusta ja parantamaan tehojen käytettävyyttä esimerkiksi kiihdytyksissä ja jarrutustilanteissa. Kevythybriditeknologia autossa on nimensä mukaisesti hyvin kevyt, koska rehellisyyden nimissä sen olemassaoloa ei pysty mitenkään tunnistamaan.

Nelisylinterinen moottori on dynaaminen ja matalista tehoista huolimatta oikein riittävä arjen pyörittämiseen sekä maantieajoon. Erityisen hyvin auto soveltuu kaupunkiajoon, jossa rivakat ohittamiset eivät ole tarpeellisia muille kuin bemarikuskeille. Xtronic-automaattivaihteisto toimii tilanteessa kuin tilanteessa, vaikkakin se ei ole täysin sulava. Ajettavuuden näkökulmasta auto sopii mainiosti suomalaiseen liikenneympäristöön, ja erityisesti plussaa se saa hiljaisesta matkustamosta kaupunkinopeuksissa.

Qashqaista löytyy kolme eri ajotilaa, Sport, Standard ja ECO, joista jälkimmäinen oli käytössä 99 prosenttia koeajosta. Sport-ajotilaa tuli kokeiltua huippukiihtyvyyden testaamiseksi, mutta muussa tapauksessa en juuri huomannut eroa eri tilojen välillä, minkä vuoksi rallattelin menemään ekona.

Qashqai kevythybridin ajettavuus on parantunut merkittävästi verrattuna vuosia sitten ajamaani Nissan Qashqaihin. Jousitus on pehmeä mutta samalla riittävän jämäkkä, jotta auto tuntuu vakaalta kaarteissa ja korkeissa nopeuksissa. Auton ohjattavuus on kevyt, mutta riittävän tarkka allekirjoittaneen makuun.

Nissanin kosketusnäytön käyttäminen ajamisen aikana on yksinkertaista ja nautinnollista. Kaikki asiat löytyvät helposti ja ajatus ei kerkeä herpaantumaan liikenteestä. Peruuttaminenkin on tehty turvalliseksi ja helpompi, kun kosketusnäytölle ilmestyy niin lintuperspektiivi (360 asteen kamera) kuin peruutuskamera.

Nissan Qashqai kevythybridi on tasapainoinen ja monipuolinen crossover, joka tarjoaa modernia teknologiaa ilman merkittäviä kompromisseja. Kevythybridijärjestelmä ei mullista ajokokemusta, mutta tuo jonkin verran lisäarvoa taloudellisuuden osalta. Auto sopii erinomaisesti perheille ja niille, jotka etsivät tyylikästä ja mukavaa autoa, jossa yhdistyvät arjen tarpeet ja viimeisimmän sukupolven teknologia. Kokonaisuutena Nissan Qashqai kevythybridi on onnistunut ja se jatkaa suurella todennäköisyydellä autoilijoiden suosiossa myös tulevaisuudessa.
Tekninen ominaisuus | Arvo |
---|---|
Istuimet | 5 kpl |
Leveys | 1835 mm (2084 mm peilien kanssa) |
Korkeus | 1625 mm |
Pituus | 4425 mm |
Perävaunun enimmäispaino | 725 kg / 1800 kg |
Paino | 1985 kg |
Huippunopeus | 199 km/h |
Kiihtyvyys (0-100 km/h) | 9.2 s |
Polttoaineen kulutus | 6.3 l / 100 km |
Suurin teho | 116 kW |
Suurin vääntömomentti | 270 Nm |
Tavaratilan tilavuus | 504 L, 1447 L (takapenkit kaadettuna) |

Nissan Qashqain sisustus on hyvää perustekemistä
Uuden Qashqain sisätilat ovat tilavat ja laadukkaasti viimeistellyt. Penkkien materiaaleiksi on valittu musta tikattu nahka/mokkanahka. Sisätilojen sisustuksen yksityiskohtiin on viety niin verhoiltua mokkanahkaa kuin kromisia yksityiskohtia. Viimeistelyksi ajoneuvo on varusteltu sisävalaistuksella, minkä väriä pystyy säätämään kosketusnäytöltä mieleiseksi. Mokkanahkaiset yksityiskohdat jakavat varmasti mielipiteitä, mutta omaan silmään muoviset yksityiskohdat olisivat parempia.

Kuljettajan paikalla huomio kiinnittyy digitaaliseen ajotietokoneeseen ja suureen kosketusnäyttöön, joka tukee sekä Apple CarPlay- että Android Auto -järjestelmiä. Verrattuna moneen muuhun kilpailijaan, Nissan on vienyt ison osan auton ominaisuuksien hallinnasta ajotietokoneeseen, joka omasta mielestä väärä valinta, vaikkakin puolisoni piti tätä paljon loogisempana asiana. Ajotietokoneen käyttö onkin suhkot sulavaa, kun sen kanssa tappelee hetken aikaa ja ymmärtää sen logiikan.

N-Design varustelutasossa tulee mukana 20 tuumaiset kevytmetallivanteet, jotka saavat auton näyttämään entistä upeammalta ilmestykseltä. Isommat renkaat yhdistettynä sulavaan ja virtaviivaiseen muotoiluun tekevät Nissan Qashqaista katseita vangitsevan ilmestyksen katukuvassa.

Nykymaailma on digitalisoitunut niin vahvasti, että auton käyttömukavuudesta ei pelkästään vastaa auton ominaisuudet vaan yhtenä vahvana tekijänä on myös softapuoli. Nissanin käyttöjärjestelmä on sulava ja helppokäyttöinen. Ensisijaisesti antaisin tästä kiitosta Googlelle, jonka sisäänrakennetut järjestelmät toimivat kuin ne kuuluisat junan vessat. Käyttöjärjestelmästä löytyy niin Google Maps, Google Assistant kuin Google Play-kauppa. Tämän lisäksi Android Auto ja Apple Carplay toimivat täydellisesti niin langattomasti kuin langallisesti.

Takatilat ovat erittäin mukavat, ja tavaratila tarjoaa riittävästi tilaa perheiden tarpeisiin. Korkean lattian vuoksi jalat eivät saa aivan täydellistä tukea koko matkalta, vaikka olisitkin yhtä lyhyt kuin allekirjoittanut. Kasvuvaraa allekirjoittaneen 175 cm (no okei, se on vaan 174 cm) ruhoon olisi vielä nyrkin verran ennen kuin pää alkaisi kolisemaan Qashqain kattoon.

Tavaratila on crossover-korimallille tyypillinen 455 litraa, mutta tavaratilan välipohjan alle on vielä piilotettu tilavuutta noin 50 litraa enemmän tilaa janoaville. Tavaratila on riittoisa keskimääräiselle suomalaiselle perheelle, missä on kaksi aikuista ja 1-2 lasta. Korimallin muotoilun vuoksi tavaratilan avulla arjen ja harrastusten pyörittäminen onnistuu ilman suurempia ongelmia.

Kevythybriditeknologia vähentää polttoaineen kulutusta, mutta ei riittävästi
Nissan Qashqain kevythybridijärjestelmä mahdollistaa polttomoottorin sammumisen pysähdyksissä ja rullatessa matalilla nopeuksilla, minkä myötä polttoaineen kulutusta saadaan laskettua päästöjen lisäksi. Valmistajan ilmoittama keskikulutus on autolle noin 6.3 litraa sadalla kilometrillä, mutta viikon koeajossa emme päässeet lähellekään tätä lukemaa.
Koeajo suoritettiin hyvin lähelle puoliksi maantienopeuksissa ja puoliksi kaupunkinopeuksissa, minkä myötä keskimääräiseksi kulutukseksi noin 560 kilometrin matkalla saatiin 7.0 litraa / 100 km. Kevythybridijärjestelmä tuo varmasti oman apunsa polttoaineen kulutuksen hallitsemiseen, mutta ei riittävästi.

Miten paljon Nissan Qashqai maksaa?
Nissan Qashqai-mallistosta löytyy viisi eri varustelutasoa, jotka ovat halvimmasta kalliimpaan Acenta, N-Connecta, N-Design, Tekna ja Tekna+. Näistä halvimman Nissan Qashqai Acentan rattiin pääsee jo 33 045 euron hintaan, joka on crossover-malliselle autolle hyvin kilpailukykyinen hinnoittelu.
Koeajossa ollut N-Design edustaa varustelutason keskikaartia, sillä pakasta vedetyn Nissan Qashqai N-Designin saa omaan autotalliin 42 296 euron hintaan. Huippuvarusteltu Tekna+ lähtee 44 523 euron hinnasta, jota pidän varsin maltillisena ottaen huomioon, että tässä varustelutasossa mukana tulee Premium Bose -audiojärjestelmä, minkä äänenlaatu on merkittävästi normaalia audiojärjestelmää parempi.

Takuuta autolle myönnetään 3 vuotta / 100 000 km, kun taas hybridijärjestelmälle takuuta myönnetään 5 v / 100 000 km asti.

Auton kehityskohteet
Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan oli helppo löytää autosta kehityskohde, sillä älykkään nopeusavustimen (ISA) poiskytkeminen on Nissan Qashqaissa tehty tarpeettoman vaikeaksi. ISA:n poiskytkeminen tapahtuu painamalla ajotietokoneelta ”Muk. Kulj. Avustin” -tila päälle, jotta saat jatkuvasti piippaavan äänen kytkettyä pois. Omaan logiikkaan on ontuvaa, että jotain pitää laittaa päälle, että saa ominaisuuden pois käytöstä. Tämä pitäisi kyllä räjäyttää ja tehdä kokonaan uudestaan.

Lähteet: Nissan
Nissan Qashqai MHEV 158 Xtronic N-Design
- Vuosimalli: 2024
- Moottori: 1.3-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (116 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 9200 km
- Koeajon tarjosi: Nissan
Nyt luetuimmat