Koeajossa on Polestar 3, jossa yhdistyy huomiota herättävä muotoilu ja suorituskykyinen teknologia.
Polestar on ruotsalaiskiinalainen sähköautoyhtiö, joka keskittyy korkealaatuisten ja suorituskykyisten sähköajoneuvojen kehittämiseen ja valmistukseen. Yritys perustettiin alun perin Volvon suorituskykydivisioonaksi, mutta nykyään se toimii itsenäisesti Volvon ja emoyhtiönsä Geelyn alaisuudessa. Polestar tähtää kestävään liikenteeseen ja on sitoutunut tekemään täysin hiilineutraalin auton vuoteen 2030 mennessä niin kutsutussa Polestar 0 -projektissaan.
Polestar tunnetaan minimalistisesta pohjoismaisesta muotoilustaan ja huipputeknologisista ominaisuuksistaan. Yksi yhtiön suosituimmista malleista on Polestar 2, täyssähköinen viistoperä, joka on saanut kiitosta sekä suorituskyvystään että tyylikkyydestään, ja on myös ollut Koeajolle.com toimituksen testissä saadaan paljon kehuja ja kiitosta.
Polestar yhdistää vahvasti suorituskyvyn ja ympäristötietoisuuden, ja se on nopeasti kasvamassa yhdeksi kiinnostavimmista nimistä sähköautomarkkinoilla, ja allekirjoittaneen mielestä ei syyttä.
Tällä kertaa koeajoon päätyi kauan odotettu tuliterä Polestar 3, jonka veistoksellinen muotoilu on aerodynamiikan lisäksi huomiota herättävä. Kun upeaan ulkoasuun yhdistää älyttömän tehokkaan ja suorituskykyisen teknologian, on vaikea olla kiinnostumatta tästä Polestarin uudesta mallista.
Lue myös seuraavat koeajot: Volvo EC40, Volvo XC60 & Volkswagen ID.5.
Polestar 3 – Tehokas ja sporttinen SUV kiihdytti kärkisijoille
Ovenkahvat ovat piiloon menevää mallia ja aukeavat luottokortin näköisen ”avaimen” viemisestä kahvalle, minkä jälkeen autoon pääsee sisälle. Tämän lisäksi minulla oli autoon sopiva keyless-ominaisuudella varusteltu avain, jossa auto tunnistaa kuljettajan automaattisesti ja avaa ovet, kun olet tarpeeksi lähellä. Autoa ei tarvitse erikseen käynnistää, koska autossa ei edes ole start/stop-painiketta, vaan auto tunnistaa ajamisen alkaneeksi kuljettajan istahtaessa penkille.
Ovenkahvat menevät piiloon ovien ollessa suljettuna
Suunnanvalitsin on viety omaksi viiksekseen ratin oikealle puolelle, joka täysin samanlainen ratkaisu kuin paljon kiistellyssä Volvo EX30 sähköautossa. Jalka jarrupolkimelle ja suunnanvalitsinviiksestä vaihde silmään, ja ajaminen saa alkaa.
Kuljettajan penkki kutsuu sinua kokemaan ajamisen juhlaa
Ajotuntuma autossa on taivaallinen ja en tiedä millä ilmeellä Polestar on pystynyt tekemään ajamista niin tasaista ja sielua hivelevää. Taustalla saattaa olla Polestar 3 taka-akselilta löytyvä Torque Vectoring -teknologia, joka säätelee moottoreista tulevaa vääntömomenttia etu- ja takapyörien välillä varmistaen tehon täydellisen jakautumisen juuri sinne missä tarvitset sitä eniten. Tai sitten yksinkertaisesti ajotuntuman luominen on mietitty propellipäiden pöydillä niin pitkälle, että se saa entisen porilaisenkin hiljaiseksi.
Ajamisen ominaisuuksia pystyy monipuolisesti muokkaamaan kosketusnäytön avulla
Polestar 3:ssa on säätyvät iskunvaimentimet, joiden ominaisuuksia voi säätää kosketusnäytöltä. Tämän lisäksi ne reagoivat kuljettajan ajoliikkeisiin, mikä on helppo huomata kokemattomanakin kuljettajana, koska auto tuntuu etenevän kuin juna riippumatta kaarteen jyrkkyydestä tai tien pinnasta.
Polestar 3 ratti on yksinkertainen ulkomuodoltaan ja käytettävyydeltään
Kuljettajan avustimia löytyi Polestar 3 joka lähtöön, joista mainittakoon Pilot Assist, Lane Keeping Aid ja keskittymisvaroitus. Näistä mainituista ensimmäinen tukee kuljettajan ajamista adaptiivisen vakionopeussäätimen ollessa käytössä niin mallikkaasti, että kuljettajan oma ajaminen jää hyvin vähäiseksi, jos niin tahtoo.
Allekirjoittanut on sen verran tee-se-itse orientoitunut kaveri, että Pilot Assist-tila oli suuremman osan ajasta pois käytöstä. Adaptiivinen vakionopeuden säädin menee päälle suunnanvalitsimesta, kuten Volvo EX30:ssa, joka vaatii pikkuisen totuttelua, mutta on ihan toimiva ratkaisu päivän ajamisen jälkeen.
Kuljettajan avustimia löytyi Polestar 3 joka lähtöön
Selkeä ja kirkas heijastusnäyttö (HUD) tekee autoilusta nautinnollista, kun se tuo kaiken tarvittavan tiedon kuskin katsekenttään lukuun ottamatta ylinopeuskameroita. Heijastusnäyttöön ilmestyy navigoinnin ollessa käynnissä navigointiohjeita tehden uuden paikan löytämisestä yksinkertaista.
Tekninen ominaisuus | Arvo |
---|---|
Istuimet | 5 kpl |
Leveys | 1 968 mm |
Korkeus | 1 614 mm |
Pituus | 4 900 mm |
Perävaunun enimmäispaino | 750 kg / 2 200 kg |
Paino | 2 670 kg |
Akun kapasiteetti | 111 kW |
Huippunopeus | 210 km/h |
Kiihtyvyys (0-100 km/h) | 5.0 s |
Sähköenergian kulutus | kWh / 100 km |
Suurin teho | 360 kW |
Vääntö | 840 Nm |
Tavaratilan tilavuus | 597 L, 1411 L (takapenkit kaadettuna) |
Polestar 3 perästä löytyy tyylikäs spoileri ja ilmanohjaussiivekkeet
Skandinaavisen yksinkertainen sisustus yhdistyy veistokselliseen ulkoasuun
Polestar 3 ulkonäkö on urheilullinen, veistoksellinen ja minimalistinen, ja sen sisätilat ovat skandinaavisen tapaan todella yksinkertaiset. Auton sisätiloissa on nähtävissä, että valinnoissa on menty kestävän kehityksen mukaiset valinnat edellä sen sijaan, että olisi painotettu näyttävyyttä.
Veistoksellinen muotoilu tekee tästä yhden kauniimman SUV:n sähköautomarkkinoilla
Penkkien materiaalina oli käytetty Animal welfare-certified -villaa, joka ei välttämättä ole kaikista tyylikkäimmän näköistä, mutta mukavuudeltaan se hakkaa käytännössä materiaalin kuin materiaalin. Erityisesti allekirjoittanut, joka alkaa hikoilemaan jo Teams-palaverin aikana, arvostaa materiaalia, joka hengittää vapaasti.
Animal welfare-certified -villalla päällystetyt penkit olivat mukavat
Polestar 3 varustettu on Android Automotive -käyttöjärjestelmällä, joka tukee natiivisti Google Mapsia, Google Assistantia ja muita Google-sovelluksia. Kosketusnäyttö on kooltaan 14.5 tuumaa, selkeä, nopea ja intuitiivinen käyttää pienen opettelun jälkeen, mikä tekee navigoinnista ja median hallinnasta sujuvaa. Navigoinnista puheen ollen on pakko vielä mainita, että auton navigointijärjestelmää, eli Google Mapsia, parempaa ratkaisua et voi autoosi saada. Niin älyttömän hyvin se toimii.
Auton navigoinnista vastaa Google Maps
Auton matkustamon tilavuudessa ei ole mitenkään säästelty, mutta siitä huolimatta avaruudellisuutta saadaan lisää panoraamakatosta. Panoraamakatto saattaa olla muille peruskauraa, mutta itselleni se on aina yhtä näyttävä ominaisuus autossa, joka saa kiitosta ja arvostusta osakseen.
Panoraamakatto lisää tilan tunnetta jo muutenkin tilavassa autossa
Tavaratila on Polestar 3 riittävä jokaisen perheellisen ja perheettömän pariskunnan tarpeisiin sillä tilavuutta lattiasta kattoon on 597 litraa. Penkit, kun vielä kaataa niin tilavuus kasvaa ruhtinaalliseen 1411 litraan. Tämän kuultuaan, kaverisi alkavat pyytelemään sinua kuskiksi Viron säästöreissulle. Tavaratilan tilanjakajan alta löytyy vielä pikkuisen lisää säilytystilaa asioille, jotka haluat saada pikkuisen piiloon jokapäiväisestä käytöstä.
Polestar 3 tavaratila on ruhtinaallisen tilava
Takapenkeillä on SUV-mallisille autoille tyypilliseen tapaan paljon tilaa niin jaloille kuin matkustajan muillekin ruumiin kappaleille. Ainoa puute pitkäjalkaisille matkustajille on kohtuullisen lyhyt reisituki, joka ei ollut tallaiselle metrimakelle kuin allekirjoittanut, mikään ongelma. Tämä johtuu pääasiallisesti siitä, että lattia on suhteellisen korkealla verrattuna moneen muuhun autoon.
Takapenkeillä tilaa on riittämiin, kunhan pituutta on maksimissaan 185-190 senttiä
111 kWh akusto tarjoaa 632 kilometrin kantaman
Polestar 3 on varusteltu 111 kWh sähköakulla ja sen toimintasäde täydellä akulla yhdellä latauksella on valmistajan mukaan noin 632 kilometriä (WLTP-standardin mukaan). Tämä tekee Polestar 3 kilpailukykyisen pitkienkin matkojen autoiluun kilpaillen muun muassa Tesla Model Y kanssa. Sähköautojen toimintamatkaan vaikuttavat niin kuljettajan ajotapa, sää- ja tieolosuhteet kuin auton kunto.
Omalla ajotavalla koeajon aikana ja noin 200 kilometrin matkalla nakutin keskikulutukseksi 24.3 kWh / 100 km, joka ei ole pienimmästä päästä, jos vertaa muihin SUV-mallisiin sähköautoihin. Järkevämmällä energiankulutukseen keskittyvällä ajamisella olisin todennäköisesti pystynyt niistämään kulutuksesta pari kilowattituntia pois, mutta siitä huolimatta kulutus olisi jäänyt 20 kWh / 100 km huonommalle puolelle.
Peruuttamisen turvallisuudesta huolehtii 360 asteen kamera
Polestar 3 tukee jopa 250 kW DC-pikalatausta mikä mahdollistaa akun varauksen kasvattamisen 10 prosentista 80 prosenttiin noin 30 minuutissa. Kotona hitaammalla AC-latauksella (11 kW) latausaika täysin tyhjästä akusta 100 prosenttiin kestää valmistajan mukaan noin 11 tuntia suuren akun koon vuoksi. Kymmenien sähköautojen ajamiskokemuksella voin sanoa, että kantamaa tärkeämpi ominaisuus sähköautossa on latausnopeus. Ja sitä löytyy Polestar 3, vaikka muille jakaa. Latauspaikka sijaitsee auton vasemmalla kyljellä takarenkaan yläpuolella
21 tuuman valetut alumiinivanteet ovat näyttävät
Miten paljon Polestar 3 maksaa?
Polestar 3 on saatavilla neljänä versiona, jotka tottelevat nimeä Long range Single motor, Long Range Dual motor, Long Range Dual motor Performance-varustelupaketilla ja Launch edition.
Halvimmillaan yhden moottorin omaavan Polestar 3 omistajaksi pääsee 80 300 eurolla ja kalliimman Launch Edition mallin autot lähtevät liikkeelle 98 700 eurosta. Koeajossa ollut auto Polestar 3 Long Range Dual Motor Plus Pilot versio, joka on automalliston keskikaartia.
Polestar 3 löytyy spoileri myös edestä
Auton kehityskohteet
Polestar on monelta kantilta insinöörien taidonnäyte ja on todella vaikea keksiä siinä mitään kehitettävää. Käyttöjärjestelmä oli allekirjoittaneelle todella helppokäyttöinen, mutta rehellisyyden nimissä etsin pitkän tovin ennen kuin löysin sähkönkulutustietoja. Tämän lisäksi autonvalmistajana selvittäisin vielä tapoja saada auton keskikulutusta alaspäin esimerkiksi softapäivityksillä, jotta päästäisiin lähemmäksi kilpailijoiden kulutuksia.
Latauspaikka sijaitsee auton vasemmalla kyljellä takarenkaan yläpuolella
Lähteet: Polestar.com
Polestar 3 Long Range Dual Motor Plus Pilot
- Vuosimalli: 2025
- Moottori: 0-litrainen sähkö (360 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 5500 km
- Koeajon tarjosi: Keskusautohalli
Nyt luetuimmat