Koeajossa neljännen sukupolven Highlander, joka löytyy virallisesti ensimmäistä kertaa Euroopasta.
Suomessa Toyota pitää kansanauton mainetta, joten merkki ei esittelyä kaipaa. Toyotan mallilinjaston Suomihitit ovat jo monta vuotta olleet Corolla, Yaris ja RAV4, joita on myyty tähän maahan satoja tuhansia kappaleita. Traficomin viimeisimpien tietojen mukaan pelkästään nämä kolme mallia ovat 8 % kaikista Suomeen rekisteröityneistä autoista.
Toyota-merkillä on hankalaa erottua joukosta. Ostajat haluavat Toyotan laadun, luotettavuuden ja kestävyyden, mutta mitä jos kaipaa hieman ylellisyyden tunnetta sekä erottuvuutta? Highlander saattaa olla vastaus kaikkiin vaatimuksiin.

Mikä on Highlander?
Toyota Highlander on keskikokoinen katumaasturi tuttu enemmän Amerikan ja Australian markkina-alueilta. Malli julkaistiin vuonna 2000 ja siitä tuli heti myyntisuosikki, niin kuin lähes kaikista Japanilaisista katumaastureista. Kolmen ensimmäisen sukupolven aikana autoa ei syystä tai toisesta koskaan tuotu Eurooppaan, kunnes vuonna 2021 alkoi neljännen sukupolven virallinen maahantuonti Länsi-Euroopan maihin.
Toyota maahantuoja ei virallisesti tuo Highlanderia kotimaahamme, mutta jotkin autoliikkeet ovat ottaneet Euroopasta tuotuja käytettyjä Highlandereita valikoimiinsa. Vaikka Highlander on virallisesti keskikokoinen katumaasturi on se Suomen liikenteessä iso. Kokoluokaltaan Highlanderin voisi laittaa samaan kategoriaan BMW X5 ja Volvo XC90 kanssa.


Korkealuokkainen sisusta
Kuten tähän kokoluokan autoon kuuluu niin SUV-korimallin ulkomittoja määrää seitsemänpaikkainen perheystävällinen sisätila. Koeajoauton Executive varusteltaso tarjoaa nahkapäällysteisiä pintoja penkeistä kojelautaan.
Keskikonsolin ja ovien somisteet ovat viimeistelty tyylikkäällä tummalla puujäljitelmällä. Tumma väriskaala tuo tiiviimmän tunteen kookkaaseen sisätilaan, mutta jään kaipaamaan vaaleita yksityiskohtia nostattamaan sisätilan valoisuutta.

Ilmastointinapit ovat fyysisiä eikä piilotettu medianäyttöön sekä vaihteenvalitsin on vanha kunnon nahkapäällysteinen vipu, johon tartutaan koko kämmenellä. Medianäyttö ja sitä ympäröivä pianoblack kiiltomuovi nappeineen vanhentaa ohjaamon ulkonäköä, etenkin jos sitä vertaa saman vuosimallin Volvoihin ja Bemareihin.

Medianäyttö on kosketuskäyttöinen ja kuva on modernin selkeä. Käyttöliittymä ei ole selkeimmästä päästä, mutta valikkoja ei ole niin montaa, että menee sekaisin. Etupenkkien välistä löytyy myös ajomoodivalikoima, sport-tilasta maastotilaan. Keskikonsoliin kaipaisin medianäytön navigointinuppia, koska kosketusnäyttöön täytyy hieman kurkottaa.

Euroopassa vain yhdellä voimasiirrolla
Toyota Highlander on Euroopassa saatavilla vain 2.5 litran bensiinihybridi moottorilla. Autosta löytyy kaksi sähkömoottoria, joista yksi on taka-askelilla. Tämä tekee Highlanderistä nelivetoisen. Neliveto kytkeytyy päälle ajoalustan sitä vaatiessa, suurimmaksi osin ajasta Highlander on etuvetoinen.
Hybridivoimanlähde tuottaa 248 hevosvoimaa ja liikuttaa isoa Toyotaa 0-100 km/h karvan yli kahdeksassa sekunnissa. Highlander tuntuu aika pirteältä menopeliltä, mutta jos autossa on täysi perhelasti mökkivarusteineen saattaa tarina olla erilainen.
Toyotan eCVT vaihteisto on Highlanderin heikko kohta ja se vaati tottumista. Se on vain yksivaihteinen ja huudattaa moottoria aina, kun vähän ojentaa nilkkaa. Voimanlähteessä ei ole tarpeeksi vääntöä pitää nelisylinterisen moottorin kierrokset maltillisena.

Ajonautinto lähestyy Lexusta
Koostaan huolimatta tuntuu Highlander näppärältä ja kevyeltä. Se on erittäin helppo asettaa tien eri kohtiin ja kapeat paikat eivät tunnu pelottavilta. Highlander tuntuu pienemmältä, kuin mitä konepellin pituudesta saattaa olettaa. Näkymä joka suuntaan on hyvä ja konepellin muodot näyttävät kuskin näkökentässä urheiluautomaiselta.
Ohjaus on kevyt ja hieman ylitehostettu, joka auttaa auton näppäryydessä ja tekee koko ajoelämyksestä helppoa. Alusta on pehmeä ja sivistynyt. Huomaa, että tällä nelivetoisella mennään tunturin yli asfalttia eikä jäkälää pitkin. Highlander on tarpeeksi dynaaminen ja jämäkkä, mutta iso kori niiaa, jos mutkiin mennään kuin Mika Kallio.

Ajomoodeja on yhteensä neljä, jos täyssähkö EV -ajovalinta lasketaan pois. En huomannut ajomoodeissa mitään eroavaisuuksia. Eco ja Sport -moodit erosivat aistillisesti yhtä paljon kuin Pepsi ja Cokis, same same but different.
Äänieristyksen määrä on ehkä liian vähäinen ja moottorin kuulee liian voimakkaasti ajomoodista riippumatta. Isot sivupeilit tuottavat myös vähän tuulenviimaa, mutta nämä ovat pieniä haittoja, kun rengasmelu on hyvin maltillista.

Käytännöllisyys on tärkein
Koeajoauto on kalustettu hyvin korkean Executive varustelutason ansiosta. Suurelle autolle hyödyllisiä ovat pysäköintikamera ja kaistallapitoavustin. Löytyy navigaattoria sekä monta turvallisuutta lisäävää tutkaa ja toimintoa. Äänentoistojärjestelmääkin on parannettu JBL:n toimesta ja se popittaa viimeisimmän Tiktok biisin mainiosti, vanhempien riemuksi.

Seitsemänpenkkisen auton pääasia on sisätila ja käytännöllisyys. Keskirivillä on paljon tilaa ja jalat saa ojennettua mukavasti etupenkkien alle. Takapenkkiläisillä on myös oma ilmastoinninsäätö, eli Highlanderissä on niin sanottu 3-alueinen ilmastointi. Etupenkkien välinen keskikonsolin lokero on hulvattoman iso ja autosta löytyy muutenkin hyvä määrä säilytystiloja, joita tyhjentää kevätsiivouksen aikana.
Kolmas penkkirivi muodostaa osan takaluukun lattiasta ja penkit on helppo nostaa esille yhdellä kädellä. Takaluukkuun jää pienen viistoperän suuruinen lastaustila kaikki penkit ylhäällä. Kolmannen penkkirivin jalkatila on naurettavan lähellä penkkiä, joten aikuinen istuu polvet hampaissa, mutta pienille lapsille se on varmasti mukava paikka viettää kilometrejä.



Highlander on huippu perheauto
Nautin Highlanderin luomasta tunnelmasta. Laadukas, tilava ja korkealla istuttava sisätila yhdistettynä sivistyneeseen ja helppoon ajoelämykseen tuo mieleen Range Roverin. Ja tässä Toyotassa on sitä jotain, joka saa kuskin uskovan, että hän kuuluu samaan aitioon Range Rover kuskin kanssa.
Ja niin sen pitäisikin. Onhan Toyota Highlander samanhintainen premium-merkkien kanssa. Virallisella suomalaisella maahantuojalla olisi Toyota Highlander varmasti suuri menestys.

Toyota Highlander 2.5 Hybrid Executive AWD
- Vuosimalli: 2021
- Moottori: 2.5-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (185 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 65500 km
- Koeajon tarjosi: Länsiauto
Nyt luetuimmat