Vuosimallin 2016 Toyota RAV4 nelivetohybridinä ei ole kestänyt kovin hyvin aikaa. Näin 2020-luvulla auto tuntuu vanhahtavalta.
Toyota-koeajot ovat nousseet Koeajolle.com-sivustolla poikkeuksellisen suosituiksi. Oli meillä koeajossa sitten minkälainen Toyota tahansa, yleisö selvästi löytää nämä artikkelit. Ehkä tämä on osoitus siitä, että Toyotalla on merkkiuskollisimmat asiakkaat.
Tällä kertaa käytetyn auton koeajoon saatiin vuosimallin 2016 Toyota RAV4 2,5 Hybrid AWD. Mikäli olet kiinnostunut enemmänkin hybridi-Toyotista, suosittelemme tutustumaan aiempiin koeajoihimme: Toyota Corolla Touring Sports 1,8 Hybrid Active, Toyota C-HR 1,8 Hybrid Style ja Toyota Auris Touring Sports 1,8 Hybrid.
Viininpunainen metalliväri pukee hyvin Toyota RAV4:ää.
Tuoretta facelift-rautaa vuodelta 2016
Toyota RAV4 ei ole ollut aiemmin sivustollamme koeajossa vielä missään muodossa, joten on syytä aloittaa koeajoraportin kirjoittaminen historiasta. Vuonna 1994 tuotantoon tullut Toyota RAV4 on ehtinyt jo kolmekymppiseksi asti, ja näihin vuosiin mahtuu viisi RAV4-sukupolvea.
Koeajoyksilömme on vuonna 2013 tuotantoon tulleen neljännen sukupolven edustaja. Neljännen sukupolven facelift saatiin vuonna 2016, joten tämä auto on sattumalta niitä ensimmäisiä facelift-malleja.
Kuten takaluukussakin seisoo, allamme on RAV4 hybridinä.
Juuri tämä yksilö hybridiversiona on vielä poikkeuksellisen tuore, sillä facelift-uudistuksen myötä RAV4-mallisto sai historian ensimmäiset hybridimallit 2,5-litraisen Hybrid-mallin myötä. Tämä hybrid-RAV4 oli saatavilla joko etu- tai nelivetoisena, joista meitä hellitään nyt joka nurkasta vetävänä nelivetomallina.
Mielenkiintoisena sivujuonteena kerrottakoon, että vuoden 2016 faceliftin yhteydessä RAV4:ään oli saatavilla aika eksoottinen moottorivaihtoehto, nimittäin BMW:n kaksilitrainen 143 hevosvoiman diesel. Tuohon dieselmoottoriin tarjolla oli vain etuvetoa ja manuaalivaihteistoa, mikä tuntuu aika ankealta ajatukselta.
Palataksemme koeajoautoomme, joka on siis nelisylinterinen 2,5-litrainen bensiinimoottori jatkettuna sähkömoottorilla. Voimalinja on pitkälti tuttua kauraa konsernisisar Lexus NX:stä. Kaikissa hybridimalleissa on edessä sähkömoottori, teholtaan 143-hevosvoimaa. Lisäksi nelivetoisessa mallissa taka-akselilta löytyy erillinen 68-hevosvoimainen moottori, jonka tehtävä on pyörittää takapyöriä.
Tuttuun Toyota-tapaan RAV4 on ”aito hybridi” eli täyshybridi eli itselataava hybridi. Tämän auton kanssa ei tarvitse harrastaa minkään sortin kaapelijumppaa, vaan hybridijärjestelmä lataa itse itseään ajon aikana.
Lue myös: Opi termit: miten eroavat hybridi, kevythybridi, lataushybridi ja sähköauto?
Katumaasturi kaupunkipyörittelyyn
Toyota RAV4 on pesunkestävä katumaasturi. Vaikka tämä koeajamamme yksilö on neliveto, on auto siitäkin huolimatta omimmillaan urbaanissa kaupunkiympäristössä – ei toki sillä, etteikö autolla voisi hetkellisesti poiketa myös kuoppaisemmalle mökkitielle. Auton suht korkea maavara helpottaa varmasti heikommallakin tiellä kulkemista.
Mökkikansalle iloa tuo myös se, että nelivetomallin perään saa kytkeä jopa 1650-kiloisen jarrullisen perävaunun, kun taas etuvetomallissa joutuu tyytymään maksimissaan 800-kiloisen vaunun vetämiseen.
Hyvin nopeasti käy ilmi, että hybridi-RAV4 on omimmillaan juuri taajama-ajossa. Sähkömoottorit alentavat selvästi kulutuslukemia raskaassa kaupunkisuhailussa, jossa joillakin siirtymillä matkaa voi taittaa jopa pelkän sähkön voimin.
Sen sijaan maantieajossa hybridistä ei ole juurikaan apuja. Kulutuslukemat kasvavat merkittävästi, sillä suht isokokoinen katumaasturi kahdella sähkömoottorilla höystettynä on noin parin tonnin painoinen järkäle.
Auton suht suuri paino lienee syy myös sille, että ennakko-odotuksista huolimatta 2,5-litrainen bensiinikone ei juuri näy tai tunnu ajaessa. Vaikka hevosvoimia riittää, ei auto tunnu miltään raketilta – oikeastaan juuri päinvastoin. Toisaalta on hyvä muistaa, että hybridiautoja ei ole edes suunniteltu räjähtäviin lähtöihin tai tuottamaan raakaa voimaa.
Oli hybridi-RAV4 sitten neli- tai vajaavetoinen, vaihteistoasiat ovat aina samat. Auto liikkuu portaattomalla CVT-automaattivaihteistolla. Automaatti toimii etenkin kaupungissa mallikkaasti, mutta joidenkin nettikommenttien mukaan CVT-automaatilla on paha tapa kierrättää moottoria turhan korkeilla kierroksilla, joka taas nosta melutasoa ohjaamossa. Tämän voi allekirjoittaa, sillä satasen vauhdissa RAV4:ssä on harmillisen paljon melua.
Tarkemmin tähän RAV4-yksilöön
On aika ajaa auto parkkiin kuvaamista varten. Samalla on hyvä hetki tutustua vähän tarkemmin siihen, minkälainen yksilö tämä juuri meille koeajoon annettu ajoneuvo on. Vuosimalli on tosiaan 2016 ja mittarista löytyi 192 000 ajokilometriä.
Viininpunainen metalliväri on mukavaa vaihtelua yleensä pelko ankean värisille Toyotille. Auton edellinen omistaja on selvästi ollut innokas automies, sillä RAV4 on saanut ylleen ihan fiksua tarvikevarustelua. Keulaa koristaa lisävalopaneeli ja takakontista löytyy oikeasti jämäkkä koirakalteri.
RAV4:n tuikkuja oli paranneltu lisävalopaneelin avulla.
Auton mukana tuli oikeasti lujaa tekoa oleva koirakalteri, jonka ansiosta raskas tavara ei tule hätätilanteessa matkustamon niskaan.
Koeajoautomme on paikallinen Suomi-auto, jonka on aikoinaan myynyt uutena sama liike, jonka vaihtoautorivistä nyt auton löysimme. Huoltohistoria on Toyota-painotteinen ja auto on säilynyt vuosista hyvin ilman mitään silmiin pistävää kulumaa tai vauriota.
Varusteet Toyota RAV4:ssä ovat vähintäänkin kohtuulliset. Kuljettajaa hellitään perinteisellä vakionopeudensäätimellä, peruutuskameralla ja seitsemän tuuman kokoisella Toyota Touch -mediakeskuksella, josta löytyy kaikki tarvittava Bluetoothista USB:n kautta AUXiin.
Sisätiloiltaan Toyota RAV4 on hyvin maltillinen ja suorastaan jopa harmaa. Plussaa tulee siitä, että kytkimet ovat pitkälti perinteisiä nappuloita ja aika helposti käytettävissä sekä ymmärrettävissä. Ehkä suurin ihmetys kohdistuu kojelaudan sivuissa oleviin puhallinaukkoihin, joiden räppänät muistuttavat työkonetta. Ne ovat toki käytännölliset, mutta eivät kovin sirot.
Kojelauta on tuttua Toyotaa – pelkistettyä mutta käytännöllistä.
Vähän vanhentunutta fiilistä
Seuraavaksi vähän enemmän allekirjoittaneen henkilökohtaista mielipidettä tästä koeajetusta Toyota RAV4 2,5 Hybrid Active AWD:sta. Tästä osiosta voitte te lukijat siis olla täysin eri mieltä kanssani, ja se on aivan fine.
Auto sinällään on kaikin puolin asiallinen, mutta en voi olla ajattelematta jälleen kerran sitä, miten nopeasti tekniikka ja kehitys kehittyvät nykyaikana. Ehkä syy on siinä, että pohjimmillaan tämä neljännen sukupolven RAV4 on 2010-luvun alusta, mutta joka tapauksessa 2020-luvulla Toyota RAV4 2,5 Hybrid tuntuu aika vanhahtavalta.
Sisustassa vuodet näkyvät ainoastaan kuljettajan istuimen likaisuutena, jonka senkin saisi varmasti elvytettyä pesemällä.
Kontrastiero vain kolme vuotta uudempaan, koeajamaamme vuosimallin 2019 Toyota Corolla Hybridiin on melkoinen. Tätä samaa ihmettelimme taannoin Toyota Auris Hybridin koeajolla, joka oli niin ikään vuodelta 2016. Auris oli vähän samassa tilanteessa kuin RAV4, eli sukupolvi oli ehtinyt käydä jo vanhaksi, kun taas Corolla pääsi edustamaan jo seuraavan sukupolven yksilöitä.
Toisin sanoen 2010-luvun loppupäässä on mielestäni poikkeuksellisen rajuja eroja sukupolvien välillä. Vaikka autoilla voi olla vain mitättömiä ikäeroja, muut erot voivat olla huomattavia. Mikäli on vain rahan ja muiden tekijöiden puolesta mahdollista, pyrkisin ostamaan ensisijaisesti uudemman sukupolven Toyotia.
Tässä RAV4:n kohdalla vanhahtavuus ilmeni mm. sillä, että ajotietokoneesta ei voinut ajon aikana ketterästi seurata voimalinjan käytöstä, mikä taas oli Corollassa hyvinkin helppoa ja sitä kautta oman ajon optimointi onnistui sekin paremmin.
Poikkeuksellisesti pari sanaa rahasta
Yleensä emme ota auton hintoihin kantaa näissä koeajoraporteissa, sillä eurot kestävät tavallisesti hyvin heikosti aikaa. Ei ole juurikaan järkeä lähteä ihmettelemään autojen hintoja, sillä internet-maailmassa näiden koeajoartikkelien elinkaari on pitkä, ja hintaihmettely suotta vain lyhentää tätä elinkaarta.
Nyt teemme kuitenkin poikkeuksen. Toyota RAV4:n hintalapussa luki kaikkien toimitus- ja käsittelymaksujen jälkeen alimmalla rivillä lähes 21 000 euroa, joka tuntuu kovalta määrältä lähes 10 vuoden ikäiselle ja lähes 200 000 kilometriä veivatulle autolle, joka ei nyt muutenkaan ihan täysin säväyttänyt. Vähän perspektiiviä hinnalle antaa alkuperäisen uuden RAV4:n hintalappu, joka on noussut näissä nelivetomalleissa helposti yli 50 000 euron.
Se mikä hintalapusta tekee mielenkiintoisen, on Toyotan poikkeuksellisen hyvin kestävä arvonalenema. Kuten artikkelin alussa ehdittiin jo todeta, Toyotalla on merkkiuskollinen asiakaskunta, joka pitää Toyotan arvossaan – myös käytettynä.
Sekin täytyy todeta tässä yhteydessä, että koeajetun RAV4:n hintalappu oli selvästi linjassa vastaavien kanssa. Koeajoauto nimittäin katosi myyntirivistä ja Nettiautosta melko pian koeajomme jälkeen, todennäköisesti myynnin seurauksena.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan premium-automerkkien arvo alenee nopeimmin
Loppupäätelmät: millainen oli Toyota RAV4 hybridinä?
Vaikka artikkelissa tulikin esitettyä jonkin verran kritiikkiä autoa kohtaan, on Toyota RAV4 tuttuun Toyota-tyyliin hyvä perusauto. Se on hinnaltaan arvokas, mutta Toyotat tunnetusti maksavat. Tästäkään yksilöstä ei löytynyt oikeastaan mitään sellaista vipuvartta, minkä avulla ostaja olisi voinut lähteä näppärästi tinkimään.
Kaikessa kritiikissä on myös syytä muistaa, että tämä auto oli tosiaan historian ensimmäisiä hybriditeknologiaa sisältäviä Toyota RAV4-malleja. Ehkä osan asioista voi laittaa vähän ”aloittelun piikkiin”.
Kun pysähtyy ajattelemaan tarkemmin asiaa, tuntuu jopa vähän omituiselle, että Toyota RAV4 ehti 22 ikävuoteen asti, kunnes siihen oli mahdollista saada hybriditekniikkaa – onhan Toyotalla kuitenkin vuosikymmeniä pitkät perinteet hybridien maailmassa.
Sen verran koeajo antaa kuitenkin kipinää, että seuraavan sukupolven Toyota RAV4 on pakko käydä jossain vaiheessa kokemassa – joko tavallisena hybridinä tai jopa ladattavana plug-in hybridinä. Sitä päivää odotellessa.
Lue myös: Koeajo: Toyota Prius 1.5 Hybrid (XW20) – hyvästit hybridipioneerille
Sininen väri Toyota-merkissä on viitannut hybridiin.
Toyota Rav4 2.5 Hybrid e-CVT
- Vuosimalli: 2016
- Moottori: 2.5-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (114 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 192000 km
- Koeajon tarjosi: O. K. Auto Jyväskylä
Nyt luetuimmat