Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Koeajo: Volvo EC40 – täyssähköinen crossover urheilullisella ilmeellä

Koeajoimme nelivetoisen Volvo EC40 Twin Performancen, joka yhdistää tyylikkyyden, suorituskyvyn ja ympäristöystävällisyyden.

Volvo on ruotsalainen ajoneuvovalmistaja, joka perustettiin vuonna 1927 Göteborgissa. Yhtiö on tunnettu turvallisuudestaan ja innovatiivisista ratkaisuistaan, joista tunnetuin on kolmipisteturvavyö. Volvo valmistaa henkilöautoja, kuorma-autoja, linja-autoja ja rakennuskoneita. Henkilöautoista vastaa Volvo Cars, joka eriytyi Volvo Groupista vuonna 1999 ja kuuluu nykyään kiinalaiselle Geelylle.

Volvon mallistosta olemme esitelleet sivustollamme aikaisemmin Volvo EX30, Volvo V60, Volvo XC60 ja Volvo XC40 Recharge, mitkä kaikki ovat olleet joko plug-in hybridejä tai sähköautoja. Tänään jonon jatkoksi tulee juuri julkistettu Volvo EC40, mikä on täyssähköinen crossover.

Volvo EC40 on auto, joka yhdistää tyylikkyyden, suorituskyvyn ja ympäristöystävällisyyden. Sen edistyksellinen teknologia ja huipputason turvallisuusjärjestelmät tekevät siitä erinomaisen valinnan niille, jotka etsivät kestävää ja modernia urheilullista sähköautoa arjen pyörittämiseen.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volvo EC40 Twin Performance crossover jättää kuljettajan sanattomaksi

Nimensä mukaisesti EC40 Twin Performance on varusteltu kahdella sähkömoottorilla, jotka sijaitsevat auton etu- ja taka-akselilla, minkä myötä auto on neliveto. Kahden moottorin myötä Twin Performance kiihtyy nollasta sataan 4.6 sekunnissa, kun takavetoinen versio autosta vaatii 7.3 sekuntia saavuttaakseen saman nopeuden. Paremman tehon varjopuolena on se, että takavetoisen mallin (Single Extended Range) kantama on noin 30 kilometriä pitempi kuin tämän nelivetoisen tehopaketin.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Volvo EC40 täyssähköisestä crossoverista puuttuu monien sähköautojen tapaan etusäleikkö, kun moottoria ei tarvitse erikseen jäähdyttää

Sähkömoottorin ansiosta ajaminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös lähes äänetöntä, mikä lisää ajomukavuutta. Verrattuna moneen muuhun koeajamaani autoon, on tämän matkustamo todella hyvin äänieristetty.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Volvo EC40 urheilullinen muotoilu kääntää katseet

Sähkömoottorin vääntömomentti antaa välitöntä voimaa, mikä tekee kiihdyttämisestä pelkkää nautintoa. Tämän näkee parhaiten alla olevasta upotetusta Instagram-kelasta, jossa testaan auton kiihtyvyyttä nollasta sataan. Video oli pakko mutettaa, jotta puolisoni kirosanat eivät kuulu taustalta kiihtyvyyden ollessa niin massiivisen hyvä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Hyvillä varusteilla

Auto on varusteltu älykkäällä nopeusavustimella (ISA), joka tunnistaa alueella vallitsevan nopeusrajoituksen kameran ja/tai karttatiedon avulla. Järjestelmää toimii erittäin hyvin oikeastaan kaikkialla muualla paitsi moottoritiellä, missä ainakin itselle se näytti useasti nopeusrajoitukseksi 80 km/h, vaikka todellinen nopeusrajoitus oli 120 km/h. Jos satut ajamaan ylinopeutta verrattuna vallitsevaan nopeusrajoitukseen, antaa auto kuljettajalle varoitusäänen, minkä kyllä onneksi saa kytkettyä pois päältä ratin vasemmalta puolelta olevasta näppäimestä vasemmalle painaessa.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Matkustamo on pelkistetty, mutta tyylikäs

Auto on varusteltu mukautuvalla jousituksella, mikä entisestään parantaa ajomukavuutta tasoittaen kaikki tiellä eteen tulevat möykyt käytännössä kokonaan. Siinä missä oma autoni Audi A3 meinaa välillä lähteä lentoon hidasteista, niin niitä ei meinannut edes huomata tällä autolla. Jousitus yhdistettynä suuriin vanteisiin tekee auton ajamisesta miellyttävää. EC40 Twin Motor Performance tulee 20 tuuman aerodynaamisesti suunnitelluilla vanteilla, jotka lisäävät auton urheilullista ilmettä ajomukavuuden lisäksi.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Auton terävät kulmat tekevät autosta sporttisen

Uusille Volvoille tyypilliseen tapaan auto on varusteltu One Pedal Drive -ajotavalla, missä ajaminen onnistuu lähes pelkästään kaasupolkimen avulla. Nostaessasi jalan kaasupolkimelta, alkaa auto automaattisesti jarruttamaan autoa voimakkaasti samalla ladaten jarruenergiasta auton akkua. Autoa on mahdollista ajaa myös ilman One Pedal Drive ominaisuutta muuttamalla auton asetuksia keskusnäytöstä, mutta koska olen kyseisen ominaisuuden ”fangirl”, ajoin vain pelkästään sillä.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Monitoimiohjauspyörän vasemmalla puolella kuljettajan apujärjestelmien käyttö ja oikealla puolella media

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ajotilat tilanteeseen kuin tilanteeseen

Ajotiloja autosta löytyy kolme: Standard, Performance ja Off-road. Näistä viimeistä en käyttänyt koeajon aikana lainkaan, vaan keskityin kesäkeleissä testaamaan Standard- ja Performance-ajotiloja. Näistä Performance on nimensä mukaisesti räväkämpi valoista lähtijä, minkä lisäksi alusta kovenee.

Auton yli 400 hevosvoimaa laittaa renkaisiin vauhtia molemmissa ajotiloissa vikkelästi, vaikkakin Performancesta saat puristettua viimeisetkin tehot irti sähkömoottoreista. Kantaman optimoimiseksi suosittelen ajamaan Standard-ajotilassa.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

EC40 näyttää urheilulliselta erityisesti takaapäin

Auto on varusteltu uusilla Pixel LED-ajovaloilla, missä valokuviota optimoidaan automaattisesti valaisemaan tien mahdollisimman hyvin kuljettajan näkökulmasta kuitenkaan häikäisemättä vastaantulijaa. Kävin testaamassa näitä kesäyössä ja on pakko allekirjoittaa näiden valojen erinomaisuus.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Penkkien materiaali muistuttaa mokkanahkaa, vaikka ei sitä olekaan

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Myös turvallisuus huomioitu

Volvo EC40 on varustettu uusimmalla teknologialla, joka tekee ajamisesta turvallisempaa ja nautinnollisempaa. Autossa on kehittynyt ja responsiivinen infotainment-järjestelmä, joka tukee Android Autoa ja Apple CarPlayta (vaikkakin jälkimmäinen vain USB-C johdon avulla). Suuri, kosketusnäytöllinen keskikonsoli tarjoaa helpon pääsyn navigointiin, viihteeseen ja auton asetuksiin.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

EC40 kosketusnäytöstä onnistuu muun muassa auton ominaisuuksien muuttaminen

Auto tukee langatonta päivitystä, joten ohjelmistopäivitykset voidaan tehdä helposti ja nopeasti. Navigointi on viety keskusnäytön lisäksi myös ajotietokoneeseen, minkä myötä ajaminen on entistä turvallisempaa katseen pysyessä tien suunnassa.

Ajotietokone on varusteltu navigoinnilla

Turvallisuus on aina ollut Volvon prioriteetti, eikä EC40 ole poikkeus. Auto on varustettu useilla kehittyneillä turvajärjestelmillä, kuten mukautuvalla vakionopeudensäätimellä, Pilot Assistilla, kaistavahtijärjestelmällä, automaattisella hätäjarrutuksella ja 360 asteen kamerajärjestelmällä. Näiden ominaisuuksien ansiosta Volvo EC40 on yksi markkinoiden turvallisimmista sähköautoista.

Volvo EC40 on varusteltu 360 asteen kameralla, mikä tekee peruuttamisesta älyttömän helppoa

Tekninen ominaisuusArvo
Istuimet5 kpl
Leveys1873 mm (peilien kanssa 2034 mm)
Korkeus1591 mm
Pituus4440 mm
Perävaunun enimmäispaino750 kg (jarruton) / 1800 kg (jarrullinen)
Paino2185 kg
Akun kapasiteetti82 kW
Huippunopeus180 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h)4.6 s
Sähköenergian kulutus17.6 kWh / 100 km
Suurin teho325 kW
Tavaratilan tilavuus404 L

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Urheiluauton muotoilu tekee EC40 jokaisen sähköautoilijan unelman

Volvo EC40 ulkoinen muotoilu on moderni ja aerodynaaminen, mutta samalla tunnistettavan Volvo-tyylinen. Crossover-malli tarjoaa korkeammalla maavaralla varustetun korin, joka antaa ajoneuvolle tukevan ja turvallisen tuntuman eri ajotilanteissa ja -nopeuksissa.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Mustan värinen sisustus yhdistettynä valkoisiin ja metallisiin yksityiskohtiin on upea

LED-valot, virtaviivaiset linjat ja räväkkä etusäleikkö korostavat auton modernia ulkonäköä. Tähän kun vielä yhdistää panoraamakaton lisäämään avaruuden tuntua ja tarjoamaan upean näkymän taivaalle, niin alkaa allekirjoittanut olemaan valmis marja poimittavaksi.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

LED-valojen muotoilu tekee autosta urheilullisen

Penkkien materiaaleina on käytetty Charcoal Connect Suede -tekstiiliä, missä on valkoiset kontrastiompeleet lisäämässä urheiluauton tunnelmaa. Nahattomuus on viety myös auton urheiluohjauspyörään, mikä on valmistettu synteettisestä materiaalista. Samat materiaalivalinnat löytyvät myös takapenkeiltä. Takapenkit ovat varusteltu Isofix-mahdollisuudella.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Takapenkeillä mahtui matkustamaan vaivatta, kunhan pituutta ei ole yli 190 senttiä

Etumaisissa ovissa ja kojelaudalla on Ruotsissa sijaitsevan Abiskon vuorialueen topografia, minkä valaistusta automaattisesti mukauttaa päivänvalotunnistin. Toisin sanoen kirkkaalla kesäsäällä kyseinen kuvio ei ole lainkaan valaistu, mutta pimeän tullen kellertävä taustavalo syttyy tehden näistä yksityiskohdista katseenvangitsijat.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Topografia yksityiskohdat ovat upeat pimeällä ajettaessa

Ultra Pro Black Edition varustelupakettiin kuuluu 13 kaiutinta sisältävä Harman Kardon äänentoistojärjestelmä ja 12-kanavainen 600 W vahvistin, minkä äänimaailma ei jätä ketään kylmäksi, vaikka kuuntelisitkin Lordin It Snows in Hell biisiä ajaessasi.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Ultra Pro varustelupaketista löytyy Harman Kardon äänentoistojärjestelmä

Tummennetut takasivuikkunat lisäävät kanssamatkustajien yksityisyyttä, mutta myös auttavat pitämään matkustamon viileämpänä. Crossover-auton muotoilu yhdistää niin henkilöauton kuin katumaasturin elementtejä, mitkä tekevät samalla crossoverista polttoainetehokkuudeltaan ja ketteryydeltään pikkuisen paremman kuin katumaasturin.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Takasivuikkunat on tummennettu kanssamatkustajien yksityisen lisäämiseksi

Auton korin muotoilun vuoksi tavaratila ei ole suurimmasta päästä, mutta mielestäni silti riittävä pienen perheen tarpeisiin. Tavaratilaa löytyy 404 litran edestä, mistä suurin osa tulee tavaratilan syvyyden mahdollistamana. Korkeita tavaroita ei erityisen helposti tällä autolla pysty kuljettamaan.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

82 kWh akustolla 541 kilometrin kantama

Volvo EC40 Twin Motor Performancen kulutus ei ole pienimmästä päästä ja viikon koeajon keskimääräiseksi kulutukseksi tuli nakuteltua noin 17 kWh / 100 km. Täyssähköisen crossoverin sähkönkulutus on valmistajan tietojen mukaan 17.7 kWh / 100 km WLTP-laskentatavalla, mikä tuli pääasiallisesti kaupunkinopeuksilla ajamalla jopa alitettua.

Samaan hengenvetoon pitää kyllä kertoa, että maantiellä 120 km/h nopeusrajoitusta pikkuisen nopeammin ajamalla sähkönkulutus kasvaa helposti 23-24 kWh / 100 km maastoon.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Ionity-pikalatauksella auton akun varauksen nostaminen onnistui nopeasti

Valmistajan tietojen mukaan nollasta 100 prosenttiin lataaminen kestää 11 kW AC-latauksella (Tyyppi 2, 3-vaihe 16 A) noin kahdeksan tuntia. Pikalatauksella taas 10 prosentista 80 prosenttiin lataaminen kestää 250 kW DC-latauksella (CCS2) noin 28 minuuttia.

Viikon koeajon aikana testasin ainakin neljän eri toimijan pikalatauspisteitä (50-400 kW) ja suurin näkemäni latausteho oli 133 kW, minkä ikuistin alla olevaan kuvaan. Tällä latausteholla kantama kasvaa yli 600 kilometriä tunnissa, joka on todella ripeätä toimintaa.

Latauspistoke sijaitsee auton vasemmalla puolella takarenkaan yläpuolella. Latauksen edistymistä voi seurata niin auton ajotietokoneelta kuin eri toimijoiden sovelluksista.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

DC-pikalatauksella (CCS2) saavutettiin 133 kW latausteho, kun akku oli hyvin ajettu lämpimäksi

Akun kapasiteetin säilyttämiseksi mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään, suosittelee valmistaja latauksen varaustason ylärajaksi 90 prosenttia. Kaikki jonnet eivät varmasti muista, mutta tämä sama sääntö on tullut kuultua moneen kertaan jo silloin, kun Nokialla oli vielä iso markkinaosuus matkapuhelimissa.

Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Latauspiste sijaitsee auton vasemmalla kyljellä takarenkaan yläpuolella

Miten paljon Volvo EC40 Twin Performance Ultra Pro Black Edition MY 25 maksaa?

Koeajossa ollut Volvo EC40 Twin Performance Ultra Pro Black Edition MY25 edustaa kyseisen automallin ehdotonta huippua. Vuosimallin 2025 Volvo EC40 Black Editionien eri varustelutasojen hinnat ovat listattuna alla olevassa taulukossa, mitkä on tarkistettu tekstin tekohetkellä.

Varustelutasosta nipistämällä saa hinnan laskettua parhaimmilleen 58 680 euroon ja jos Black Edition ei ole mieleesi, niin aivan ”karvalakkiversioon” pääsee käsiksi jo 53 400 euron hintaan. Takuuta autolle myönnetään 3 vuotta tai 100 000 kilometriä, jonka lisäksi akuston takuu on 8 vuotta tai 160 000 kilometriä.

MalliKokonaishinta (€)
Volvo EC40 Single Extended Range Plus Pro Black Edition58 680.00
Volvo EC40 Twin Performance Plus Pro Black Edition63 130.00
Volvo EC40 Single Extended Range Ultra Pro Black Edition59 830.00
Volvo EC40 Twin Performance Ultra Pro Black Edition64 280.00
Koeajo Volvo EC40 kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa?

Uudet Volvon sähköautot ovat niin taivaallisia ajaa, että joudun miettimään aina pääni puhki parannusehdotusten keksimiseksi. Tovin pohtimisen jälkeen ainoa mieleen tullut parannusehdotus, minkä itse tekisin autoon (samalla tietty nostaen auton myyntihintaa), olisi heijastusnäytön (Heads-up display, HUD) lisääminen.

Lähteet: Volvo Cars

Volvo EC40 Twin Performance Ultra Pro Black Edition MY 25
 • Vuosimalli: 2025
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (325 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 1000 km
 • Koeajon tarjosi: Bilia

Nyt luetuimmat