Auton rengaspaineista huolehtiminen on käytännössä ilmainen säästövinkki, jolla säästät niin renkaita, rahaa ja maailmaa.

Koeajolle.com on jo aiemmin kertonut renkaisiin liittyvistä säästövinkeistä, mutta tällä kertaa keskitytään auton rengaspaineisiin. Aihe on siinä mielessä hyvä ja tärkeä, että tämän asian ymmärtämisellä säästää niin rahaa kuin luontoa.

Monilla autoilijoilla on tapana kiinnittää hyvinkin paljon huomiota siihen, minkälaiset ja etenkin minkä merkkiset renkaat auton alla pyörivät. Kun uusia rengassarjoja hankintaan, etenkin renkaan brändiin liittyvät asiat pyörivät mielessä ja valinnat tehdään usein erilaisten lehtien testivoittajia hakien.

Sen sijaan vähän harmillisesti monilla loppuu kiinnostus rengasasioihin siihen paikkaan, kun rengasliikkeen pihasta poistutaan. Renkaita tulisi ylläpitää samalla tavalla kuin muutakin kalustoa, ja väärillä valinnoilla voidaan syödä kaikki se etumatka, mitä juuri tehdyllä rengasvalinnalla on saavutettu.

Käytännössä siis hyvätkin renkaat on mahdollista pilata väärillä rengaspaineilla. Pilaamisen voi tehdä vain hetkellisesti, jolloin ”vain” ajo-ominaisuudet heikkenevät, mutta väärillä rengaspaineilla voidaan myös tuhota koko rengassarja, jolloin sen käyttöikä jää lyhyeksi.

Auton rengaspaineet vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Tarkista auton rengaspaine säännöllisesti

Optimitilanteessa auton rengaspaineet tulisi tarkistaa säännöllisesti, mieluiten kerran kuukaudessa. Valitettavasti monille autoilijoille tekee tiukkaa muistaa tarkistaa paineet edes kerran rengaskauden aikana. Autoilijan vähimmäissuoritus tulisi olla se, että jaksaa tarkistaa rengaspaineet joka kevät ja syksy kausivaihdoksen aikaan. Renkaat nimittäin tuppaavat menettävään hieman painetta varastosäilytyksen aikana.

Myös tavallisesta poikkeavat ajotavat tarjoavat hyvän sauman tarkistaa auton rengaspaineet. Esimerkiksi jos olet lähdössä ajamaan tavallista pidemmälle reissulle, ajat peräkärry perässä tai raskaan kuorman kera, olisi näissä tilanteissa hyvä tarkistaa renkaan paineet.

Rengaspaineet on syytä mitata myös silloin, jos renkaassa huomaa muista renkaista poikkeavaa tai vähitellen tapahtuvaa paineenlaskua. Tämä ei ole normaalia käytöstä renkaalle, vaan hyvin usein syynä voi olla renkaaseen uponnut ruuvi tai naula. Auton rengaspaineiden seuraaminen tarjoaakin hyvän mahdollisuuden seurata auton renkaiden kuntoa ikävien yllätysten varalle.

Miten rengaspaineet mitataan ja missä sen voi tehdä?

Rengaspaineet mitataan aina renkaasta mittarin avulla. Käytännössä aina kun sinulla on käytössäsi laite, jolla voit lisätä renkaisiin ilmaa, voit samalla myös tarkistaa ilmanpaineet. Mikäli et omista omia laitteita, voit käyttää huoltoasemien ilmapisteitä (yleensä maksuttomia) tai rengasliike tekee ne puolestasi (tämä saattaa maksaa jotain).

Autoliitto on tehnyt rengaspaineiden tarkastamisesta hyvän ohjevideon, jonka löydät alta.

Etenkin omien laitteiden kanssa toimivien on hyvä pitää takaraivossa se, että rengaspainemittarit voivat joskus heitellä hieman. Jos epäilet mittarin näyttämää lukemaa, kannattaa tehdä tarkastusmittaus jossain toisessa pisteessä. Jotkut mittarit saattavat näyttää esimerkiksi hieman alakanttiin.

Mikä on oikea rengaspaine autolle?

Oikeat rengaspaineet ovat aina autokohtaisia ja sen vuoksi autovalmistaja kertoo sinulle sopivat lukemat auton ohjekirjassa. Joskus oikeat rengaspaineet saattaa löytää myös polttoainetankin luukusta tai kuljettajan ovessa sijaitsevasta tyyppikilvestä.

Normaali keskikokoisen henkilöauton renkaan ilmanpaine on yleensä noin 2,5 baria. Jos renkaan paine on alle 2 baria, tulee ilmaa ehdottomasti lisätä. Yleisen nyrkkisäännön mukaan rengaspaineet kannattaa pyrkiä asettamaan aika valmistajan tarjoaman asteikon yläpäähän. Laita siis mieluummin kaikista isoin valmistajan tarjoama luku, kuin skaalan pienin vaihtoehto.

Huomaa kuitenkin se, että auton rengaspaine ei saa missään tilanteessa poiketa rengasvalmistajan suosituksesta 20 % enempää suuntaan tai toiseen.

Kesä- ja talvirenkaissa käytetään hieman erilaisia paineita, pääasiassa vain lämpötiloista johtuen. Rengaspaine laskee pakkasella, joten talvirenkaisiin on syytä lisätä hieman normaalia enemmän ilmanpainetta, noin 0,2–0,3 lisäbaria verrattuna kesäsuosituksiin. Erään arvion mukaan pakkasella rengaspaine laskee n. 0,1 baria / -10-astetta.

Miksi auton oikea rengaspaine on tärkeää?

Oikeat rengaspaineet ovat monesta eri syystä erittäin tärkeitä autoilijalle. Väärät rengaspaineet lisäävät onnettomuusriskiä, lisäävät auton kulutusta ja vähentävät renkaan käyttöikää. Käytännössä mikään asia ei puolla autoilijaa ajamaan väärillä rengaspaineilla.

Väärät rengaspaineet hankaloittavat auton hallintaa etenkin ääritilanteissa, minkä vuoksi onnettomuusriski kasvaa. Käytännön esimerkkejä liian alhaisen paineen renkaista ovat kasvanut vesiliirron riski sekä pidempi jarrutusmatka.

Liian alhaisella paineella varustetut renkaat kasvattavat polttoaineen kulutusta noin 3-6 prosentilla, mikä tarkoittaa autoilijalle suurempia polttoainekustannuksia. Lisäksi kasvanut kulutus tuottaa enemmän päästöjä ympäristöön. Mekonomen-sivusto on laskenut, että jos kaikki suomalaiset ajaisivat oikeilla ilmanpaineilla, hiilidioksidipäästöt voisivat arviolta vähentyä jopa 50 000 tonnilla vuodessa.

Samalla alhaiset paineet lyhentävät renkaan elinikää pahimmillaan jopa puoleen ja voi aiheuttaa renkaan ennenaikaisen rikkoontumisen. Väärillä rengaspaineilla ajavat siis huomaavat pian asioivansa rengaskaupoilla muita enemmän.

Vaikka monesti suositaan laittamaan mieluummin liikaa rengaspainetta, kuin liian vähän, liika on liikaa myös rengaspaineiden kohdalla. Liian koviksi paineistetut renkaat voivat myös kulua nopeammin. Liian kovaksi täytetyt renkaat vaikuttavat lisäksi negatiivisesti ajomukavuuteen, sillä niiden kanssa pienetkin epätasaisuudet tiessä tuntuvat pahemmin auton matkustamoon.

Rengaspaineanturit (TPMS) helpottavat paineiden seuraamista

Marraskuun 2014 jälkeen autoissa on tullut pakolliseksi rengaspainetta mittaava TPMS-järjestelmä, joka kertoo kuljettajalle liian alhaisista rengaspaineista. Järjestelmän tarkoitus on seurata rengaspaineita ja siten vähentää autoista syntyviä päästöjä sekä lisätä turvallisuutta.

Suomessa Trafin asetuksen mukaan rengaspainevahdit ovat pakolliset vain uusien autojen ensiasennusrenkaille eli renkaille, jolla auto ensirekisteröidään. Renkaita uusittaessa autoilija voi itse päättää, ottaako uuteen rengassarjaan seurantajärjestelmän vai ei. TPMS-sensoreita käyttämällä voi parantaa omaa liikenneturvallisuuttaan.

TPMS-järjestelmä tulee monelle tutuksi viimeistään renkaiden kausivaihtelun yhteydessä, sillä järjestelmän kalibrointi vaatii joko erillistä työkalua tai käyntiä rengasliikkeessä. Järjestelmä on yleensä melko huoltovapaa, mutta mahdollisia kuluja voivat tuottaa mm. järjestelmän nollaustyöt sekä renkaaseen vaihdettavat venttiilit.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *