Sähköautoilu on tällä hetkellä kenties suositumpaa ja helpompaa kuin kertaakaan aikaisemmin. Siksi voikin tuntua erikoiselta, että juuri nyt valitsinkin seuraavaksi autokseni dieselin lataushybridin tai täyssähköauton sijasta.
Sähköautoilu kehittyy kovaa vauhtia ja samoin myös jatkuvasti kasvanut latausinfra on tehnyt sähköautoilusta aiempaa helpompaa ja suositumpaa. Autovalmistajat ovat myös reagoineet tähän siirtymään voimakkaasti tuomalla markkinoille jatkuvasti uusia ja toinen toistaan parempia automalleja, vannoen samalla lopettavansa perinteisten polttomoottoriautojen valmistuksen.
Tähän kuitenkin viime aikoina on tullut muutos, esimerkiksi Volvo ja Porsche ovat molemmat peruneet puheitaan ja kertoneet myyvänsä polttomoottoriautoja vielä jatkossakin. EU:n alueellahan tähän on aikaa vielä 2035, jolloin EU:n alueella kielletään uusien polttomoottoriautojen myynti osana EU:n ilmastotavoitteita, vaikkakin vanhoilla ajeleminen on edelleen sallittua.
Sähkössä todellakin tuntuu olevan tulevaisuus, miksi siis vaihdoin?
Ostin sähköautoni (Peugeot e208) vuonna 2021 ja ajelin sillä täysin tyytyväisenä 3 vuotta, kunnes jouduin tilastojen uhriksi eli vaihtamaan autoni 3 vuoden ajamisen jälkeen. Tilastollisesti ikäisteni suomalaisten yleisin yksittäisen auton omistusaika on noin 3 vuotta ennen vaihtoa. Autoni alkoi käymään pieneksi ja pieni n. 300 kilometrin kantamakin alkoi kyllästyttämään omiin tarpeisiin, vaikka Lappiin onkin päässyt ajamaan oikein hyvin. Alkuperäisenä ideana olikin luonnollisesti vaihtaa isompaan sähköautoon. Olihan se sentään tuttua ja täysin mutkattomaksi todettua.
Katsoessani uusia, pidemmän kantaman ja suuremman kokoluokan sähköautoja koin pienen järkytyksen. Suuremman kokoluokan sähköautojen hinnalla voisi ostaa käytettynä Porsche 911:sen, Ferrari Mondiaalin, Aston Martin DB9:n tai Maserati Gran Turismon. Totesin että saisin hyvin laadukkaan dieselauton vain murto-osalla parhaimmillaan kelvollisen tasoisen sähköauton hinnasta. Otinkin siis entiseen näkökulmaani hieman etäisyyttä ja aloin tarkastelemaan käyttövoimia hieman laajemmasta näkökulmasta.
Eurooppa pulassa
Vastikään pidetyllä Pariisin autonäyttelyllä huomion keräsivät kiinalaiset sähköautovalmistajat, jotka voittivat sekä hinnoittelullaan että kantamallaan monet eurooppalaiset autot. Perinteiset autovalmistajat kuten VW, BMW ja Mercedes-Benz panikoivatkin tästä kovasta kilpailusta.
Kuluttajien suhtautuminen autoiluunkin vaikuttaa kokeneen pienen muutoksen. Erästä kiinalaista autoharrastelijaa haastateltiin messuilla, ja hän kertoi ettei aio ostaa Porsche Taycania sillä siinä ei ole mitään ihmeellistä, se on vain sähköinen Porsche. Kiinalaisista sähköautoista sen sijaan löytyy parempia varusteita ja edistyksellisempää tekniikkaa hänen mielestään. Omaan korvaan kuulostaa hyvin erikoiselta. Onko asiakas aina oikeassa?
Samaan aikaan Volkswagen sulkee tehtaita Saksassa ensimmäistä kertaa ikinä, 100 vuoteen. Audi sulkee kokonaisen tehtaan jossa valmistettu Q8 e-tron sähköautoa.
Jos autoista löytyvään teknologiaan aletaan hakemaan kilpailua, eurooppalaiset saattavat olla jo pahasti myöhässä. Siksi onkin keksittävä jotain muuta.
Jotta sähköautoon saadaan lisää kantamaa, tämä tarkoittaa lisää litiumakkuja, mikä yleensä tarkoittaa lisää hintaa. Kiinalaiset sähköautot ovat onnistuneet siksi, että valmistuskustannukset ovat olleet edullisemmat ja kiinalaisten pääsy raaka-aineisiin on eurooppalaisia helpompaa. Jos tästä vetisi suoran trendiviivan, kiinalaiset sähköautot Teslan ohella luultavasti valtaisivat äkkiä suuren osan Euroopan automarkkinasta.
Tämä luultavasti ei ole EU:n intressien kohteina, ottaen huomioon että Euroopan autoteollisuus muodostaa 7% koko Euroopan talousalueen bruttokansantuotteesta. Kiinalaiset sähköautot ovat olleet myös viime aikoina myös vakoiluspekulaatioiden kohteena, mikä voisi olla uhka jäsenvaltioiden kansalliselle turvallisuudelle. Jotain on siis tapahduttava.
Ne seuraavat isot jutut
Päästöttömässä autoilussa on siis tapahduttava muutos. Muun muassa Toyota on kertonut aloittavansa kiinteän olomuodon akkujen (solid state) massatuotannon vuoteen 2027 ja Nissan aikoo seurata perässä vuotta myöhemmin ja Honda vuosikymmenen vaihteeseen mennessä. Verrattuna perinteisiin litiumioniakkuihin, kiinteän olomuodon akkuihin tarvitaan vähemmän harvinaisia maametalleja, jotka ovat perinteisesti olleet globaalisti suhteellisen tehokkaasti kiinalaisten näpeissä.
Samalla nämä akut voivat antaa autoon suurempaan energiatiheyden, mikä näkyy moninkertaisena käyttöikänä ja tuhannen kilometrin kantamana. Vaikka näiden akkujen tuotantoon ja käyttöön onkin aikaa, myös perinteinen litiumioniakkuteknologia menee kovaa vauhtia eteenpäin.
Akkuteknologian innovoinnin rinnalla pyritään myös kehittämään muita polttoaineita, tuottamaan esimerkiksi biokaasua ja biodieseliä maatalousjätteestä, pikaravintoloiden paistinrasvasta ja sellun tuotannossa syntyvästä raakamäntyöljystä, puhumattakaan vedyn käyttämisestä polttokennoautoissa. Teknologia menee siis kovaa vauhtia eteenpäin ja propellipäillä on paljon projekteja pöydällä.
Arvonaleneman pelko
Itse en henkilökohtaisesti tässä tilanteessa halunnut pitää tallissani nyt jo 3 vuotta vanhaa sähköautoa mikäli teknologiakehitys on näin nopeaa. Pelkään yksinkertaisesti että autolleni käy kuin Nissan Leafille. Nissan Leaf oli markkinoiden ensimmäisiä täyssähköautoja, mutta akkukapasiteetti oli niin pientä, että nyt näitä Leafeja myydään käytettynä pilkkahinnalla. En voi syyttää, itsekään en tosissaan ole harkinnut Leafin hankintaa, ottaen huomioon kuinka paljon parempia sähköautoja markkinalta jo löytyy. Sähköautojen arvonaleneman arvioiminen pitkällä välillä on kuitenkin erittäin haasteellista, ja voi olla että pelkoni on myös turha.
Omiin kilometreihini diesel sopii paremmin kuin bensiini, vaikkakin dieselveron suuruus ja kasvaneet ”tankkauskustannukset” kirpaisevatkin edullisen sähköautoilun jälkeen ikävästi.
Dieselissä lienee vielä käyttövoimana potentiaalia muutenkin. Jos ei tieliikenteissä, niin vaikkapa työ -ja kaivoskoneissa diesel tulee todennäköisesti jatkumaan käyttövoimana vielä pitkään ja sen tuotantoa tuskin lopetetaan kovinkaan nopeasti.
Samoin uskon henkilökohtaisesti, että käytettyjen dieselautojen pahin arvonalenema on jo takanapäin, etenkin tuoreimmissa Euro6-tyyppihyväksytyissä dieseleissä, jotka täyttävät tällä hetkellä EU:n päästömääräykset.
En tässä artikkelissa kehota ketään hankkimaan tiettyä käyttövoimaa toisen sijasta, mutta halusin antaa oman näkemykseni ja perustelut omalle valinnalleni. Voin paljastaa, että lähes 100% varmuudella tulen kuitenkin palaamaan sähköautoilijaksi otettuani henkeä useamman vuoden ja seuraamalla mitä globaalilla sähköautomarkkinalla tulee tapahtumaan.
Nyt luetuimmat