POP Vakuutuksen tekemän asiakaskyselyn mukaan joka kolmas jättää suorittamatta renkaiden jälkikiristyksen.

POP Vakuutus teetti omille asiakkailleen kyselyn liittyen talvirenkaiden vaihtamiseen. Kyselyyn vastasi 1599 vakuutusyhtiön asiakasta. Noin puolet kyselyyn vastanneista kertoi vaihtavansa renkaat itse. Kolmannes ostaa renkaidenvaihdon palveluna ja hieman alle viidennes on ulkoistanut tehtävän puolisolleen.

Asiakaskyselyssä silmiinpistävää oli se, että noin joka kolmas autoilija unohtaa kokonaan renkaiden jälkikiristyksen vaihtotyön jälkeen. Käytännössä renkaat jäävät vaihtamisen jälkeen siihen kuntoon, missä ne olivat renkaanvaihdon yhteydessä, eikä asiaan kiinnitetä lainkaan huomiota ennen seuraavaa rengassesonkia.

Renkaiden jälkikiristys jää väliin noin joka kolmannelta

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Milloin ja miksi pulttien jälkikiristys olisi syytä tehdä?

Renkaiden jälkikiristyksellä tarkoitetaan pyörien pulttien kiristystä uudelleen sen jälkeen, kun renkailla on ehditty jo ajaa tovi. Tavoitteena tällä työllä on välttää löystyneiden pulttien irtoaminen sekä siitä aiheutuvat vahingot.

Auton renkaiden jälkikiristämiselle on olemassa hyvinkin simppeli nyrkkisääntö, joka on helppo muistaa. Jälkikiristys tulisi tehdä aina silloin, kun rengas on irrotettu ja pultit on kiristetty. Käytännössä jokaisen renkaanvaihdon jälkeen, oli se sitten kausi- tai muuhun vaihteluun liittyvää, tulisi päättää renkaiden jälkikiristykseen.

Jälkikiristystä on suositeltu tehtäväksi aina noin sadan kilometrin ajourakan jälkeen. Yleensä mahdolliset löytymiset ja muut renkaan tai pulttien liikehdinnät ovat ehtineet tapahtua. Sadan ajetun kilometrin jälkeen on tärkeä käydä läpi jokaisen pultin kireys ja kiriä mahdollisesti löystyneet pultit takaisin kiinni. Tämän jälkeen kiristystä ei tarvitse enää tehdä, ellei rengasta sitten syystä tai toisesta irroteta.

Pultit saattavat löystyä ajon alkumetreillä useammastakin syystä. Etenkin pehmeämpiä metalliseoksia käyttävien alumiinivanteiden osalta rengas saattaa hieman elää ja hakea asentoa vaihdon jälkeen. Myös vanteen ja pyörän väliin jäävä lika on yleinen syy sille, miksei vanne aina sujahda täysin paikalleen.

Miksi renkaiden jälkikiristys unohtuu?

POP Vakuutuksen korvaustoiminnan päällikkö Tommi Lehmusvirta luettelee useita syitä sille, miksi monet autoilijat jättävät pulttien jälkikiristyksen tekemättä renkaanvaihdon yhteydessä. Lehmusvirran mukaan jälkikiristyksestä ei puhuta riittävästi, jonka myötä se unohtuu helposti.

Lisäksi vain harvat autoilijat kokevat sen välttämättömänä tekona osana renkaiden vaihtoprosessia. Monet saattavat esimerkiksi ajatella, ettei renkaita ole aiemminkaan kiristetty ja vahinkoja ei ole käynyt.

Varmasti osa unohduksista johtuu myös kiireestä. Samaisen tutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia vastaajista vaihtaa talvirenkaat auton alle vasta viime tingassa ensilumen sataessa maahan. Kun renkaanvaihto jää viime tippaan, syntyy kiirettä ja kiireessä yksityiskohdat helposti unohtuvat.

Myös sillä on iso merkitys muistamisen kannalta, vaihtaako autoilija renkaat itse vai teettääkö hän työn jossain muualla. Tutkimustulosten mukaan itse renkaansa vaihtavat muistavat myös paremmin pulttien jälkikiristyksen, kun taas muilla työn teettävät unohtavat jälkikiristyksen helpommin.

Lehmusvirta muistuttaa myös oikeaoppisista ja turvallisista työskentelytavoista renkaanvaihdon yhteydessä. Auton ohjekirjasta kannattaa varmistaa oikea nostokohta sekä pyöräputtien oikeat kiristysmomentit. Renkaat ja vanteet tulisi puhdistaa liasta ja pölystä ennen niiden kiinnittämistä, jos sitä ei ole tehty renkaiden varastoinnin yhteydessä. Vaihtourakan jälkeen kannattaa huolehtia myös rengaspaineiden tarkistus.

Auton varaosat netistä - Skruvat kokemuksia

Mitä vahinkoja jälkikiristyksen laiminlyönti voi aiheuttaa?

Renkaiden jälkikiristyksellä huolehditaan osaltaan tieturvallisuudesta. Kun auton renkaat ovat lujasti paikoillaan voidaan varmistua auton ajo-ominaisuuksien säilymisestä sekä ylipäätään renkaiden pysyminen siellä missä niiden kuuluukin olla.

Tästä huolimatta renkaiden jälkikiristämisen unohtuminen aiheuttaa satunnaisesti vahinkoja. Yleensä vahinkojen aiheuttamat vauriot ovat lähinnä materiaa, sillä vain harvoihin tapauksiin liittyy ulosajoja tai vahinkoja sivullisille.

Suurin osa POP Vakuutukselle ilmoitetuista renkaan irtoamisesta aiheutuviin vahinkoihin liittyy auton osien vaurioituminen. Irronnut rengas on saattanut aiheuttaa vaurioita pyörän ripustukseen, jarrulevyihin ja pyörän napoihin. Myös pyöräkotelon peltivauriot ovat tässä yhteydessä yleisiä.

Mainos: Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen kaikista POP Vakuutuksen vapaaehtoisista vakuutuksista. Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.