Näillä ohjeilla osaat asentaa autoosi lisävalot käyttäen XBB Dongle ja PowerUnit -kytkentäreleen avulla.
Kaupallinen yhteistyö: Automasa
Miten nykyaikaiseen autoon saadaan asennettua lisävalot, jos autossa on niin sanottua älykästä ajovaloteknologiaa esimerkiksi adaptiivisten matriisivalojen muodossa? Entä voiko suht uuteen autoon ylipäätään asentaa lisävaloa?
Tässä oppaassa esittelemme teille, miten asennamme lisävalon nykyaikaiseen, vuosimallin 2019 Opel Astraan, jonka kanssa elämistä olemme seuranneet Koeajolle.comin Käyttökokemuksia-juttusarjassa.
Käyttökokemuksia-Astra on varustettu Opelin IntelliLux-matriisivaloilla, joten toteutamme lisävalon asentamisen nykyaikaisella ja helpolla tavalla käyttäen XBB:n kytkentärelesarjaa, johon kuuluu Dongle ja PowerUnit.
Tavarat esiin – mitä tarvitaan onnistumiseen?
Automasa lähetti meille asennusta varten tuotepaketin, jossa oli oikeastaan neljä erilaista tuotetta. Tuotteet olivat:
- Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalo
- Johtosarja
- XBB Dongle ja PowerUnit -kytkentärelesarja
- Metallinen kilpiteline lisävalolle sekä erilaisia ruuveja kiinnittämistä varten
Osat olivat muuten lähes asennusvalmiita, mutta johtosarjaan teimme muutamia muutoksia. Alkujaan johtosarjassa oli nimittäin todennäköisesti parkkia tai tehomoodia varten erillinen on/off-keinukytkin, jonka otimme kokonaan pois. Lisäksi vaihtelimme hieman releelle tulevien johtojen järjestystä.
Varsinainen asennustyö oli suhteellisen helppoa. Johtosarjan muokkaamisen ohella varsinaiset sähkötyöt olivat lähinnä johtosarjan ja lisävalon yhteen kytkemisiä. XBB:n kytkentäsarjan ansiosta herätettä ei tarvinnut ryöstää mistään.
Niin sanotusti omasta varastosta tarvitsimme työtä varten:
- Porakoneen (helpottamaan kilpitelineen ruuvaamista puskuriin)
- Ruuvimeisselit
- Lenkkiavainsarja
- Kuusiokolosarja
- Sähkötarpeita kuten liittimiä ja sähköteippiä
- Nippusiteitä
Asennuksen vaiheet eriteltynä
Seuraavaksi käymme työvaiheet läpi yksi kerrallaan. Jaoimme työvaiheet neljään osa-alueeseen.
Vaihe 1: Sovitellaan palasia paikoilleen
Rekisterikilpi irti ja sovitellaan uutta kilventelinettä paikoilleen. Tässä vaiheessa tärkeintä oli oikeastaan vain asettaa kilpiteline keskelle puskuria ja vaakasuoraan. Paikoilleen laitettiin vain parit ruuvit, jotka kestäisivät asennusvaiheen. Varsinainen pulttaaminen paikoilleen tehtäisiin vasta lopuksi.
Kun kilpiteline on asennettu paikoilleen siten, että se kestää varmasti lisävalon painon, on hyvä hetki alkaa miettimään johdotuksia. Opel Astran keulassa oli loppujen lopuksi yllättävän vähän mahdollisuuksia johdon läpivientiin, mutta lopulta sellainen löytyi maskin yläreunasta. Yhtään reikää tai muutakaan rikkomista ei maskille tarvinnut tehdä.
Opel Astran maskista löytyi yllättävän vähän reikiä johdon läpivientiä varten. Sellainen kuitenkin löytyi maskin yläosasta.
Kun lisävalon johto oli saatu vietyä läpi, oli hyvä mittailla hieman johdotuksia. Mistä kohti johto kulkisi? Kuinka paljon sitä tulisi lyhentää? Meidän tapauksessamme sekä lisävalossa, että johtosarjassa oli mittaa yllin kyllin, joten jouduimme lyhentämään molempia. Sopiva mitta löytyi kuitenkin helposti.
Vaihe 2: Siirrytään sähkötöihin
Sähkötöiden aloittaminen alkoi tuttuun tapaan sillä, että irrotimme Astran akun miinusnavan. K-sukupolven Opel Astrassa auton akku löytyy hieman harvinaisemmin takakontista, mutta se ei juuri asennustyötä monimutkistanut. Konepellin alta löytyi nimittäin plus- ja miinusnavat, joihin lisävalon sai asennettua.
K-sukupolven Opel Astrassa akku löytyy hieman poikkeavasti takakontista. Se ei juurikaan menoa haitannut. Operaatio alkoi tuttuun tapaan miinusnavan irrottamisella.
Johtosarjassa oli käytössä O-liittimet, jotka olisi voinut halutessaan leikata myös auki, mutta me emme siihen ryhtyneet. Liittimet saatiin nätisti paikoilleen, mutta napojen päällä olevaan suojakanteen jouduimme tekemään pienen loven, että johtosarjan johdot pääsivät tulemaan nätisti ulos myös suojakannen ollessa kiinni.
Konepellin alta löytyi paikat, joihin saimme kytkettyä lisävalon johtosarjan. Muoviseen kanteen jouduimme tekemään pienen loven, että punainen plusnapaan tuleva johto mahtui kannen alle.
Seuraavana vaiheessa olikin sitten yhdistää lisävalon ja johtosarjan johdot keskenään. Tässä yhteydessä tuli myös päättää se, laitetaanko lisävalo toimimaan tieliikennehyväksytyssä vai täydessä tehossa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että vihreä johto tuli kytkeä plusnapaan – ilman kytkemistä tehotila olisi jäänyt päälle.
Vaihe 3: Kytkentärelesarjan aktivointi
Kun sähkötyöt oli saatu tehdyksi, pääsimme tutkailemaan XBB:n Donglea ja PowerUnitia. Näiden asennus oli poikkeuksellisen helppoa, suorastaan plug and play -tyyppistä.
Dongle asennettiin OBD-porttiin, joka löytyi myös Astrasta kuljettajan puolen jalkatilasta. Dongle oli helppo upottaa paikoilleen sokkonakin, sillä Astran OBD-portti oli suht helposti saatavilla. Oikeastaan yhtä helppoa oli laittaa myös konepellin alla olevaan johtosarjaan XBB:n PowerUnit-rele.
XBB Dongle sujahti näppärästo paikoilleen OBD-porttiin, joka sijaitsi myös Astrassa kuljettajan jalkatilan vasemmalla puolella.
Seuraavaksi vuorossa oli ladata sovelluskaupasta XBB:n sovellus, jonka kautta Donglelle ja PowerUnitille kerrotaan se, mikä auto on kyseessä. Puhelin tunnistaa kytkentäreleen osat Bluetoothin avulla.
Oikea auto, tai siis tarkemmin sanottuna oikea ”resepti” löytyi hyvin helposti. Käytännössä valitsimme ensiksi Opelin, sitten Astran ja lopuksi K-sukupolven. Mitään tarkempaa mallitarkennusta esimerkiksi moottorin tai muun osalta ei tarvittu, joten oikea resepti löytyi hyvin helposti.
Mikäli valittu resepti on oikea, voi sovelluksen kautta jo demota erilaisia asioita. Sovelluksen käyttöliittymästä löytyy kohta, josta voi seurata auton ominaisuuksia OBD-pistokkeen kautta. Esimerkiksi auton virtojen kytkeminen saattaa herättää parkkivalot eloon. Samoin esimerkiksi pitkien valojen väläyttäminen pitäisi näkyä jo nyt sovelluksessa.
XBB:n PowerUnit näyttää vuorostaan tältä.
Seuraavaksi tulee löytää vielä sovelluksen kautta PowerUnit ja yhdistää se autoon. Jos kaikki on kuten pitää, PowerUnit löytyy heti. Kun PowerUnit on saatu yhdistettyä, tulisi lisävalon käynnistyä muiden pitkien valojen ohella.
Vinkki: me emme meinanneet aluksi saada millään yhteyttä PowerUnitiin. Yritimme kaikkea tuloksetta sovelluksen poistamisesta ja uudelleenlataamisesta lähtien. Lopulta syyksi paljastui se, että johtosarjassa oli johdot hieman väärässä järjestyksessä. Vaihtamalla parin johdon paikkaa PowerUnit löytyi välittömästi, jonka jälkeen urakka alkoikin olla loppusuoralla.
Vaihe 4: Työn viimeistely ja testaamaan
Kun lisävalo palaa halutusti, on aika siirtyä työn viimeistelyvaiheeseen, jonka jälkeen lisävaloa voi lähteä paremmin testaamaan liikenteessä asti.
Lisävalon johdot kannattaa pakata huolellisesti, etteivät ne pääse heilumaan ja irtoamaan ajon aikana.
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa vielä kerran tehdyt johdotukset. Ovatko liitännät varmasti oikein ja huolellisesti tehtyjä? Vähänkin löysällä tai muuten vain huolimattomasti tehdyt liitännät saattavat irrota ajaessa, kun autoon tulee erilaista tärinää ja liikehdintää.
Seuraava vaihe on laittaa johdot paikoilleen. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää nippusiteitä, joilla saa johdotukset varmasti pysymään siellä missä pitääkin. Muista tarkistaa viimeistään tässä vaiheessa myös se, että johdotukset ovat tehty siten, etteivät ne pääse vahingossakaan jäämään esimerkiksi sulkeutuvan konepellin väliin.
Myös kilpiteline kannattaa tässä vaiheessa kiinnittää viimeistellen. Varmista kilpitelineen oikea asento, ennen kuin lähdet poraamaan ruuveja paikoilleen. Ruuvien kanssa ei kannata nuukailla, sillä kilpitelinettä käyttäessä ruuvit ovat usein se, mikä varmistaa lisävalon pysymisen paikoillaan. Heiluva tai värisevä lisävalo on raskas niin kuljettajan, kuin myös muiden liikenteessä olevien silmille.
Lopuksi on hyvä säätää lisävalo osoittamaan sopivaan suuntaan.
Viimeisenä vaiheena suuntasimme lisävalon varmasti oikein. Oikea suuntaus kannatti tehdä pienen koeajolenkin jälkeen, sillä ajaessa saa yleensä parhaan kuvan siitä, onko suuntaus onnistunut. Meidän tapauksessamme valot näyttivät aluksi liian alas, joten jouduimme säätämään lisävaloa ylöspäin.
Vinkki: Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävaloa säädetään kuusiokoloavaimen avulla. Kuusiokoloavaimen koko on 4 millimetriä, joka on suht yleinen esimerkiksi huonekalujen kasaamisessa. Ainakin meidän toimituksessamme 4-millisiä kuusiokoloavaimia oli ehtinyt kertyä huonekalujen mukana jo riesaksi asti, joten yksi huonekalun mukana tullut avain jemmattiin nyt Astran hanskalokeroon. Sen avulla pääsemme säätämään lisävaloa tarvittaessa vaikka tien päällä.
Optibeamin lisävaloa säädetään 4 millimetrin kuusiokoloavaimella. Juuri tämän koon kuusiokoloavaimia kertyy usein riesaksi asti erilaisista huonekaluista, joten päätimme siirtää yhden tällaisen osaksi Opel Astran hanskalokeron työkaluja.
Nyt luetuimmat