Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astran keulilla on ollut nyt kuukauden päivät Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalo.
Kaupallinen yhteistyö: AutoMasa
Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astra on kokenut hiljattain pientä varustelua, sillä hankimme autoon Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalon. Lisävalon avulla olemme päässeet parantamaan entisestäänkin varsin hyviä Astran matriisivaloja.
Tämä on Astran lisävaloihin keskittyvän artikkelitrilogian viimeinen osa. Ensimmäisessä osassa pohdimme lisävalon asentamista matriisiajovaloilla varustettuun autoon. Toisessa osassa esittelimme vuorostamme lisävalon varsinaisen asentamisen kaikkine vaiheineen, joka tehtiin hyödyntäen XBB:n Donglea ja PowerUnitia.
Kolmas ja viimeinen osa niputtaakin sitten yhteen omat kokemuksemme tästä tuoreesta lisävalosta. Miltä lisävalo on tuntunut käytössä? Entä olemmeko olleet lopulta tyytyväisiä matriisivalojen parantamiseen? Näistä asioista lisää seuraavaksi.
Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astran keulilla on ollut nyt kuukauden päivät Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalo.
Pulinat pois – aina voi parantaa valoja
Lähdetään liikkeelle siitä suurimmasta kysymyksestä. Oliko jo muutenkin hyväksi todettuja LED-matriisivaloja järkeä lähteä parantelemaan, vai tuoko lisävalo edes mitään hyötyä jo entuudestaan asiansa hyvin ajaviin valoihin?
Näin jälkikäteen vähän hymyilyttää se, miten paljon tuli hehkutettua Opelin vakiovaloja. Ne ovat toki hyvän, mutta se ei estä sitä, etteikö niistä olisi saanut siltikin vielä entistä paremmat. Tarinan opetus on heti alkuun jo se, että hyvätkin valot paranevat kummasti lisävalon avulla.
Meillä kävi pieni tuuri ajovalovertailujen kanssa. Lähipiiristämme nimittäin löytyy toinenkin K-sukupolven Opel Astra, varustettuna identtisillä IntelliLux LED-matriisivaloilla – ne toki ilman lisävalon tuomaa turvaa. Kun on ehtinyt jo tottua lisävalon läsnäoloon, alkuperäisessä iskussa olevat Opelin valot tuntuvat sen jälkeen yllättävänkin tehottomalta.
Nopea kertaus asennuksesta
Otetaan vielä tässä artikkelissa lyhyt kertaus lisävalon asennuksesta. Lisävalon asentaminen toteutettiin hyödyntäen XBB:n Donglea ja PowerUnitia, mikä oli poikkeuksellisen helppo tapa asentaa valot. Asennusvaiheessa ei tarvinnut miettiä lainkaan herätteitä tai virran ryöstämisiä.
XBB:n hilppeitä käyttäessä kuvioissa oli myös XBB:n oma puhelinsovellus, jolla valoille opetettiin oikea resepti. Asennusvaiheen jälkeen meidän ei olekaan tarvinnut koskea puhelinsovellukseen lainkaan. Ylipäätään koko puhelimen ei tarvitse olla edes mukana autossa ajon aikana, sillä valot toimivat näppärästi asennuksen jälkeen.
Me halusimme asentaa Optibeamin lisävalon viimeisen päälle tieliikennelaillisesti. Tästä syystä emme aktivoineet valoon kaikista tehokkainta Double-up -tehotilaa. Tehotilan kytkemällä lisävalo olisi entistäkin tehokkaampi, mutta olemme olleet varsin tyytyväisiä ihan tähän maltillisempaan ja tieliikennekäyttöön suunnattuun tilaan.
Kertauksen vuoksi mainittakoon myös se, että emme asentaneet valoihin myöskään mitään parkkivaloa, vaikka lisävalosta olisi sellainen löytynytkin joko keltaisena tai valkoisena. Halutessaan tästä lisävalosta saisi siis entistäkin näyttävämmän.
Kuvassa lähtötilanne ilman lisävalopaneelia.
Kokemuksia ajovaloautomatiikasta
Ajovaloautomatiikkaan liittyvät kysymykset herättivät melko paljon huolta ennen asennuspuuhiin ryhtymistä. Olimme aavistuksen huolissamme siitä, sotkeeko lisävalon asentaminen jollain tavalla nykyauton mahdollisesti herkän automatiikan. Huoli oli turha, sillä mitään ongelmia ei ole toistaiseksi ilmaantunut.
Opelin ajovaloautomatiikka toimii matriisivaloissa yhä normaaliin tapaan. Ajovalojen valokuviot elävät myös lisävalon kanssa liikenteen mukaan. Mikäli vastaan tulee toinen ajoneuvo tai vaikkapa katuvalot, mukautuvat Opelin ajovalot tilanteeseen aivan kuten ennenkin.
Perusperiaate lisävalon ja matriisivalojen yhteistyössä on suht simppeli. Varsinainen lisävalopalkki ei lähde yrittämäänkään mitään valokuvion säätämisiä, vaan se toimii on/off-periaatteella. Lisävalo käynnistyy aina, kun valoteho saa olla niin sanotusti täysillä. Vastaavasti taas niissä tilanteissa, missä valokuviota tarvitsee jollain tavalla säätää, lisävalopaneeli sammuu ensimmäisenä.
Lue myös: Otsalamppu on tärkeä varuste autossa – Armytek Wizard Pro C2 kokemuksia
Nyt lisävalopaneeli on löytänyt tiensä Astran keulille.
Ei häiritse muutakaan automatiikkaa
Positiivista suht isokokoisessa (525 x 68,5 x 80 mm) lisävalossa on myös se, ettei se ole häirinnyt myöskään mitään muutakaan Opelin automatiikkaa. Onneksemme Käyttökokemuksia-Astrassa ei ole hirveän paljoa mitään antureita tai kameroita, jotka voisivat peittyä lisävalopaneelin myötä. Tilanne voisi toki olla toinen, jos keulassa olisi vaikkapa adaptiivisen vakionopeudensäätimen tutka.
Valon kokoon liittyen meillä on toki vielä yksi pieni haaste, joka pitäisi ratkaista jossain vaiheessa. Tämä 2,6 kilogrammaa painava valo meinaa hieman “väpättää” auton keulalla, jos nopeutta on paljon ja tie on epätasainen. Vaikka ruuvasimme kilpitelineen kiinni runsaalla määrällä ruuveja, muovinen puskuri on silti melko herkkä joustamaan.
Ratkaisu heilumisesta aiheutuvaan valon “väpättämiseen” voisi olla jonkinlaisten tukirautojen hankkiminen. Tukiraudat auttavat lisävaloa pysymään paikoillaan, jolloin väpätystä ei pääse tapahtumaan. Joka tapauksessa haaste on tällä hetkellä sen verran pieni, että suurta kiirettä asian korjaamiselle ei ole.
Lue myös: Bluetooth-kaiutin autotalliin – kokemuksia Ledwood Drop400
Muita ajatuksia Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalosta
Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalo oli uusinta uutta tullessaan meille. Se oli itse asiassa niin tuore kapistus, että se ei ollut meille tullessaan vielä edes myynnissä AutoMasan verkkokapassa. Poikkeuksellisen uusi kapistus siis kyseessä.
Optibeam Super Captain Dual 600 Curved on siis uusi versio suositusta Super Captain 600-sarjasta. Siinä on uudistettu elektroniikkaa, joka varmistaa valmistajan mukaan luotettavan suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden kaikissa suomalaisissa sääolosuhteissa. Uudistettu elektroniikka näkyy mm. parempana energiatehokkuutena, mikä tarkoittaa suurempaa valotehoa.
Kuten valon nimessä oleva sana “curved” viittaa, tämäkin lisävalo on muodoltaan kaareva. Kaareva muotoilu mahdollistaa lisävalolle leveämmän valokuvion. Lisäksi tarkasti suunniteltu optiikka optimoi valokeilan ja vähentää häikäisyä, jotta näet mahdollisimman selkeästi ja turvallisesti.
Kuluttajan kannalta mieluista on myös Optibeamin tarjoama pitkä takuuaika tuotteelle. Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävalosta löytyy peräti kolmen vuoden takuu, mikä on selkeä merkki siitä, että tuote on kestävä ja laadukas.
Lue myös: Autotarvikkeet ja muut lisävarusteet netistä – AutoMasa kokemuksia
Miten testi jatkuu?
Jatkamme Käyttökokemuksia-juttusarjan kirjoittamista Opel Astran kanssa. Tarkoituksemme on vielä yhteenvedellä ainakin auton talviominaisuuksia. Koska hyvät ajovalot ovat oleellinen osa pimeässä talvessa pärjäämisen kanssa, todennäköisesti palaamme lisävalokokemuksiin vielä uudelleen tuossa artikkelissa.
Testimme onkin nyt siinä vaiheessa, että auto lisävaloineen kaipaa vain kovaa ajoa – ja sitä aiomme sille myös antaa.
Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan lisää Optibeam Super Captain Dual 600 Curved -lisävaloon, löydät tuotteen täältä. Lisäksi tämän ja monet muut Optibeam-tuotteet sinulle myy AutoMasan verkkokauppa.
Nyt luetuimmat