Moottoriöljyjen kehitys: Perinteisistä öljyistä 5 parhaaseen öljyyn vuonna 2024  

Kaupallinen yhteistyö

Moottoriöljyä käytetään voitelemaan auton moottorin liikkuvia osia, vähentämään kitkaa, säätelemään lämpötilaa ja ehkäisemään korroosiota. Aivan kuten autoteknologia on kehittynyt vuosien varrella, myös moottoriöljyt ovat käyneet läpi merkittävän kehityksen. Tässä artikkelissa sukellamme syvälle moottoriöljyjen kiehtovaan maailmaan ja kerromme, miten moottoriöljyt ovat kehittyneet perinteisistä mineraaliöljyistä huippuluokan synteettisiin voiteluaineisiin, jotka täyttävät modernin moottorin vaatimukset. Selvitämme myös, mitkä ovat viisi parasta moottoriöljyä vuonna 2024.

Moottoriöljyn historia: Mineraaliöljyistä synteettisiin ratkaisuihin

Moottoriöljyn historia juontaa juurensa 1800-luvulle, jolloin ensimmäiset moottoriajoneuvot alkoivat kulkea maanteillä. Alkuaikoina öljynä käytettiin pääasiassa mineraaliöljyä, joka oli peräisin raakaöljyn jalostuksesta. Alkuperäisten mineraaliöljyjen suorituskyky ei kuitenkaan ollut kovin hyvä, eivätkä ne tarjonneet optimaalista suojausta moottoreille.

Vuosikymmenten saatossa öljyjen kehitys eteni, ja 1960-luvulla markkinoille tulivat ensimmäiset synteettiset moottoriöljyt. Kemiallisesti valmistetut synteettiset öljyt tarjosivat paremman viskositeetin, suorituskyvyn ja suojan moottoreille ääriolosuhteissa. Synteettisten öljyjen kehitys merkitsi vallankumouksellista muutosta moottoriöljyjen markkinoilla, ja niiden suosio kasvoi nopeasti etenkin niiden tarjoaman paremman suorituskyvyn vuoksi.

Puolisynteettiset moottoriöljyt, tai toiselta nimeltään osasynteettiset moottoriöljyt, taas kehitettiin kompromissiksi hinnan ja suorituskyvyn välille. Puolisynteettinen moottoriöljy on perusöljyä, ja se sijoittuu myös ominaisuuksiensa puolesta synteettisen öljyn ja mineraaliöljyn välille. Seoksessa on aina vähintään 30 prosenttia synteettistä öljyä, vaikka kuluttajalle ei tarkkaa seossuhdetta yleensä ilmoitetakaan. Vaikka synteettistä öljyä on yleensä seoksessa suhteellisen vähän, näkyvät sen hyödyt silti esimerkiksi lämpötilankestossa ja viskositeetissa etenkin, kun puolisynteettistä öljyä verrataan sataprosenttiseen mineraaliöljyyn. Osasynteettinen öljy on myös täyssynteettistä öljyä edullisempaa. Puolisynteettiset öljyt sopivat erinomaisesti useimpiin bensiini- ja dieselmoottoreihin ja tarjoavat hyvän tasapainon suojaominaisuuksien ja suorituskyvyn välillä.

Moottoriöljyjen kehitys on ollut jatkuvaa ja merkittävää, ja tänä päivänä markkinoilla on laaja valikoima erilaisia öljyjä, jotka vastaavat erilaisten moottorien ja ajoneuvojen tarpeisiin. Esimerkiksi erikoisöljyt, kuten korkean suorituskyvyn öljyt ja moottoripyöräöljyt, tarjoavat erityistä suojaa ja tehoa moottoreille, jotka ovat usein kovan rasituksen alla tai toimivat vaativissa olosuhteissa.

Lisäksi viime vuosina hybridiautojen ja sähköautojen yleistyminen on vaikuttanut myös moottoriöljyjen kehitykseen. Vaikka näiden ajoneuvojen moottorit eivät tarvitse perinteistä voitelua, niiden voimansiirtojärjestelmät ja muut komponentit saattavat hyötyä erityisesti sähköautoille suunnitelluista voiteluaineista. Tämä on kannustanut öljyvalmistajia kehittämään uusia tuotteita, jotka vastaavat sähkö- ja hybridiautojen tarpeisiin.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Innovatiivisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja

Moottoriöljyjen maailma on jatkuvassa muutoksessa, kun valmistajat pyrkivät löytämään uusia innovaatioita ja vastaamaan moottoriöljyjen käyttöön liittyviin ympäristöhaasteisiin. Uusimmat trendit moottoriöljyjen kehityksessä keskittyvät usein kolmeen pääkohtaan: tehokkuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja pitkäkestoiseen suorituskykyyn.

Ensinnäkin, tehokkuus on avainasemassa moottoriöljyjen kehityksessä. Valmistajat pyrkivät jatkuvasti parantamaan öljyjen viskositeettia ja kemiallista koostumusta, mikä mahdollistaa moottorin optimaalisen toiminnan eri olosuhteissa. Esimerkiksi ohuet öljyt, kuten 0W-20 ja 5W-30, ovat olleet viime vuosina suosittuja, koska ne vähentävät kitkaa moottorissa ja parantavat ajoneuvon polttoainetehokkuutta. Lisäksi synteettiset öljyt tarjoavat pidemmän öljynvaihtovälin ja paremman suojan moottorille korkeissa lämpötiloissa.

Toiseksi, ympäristöystävällisyys on noussut merkittäväksi tekijäksi moottoriöljyjen kehityksessä. Valmistajat pyrkivät vähentämään haitallisia päästöjä ja ympäristövaikutuksia kehittämällä biologisesti hajoavia ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja öljyjä. Lisäksi öljyjen tuotannossa ja hävittämisessä kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristövaikutusten minimoimiseen.

Kolmanneksi, pitkäkestoinen suorituskyky on olennainen osa nykyaikaisten moottoriöljyjen kehitystä. Valmistajat panostavat tutkimukseen ja kehitykseen löytääkseen uusia lisäaineita ja teknologioita, jotka pidentävät öljyn käyttöikää ja ylläpitävät moottorin suorituskykyä pidempään. Nykyaikaiset öljyt sisältävät usein erilaisia lisäaineita, jotka parantavat niiden suorituskykyä ja suojaominaisuuksia. Esimerkiksi öljyn lisäaineet, kuten dispersantit, auttavat pitämään moottorin puhtaana ja suojaavat sitä korroosiolta ja kulumiselta.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Parhaat öljyt vuonna 2024: Suorituskykyä ja kestävyyttä

Vuonna 2024 markkinoilla on useita huippulaatuisia moottoriöljyjä, jotka erottuvat muista suorituskyvyltään ja innovatiivisilta ominaisuuksiltaan. Näiden öljyjen avulla kuljettajat voivat varmistaa autonsa moottorin optimaalisen suorituskyvyn ja kestävyyden. Esimerkiksi Castrol EDGE Titanium FST 0W-20 tarjoaa erinomaisen suojan moottorille ajettaessa ääriolosuhteissa ja parantaa samalla polttoainetaloutta. Mobil 1 Extended Performance 5W-30 taas on hyvä yleisöljy, joka on suunniteltu tarjoamaan pitkäaikaista suojaa moottorille ja vähentämään kitkaa.

Valvoline Full Synthetic High Mileage 5W-30 on erinomainen valinta vanhemmille, paljon ajetuille moottoreille, kun taas Shell Rotella T6 Full Synthetic 5W-40 on suunniteltu erityisesti dieselmoottoreille tarjoamaan korkeaa suorituskykyä ja suojausta. Pennzoil Platinum Full Synthetic 0W-20 puolestaan on yksi parhaista laatuöljyistä. Se pitää männät jopa 65 prosenttia puhtaampina kuin useimmat markkinoilla olevat öljyt ja antaa moottorille täydellisen suojan.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Lopuksi

Yhteenvetona voidaan todeta, että moottoriöljyjen kehitys on jatkunut pitkään ja se on vastannut vuosikymmenten saatossa ajoneuvojen teknologian ja käyttötapojen muutoksiin. Vuonna 2024 moottoriöljyt tarjoavat entistä parempaa suorituskykyä, kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä.

Kuljettajilla on käytettävissään laaja valikoima huippulaatuisia öljyjä, jotka tarjoavat optimaalisen suojan ja suorituskyvyn moottorille. Öljyjen kehitys jatkuu edelleen, ja tulevaisuudessa voimme odottaa entistäkin innovatiivisempia, ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä ratkaisuja moottoriajoneuvojen voiteluun ja suojaukseen.

Lue lisää vuoden parhaista moottoriöljyistä AUTODOCin artikkelista.

Lisätietoa moottoriöljyn valinnasta autoon.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat