Auton tuulilasin huurtumisen estäminen

Huurtuuko auton tuulilasi sisäpuolelta? – Näin estät huurun

Etenkin syysaamuisin moni autoilija painii huurtuneen tuulilasin kanssa. Näillä vinkeillä estät jatkossa auton lasien huurtumisen.

On sateinen syysaamu ja sinulla on hieman kiire. Koitat lähteä autolla nopeasti töihin. Taivasalla parkissa oleva autosi on pudonneiden lehtien peitossa ja välittömästi auton starttaamisen jälkeen tuulilasi menee täysin huuruun. Koitat nopeasti pyyhkiä kädellä näkökenttää auki, mutta ei tunnu auttavan. Mikä sitten auttaisi?

Tuossa vaiheessa ei enää mikään, mutta sitä ennen on tehty jo tukku erilaisia huurtumista edistäviä toimenpiteitä. Eli ei siis ihme, ettei tuulilasista tahdo nähdä läpi.

Syksy ja lumisin talvi on usein sitä vuodenaikaa, jolloin autoilija törmää helposti erilaisiin tuulilasin huurtumisongelmiin. Ongelma nousee harvemmin pinnalle kesäisin, mutta syksyn laskevat lämpötilat ja sateet yhdistettynä muihin sääoloihin luovat tuulilasin huurtumiselle helpot edellytykset – tulevasta lumikaudesta nyt puhumattakaan.

Auton tuulilasin huurtumista voidaan kuitenkin estää. Nappaa tästä talteen Koeajolle.comin vinkit.

Auton tuulilasin huurtumisen estäminen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat auton tuulilasin huurtumiselle

Tälläkin kertaa liikkeelle on hyvä lähteä perusteista. Tuulilasin huurtuminen tarvitsee kahta asiaa: kosteutta ja likaa. Huurtumisen taustalla on auton sisälle muodossa tai toisessa päässyt vesi, joka höyrystyy auton lämmetessä kylmille lasipinnoille, joka aiheuttaa ikävää ja ärsyttävää huurua.

Kosteuden aiheuttama huuru näkyy yleensä likaisissa pinnoissa. Mitä likaisempi pinta on, sitä helpommin siihen huuru kykenee tarttumaan siihen. Toisin sanoen pitämällä pinnat puhtaana, voit välttää huurun kertymisen.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Näin pidät lian poissa tuulilasista

Likaisuutta on helppo välttää puhdistamalla tuulilasia ja miksei muitakin auton ikkunoita säännöllisesti. Ehkä tärkein vinkki kuitenkin lienee se, että mikäli auton tuulilasi sattuu olemaan huurussa, ei sitä kannattaisi koskaan lähteä pyyhkimään omilla likaisilla käsillä. Käsistä lähtevä rasva ja lika tarttuu tuulilasiin helpottaen entistä pahemmin sen huurtumista seuraavilla kerroilla.

Ikkunoiden sisäpuoliseen pesuun kannattaa varata ikkunapesuainetta sekä lasipinnoille sopiva mikrokuituliina. Edullinen mikrokuituliina on hinta- ja laatusuhteeltaan oiva valinta, sillä sisä- ja lasipinnoille soveltuvalla liinalla saa pyyhittyä ikkunat nopeasti ja helposti.

Oikein noheva autoilija hankkii auton hanskalokeroon yllättäviä tilanteita varten mikrokuituliinapaketin. Sieltä se on näppärä kaivaa hädän tullen esiin, ja ikkunan voi pyyhkiä sisäpuolelta puhtaaksi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vältä kosteutta

Kosteuden välttäminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin puhdistaminen, sillä väkisinkin autoon tulee matkustajien ja irtaimiston mukana kosteutta. Harvalla meistä on mahdollisuutta vaihtaa esimerkiksi kuivia vaatteita päälle joka kerta ennen autoon nousemista.

Kosteutta ei kannata kuitenkaan tuoda autoon tietoisesti. Esimerkiksi talvisin olisi erittäin tärkeää kopistella kengistä irtolumi pois. Kopisteluista huolimatta kenkiin tuppaa kuitenkin aina jäämään vähän lunta, jolloin autokohtainen mattosarja ajoneuvon jalkatilaan on hyvä valinta. Sulanut lumi ja siitä seurannut vesi jää matolle, josta se on helppo kipata ulos autosta, eikä se imeydy auton lattiaverhoiluihin.

Myös märät vaatteet olisi optimitilanteessa syytä ottaa pois päältä ennen autoon istumista ja jemmata ne joko umpinaiseen takakonttiin tai sitten tiiviiseen laatikkoon. Myös lemmikkien kanssa olisi hyvä miettiä kosteutta ja pyrkiä saamaan eläin kuivaksi ennen autoon istuttamista. Myös auton takakontissa olisi syytä käyttää tavaratilan mattoa, joka estää kosteuden päätymistä auton verhoiluihin.

Autoon kertyvää kosteutta voidaan sitoa myös erilaisilla kosteudenpoistajilla, joiden asettaminen autoon imee sieltä kosteutta pois.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kuivaa auto huolellisesti

Silloin tällöin kannattaa pitää myös auton kuivaustalkoot. Esimerkiksi auton lattiamatot on hyvä viedä sisälle kuivumaan, sillä kankaiset kangasmatot toimivat imevät vettä pesusienen lailla. Myös lastenistuimet ovat sellaista materiaalia, että ne eivät tahdo kuivaa autossa, vaan ne olisi hyvä tuoda välillä sisälle.

Auton säilyttäminen ulkosalla ilman suojaa nostaa tuulilasin huurtumisen riskiä. Mikäli käytössä on autotalli, on auto hyvä viedä aina välillä sinne kuivumaan ovet tai ikkunat auki. Jos omaa autotallia ei löydy, voit käyttää myös kaupan hallia avaamalla ikkunat hieman raolleen.

Myös auton raitisilmasuodatin on sellainen paikka, joka kostuessaan tuo autoon lisää kosteutta. Raitisilmasuodatin suodattaa kaiken auton tulevan ilman ja jos suodatin on kerännyt itseensä kosteutta, autoon kertyy väkisinkin laseja huurruttavaa kosteutta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Pidä auto ulkoisesti puhtaana

Vaikka huurtumisen eston yhteydessä puhutaan yleensä vain auton sisäpuolen puhdistamisesta, kiinnitä huomiota myös auton ulkopuoleen. Syksyisin puista putoavat lehdet ja muu irtaimisto löytää usein tiensä auton tuulilasille ja siitä sen alareunaan.

Tuulilasin huurtuminen syksyn lehdet

Ei ihme, että auton tuulilasi pääsee huurtumaan, jos ilmanottoaukot ovat täynnä likaisia ja märkiä lehtiä, joiden läpi kaikki ohjaamoon tuleva ilma kulkeutuu.

Monissa automalleissa näillä paikoilla on myös auton ilmanottoaukkoja, jotka saattavat tukkeutua lehdistä. Tukkeutunut ilmanottoaukko estää ilman luonnollisen kulkemisen ohjaamon ja ulkotilan välillä, joka vuorostaan aiheuttaa helposti huurua ikkunoihin, sillä kosteus ei pääse autosta ulos.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Käytä sisätilan lämmitintä

Syksyisin ja talvisin ikkunoiden huurtumista voidaan estää sisätilalämmittimen käytöllä. Kun sisätilat lämpenevät, kosteus poistuu ja lasipintojen huurtuminen vähenee.

Auton esilämmitystä on suositeltu käytettäväksi silloin, kun lämpötila alkaa olla nollan tuntumassa. Auton esilämmitys tekee auton käytöstä mukavampaa ja vähentää myös moottorin kulutusta.

Muista ilmastointilaite

Auton ilmastointilaitetta olisi syytä käyttää aina, sillä kiertävä ilma vähentää kosteutta auton kabiinista. Huurteen poisto onnistuu parhaiten, kun ilmasuuttimet suunnataan kohti laseja. Ilmastointilaitteissa tämä onnistuu yleensä valitsemalla laitteesta tuulilasin ikonilla varustettu tila. Lisäksi joka toinen vuosi olisi syytä suorittaa ilmastointilaitteen huolto.

Mikäli autossa on myös lämmitettävä tuulilasi, myös sen käyttö vähentää huurua.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Huurtuuko tuulilasi yhä?

Mikäli edellä kerrotut vinkit eivät auta, käy läpi myös autosi kunto. Vanhemmissa autoissa saattaa erilaiset tiivisteet hapristua, jonka myötä ne eivät ole enää yhtä tiiviin ja siksi kosteus pääsee sitä kautta autoon.

Kannattaa myös varmistaa se, että kaikki ikkunat ovat varmasti kiinni sekä ilmanottoaukoissa on kaikki teknisesti kunnossa. Jos auton sisäilmansuodatin on vanha, se voi olla ajan myötä vettynyt ja likainen. Tällöin puhaltimet puskevat likaisen suodattimen kosteaa ilmaa läpi autoon, mikä saa ikkunat huurtumaan.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ei koskaan liikenteeseen huurtuneella tuulilasilla

Artikkelin loppuun lienee syytä muistuttaa vielä siitä, että huurtuneella tuulilasilla ei tulisi koskaan lähteä liikenteeseen. Huurre estää näkyvyyttä, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Huomattavaa on myös se, että pienikin huuru voi aurinkoisena syysaamuna peittää pahasti näkyvyyden, jos aurinko pääsee paistamaan matalalta suoraan tuulilasiin.

Lisäksi on hyvä muistaa se, että mikäli autossa on esimerkiksi sisäilmansuodatin likainen, saattaa huurua ilmestyä autoon myös kesken ajon. Sen vuoksi auton ylläpitoon kannattaa käyttää säännöllisesti huomiota.

Lue myös: Tuulilasivakuutus – miksi lasiturva on nyt kenties tärkein vakuutus?

Lähteet: Ilta-Sanomat, Moottori-lehti

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat