Raitisilmasuodatinta voidaan pitää auton tärkeimpänä suodattimena, koska sen läpi kulkee kaikki autoon tuleva ilma.
Taannoisella korona-aikakaudella mietimme paljon sitä, miten filtteröidä keuhkoihimme tulevaa ilmaa. Jokainen meistä ymmärtää sen, että pidemmän päälle esimerkiksi saman kasvomaskin käyttö voi tuntua hyvinkin epähygieeniseltä, koska kyseessä on kuitenkin hengitysilmaa, joka maskin läpi kulkee.
Tämän vuoksi onkin vähän omituista, että periaatteessa samanlaisella toimintaperiaatteella toimiva auton raitisilmasuodatin kuitenkin unohtuu pahimmillaan vuosiksi autoon, eikä sitä muisteta välttämättä vaihtaa lainkaan uuteen.
Jos kyselisimme keskiverrolta autoilijalta auton suodattimista, moni nostaisi varmaan öljynsuodattimen tai ilmansuodattimen ennen raitisilmasuodatinta, mikä osaltaan vahvistaa ajatusta siitä, että raitisilmasuodatin unohtuu herkemmin. Sen vuoksi lähdemmekin nyt katsastamaan raitisilmasuodattimen ideaa ja miksi se on kenties auton tärkein suodatin.
Mitä raitisilmasuodatin tekee?
Raitisilmasuodattimella on tärkeä ja hyvinkin keskeinen rooli autossa: sen kautta kulkee kaikki auton puhallinlaiteen kulkema ilma. Käytännössä raitisilmasuodatin on suodatin, jonka läpi kulkee auton sisälle puhallettava ulkoilma.
Jos mietitään sitä, mitä kaikkea epäpuhtauksia autoon puhallettavassa ulkoilmasta löytyy, niin sitähän muuten riittää. On ilmassa leijuvaa siitepölyä, tiestä nousevaa hiekkapölyä, ilmassa leijuvia pakokaasuja tai mitä tahansa muuta. Raitisilmasuodatin on todellakin kovalla käytöllä ajaessa, sillä laskelmien mukaan tunnin automatkalla raitisilmasuodattimen läpi saattaa kulkeutua 500 000 litraa ilmaa.
Raitisilmasuodattimen kunto korreloi suoraan siihen, minkä laatuista ilmaa autoon tulee. Jos suodatin on pahasti likainen tai jopa tukossa, vaikuttaa se auttamatta myös autoon puhallettavaan ilmaan. Likaisen suodattimen läpi tuleva ilma voi olla joko kosteaa tai haista pahalle, mikä aiheuttaa epämiellyttävää matkustamista autoon.
Paljonko raitisilmasuodatin maksaa?
Raitisilmasuodatin on yksi auton halvimpia osia vaihdettavaksi, joten vaihtamisen nuukailusta ei voi syyttää ainakaan suodattimen hintalappua. Raitisilmasuodattimia löytyy monenlaisia, halvimmat niistä ovat niin sanottuja paperisuodattimia, mutta vähän enemmän panostamalla voidaan hankkia myös erilaisia aktiivihiilisuodattimia.
Aktiivihiilisuodattimessa on bifunktionaalinen erikoispinnoite, joka suodattaa erilaiset allergeenit ja hienojakoisen pölyn lähes sataprosenttisesti auton sisäilmasta. Tämän lisäksi aktiivihiilisuodattimessa on antimikrobinen kerros, joka suodattaa bakteerit ja homesienet, sekä estää niiden ravinnonsaannin.
Paperinen suodatin maksaa luokkaa muutamia euroja kappaleelta, mutta aktiivihiilisuodatin onkin sitten jo luokkaa 20-40 euroa. Paperisuodatin on hyvinkin yksinkertainen, joten vähänkin enemmän autoonsa panostavan olisi syytä valita vähän parempi suodatin.
Raitissuodattimen vaihto on myös tavallisesti melko helppo työ. Tämä vaihtelee luonnollisesti hyvinkin paljon autosta riippuen, mutta helpoimmillaan se löytyy tuulilasin alalaidasta parin ruuvin takaa, jolloin koko työ alusta loppuun kestää viitisen minuuttia.
Toisissa tapauksissa raitisilmasuodattimen vaihto vaatii jo hieman enemmän purkamista. Esimerkiksi H-sukupolven Opel Astrassa raitisilmasuodattimen purkamiseksi täytyy irrottaa koko hanskalokero. Tämän tapaisten hieman vaikeampien automallien raitisilmasuodattimen vaihto voi maksaa teetettynä jopa sataa euroa.
Miten usein raitisilmasuodatin tulisi vaihtaa?
Koska raitisilmasuodatin on halpa suodatin, sitä suositellaan vaihdettavaksi melko usein. Tavallinen suositeltu vaihtoväli on luokkaa kerran vuodessa, mutta välillä suodatinta suositellaan vaihdettavaksi aina syksyisin ja talvisin, tai 15 000 kilometrin välein. Nämä vaihtovälit saattavat kuitenkin olla jopa turhankin tiheitä.
Raitisilmasuodatin olisi lisäksi syytä vaihtaa välittömästi, mikäli autossa haisee omituiselle tai auton sisään kerääntyy kosteutta, joka saa lasit menemään huuruun. Tämä on usein merkki siitä, että raitisilmasuodatin vetelee jo viimeisiään.
Mikäli raitisilmasuodattimen päätyy vaihtamaan itse, vaihtamisen yhteydessä kannattaa noudattaa suurta tarkkuutta. Mahdollisuuksien mukaan alue kannattaa puhdistaa suodattimen irrottamisen jälkeen sekä uusi suodatin tulee asetella paikoilleen tiiviisti. Kuten kaikkien muidenkin suodattimien kohdalla, huonosti istuva suodatin päästää läpi sellaista, mitä sen ei kuuluisi tehdä.
Nyt luetuimmat