Kun tyhjäät autoa “viimeisen kerran”, kannattaa autosta poistaa huolella oma irtaimisto. Näihin paikkoihin tavara unohtuu yleisimmin.

Auto on meille monille sellainen paikka, että sinne kertyy omistussuhteen aikana erilaista tavaraa ja muuta epämääräistä irtaimistoa. Eihän siinä mitään, mutta kun tulee aika luopua autosta ja laskea se seuraavalle omistajalle, auton tyhjentäminen voi olla aikaa vievää puuhaa.

Koska nykyisissä autoissa on lukuisia erilaisia, joihin jemmata omaa irtaimistoa, hyvin usein autoihin unohtuukin paljon erilaista tavaraa. Kierrellessäni säännöllisesti erilaisia vaihtoautoja, törmään jatkuvasti erilaisiin autoihin unohtuneisiin irtaimistoihin. Osa niistä on jopa ihan rahan arvoista omaisuutta, mikä lienee vain unohtuneen auton kyytiin.

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä paikkoja, mihin autoilijat omaisuuttaan unohtavat autoihin.

Auton tyhjentäminen irtaimistosta

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: irtotavaran löytäminen voi olla kiusallista – molemmin puolin

Meikäläinen törmää autoliikkeitä säännöllisesti kiertävänä lähes jatkuvasti autoihin unohtuneeseen irtaimistoon. Autoista löytyy aurinkolaseja, CD-levyjä, rahaa, kulahtaneita autoiluvarusteita, roskia ja joskus jopa tärkeitä henkilöpapereita.

Irtotavan löytäminen on yleensä monessakin mielessä kiusallista. Se on kiusallista auton ex-omistajaa ajatellen, koska hän on unohtanut joskus tärkeääkin omaisuuttaan autoon. Asia on kiusallinen myös siinä mielessä, että nämä pienet yksityiskohdat paljastavat myös autoliikkeestä sen, ettei vaihtoautoja käydä kovin tarkasti läpi ennen niiden asettamista myyntiriviin.

Ei ole mitenkään tavatonta, että erilaisista säilytyslokeroista löytyy esimerkiksi rikkinäisiä autoraappoja, joilla ei tulisi missään nimessä skrapata tuulilasia. Koska ehjä raappa maksaa kaupassa ehkä kaksi euroa ja rikkinäisellä raapalla naarmutetun tuulilasin uusinta maksaa muutaman sata euroa, ei tässä kohtaa kannata säästää, eikä toisaalta rikkinäistä jääraappaa ole mitään järkeä työntää seuraavalle omistajalle auton mukana.

Erittäin kiusallisia tapauksia ovat myös ne, missä auton ex-omistajan tärkeitä papereita on unohtunut hansikaslokeroon huoltokirjan tai kuittinipun väliin. Olen joskus todistanut vaihtoautossa sellaista tilannetta, että hansikaslokerosta löytyy ex-omistajan terveyteen liittyviä papereita. Lääkäriaseman ajanvarauslappusista ilmenee ex-omistajan nimi, osoite, sosiaaliturvatunnus ja joskus jopa käynnin aihe.

Mihin kaikkialle irtaimistoa sitten unohtuu?

Kuten alla olevasta listauksesta näkee, tavaraa kykenee upottamaan lähes loputtomaan määrään paikkoja.

Hanskalokero

Hansikaslokero on kenties se yleisin paikka, missä autossa säilytetään tavaraa. Tästä syystä sinne lokeroon myös unohtuu hyvin usein tavaraa. Kenties kaikista eniten hanskalokerossa tavaraa unohtuu huoltokirjan väliin tai muiden dokumenttien sekaan. Auton mukana luovutettavat dokumentit kannattaakin katsoa tarkasti läpi ennen niiden jättämistä autoon.

Ovilokerot

Ovilokerot ovat hanskalokeron jälkeen yleisimpiä paikkoja säilyttää tavaraa. Koska lokerot tuppaavat olemaan syviä, niihin on mahdollista unohtaa helposti irtaimistoa, joten ne olisi syytä käydä käsikopelolla läpi. Hyvin usein etuovien ovilokerot tuleekin katsottua ennen auton luovutusta, mutta takaovissa mahdolliset lokerot unohtuvat herkemmin täyteen tavaraa.

Kojelaudan ylimääräiset lokerot

Tämä kohta riippuu todella paljon itse autosta. Joissakin kojelaudassa ei ole ensimmäistäkään ylimääräistä lokeroa, kun taas toisissa niitä voi olla useita. Yleisin (ja näkyvin) paikka lienee vaihdekepin ja autoradion välinen maasto, johon pääsee asettelemaan yleensä jotain irtaimistoa.

Vähän automallista riippuen autossa voi olla lokeroita 1din-soittimen yhteydessä, kuljettajan puolella oma pieni lokero tai kojelaudan yllä oma syvennyksensä. Lisäksi autossa voi olla erilaisia mukitelineitä, joiden pohjalle mahtuu pudottamaan esimerkiksi kolikoita.

Koska kojelaudat vaihtelevat todella paljon automallista riippuen, yleisiä vinkkejä on vaikea antaa. Tärkeää olisi tutkailla oman auton kojelauta läpi ajatuksen kanssa ja tarkistaa kaikki mahdolliset paikat, joihin mahtuu työntämään tavaraa.

Keskikonsolit (edessä ja takana)

Monissa autoissa on olemassa myös erilaisia istuimien välissä olevia keskikonsoleita, joissa tavataan useimmiten lepuuttaa kyynärpäätä pitkän matkan aikana. Hyvin usein nämä kyynärnojat kätkevät kuitenkin sisäänsä paikan, jossa voi säilyttää tavaraa. Tämä lienee myös niitä yleisimpiä paikkoja, mihin autossa unohtuu tavaraa.

Erityisen herkästi irtaimistoa unohtuu takapenkin kyynärnojaan, joka saattaa olla upotettuna keskimmäiselle istuimeille. Kun kyynärnoja on nostettu “piiloon”, tämän olemassaolo unohtuu helposti kokonaan. Saati sitten se, että kyynärnojan sisässä saattaa olla jotain irtaimistoa piilossa.

Aurinkolasitelineet

Joissakin automalleissa on olemassa omat aurinkolasitelineet, joiden yleisin sijoittelu lienee auton katossa kattovalaisimen yhteydessä. Aurinkolasikotelo on yleensä hyvinkin pieni lokero, minkä vuoksi sinne unohtuu usein tavaraa.

Aurinkolasikotelo kannattaa tarkistaa siitäkin syystä äärimmäisen tarkasti, koska sinne on mahdollista unohtaa hyvinkin rahanarvoista omaisuutta. Joskus autoliikkeen vaihtoautoja tutkaillessani olen löytänyt autosta Ray Banin aurinkolasit. Aidot merkkiaurinkolasit tuppaavat olemaan kysyttyä tavaraa myös käytettynä, eli ne lähtevät hyvin todennäköisesti jonkun löyhemmän moraalin omistavan autonostajan matkaan.

Ensiapulaukun luukku

Monissa autoissa takaluukku kätkee sisäänsä monia erilaisia paikkoja, joihin on mahdollista upottaa tavaraa. Esimerkiksi erilaiset varoituskolmion tai ensiapulaukun luukut ovat sellaisia, mihin monet meistä jemmaavat tavaroitaan. Jotkut jopa työkaluja, joilla voi olla nopeasti hyvinkin paljon rahallista arvoa.

Vararengaskotelo

Työkaluja unohtuu edellä mainituiden pikkuluukkujen lisäksi myös auton varapyöräkoteloon. Auton takaluukun kannen alla voi olla varapyöräkotelon lisäksi muita varastointipaikkoja, joihin on mahdollista unohtaa tavaraa.

Auton multimediajärjestelmä

Auton takaosasta loikkaamme takaisin hytin puolelle ja lähdemme katsomaan auton multimediajärjestelmää, joka voi yksinkertaisimmillaan olla CD-soitin. Mikäli autosta löytyy vielä vanhan liiton CD-soitin, sinne on erittäin helppoa unohtaa CD-levy. Pahimmillaan autoilijalle käy kuten eräälle entiselle Skodan omistajalle, ja se rakas Irwin Goodmanin levy menee auton mukana kiertoon.

Nykyaikaisemmissa soittimissa ei välttämättä ole enää CD-mahdollisuutta, mutta siitäkin huolimatta niiden sisältö kannattaa käydä tarkoin läpi. Tämä ei ole varsinaisesti irtaimistoa, mutta ennen auton luovutusta on hyvä tyhjentää koko multimedialaitteen sisältö.

Moni autoilija unohtaa laitteen sisään esimerkiksi oman kotiosoitteensa, mikä ei välttämättä ole kovin mukava juttu, etenkin jos autoon on sattunut unohtamaan vaikkapa kotiavaimia. Vastaavanlaiset tietoturva-asiat lienevät yhtä lailla unohdettua “omaisuutta” jatkossa siinä missä vaikkapa paperit tai kolikotkin.

Autoon on mahdollista unohtaa tietoa ja rahaa

Siinä vaiheessa kun myyt autosi eteenpäin ja se vaihtaa omistajaa, kannattaa auto puhdistaa huolella. Lievimmillään autoon unohtuu vain tärkeitä muistoja tai muuta “arvotonta roinaa”, mutta pahimmillaan autoon jää rahanarvoista irtaimistoa, kuten rahaa, työkaluja, aurinkolaseja tai navigaattoreita. Jos autofiksari ei näitä ota talteen ennen kuin auto menee myyntiriviin, saattavat nämä tavarat kadota pitkäkyntisen taskuihin.

Myös informaation unohtaminen autoon on jatkossa yhä enemmän tapetilla. Autoon on mahdollista unohtaa niin tärkeitä dokumentteja, kuin myös omia osoitteita tai muita arkaluontoisia asioita. Etenkin yhdistettynä muihin unohduksiin nämä voivat aiheuttaa ikäviä tilanteita.

Siinä vaiheessa kun auto on siivottu irtaimistosta ja seuraava auto on saatu jo käsiin, kannattaa käydä edellisen auton irtaimisto tarkasti läpi ennen sen kantamista seuraavaan autoon. Lähtökohtaisesti kaikki ylimääräinen paino autossa kasvattaa sen kulutusta, joten ihan syyttä ja suotta ei omaa irtaimistoa kannata autossa kantaa mukana.

  • Vuosimalli:
  • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
  • Vaihteisto: Automaatti
  • Vetotapa: Etuveto
  • Mittarilukema: km
  • Koeajon tarjosi:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.