Riistakolari onnettomuus eläin

Kolari eläimen kanssa – mitä tehdä, jos törmää eläimeen?

Tavallinen mökkireissu kesällä 2020 sai hurjan käänteen, kun ojasta pomppasi tielle kauris. Kolari eläimen kanssa oli kuskin ensimmäinen.

Vaikka ajokortti on löytynyt allekirjoittaneen taskusta jo yli kymmenen vuotta, kolareissa olen ollut osallisena onneksi vain yhden kerran. Tällöinkin vastapuolena oli tielle sännännyt kauris, joka muistutti minua liikenteen arvaamattomuudesta.

Muistan yhä tilanteen erittäin hyvin. Tie oli tuttu mökkitie, jota olen ajanut matkustanut aikana yhtään liioittelematta satoja kertoja suuntaan tai toiseen. Koskaan aiemmin tuolla tienpätkällä ei ollut käynyt edes läheltä piti -tilanteita.

Mutta niin siinä vain kävi kesällä 2020, että matka kesämökille sai yllättävän käänteen noin puolivälissä matkaa. Kyseessä oli normaali maantie, kesällä nopeusrajoitusta 100 kilometriä tunnissa ja ajelin sitä tyytyväisenä vakionopeudensäädin päällä äänikirjaa kuunnellen.

Kuin salama kirkkaalta taivaalta eteeni loikkasi kauris, enkä ehtinyt tehdä yhtään mitään. Olen arvellut ehtineeni lyödä viiksestä vakionopeudensäätimen pois päältä, mutta jarrua en ehtinyt polkaista ollenkaan. Kuului järkyttävän iso kolahdus ja eläin lensi tien reunaan.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Onnettomuus tapahtui – mitä tehdä?

Koska tilanne tapahtui niin nopeasti, en ehtinyt edes miettiä mitä tulisi tehdä. Kun näin eläimen lentävän tieltä, hidastin nopeutta reilusti ja laitoin hätävilkut päälle. Takanani tuli pari muuta autoa ja tie oli kapea, joten en voinut pysähtyä välittömästi, vaan rullasin lähimmälle pysäkille.

Pysäytin auton ja katsoin vauriot. Rekisterikilpi oli solmussa ja painunut sisään puskurin säleikköjen kanssa. Maski oli myös irti. Mikä tärkeintä, autosta ei vuotanut mitään nesteitä, eikä myöskään mitään näyttänyt varsinaisesti puuttuvan. Jopa ajovaloumpiotkin säilyivät ehjänä.

Tässä vaiheessa soitin hätäkeskukseen. Puhelimessani on 112-sovellus, jonka kautta soittamalla hätäkeskus saa suoraan melko tarkat tiedot sijainnistani. Suosittelen ehdottomasti lataamaan tuon sovelluksen puhelimeen, olit sitten autoilija tai et.

Hätäkeskuksen kanssa meillä oli rutiininomainen puhelu. Hän kysyi mitä kävi, ja onko tilanteessa loukkaantuneita tai aiheuttaako auto tai eläin vaaratilannetta. Auto saatiin sivuun ja eläintä ei näkynyt missään, joten tilanne oli helppo. Ihmistenkin kokemat vauriot olivat lähinnä vain henkisiä.

Päivystäjän pyynnöstä kävin vielä kävelemässä kolaripaikan läpi, joskin tarkan kohdan löytyminen oli vaikeaa. Autosta ei ollut pudonnut tielle mitään osia, mitään väistöjälkiä tai muutakaan ei jäänyt tiehen, sekä loukkaantunut eläin kykeni raahautumaan takaisin metsän suojiin.

Lue myös: Ajoitko kolarin tai liikennevahingon? – Näin toimit tilanteessa oikein

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Riistaonnettomuuspaikka on syytä merkitä

Hätäkeskus teki asiasta ilmoituksen poliisille, joka vuorostaan tekee ilmoituksen erityiseen suurriistan virka-apuryhmään (SRVA), joka huolehtii tilanteen loppuunsaattamisesta kuolleen tai loukkaantuneen eläimen suhteen. 

Koska perheessäni harrastetaan metsästystä, minulla sattui olemaan hanskalokerossa tulostettu riistaonnettomuusmerkki. Merkki oli roikkunut mukanani viisi vuotta, mutta lopulta sitä tarvittiin tositilanteessa. Sekä hälytyskeskus, että myöhemmin poliisi kiittelivät minua oikeaoppisesta työskentelystä.

Riistaonnettomuusmerkki oli laminoitu, sekä sen mukana oli myös narua. Merkitsin lapun avulla arvioimani onnettomuuskohdan näkyvästi, että SRVA-henkilö kykenee selvittämään eläimen kohtaloa. Jos lappua ei olisi ollut, minun olisi pitänyt keksiä jonkinlainen vaihtoehtoinen tapa merkitä onnettomuuspaikka.

Hätäkeskus antoi minulle luvan jatkaa matkaani ja kykenin sen tekemään. Mikäli onnettomuus tuntui järkyttävän mieltä ja autossa on ylimääräisiä ajokortillisia henkilöitä, voi kuljettajan vaihto olla paikallaan. Tosin onnettomuuden ajaneen kuskin on hyvä palata auton rattiin melko nopeasti, ettei tilanteesta jää minkäänlaista kammoa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Poliisi soitteli perään

Olisiko kolaripaikalta poistumiseni jälkeen mennyt noin 15 minuuttia, kun minua tavoiteltiin tuntemattomasta numerosta. Soittaja oli paikallinen poliisi, joka oli saanut tiedon kolarista hätäkeskuksesta. Hän soitti vielä erikseen minulle ja kyseli pitkälti samat asiat läpi, kuin mitä hätäkeskuksen kanssa juteltiin.

Tämä puhelu oli kuitenkin huomattavasti hätäpuhelua lyhyempi. Eniten poliisia tuntui kiinnostavan onnettomuuspaikan merkintä, sillä seuraavana hänellä oli vuorossa SRVA-henkilön kutsuminen paikalle. Leppoisa poliisimies kiitteli niin ikään onnettomuuspaikan oikeaoppista merkintää, ja naureskeli metsästäjällä olevan aika helppo tapaus tiedossa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Ilmoitus vakuutusyhtiöön

Päästessäni perille mökille, hoidin vielä kolariin liittyvän tilanteen läpi vakuutusyhtiön kanssa. Autovakuutukseeni kuului kasko, joka kattaa eläinvahingot. Tästä syystä lähdin tekemään vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiöön.

Prosessi vakuutusyhtiön kanssa oli aika simppeli. Käytännössä klikkailin netistä löytyneen vahinkoilmoituksen auki, valitsin kyseessä olevan autoon liittyvän vahingon ja aloin tarkentamaan minkälaisesta vahingosta on kyse. Vaikka kyseessä oli viikonloppu, vahinkoilmoitus hyväksyttiin lähes heti.

Omalta osaltani vahinkoilmoitus jäi ehkä vähän turhaksi. Koska autoni vauriot olivat lähinnä paikaltaan irronneita osia, ei korjauskustannuksia tullut. Maskit ja muut ritilät vain takaisin paikoilleen, rekisterikilven naputusta suoraksi ja uudet rekisterikilven pultit paikoilleen – montaa euroa tähän ei kulunut, joten vakuutusyhtiötä ei tarvittu. Olisihan korjauksissa ollut vakuutuksesta huolimatta jonkinlainen omavastuu maksettavana.

En silti kadu vahinkoilmoituksen tekoa. Se ja sitä seurannut valtuutus käydä korjaamolla oli voimassa melko pitkään onnettomuuden jälkeen, eli jos olisin huomannut myöhemmin pienellä viiveellä kolarin rikkoneen autosta jotain, olisi vakuutusyhtiöllä ollut tieto onnettomuudesta ja sen mahdollisesta osuudesta vikaan.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vinkit eläinonnettomuuden varalta

Koska kertaus on opintojen äiti, otetaan vielä nopeasti vinkit sellaisiin tilanteisiin, missä autoilija törmää tien päällä eläimeen.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Varoita muita liikkujia

Tärkeintä heti onnettomuuden jälkeen on varoittaa muuta liikennettä ja estää vaaralliset lisäonnettomuudet. Aseta varoituskolmio 200 metrin päähän onnettomuuspaikasta. Laita ajoneuvon hätävilkut päälle ja varmista auton oleminen turvallisessa paikassa. Mikäli paikalla on loukkaantuneita, anna heille ensiapua taitojesi mukaan.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Soita 112

Jos kolarissa on osapuolena villisika, hirvieläin (hirvi, valkohäntäpeura, kuusipeura, japaninpeura, metsäpeura, metsäkauris) tai suurpeto (karhu, susi, ilves tai ahma) tulee kolarista ilmoittaa aina hätäkeskukseen, eli numeroon 112. Soita hätäkeskukseen, vaikka eläin jäisi eloon, sillä loukkaantunut eläin voi olla arvaamaton ja aiheuttaa lisää onnettomuuksia.

Porokolarit ja kesyjen kotieläinten kanssa tapahtuneet kolarit ilmoitetaan myös yleiseen hätänumeroon 112, mutta sen lisäksi myös omistajalle, jos tämä on tiedossa tai voidaan saada selville. Jos ajat kolarin koiran kanssa, koiraa ei saa lopettaa ilman eläinlääkärin lupaa. Näin vältetään turha lopettaminen ja siitä seuraava menetys omistajalle.

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Mitä tehdä eläimelle?

Loukkaantuneen eläimen lopettaminen on sallittu, mutta se tulee lopettaa oikein, jottei eläimen kärsimyksiä lisätä. Jos et itse voi lopettaa eläintä, pyydä apua tai odota kunnes SRVA-henkilöstö tai poliisi saapuu paikalle. Pidä välimatkaa eläimeen vähentääksesi sen stressiä. Eläin on loukkaantuneena aina arvaamaton ja voi lähteä yhtäkkiä liikkeelle.

Jos kolarin kohteena on karhu tai villisika, älä nouse autosta kolaripaikalla, sillä loukkaantunut karhu tai villisika on ihmiselle hengenvaarallinen. Jos autolla voi ajaa, siirry turvallisen välimatkan päähän ja katso trippimittarista välimatka muistaaksesi tarkka kolaripaikka. Mikäli autosi on vaurioitunut pahasti, pysy sisällä. Ainoastaan jos auto palaa tai on joutunut veden varaan, tulee sieltä poistua.

Eläimen kuollessa kolaritilanteessa on tärkeää siirtää se pois tieltä mahdollisuuksien mukaan. Eläimen voi jättää pientareelle, kunhan se ei vaaranna liikennettä. Huomaathan myös, että kuolleet hirvieläimet ja villisiat kuuluvat alueen riistanhoitoyhdistykselle ja suurpedot valtiolle. Kuolleen eläimen luvaton ottaminen luetaan varkaudeksi.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Merkitse kolaripaikka

Jokaisen eläinkolarin yhteydessä olisi tärkeää merkitä onnettomuuspaikka. Onnettomuuspaikan merkintä helpottuu, jos olet tulostanut riistaonnettomuusmerkin valmiiksi, rei’ittänyt sen ja varannut sille narua, jotta merkki on helppo asetella näkyvään paikkaan. Eläimen karatessa metsään merkki laitetaan sille puolelle tietä, mihin eläin lähti menemään. Merkin tulisi näkyä helposti autolla ajettaessa.

Paikan merkitseminen yhdessä hyvän paikkakuvauksen kanssa edesauttaa tehokasta jälkiselvitystyötä ja helpottaa loukkaantuneen eläimen löytämistä. Ellei eläimen jäljitys onnistu, se kuolee hitaasti vammoihinsa. Tämä voidaan rinnastaa eläinrääkkäykseen.

Lähteet: Riista.fi

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat