Klassikkoauto osto vinkit

Klassikkoauton ostaminen kiikarissa? – Huomioi nämä vinkit

Klassikkoauton ostaminen on monen autoilijan unelma, mutta mitä kaikkea tulisi huomioida ennen kuin kaupat lyödään lukkoon?

Klassikkoautoa voidaan pitää jonkinlaisena sijoituskohteena, jossa raha on ollut yleensä melko hyvin turvassa. Siinä missä tavallisen auton arvo laskee, hyväkuntoisen klassikkoauton arvo tulee luultavasti nousemaan.

Omistajan kannalta mukava arvon kehittyminen saa monet autoilijat haaveilemaan oman klassikkoauton omistamisesta, mutta mitä kaikkea klassikkoautoa ostavan kannattaisi selvittää ennen ostopäätöksen tekemistä? Koeajolle.com otti asiasta selvää.

Klassikkoauto osto vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Mikä tekee autosta klassikkoauton?

Aluksi voisimme pureutua klassikkoauton termiin, eli miten klassikkoauto määritellään. Tälle ei ole olemassa mitään selvää kriteeristöä, sillä jotkut autot saatetaan mieltää klassikoksi jo heti uutena. Toiset autot taas kypsyvät klassikoksi hitaasti viinin lailla.

Yleensä klassikkoautolla tarkoitetaan kuitenkin vähän vanhempaa, usein vähintään 30 vuoden ikäistä ajoneuvoa, joka on tavannut poiketa jotenkin autojen valtavirrasta. Periaatteessa ihan tavallisestakin automallista voi tulla ajan myötä klassikko, mutta se vaatii iän lisäksi myös tavallista parempaa kuntoisuutta autolle, sekä mahdollisesti jonkinlaista erikoista historiaa.

Tavallisesti klassikkoautoksi mielletään vanhat amerikkalaiset autot, tai legendaariset merkit kuten Porsche, Ferrari, Alfa Romeo tai Lamborghini. Toisaalta myös melko yleisten premium-merkkien malleja voidaan pitää jonkinlaisina klassikoina, ainakin sen jälkeen, kun niille alkaa kertymään ikää.

Lue myös: Tiedätkö miksi Porschen virtalukko on ratin vasemmalla puolella?

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Klassikkoautossa alkuperäisyys on pop

Oli klassikkoauto sitten mitä merkkiä tai mitä aikakautta tahansa, yksi asia tuppaa olemaan aina sama: mitä alkuperäisempi auto on, sitä todennäköisemmin siinä on aineksia klassikoksi asti. Toisin sanoen suuria muutostöitä kokeneet autot eivät välttämättä nouse samalla tavalla klassikoiksi.

Tätä klassikkoauton omistajan kannattaakin pyrkiä vaalimaan alkuperäisyyttä kaikin tavoin. Autoon ei kannata lähteä asentamaan mitään nykyaikaisia lisävarusteita, sillä todennäköisesti sillä tekee vain hallaa autolle. Samoin auton osia vaihtaessa uuteen olisi hyvä suosia tilanteen salliessa juuri alkuperäisiä varaosia.

Alkuperäisyyden suhteen autoharrastajat tuntuvat jakautuvan paikoittain kahtia. Osa harrastajista pitää alkuperäisyyden vaalimisesta viimeiseen asti, eli autoa ei saisi lähteä entisöimään kuin pakon edessä. Toisessa ääripäässä taas toiset harrastajat haluavat auton kunnon vastaavaan kuin uutta, eli patinoitunut yksilö käydään läpi uusien osien kanssa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Klassikkoauton arvoon vaikuttaa tukku M-kirjaimia

Alkuperäisyys on yksi merkittävimmistä tekijöistä klassikkoauton arvolle, mutta on myös muut tekijät vaikuttavat auton kysyntään ja sitä kautta arvoon. Hyvänä muistisääntönä arvon määrittämiselle voidaan pitää kolmea M-kirjainta, eli merkkiä, mallia ja moottoria. Kun nämä kaikki yksityiskohdat ovat kunnossa, pysyy klassikko kiinnostavana ja haluttuna myös tulevaisuudessa.

Kuten aina autoilussa, myös klassikkoautojen yhteydessä on erittäin suuri merkitys auton merkillä ja mallilla. Toiset mallit ovat suositumpia ja halutumpia kuin toiset. Tavallisesti erityisen haluttuja malleja ovat merkin ja mallin parhaimmat versiot, joissa voi olla eniten tehoa tai parhaimmat varusteet.

Moottorin ja muun tekniikan kohdalla kannattaa sisäistää termi matching numbers, eli suomeksi kääntäen “yhtenäiset numerot”. Tällä tarkoitetaan sitä, että auton runkonumero, moottorin sarjanumero sekä vaihteiston sarjanumero ovat auton alkuperäisiä. Kun auto lähtee tehtaalta, sille annetaan VIN-koodi, jonka yhteyteen merkitään myös alkuperäisen moottorin ja vaihteiston sarjanumerot.

Kun autoa myydään termillä matching numbers, tällä tarkoitetaan sitä, että autossa on yhä alkuperäinen tehtaalla asennettu tekniikka. Etenkin moottori ja vaihteisto kun tuppaavat olemaan sellaisia, että ne saattavat hajota aikojen saatossa, jolloin ne saatetaan korvata toisesta autosta otetuilla osilla.

Klassikkoauto voi olla silti hyvä ja haluttu, vaikka tekniikka olisi joskus kokenut muutoksia. Pääasia on kuitenkin se, että moottori vastaa hyvin pitkälle alkuperäistä. Sen sijaan jos hajonneen moottorin tilalle lähdetään hankkimaan autoon kuulumattomia osia, se tulee hyvin todennäköisesti heikentämään auton kiinnostavuutta jatkossa sekä laskemaan auton arvoa.

Lue lisää: Korinvaihto autoon – autolle uusi elämä, vai jälleen yksi outo tapa välttää veroja?

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Älä väheksy klassikkoauton kuntoa

Aivan kuten käyttöautojen kanssa, myös klassikkoautojen kohdalla kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota auton kuntoon, sekä miten sitä on huollettu tai ylläpidetty. Huonokuntoisia yksilöitä ei yleensä haluta, sillä niiden entisöinti tai korjaus voi olla hyvin äkkiä kymppitonnien ja tuhansien työtuntien urakka. Lisäksi vanhempien autojen kohdalla uusia osia ei välttämättä löydä enää edes rahallakaan.

Autoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin. Onko autossa jonkinlainen huoltohistoria tai kuittikansio, josta näkisi tehtyjä huoltoja? Onko auton yleisilme siisti, vai näyttääkö se huonosti pidetyltä? Vastaako auton mittarilukema auton kuntoa? Ovatko kuljettajan penkki ja ratti linjassa muun mittarilukeman kanssa?

Klassikkoauto on usein kymppitonnien arvoinen hankinta, joten kannattaa miettiä myös vakavasti ammattilaisten apua hyvän yksilön etsimisessä. Ammattilaisia voi löytää esimerkiksi harrastajapiireistä, tai sitten käyttää klassikkoautoihin keskittyneitä yrityksiä.

On myös hyvä muistaa, että ulkopuolisesta ammattilaisen näkemyksestä kannattaa joskus maksaa hyvinkin satoja euroja, jos sen avulla onnistuu välttämään huonon yksilön ostamisen. Kotimaisia klassikkoautoihin keskittyneitä yrityksiä on ainakin Classic Data ja Triangle Motor. Lisäksi kannattaa seurata ulkomaisia klassikkoautoihin keskittyviä sivustoja, kuten Hagerty.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Klassikkoauton historia voi tuoda sille lisää arvoa

Auton voi aina entisöidä viimeistä mutteria myöten, mutta yhtä asiaa ei voi rahalla ostaa: kiinnostavaa historiaa. Monilla klassikkoautoilla, etenkin vähän kalliimmassa hintaluokassa, on usein takanaan erityinen tai muuten vain kiinnostava historia.

Oli auton historia sitten minkälainen tahansa, auton historiaan kannattaa perehtyä ja siihen liittyvät dokumentit säilyttää. Dokumentit eivät välttämättä varsinaisesti nosta auton arvoa, mutta toisaalta puuttuessa ne voivat olla jonkinlainen riesa autolle.

Kun olet ostamassa itsellesi omaa klassikkoautoa, auton historiaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua. Onko auto alkuperäinen Suomi-auto, vai onko se tullut maahan käytettynä? Autojen varusteet ja yksityiskohdat voivat vaihdella hieman alkuperäisestä myyntimaasta riippuen.

Lisäksi auton omistajahistoriaan tutustuminen voi antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisessa käytössä auto on ollut tai miten hyvin siitä on pidetty huolta.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Klassikkoauto Suomesta vai ulkomailta?

Moni klassikkoautoa hankkiva saattaa törmätä hyvin nopeasti siihen kysymykseen, tulisiko auto hankkia Suomesta vai etsiä sopivaa yksilöä ulkomailta. Kieltämättä Suomen autovalikoima on yleensä melko rajallinen, ja toisaalta taas kylmät kelit sekä teiden suolaaminen aiheuttaa sen, että kovassa käytössä olleet autot tuppaavat olemaan huonossa kunnossa.

Siinä missä tavallisten käyttöautojen kohdalla autojen hinnat ovat autoverosta johtuen usein ulkomailla halvempia, klassikkoautoissa tilanne voi olla päinvastainen, eli Suomessa hintataso on vaikkapa Saksaa halvempi.

Tämä johtuu ihan puhtaasti siitä, että Suomessa on maksukykyisiä klassikkoautojen harrastajia vähemmän, mikä pitää hinnat alhaalla. Toisaalta Suomen syrjäinen sijainti vähentää sekin monien intoa ostaa auto Suomesta, vaikka hintataso täällä onkin halvempi.

Toisin sanoen, klassikkoautoa ostaessa hintatasoa kannattaa mahdollisuuksien mukaan verrata kotimaiseen tarjontaan, eikä verrata sitä ulkomaiden hinnastoon.

Muista klassikkoauton ylläpitoon liittyvät kulut

Klassikkoauton ostamisesta haaveilevan on myös syytä ymmärtää se, etteivät kulut lopu suinkaan auton ostamiseen, vaan päin vastoin nehän vasta alkavat siitä. Klassikkoauto imee huomattavasti käyttöautoa enemmän rahaa, ainakin suhteessa ajettuihin kilometreihin.

Lienee sanomattakin selvää, ettei klassikkoauto sovellu tavalliseen arkikäyttöön. Autolla kannattaisi ajaa harkiten ja harvoin, eikä päivittäin. Erityisen paljon autoa kuluttavat huonot kelit, kuten vaikkapa pakkasella tehdyt kylmäkäynnistykset. Päivittäisessä ajossa auto on myös sääilmiöiden armoilla.

Klassikkoautoa ei tulisi myöskään säilyttää taivasalla, vaan sille olisi tärkeää olla jonkinlainen suoja, mielellään vielä lämmin sellainen. Varastoimiskulut ovatkin melko iso osa klassikkoauton omistamisen kuluja. Klassikkoauton kohdalla myös ajoneuvon vakuutukset korostuvat entisestään, sillä samanlaista yksilöä ei välttämättä saa edes rahalla tilalle.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat