Auton kylmäkäynnistys

Auton kylmäkäynnistys – 7 vinkkiä, joilla otat niskalenkin talven pakkasista

Talvikausi ja sitä seuraavat kovat pakkaset laittavat auton koville. Auton kylmäkäynnistyksen helpottaminen säästää autoa ja luontoa.

Suomessa talvikautena olemma tottuneet kylmään ilmaan. Useamman kuukauden ajan lämpötila on lähes jatkuvasti nollan alapuolella, mikä tarkoittaa elämistä pakkasolosuhteissa. Vaikka on kylmä, siitä huolimatta joudumme ajamaan autoillamme usein päivittäin.

Kylmä sää laittaakin auton usein melko kovaan koitokseen, jossa autoilijan kannattaa tehdä kaikkensa, jotta auto varmasti käynnistyy. Sen lisäksi, että kylmäkäynnistyksen helpottaminen helpottaa auton käynnistymistä, se myös keventää auton starttaamisessa syntyvää rasitusta, mikä vuorostaan pidentää auton käyttöikää.

Lähdetään katsomaan sitä, millä eri tavoin autoilija voi helpottaa oman autonsa käynnistymistä talviolosuhteissa.

Auton kylmäkäynnistys

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Vinkki 1: Säästä rahaa, aikaa ja pidennä moottorin käyttöikää

Ensimmäinen vinkki sisältää lähinnä pohjustusta aihealueelle. Auton kylmäkäynnistykseen ja sen helpottamiseen kannattaa käyttää oikeasti aikaa ja vaivaa, sillä se maksaa itsensä käytännössä aina jotain kautta takaisin. Kun pohjatyöt on tehty huolella, säästää autoilija kallisarvoista aikaa, joka näkyy esimerkiksi lyhyempänä työpäivänä.

Säästöä tulee myös muissakin resursseissa, kuin ajassa. Kun auto käynnistyy helposti, se säästää polttoainetta, eli toisin sanoen rahaa säästyy. Rahaa säästyy myös siinä, että moottorin käyttöikä pysyy pitkänä, kun sitä rasittavat kylmäkäynnistykset helpottuvat.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vinkki 2: Esilämmitä moottori aina kun se on mahdollista

Moottorin esilämmitystä kannattaa hyödyntää aina silloin, kun se on mahdollista. Moottoria voidaan lämmittää joko “piuhan” avulla, eli käyttämällä auton lohko- tai säteilylämmitintä. Tässä mallissa sähkövirta lämmittää moottorissa olevia vastuksia, jotka vuorostaan lämmittävät moottorin nesteitä helpottaen kylmäkäynnistymistä.

Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet, kuten Webasto tai Eberspächer yleistyvät autoissa jatkuvasti. Näiden lisälämmittimien etu on siinä, että ne toimivat missä ja milloin vain, kun taas edellä mainitut lämmitysjohdolliset versiot vaativat sähköä, jota ei ole aina saatavilla.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Vinkki 3: Lämmitä myös sisätilat – mukavuuden lisäksi säästöä

Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet tuppaavat olemaan myös siinä mielessä mukavia, että ne puhaltavat lämmintä ilmaa myös auton sisälle. Sisätilaa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan lämmittää siinä missä moottoriakin, eikä tämän niksin edut ole pelkkää mukavuutta.

Lämpimien sisätilojen lisäksi sisätilanlämmitin tuppaa lämmittämään myös auton ikkunat, joka joko poistaa lumen ja jään kokonaan, tai vähintäänkin helpottaa niiden skrapaamista pois. Vaikka ikkunoiden raaputtaminen jäästä kuuluukin lähes kaikkien autoilijoiden talvirituaaleihin, on skrapaamisessa aina riskinä ikkunoiden naarmutus. Etenkin tuulilasin kohdalla naarmut heikentävät näkökenttää ja lyhentävät lasin käyttöikää.

Talvella kannattaa varmistaa myös se, ettei auton lasit pääse huurtumaan sisäpuolelta, sillä niiden avaaminen on vaikeaa ja hidasta. Esimerkiksi jalat kannattaa kopistaa ylimääräisistä lumista, ettei auton sisätiloihin pääse ylimääräistä kosteutta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Vinkki 4: Auton akku – varmista sen toiminta

Auton akun ylläpidosta ei voi puhua liikaa. Akku kun tuppaa olemaan sellainen osa autoa, joka voi hajotessaan tai ihan vain tyhjentyessään halvaannuttaa koko auton. Sen vuoksi akun kuntoa kannattaa seurata useammankin kerran vuodessa.

Akku kannattaa pitää puhtaana, sillä lika johtaa sähköä ja sitä kautta akun purkautuminen hiljalleen itsekseen on mahdollista. Akkua kannattaa käyttää myös välillä ylläpitolaturissa, joka varmistaa akun riittävän varauksen. Mikäli akku vaikuttaa aikansa eläneeltä, se kannattaa vaihtaa viimeistään syksyllä uuteen, sillä talvisin akku joutuu kaikista kovimmalle rasitukselle.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vinkki 5: Älä aja liian lyhyitä matkoja

Autoilijan kannattaa myös käyttää autoa viisaasti akkua ajatellen. Tämä tarkoittaa sitä, että liian lyhyet ajomatkat syövät akkua, mutta se ei ehdi latautua matkan aikana täyteen, mikä hiljalleen tyhjentää auton akun. Myös ylimääräisiä sähkölaitteita kannattaa karsia ainakin lyhyillä matkoilla. Jokainen käytössä oleva penkin-, ratin- tai tuulilasinlämmitin kuluttaa sähköä ja laittaa akun koville.

Jos palataan vielä kerran polttoainekäyttöisiin lisälämmittimiin, niin myös nämä lämmittimet käyttävät akkua. Käytännössä siis pidempien matkojen ajaminen korostuu silloin, kun polttoainekäyttöistä lisälämmitintä on käytetty. Hyvä nyrkkisääntö polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytölle onkin se, että aja autolla vähintään yhtä pitkään, kuin olet käyttänyt lämmitintä.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vinkki 6: Huolla autosi huolto-ohjelman mukaan

Seuraava vinkki menee osastolle, jonka sietäisi olla itsestään selvää. Mikäli autoilija on laiminlyönyt auton huolto-ohjelman noudattamisen, saattaa hän huomata asian talvipakkasilla joko käynnistymättömänä tai muuten vain tien varteen hyytyvänä autona.

Huolto-ohjelman tarkassa noudattamisessa on se hyvä puoli, että kun noudatetaan ohjelmaa, tällöin autossa on kaikki kunnossa eikä mikään kriittinen osa pääse unohtumaan. Huolto-ohjelmiin kuuluvat esimerkiksi suodattimien vaihdot, öljynvaihdot ja jäähdytinnesteen pakkaskestävyyden varmistaminen. Nämä kaikki ovat sellaisia tekijöitä, joiden laiminlyöminen saattaa aiheuttaa matkan keskeytymisen ennen aikojaan.

Vinkki 7: Varaudu kaikesta huolimatta vahinkoa varten

Oikein kovilla pakkasilla auto ei välttämättä käynnisty, tai se hyytyy tielle myös niissä tilanteissa, missä kaikki on hoidettu suunnitelmien mukaan. Käytännössä siis säntillisyyskään ei välttämättä pelasta talvisilta ongelmilta liikenteessä.

Tämän vuoksi puhelimeen kannattaakin tallentaa jo etukäteen vakuutusyhtiön tiedot hinausta varten, tai Autoliiton tiepalvelun numero. Nämä numerot kannattaa etsiä tietoon jo ennakkoon, sillä tien poskeen kovilla pakkasilla hyytynyt auto viilenee todella nopeasti ja avun tulo paikalle saattaa kestää tovin.

Muista myös joka ikinen kerta talvella autoillessasi pukea päällesi kunnolla vaatetta, ihan sama vaikka auto olisi huolella esilämmitetty tai se lähtisi liikkeelle jopa lämpimästä autotallista. Mikäli koet tien päällä ongelmia tai vaikkapa onnettomuuden, pitää sinun pystyä poistumaan autosta ulkoilmaan. Hyvä vinkki on myös pitää autossa jonkinlaisia ylimääräisiä talvivaatteita mukana yllättävien tilanteiden varalle.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Moottori

Nyt luetuimmat