Auton akku purkautuu itsestään

Auton akku tyhjenee itsestään – miksi näin käy ja miten korjataan?

Joskus auton akku saattaa tyhjentyä itsestään hetken seisonnan aikana. Näistä syistä auton akku purkaantuu ja näin korjaat asian.

Auton akun tyhjeneminen itsestään on usein erittäin ärsyttävä ja yllättävä ongelma autoilijoille. Tämä tilanne voi johtaa siihen, että auto ei käynnisty, mikä puolestaan voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia päivittäisessä elämässä, kun matka katkeaa jo ennen kuin se ehtii alkaakaan.

Sille on olemessa useita erilaisia syitä, miksi auton akku tyhjenee itsestään. Onneksi tarjolla on myös useita erilaisia ratkaisuja, joilla tämä ongelma voidaan korjata. Tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan vastaukset näihin kysymyksiin.

Auton akku purkautuu itsestään

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi auton akku tyhjenee itsestään?

Auton akun tyhjeneminen itsestään voi johtua monista eri syistä. Yksi yleisimmistä syistä on, että auton käyttö on vähentynyt tai sitä ei käytetä säännöllisesti. Jos autosi seisoo pitkään käyttämättömänä, akku voi tyhjentyä itsestään, kun taas aktiivisesti käytettäessä akku saa tarvittavan latauksen ajon aikana.

Toinen syy auton akun itsestään tyhjenemiseen voi olla akun ikä. Akun suorituskyky heikkenee aina ajan myötä, joten vanha akku voi tyhjentyä nopeammin kuin uudempi akku. Auton akun elinikää voi kuitenkin pitkittää oikeanlaisella ylläpidolla.

Myös vallitsevat sääolosuhteet voivat vaikuttaa siihen, miten akku kestää. Esimerkiksi kylmä sää on yleinen ongelma, sillä silloin akun kapasiteetti on pienempi. Tämän lisäksi kylmä sää rasittaa akkua monella muullakin tapaa. Autolle tehdään akkua rasittavia kylmäkäynnistyksiä, ja toisaalta talvella tykkäämme käyttää erilaisia sähkövarusteita, kuten penkin- tai lasinlämmittimiä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Viat ja ongelmat voivat syödä akun

Kolmas syy voi olla, että autossa on jokin sähköinen ongelma, mikä saa akun purkautumaan ajan myötä. Esimerkkejä sähköviasta voivat olla oikosulku tai vaikkapa viallinen latausjärjestelmä, jolloin virta purkautuu ulos tai lataus ei onnistu optimaalisesti. Tällaiset sähköongelmat voivat johtaa siihen, että akku tyhjenee nopeammin kuin normaalisti.

Suurin osa lataamiseen liittyvistä ongelmista on mahdollista havaita mittaristoon syttyvästä vikavalosta. Nykyautot on varustettu erillisellä huomiovalolla, mikäli auto huomaa sen, että laturi toimi enää oikein. Yleisiä laturiin liittyviä vikoja ovat esimerkiksi laturin löysällä tai jopa poikki oleva hihna, minkä takia laturi ei lataa akkua kunnolla. Laturi tai lataussäädin voi tulla myös tiensä päähän ihan vain vanhuuttaan.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Autoilijan oma huolimattomuus saa akun tyhjäksi

Joskus syy auton akun tyhjenemiselle löytyy autoilijan vessan peilikuvasta, eli kyseessä on niin sanottua käyttäjän epätietoisuutta. Nykyiset autot on varustettu sellaisella määrällä elektroniikkaa, että akun tyhjentäminen niitä väärin käyttämällä ei ole temppu eikä mitään.

Vaikka nykyiset autot osaavatkin aika hyvin sammuttaa ylimääräisiä sähkölaitteita tai varoittaa niiden päälle jäämisestä, siitäkin huolimatta omalla huolimattomuudella tai virheillä on mahdollista tyhjentää akku.

Karkeana nyrkkisääntönä sähkölaitteita voi käyttää huoletta silloin, kun auton moottori on käynnissä. Käynnissä oleva moottori lataa auton akkua, jolloin virta ei pääse loppumaan. Toisaalta moottorin sammuessa ja sähkölaitteiden käytön jatkuessa virtaa kuluu, mutta uutta ei synny. Jossain vaiheessa siis akun virta pääsee väkisinkin loppumaan. Käykö tämä sitten tunnissa, päivässä vai viikossa, se riippuu monista tekijöistä.

Käytännössä siis jokainen käytettävä sähkölaite syö auton akkua. Tämän takia sähkölaitteita tulee käyttää varoen ja harkitusti. Esimerkiksi polttoainekäyttöisen lisälämmittimen (kuten Webasto) pitkäaikainen käyttö liian lyhyille ajomatkoille voi aiheuttaa sen, että auto ei jaksa startata seuraavalla kerralla. Autoilijan kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että ajetut matkat ovat tarpeeksi pitkiä suhteessa sähkölaitteiden käyttöön.

Sama koskee myös muitkin autossa olevia sähkölaitteita, kuten penkinlämmittimet, lasinlämmittimet, radio, navigointijärjestelmät tai tupakansytkäriin liitettävät varusteet. Näiden kaikkien käyttö kuormittaa akkua – etenkin lyhyillä ajomatkoilla, joiden aikana auto ei ehdi ladata akkua täyteen.

Edellä mainitut tilanteet ovat yleensä tietoisesti tai epätietoisesti tehtyjä virhearvioita, mutta joskus sähkölaitteet saattavat kuormittaa autoa myös vahingon seurauksena. Jos autoon unohtuu päälle ajovalot, parkit, radio tai vaikkapa sisätilan valot, saattavat ne syödä ajan mittaan auton akun tyhjäksi.

Moni auto on varustettu äänimerkeillä, jotka varoittavat esimerkiksi valojen päälle jäämisestä tai vaihtoehtoisesti ovet eivät mene lukkoon, mikäli jotain sähkölaitteita on jäänyt päälle autoon. Toisaalta nämäkin järjestelmät voivat ajan myötä hajota, joten aivan sokeasti niihin ei tulisi luottaa, vaan autoilijan kannattaa itse vilkuilla sitä, mihin kuntoon auton jättää ajon päätteeksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten auton akun tyhjeneminen itsestään voidaan korjata?

Ensimmäinen ja samalla tärkein askel akun tyhjenemisongelman korjaamiseksi on selvittää, miksi akku tyhjenee. Ongelma kannattaa ratkoa siitäkin syystä, että vaikka akun vaihto uuteen saattaisikin helpottaa ongelmaa, niin samaan aikaan sähköpuolen ongelmat kuitenkin rasittavat uutta akkua ihan turhaan – mikä taas vähentää uuden akun käyttöikää merkittävästi. Pelkkä uuden akun ostaminen ei ole siis ratkaisu.

Tyhjenevän akun mysteeriä voidaan lähteä ratkomaan neljästäkin eri suunnasta. Ensiksi kannattaa tarkistaa silmämääräisesti akun kunto, sitten auton latausjärjestelmän toimivuus, sen jälkeen varmistaa, että auton käyttö on riittävää ja viimeisenä kannattaa selvittää auton akun ikä.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Akun silmämääräinen tarkistus

Ensimmäinen helppo vaihe on tarkistaa auton akku silmämääräisesti. Näyttääkö akku normaalilta? Eihän se ole turvonnut mistään tai laskenut ulos minkäänlaisia nesteitä? Mikäli näin on käynyt, kannattaa olla erittäin varuillaan, sillä akusta valuvat nesteet ovat vaarallisia. Akku kannattaa irrottaa autosta hanskoja ja suojalaseja käyttäen, jonka jälkeen vaihtaa se välittömästi uuteen.

Mikäli varsinainen akku näyttää ehjältä, kiinnitä seuraavaksi huomiota akun kenkiin. Ovatko akun kengät kunnolla kiinni akussa? Näyttävätkö ne molemmin puolin ehjiltä? Onko akun napaan kertynyt jonkinlaista likaa? Lika saattaa nimittäin aiheutta akun purkautumista.

Vältä kalliit ongelmat tarkistamalla ajoneuvon historia
 • Matkamittarin peukalointi
 • Vauriot
 • Tallennetut kuvat
 • Turvallisuuteen liittyvät takaisinvedot
 • Omistajamuutokset
 • Tiedot varkauksista
Tutustu palveluun

Latausjärjestelmän toimivuus

Latausjärjestelmän toimivuutta on hankala mitata ilman osaamista ja laitteistoa. Oikeastaan ainoa jokaiselle autoilijalle sopiva vinkki on se, että katsoo auton mittaristossa näkyviä valoja. Ilmoittaako mittaristo jonkinlaisesta latausjärjestelmän häiriöstä?

POP Vakuutus - edullinen suomalainen vakutuusyhtiö

 • Helppo, hyvä ja edullinen vakuutusyhtiö
 • Koodilla INSSIN saat 25 euron alennuksen vapaaehtoisista vakuutuksista
 • Muista myös kilometripohjainen autovakuutus
Tutustu valikoimaan

Olethan ajanut tarpeeksi?

Kuten jo aiemmin artikkelissa todettiin, lyhyet ajomatkat koituvat monen akun turmioksi. Yksi hyvä keino korjata akun hyytyminen löytyy ajomatkojen pituudesta. Vältä lyhyitä ajomatkoja. Mikäli et voi välttää niitä, kannattaa auton sähkölaitteiden käyttöä rajoittaa.

Virtasenkauppa.fi - Työkalut, autotarvikkeet sekä auton varaosat

 • Asiakkaiden suosittelema
 • Ilmainen toimitus yli 95 € tilauksiin
 • Ilmainen palautus (myös toimituskulut)
Tutustu valikoimaan

Akun ikä

Auton akun ikä löytyy tavallisesti jostain päin akkua. Se saattaa olla päivätty samalla tavalla kuin renkaiden DOT-merkinnät, jossa nelinumeroinen luku kertoo valmistusviikon ja vuoden. Esimerkiksi 0122 tarkoittaisi tällä logiikalla ensisimmäistä viikkoa vuonna 2022.

Mikäli auton akku paljastuu vanhaksi (yli 10 vuotta) tai vialliseksi, se on vaihdettava pikimmiten uuteen akkuun. Uusi akku takaa autolle sen, että auton käynnistyminen onnistuu luotettavasti ja että akku kestää normaalin käytön.

Lue myös: Näin kierrätät auton akun oikein – ja tienaat sillä vielä rahaa!

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Investoi oikeisiin akkutyökaluihin

Auton käytön ollessa vähäistä, akun latausta voidaan ylläpitää käyttämällä autotarvikeliikkeissä myytäviä akkulatureita. Niiden toimintaperiaate muistuttaa hieman auton sähköistä esilämmitystä, eli auto kytketään töpseliin, jolloin akkulaturi pitää akun virrassa seisonnan ajan. Akkulaturin avulla akku voidaan pitää täydessä latauksessa, vaikka autolla ei ajaisikaan säännöllisesti.

Akkulaturi toimii ennalta ehkäisevänä laitteena akun ongelmiin. Toinen erinomainen akkuihin liittyvä tarvike on niin sanottu starttiboosteri. Starttiboosteri on pieni laite, jonka kytkemisellä auton akku saa käynnistämiseen tarvittavan lisävirran, joka auttaa autoa käynnistymään. Starttiboosterit ovatkin oikeastaan tehneet apuvirran antamisen toisesta autosta turhaksi toimenpiteeksi.

Mikäli autosi akku on hyytynyt, sinulla on karkeasti laskettuna kolme vaihtoehtoa. Helpoin tapa on tilata paikalle apua erilaisten tiepalveluiden tai hinausautojen kautta, jotka saavat joko elvytettyä akkusi tai monissa tapauksissa heillä on myydä ja asennuttaa sinulle autoon uusi akku. Tämäntapaisen palvelun hinta on usein sadan euron pintaan, ellei se kuulu autosi vakuutukseen tai olet Autoliiton jäsen.

Omatoimiset autoilijat taas hankkivat autoon akun ylläpitolaturin ja starttiboosterin, joiden avulla voit itsenäisesti elvyttää auton tyhjän akun. Näiden laitteiden hinnat vastaavat usein yhtä ammattilaisen vierailua, ja työkalujen elinikä on helposti vuosia, joten ne maksavat itsensä takaisin yhden käyttökerran jälkeen. Sen vuoksi vähänkin omatoimisen autoilijan kannattaa panostaa oikeisiin akkutyökaluihin.

Mainos: Koeajolle.comin yhteistyökumppaneista Virtasenkauppa.fi myy verkkokaupassaan autoilijoille soveltuvia akkulatureita ja starttiboostereita.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Kahaviesti

Nyt luetuimmat