Apulaitehihna vinkuu autossa

Hihna vinkuu moottorissa – näin korjaat ääntä pitävän apulaitehihnan

Vinkuva hihna on ärsyttävä vika autossa, johon kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti. Näin korjaat ääntä pitävän apulaitehihnan.

Autossa piileviä vikoja voi diagnosoida monin eri tavoin. Tavallisimmin ne huomaa mittaristoon syttyvästä vikavalosta, mutta joskus viat ilmenevät sattumalta huollossa tai katsastuksessa. Myös auton alle valuvat nesteet ovat merkki tulevista ongelmista.

Myös kuuloaisti voi toimia apuna tulevien ongelmien metsästyksessä. Aiemmin Koeajolle.com on kertonut mm. pyöränlaakerin jollottavasta äänestä, josta voi päätellä laakerin vetelevän nyt viimeisiään. Toinen niin ikään ärsyttävä ääni on erilaisten hihnojen vinkuminen.

Vaikka ääniä aiheuttavat viat ovat ärsyttäviä, niihin tulisi silti suhtua myös vakavasti. Sen sijaan tyytyy laittamaan radiota kovemmalle tai ajamaan kuulosuojaimet päässä, vika kannattaa oikeasti korjata. Se säästää ensinnäkin rahaa, mutta varmistaa myös autosi turvallisen toimimisen.

Se yleisesti ärsyttävistä autoilun äänistä. Tässä artikkelissa käsittelemme vinkuvia hihnoja, jotka tuppaavat olemaan usein apulaitehihnoja tai niin sanottuja laturinhinnoja. Lisäksi artikkeli sisältää mahdollisia syitä laturinhihnan vinkumiselle, sekä tarjoaa ratkaisuja ongelman korjaamiseksi.

Apulaitehihna vinkuu autossa

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Alustus: mikä on apulaitehihna tai laturinhihna?

Kun käynnistät autosi, auton moottori on kylmä tai ajat korkeilla kierroksilla, saatat kuulla vingahtavan äänen moottoritilasta. Tämä ääni johtuu yleensä auton apulaitehihnan vinkumisesta. Apulaitehihnasta käytetään joskus myös termiä laturinhihna, eli nämä tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, mutta apulaitehihna on terminä hitusen kuvaavampi.

Useimmissa autoissa yksi apulaitehihna hoitaa lähes kaikkien auton lisävarusteiden toiminnan. Yksi ja sama hihna pystyy pyörittämään samaan aikaan laturia riittävän sähkön tuottamiseksi, ohjaustehostimen pumppua, vesipumppua, sekä ilmastoinnin kompressoria.

Kuten arvata saattaa, yhden ainoan hihnan vaurioituminen “pimentää” nopeasti hyvin paljon auton toimintoja. Mikäli apulaitehihna menee esimerkiksi poikki, tällöin auton akku ei lataudu ja osa varusteista saattaa lopettaa välittömästi toimintansa. Tästä syystä auto tuleekin saada välittömästi korjaamolle, sillä pidemmän päälle auton akku tulee tyhjenemään.

Lue myös: Jakopäähuolto on kalleimpia huoltoja, mutta mitä siinä tehdään?

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Miksi auton apulaitehihna vinkuu?

Syitä apulaitehihnan vinkumiselle on useita, ja seuraavaksi käymme ne läpi. Syy sille, miksi juuri sinun autosi hihna vinkuu, voi olla vaikea selvittää. Diagnosoimisessa kannattaa käyttää apuna taskulamppua ja tarkkoja silmiä.

Kireys: Kenties yleisin syy hinnan vinkumiselle johtuu kireydestä. Jos hihna on liian löysällä, se pitää usein ääntä. Löystyminen voi johtua esimerkiksi kiristimen loppuun kulumisesta. Myös toisesta ääripäästä hihna voi olla liian tiukalla, jolloin se voi aiheuttaa kitkaa hihnan ja laturin välillä, mikä taas johtaa äänen syntymiseen. Tämä voi tapahtua, kun hihnaa on asennettu tai kiristetty väärin.

Kulunut hihna: Toiseksi yleisin syy löytyy kuluneesta hihnasta, joka aiheuttaa ääntä. Ajan myötä hihna voi menettää joustavuuttaan ja alkaa aiheuttaa kitkaa liikkuessaan laturin pyörimisen tahdissa. Ääni johtuu tavallisesti jonkinlaisesta löystymisestä tai epäsymmetrisyydestä.

Epäkunnossa oleva laturinlaakeri: Toinen mahdollinen syy vinkumiselle voi olla laturinlaakerin vikaantuminen. Laakerin kulumisesta tai vääränlaisesta voitelusta johtuva kitka voi aiheuttaa äänen muodostumisen. Tämä on vakavampi ongelma, joka vaatii ammattilaisen tarkastuksen ja mahdollisen korjauksen.

Laturin vaurioituminen: Joskus laturin vioittuminen voi aiheuttaa vinkumisäänen. Esimerkiksi laturin hihnapyörän tai muiden komponenttien vaurioituminen voi aiheuttaa epätasapainoa ja kitkaa, mikä johtaa ääneen.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Ratkaisut auton laturinhihnan vinkumiseen

Siinä olivat mahdolliset viat. Seuraavaksi käännetään katse kohti sitä, miten ärsyttävän hihnan vikinän saa pois päiväjärjestyksestä.

Hihnan tarkistus ja säätö: Käytännössä aina ensimmäinen askel on tarkistaa laturinhihnan kunto ja kireys. Tässä kohti on hyvä varmistaa, ettei hihna ole liian tiukalla, eikä toisaalta liian löysällä. Liian kireä hihna on löysättävä ja liian löysä hihna on kiristettävä asianmukaiselle tasolle auton valmistajan suositusten mukaisesti.

Hihnan vaihto: Jos huomaat, että laturinhihna on kulunut, ja siinä näkyy esimerkiksi halkemia tai vaurioita, se on vaihdettava pikimmiten. Kuluneen hihnan vaihtaminen on suhteellisen yksinkertainen ja halpa tehtävä, jota voit yrittää tehdä itse, jos sinulla on perustiedot auton huoltamisesta. Varmista, että hankit oikean kokoisen ja tyyppisen hihnan autosi valmistajan suositusten mukaisesti.

Laturinlaakerin tarkistus ja korjaus: Jos vinkuminen jatkuu yhä edelleen hihnan tarkastuksen ja säädön jälkeen, on mahdollista, että laturinlaakeri on vaurioitunut tai kulunut. Tämä vaatii ammattilaisen tarkastuksen ja tarvittaessa laakerin vaihdon. Älä yritä korjata tätä ongelmaa itse, ellei sinulla ole asianmukaista osaamista ja työkaluja.

Laturin tarkastus: Jos edelliset toimenpiteet eivät ratkaise vinkumisongelmaa, laturi saattaa olla vaurioitunut. Vaurioitunut laturi voi aiheuttaa epätasapainoa tai kitkaa, joka johtaa äänen muodostumiseen. Tämä vaatii laturin tarkastuksen ja tarvittaessa korjauksen tai vaihdon pätevän ammattilaisen toimesta.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Yhteenveto vinkuvasta hihnasta

Kuten jo artikkelin alussa todettiin, auton hihnan vinkumisiin tulee suhtautua vakavasti, sillä se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, joka vaatii ammattitaitoista korjausta. Jos et ole varma, miten korjata ongelmaa tai epäilet vakavampaa vikaa autossasi, suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattitaitoiseen automekaanikkoon. Ammattilaiselle tämäntapaiset viat ovat arkipäivää, eikä korjaaminen maksa yleensä paljoa.

Yhteenvetona auton laturinhihnan vinkuminen voi johtua useista syistä, kuten hihnan kireydestä, kuluneesta hihnasta, laturinlaakerin vaurioitumisesta tai laturin vioittumisesta. Ensimmäinen askel on tarkistaa hihnan kunto ja säätää se tarvittaessa.

Jos ongelma jatkuu, hihna voi tarvita vaihtoa tai vaatia ammattilaista tarkastamaan laturin ja sen komponentit. Huolellinen tarkastus ja korjaustoimenpiteet auttavat poistamaan vinkumisongelman ja varmistamaan autosi sujuvan toiminnan. Parhaimmillaan hihnan kunnon tarkastamisella estää matkan keskeytymisen, joka saattaa aiheutua viallisesta tai jopa poikki menneestä hihnasta.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat