Loppuiko auton polttoaine kesken ajon? Se on kiusallinen, mutta hyvinkin yleinen tilanne, joka ratkeaa näillä vinkeillä.
Auto ei tunnetusti kulje ilman polttoainetta, sen varmasti ymmärtää jokainen autoilija. Tästäkin huolimatta polttoaine saattaa joskus päästä loppumaan autosta. Hyvin usein kyse on väärästä laskutoimituksesta tai liiallisesta rohkeudesta uhmata polttoaineen merkkivaloa.
Joskus vika voi olla myös tekninen. Polttoainemittari ei tunnista tyhjentyvää tankkia tai auto ei muuten vain saa polttoainetta. Talvisin myös jäätyneet polttoainetankin luukut saattavat aiheuttaa tepposia, mitkä estävät tankkaamisen. Tai voihan bensa loppua joskus myös polttoainetankin vuotoon, mutta näin käy harvemmin huomaamatta.
Joka tapauksessa polttoaineen loppuessa matka katkeaa väkisinkin. Kokosimme yhteen joitakin vinkkejä sen varalle, että polttoaine loppuu. Lisäksi mukana on myös muutama pointti sille, miksei tankkia kannattaisi ajaa tyhjäksi asti.
Auton polttoaine loppui – mitä tehdä?
Kun autosta pääsee polttoaine loppumaan, valitettavasti siinä kohti ei ole enää hirveästi mitään tehtävissä. Ainoa keino on hankkia jostain lisää polttoainetta tilalle, jotta matka pääsee taas jatkumaan.
Käytännössä tässä vaiheessa parhaita kavereita ovat erilaiset tie- ja hinauspalvelut, joille vastaavat tapaukset ovat silkkaa arkipäivää. Ammattilaiset tietävät varmasti parhaiten miten matkasi pääsee jatkumaan. Pienimmillään tilanne korjaantuu tiepalvelun tuomalla polttoaineella, mutta joskus auton uudelleenkäynnistäminen vaatii enemmän.
Auton vakuutuksesta ei ole hirveästi hyötyä, jos polttoaine pääsee loppumaan. Mikäli auton polttoaine loppuu kuljettajan oman virhearvion seurauksena, vakuutusyhtiöstä ei ole mitään apua – he voivat korkeintaan neuvoa sinulle tiepalvelun puhelinnumeron. Sen sijaan jos polttoaine loppuu teknisen vian vuoksi, saattaa vakuutuksesta olla joissakin tapauksissa hyötyä.
Lue myös: Auton polttoainesuodattimen laiminlyönti saa matkasi katkeamaan kesken
Kannattaako pyytää kaveri tai taksi tuomaan polttoainetta?
Oikein nuukaileva kaveri saattaa pyytää paikalle kaverin tai taksikuskin, joka tuo tullessaan mukana autoon sopivaa polttoainetta. Tämäkin tapa on ihan pätevä, mutta jos päädyt tiepalvelun sijasta muihin auttajiin, muista ennakoida tilannetta hieman. Auto ei nimittäin tule välttämättä käynnistymään, jos kaverisi tuo vain 1,5 litran limonadipullollisen polttoainetta tullessaan.
Kun autosta loppuu polttoaine, uutta polttoainetta on syytä tankata tankkiin rutkasti. Monet nykyautot on rakennettu siten, että polttoaineen loppuessa tankkiin tulisi lorottaa vähintään 10 litraa polttoainetta, ennen kuin auto käynnistyy uudelleen. Polttoaineen loppuminen ennen aikojaan kuormittaa moottoria ja tällä keinolla autovalmistajat pyrkivät vähentämään toistuvia tankin kuivaksi ajamisia.
Vähintään kymmenen litran polttoainekanisterin lisäksi kaverin kannattaa ottaa mukaan myös suppilo, eli “ratti”. Ei ole kerta eikä kaksi, kun tien poskeen on tuotu oikeaoppisesti kunnon määrä polttoainetta, mutta kun polttoaine tulisi kaataa kanisterista tankkiin, välistä puuttuu kaatoa helpottava suppilo. Ilman suppiloa kaataminen on todella vaikeaa, usein jopa täysin mahdotonta.
Auto ei välttämättä käynnisty, vaikka tankissa olisikin ainetta
Nykyautot ovat usein hyvinkin herkkiä ja tietokoneohjattuja, eivätkä ne välttämättä kestä polttoaineen loppumista. Jo pidemmän aikaa on liikkunut urbaani legenda, että 2000-luvun autot eivät enää käynnistyisi uudelleen, jos niistä ajaa tankin tyhjäksi. Väite on samaan aikaan totta ja tarua – tämä riippuu täysin autoista.
Ilmeisesti jossain vaiheessa 2000-luvun alkupuolta autot eivät välttämättä enää käynnistyneet, jos niistä loppui polttoaine, mutta uudemmissa autoissa tilanne on ratkaistu jälleen tietokoneiden avulla. Monet nykyautoista ovat sellaisia, että auto tunnistaa loppuvan polttoaineen ajoissa, eikä anna auton ajaa tankkia täysin tyhjäksi.
Käytännössä polttoaine siis loppuu, vaikka todellisuudessa sitä on hieman tankissa. Tällä keinolla pyritään suojaamaan auton moottoria ylimääräiseltä rasitukselta. Lisäksi automaattinen sammutusjärjestelmä helpottaa auton uudelleenkäynnistymistä.
Loppuuko bensiini vai diesel? – Sillä on iso merkitys
Moni ei tule ajatelleeksi sitä, että myös autosi käyttövoimalla on iso merkitys siinä, miten polttoaineen loppuminen vaikuttaa matkan jatkumiseen. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että bensiiniautot lähtevät varmemmin liikkeelle ilman sen suurempia, jos auton tankki on ajettu tyhjäksi.
Sen sijaan dieselautoilla tilanne on jo huomattavasti vaikeampi. Dieselmoottorit ovat jälleen kerran hieman monimutkikkaampaa ja vikaherkempää teknologiaa. Mikäli diesel pääsee tankista loppumaan ja moottori hörppää polttoainejärjestelmään ilmaa, saattavat dieselmoottorin tiivisteet, pumput ja suuttimet voivat vaurioitua. Pahimmillaan tästä syntyy nopeasti tuhansiin euroihin nouseva korjaamolasku.
Dieselauton tankkia ei kannata siis ajaa tyhjäksi. Muutamien kymppien säästämisestä voi seurata äkkiä tuhansien eurojen moottoriremontti.
Ja oli käyttövoimasi sitten kumpi tahansa, käytännössä aina pääsee helpommalla siten, että sammuttaa auton ennen polttoaineen loppumista. Tiepalvelu, kaverisi tai taksikuski voi tuoda polttoainetta tien päälle myös silloin, kun tankissa on vielä vähän tavaraa, jos matka ei ihan asemalle asti kanna.
Ennakoimalla polttoaineen loppua autoilija säästää moottoria ja varmistaa auton käynnistymisen sen jälkeen, kun lisää polttoainetta saapuu. Lisäksi tällä tavalla toimisessa ei tarvita välttämättä sitä kymmentä litraa polttoainetta auton henkiin herättämiseksi, vaan pienemmätkin määrät riittävät.
Palaako valo ja polttoaineen riittävyys mietityttää?
Jos olet tilanteessa, ettet ole varma polttoaineen riittävyydestä seuraavalle huoltoasemalle, lue tarkasti nämä vinkit läpi.
- Todennäköisyys perillepääsyyn kasvaa, kun ajat polttoainetaloudellisesti. Kytke esimerkiksi ylimääräiset sähkölaitteet, kuten ilmastoinnit ja istuinlämmittimet pois päältä, sillä nämä kuluttavat hieman polttoainetta.
- Jos et pääse perille, jätä auto sivuun ajoissa. Tällä tavoin autosi jää varmasti turvalliseen paikkaan, eikä se aiheuta muille vaaraa. Lisäksi auto lähtee varmemmin käyntiin, kun joku tuo sinulle polttoainetta tullessaan.
- Tankkaa ajoissa. Tätä niksiä ei voi korostaa koskaan liikaa, mutta aina joku kokeilee onneaan – usein ikävin seurauksin.
Lähteet: H24, Falck, Tuulilasi
Nyt luetuimmat