Hybridien väliset erot: kevythybridi, lataushybridi, sähköauto

Opi termit: miten eroavat hybridi, kevythybridi, lataushybridi ja sähköauto?

Autojen sähköistyminen on tuonut autoiluun monia uusia termejä, joiden erot saattavat mietityttää monia.

Autojen sähköistymisen trendi on tuonut viime vuosina markkinalle lukuisia uusia käyttövoimia, kuin pelkät bensa- ja diesel-autot. Hyppy polttomoottoriautosta suoraan sähköiseen maailmaan voi olla monelle liian suuri pala kerralla nautittavaksi, mutta hybridit ovat mukava “välimalli” näiden kahden autoilijoita jakavan käyttövoiman välissä.

Kenties juuri tästä syystä hybridiautot ovatkin kasvattaneet suosiotaan erittäin nopeasti viimeisten vuosien aikana. Monet autoilijat ovat kiinnostuneet hybridien mahdollisuuksista, mutta toisaalta hybridimaailman lukuisat termit aiheuttavat monille päänvaivaa. Koska auto on yksi suurimmista henkilökohtaisista hankinnoistamme, autoilijat haluavat tietää tarkalleen mitä he ostavat, ennen kuin he säntäävät autokaupoille.

Hybridiä katseleva autoilija saattaa törmätä nopeasti vaikeiden kysymysten äärelle. Sopisiko minun käyttööni hybridi, kevythybridi vai kenties ladattava hybridi, eli niin sanottu plug-in-hybridi? Ja milloin kannattaa loikata suosiolla täyssähköisiin autoihin asti?

Tämän artikkelin tarkoituksena on valistaa sinua hybridien välisistä eroista sekä kertoa niiden eduista ja mihin tilanteisiin ne soveltuvat. Käymme myös läpi hybridiaiheiset termit ja miten nämä erilaiset autot lopulta oikein eroavat toisistaan?

Hybridien väliset erot: kevythybridi, lataushybridi, sähköauto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Lähtökohdat: mikä on hybridiauto?

Artikkelin teko on hyvä aloittaa perusteista. Mitä hybridiauto oikeastaan edes tarkoittaa?

Hybridiautossa on yhden sijasta vähintään kaksi eri voimanlähdettä. Kuten moni meistä tietää hybridityön, jolla viitataan sekä perinteisen toimistotyön ja etätyön yhdistelemiseen, samalla tavalla hybridiautossa yhdistellään erilaisia käyttövoimia.

Yleisimmin hybridiautossa voimanlähteinä toimivat polttomoottori ja sähkömoottori, jotka toimivat aina jonkinlaisessa yhteistyössä. Tämä yhteistyö voi mallista riippuen tarkoittaa välillä joko pelkän polttomoottorin käyttöä, välillä pelkän sähkömoottorin käyttöä, tai joissakin tapauksissa näiden molempien käyttöä yhtä aikaa.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mitä hyötyä hybridistä?

Hybridin hyödyt liittyvät yleensä polttoainetalouteen ja ympäristöystävällisyyteen. Siinä missä perinteinen polttomoottoriauto käyttää aina joko bensiiniä tai dieseliä, hybridi voi valita tilanteeseen paremmin soveltuvan voimanlähteen.

Hybrideissä on kaksi merkittävää etua. Ensinnäkin polttomoottorin apuna toimiva sähkömoottori pienentää polttoaineen kulutusta, mutta samaan aikaan se myös tarjoaa lisätehoa autoon. Lopullinen säästö riippuu tietysti paljon auton käytöstä, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että säästö on suurimmillaan, kun ajo sisältää paljon pysähdyksiä ja kiihdytyksiä. Tätä tapahtuu etenkin kaupunkiajossa.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Kenelle hybridiauto sopii?

Kuten hyvin usein autoilun kuluja mietittäessä, tässäkään tapauksessa ei voida tietenkään sanoa hybridiauton sopivan automaattisesti kaikille autoilijoille. Aivan kuten kaikessa muussakin autoilussa, hybridin hankintaan vaikuttavat ainakin vuosittain ajettavat kilometrit, kuinka pitkä on keskimääräinen automatka ja kohdistuuko ajo taajamaan vai maantielle.

Käymme pian erilaisten hybridien välisiä eroja tarkemmin läpi, mutta tässä on pari karkeaa nyrkkisääntöä soveltuvan käyttövoiman valintaan.

 1. Jos ajat pääasiassa lyhyitä matkoja, ja sinulla on latausmahdollisuus kotona sekä määränpäässäsi, kannattaa harkita ladattavan hybridin tai täyssähköauton hankkimista.
 2. Jos sinulla ei ole latausmahdollisuutta ja ajat pääasiassa pidempiä matkoja, saattaa tällöin kevythybridi ja hybridi olla sinulle sopivampia vaihtoehtoja.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Hybridi (HEV)

Jos puhutaan pelkästä hybridistä, sillä tarkoitetaan usein itselataavaa hybridiautoa eli täyshybridiä. Kuten jo artikkelin alussa kerrottiin, hybridissä on sekä bensiini-, että sähkömoottorit, jotka yhdessä toimivat auton voimanlähteenä.

Täyshybridillä voidaan joskus myös ajaa lyhyitä matkoja pelkän sähkömoottorin voimalla. Itselataavaa hybridiä ei voi ladata pistokkeesta (eli kuten plug-in hybridiä ladataan), vaan täyshybridi ottaa energiansa talteen liikkeellelähdöstä ja ajon aikana tapahtuvista jarrutuksista sekä pysähdyksistä.

Sähkömoottorin ansiosta täyshybridin polttoaineenkulutus on huomattavasti tavallista polttomoottoriautoa matalampi. Tämä korostuu etenkin niissä tapauksissa, missä ajoon kuuluu toistuvia pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä tarvitsevassa raskaassa kaupunkiajossa.

Kenelle hybridi sopii?

Hybridi sopii käyttöösi silloin, kun ajomatkasi ovat pääasiassa pidempiä matkoja, ja toisaalta sinulla ei ole mahdollisuutta ladata autoa kotona tai töissä. Hybridi on kuitenkin hyvä valinta verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon, sillä sen avulla säästät sekä polttoainekuluissa, että myös pienempien päästöjen myötä ajoneuvoveron kanssa.

Esimerkkejä hybridiautoista

Koeajolle.com on koeajanut tämäntapaisista hybridiautoista mm. Toyota Corollan ja Toyota C-HR:n.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kevythybridi (MHEV)

Kevythybridi on täyshybridin “pikkuveli”, sillä siinä on polttomoottorin lisäksi pieni ajoakku ja sähkömoottori, eikä sitäkään voi ladata pistokkeesta. Kevythybridi on hieman täyshybridiä tehottomampi, sillä kevythybridin teho on yleensä n. 10 kW, mikä ei mahdollista täyshybridin tavoin pelkällä sähköllä ajamista. Kevythybridistä on käytetty usein lyhennettä MHEV.

Kevythybridillä ajettaessa polttomoottori onkin pääasiassa koko ajan käytössä, ja sitä tuetaan tilanteen vaatiessa sähkömoottorilla. Yleensä näin tapahtuu silloin, kun auton moottorin rasitus on suurimmillaan. Näin käy usein auton käynnistyksessä ja erilaisissa kiihdytyksissä.

Vaikka kevythybridi ei salli pelkällä sähkömoottorilla ajamista, siitäkin huolimatta tämä pienentää polttomoottorin rasitusta ja sitä kautta laskee polttoaineen kulutusta. Kevythybridijärjestelmä ottaa talteen energiaa mm. jarrutuksissa, ja tätä energiaa saatetaan käyttää sähkömoottorin lisäksi vaikkapa auton sähkölaitteiden, kuten ilmastointilaitteen ja viihdejärjestelmän tarpeisiin. 

Kenelle kevythybridi sopii?

Kevythybridi on hyvä ratkaisu sellaiselle, joka haluaa tutustua hybridien maailmaan, ja kuljettajalla ei ole latausmahdollisuuksia kotona tai töissä. Se soveltuu lisäksi sellaisille kuskeille, jotka ajavat pitkiä matkoja ja jotka haluavat pienentää auton polttoaineen kulutusta.

Esimerkkejä hybridiautoista

Koeajolle.com on koeajanut tämäntapaisista kevythybridiautoista mm. Volkswagen Golf MHEV:n.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Ladattava hybridi (PHEV)

Nykyään kenties suosituin hybridimalli on ladattava hybridi, joka saatetaan myös tuntea nimillä lataushybridi tai plug-in-hybridi. “Pulgarin” suurimpia etuja on se, että siinä on ladattava akku, jota voi ladata käyttöön tarkoitetulla latauslaitteella tai sitten omasta pistorasiasta.

Ladattava hybridi toimii hyvin pitkälle samalla tavalla kuin edellä mainittu hybridiauto, mutta suurempi akku mahdollistaa pidemmän toimintamatkan autossa. Pelkällä sähkömoottorilla saattaa päästä ladattavalla hybridillä joka kymmenien kilometrien matkan.

Lataushybridi sopiikin erityisen hyvin esimerkiksi kaupunkiajoon, sillä lyhyitä matkoja saatetaan ajaa pääosin pelkän sähkömoottorin voimalla. Ladattavasta hybridistä on myös iloa maantiellä, sillä sähkömoottorin ja polttomoottorin yhteispeli tuo mukanaan myös hyvää ohituskiihtyvyyttä.

Kenelle ladattava hybridi sopii?

Sinun kannattaa valita ladattava hybridi silloin, kun sinulla on säännöllisesti käytössäsi latausmahdollisuus. Lisäksi lataushybridi toimii etenkin silloin, kun ajat pääosin lyhyitä matkoja. Toisaalta ladattavan hybridin polttomoottori tarjoaa mahdollisuuden pidemmille matkoille ilman huolta latausmahdollisuuksista.

Esimerkkejä plug-in hybridiautoista

Koeajolle.com on koeajanut tämäntapaisista plug-in hybridiautoista mm. Volkswagen Golf GTE:n, BMW 330e F30:n ja Hyundai Ioniq Plug-In:n.

Lue myös: Nämä sovellukset helpottavat merkittävästi sähköautoilijan arkea 

Vai sittenkin täyssähköauto (BEV)?

Viimeisenä vuorossa onkin sitten sähköauto, eli täyssähköauto. Sähköauto eroaa hybrideistä sillä, ettei siinä ole ollenkaan polttomoottoria, vaan se toimii sanansa mukaisesti pelkästään sähkömoottorin avulla. Sinänsä sähköauto ei liity varsinaisesti hybrideihin, mutta siitäkin huolimatta aihe liippaa läheltä hybridejä.

Sähköautossa auton akut ladataan pistokkeilla, joita voi löytyä kotoa tai työpaikalta, tai esimerkiksi liikenneasemilta, kauppakeskuksista ja kadunvarsilta löytyvissä latauspisteissä. Etenkin kotona ladatessa sähköauton lataus tapahtuu usein yön yli.

Sähkömoottorin etuja ovat erinomainen kiihtyvyys ja vääntö, päästöttömyys, hiljaisuus sekä erittäin edulliset käyttökustannukset. Lue täältä sähköauton latauspisteiden hinnoista. Isojen akkujen ansiosta uusien sähköautojen toimintamatka on pitkä, jopa 500-700 kilometriä, mikä mahdollistaa myös vähän pidemmät reissut pelkän sähkön voimin.

Toisaalta täyssähköautossa ei ole olemassa polttomoottoria “varavirtalähteenä”, eli matkalle on parempi osua latausmahdollisuuksia. Tästä syystä pidemmät matkat tarkoittavat sähköautolla jonkinlaista ennakkosuunnittelua, jossa reitti valitaan sen mukaan, mistä löytyy latauspisteitä sopivasti matkan varrelta.

Sähköautolla voi kuitenkin ajaa kattavasti läpi Suomen, kunhan varaa reissuille aikaa ja on valmis suunnittelemaan niitä etukäteen. Taannoisessa artikkelissa kokeilimme miten onnistuu sähköautolla ajaminen Lappiin, eli Espoosta Rovaniemelle.

Kenelle sähköauto sopii?

Täyssähköauto on hyvä valinta silloin, jos haluat säästää polttoaine- ja ajoneuvoverokustannuksissa tai arvostat päästötöntä liikkumista, äänetöntä ja tehokasta ajokokemusta. Lisäksi sähköautoa mielivän autoilijan on hyvä varmistua siitä, että sinulla on latausmahdollisuudet käytettävissäsi kotona tai työpaikalla, ja olet valmis suunnittelemaan hieman ajojasi ennakkoon.

Esimerkkejä täyssähköautoista

Koeajolle.com on koeajanut tämäntapaisista täyssähköautoista mm. Audi Q4 e-tronin, BMW i4 M50:n, Cupra Bornin, Hyundai Ioniq 5:n, Polestar 2:n, Skoda Enyaq iV:n, Tesla Model Y:n, Volkswagen ID.4:n, Volkswagen ID.5:n, Volkswagen ID.7:n, Volvo EX30:n ja Volvo XC40 Rechargen.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Pörhö

Nyt luetuimmat