Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Volvo XC40 Recharge – Täyssähkö katumaasturi erinomaisella ajokokemuksella 

Volvo XC40 Recharge on täyssähköinen katumaasturi, joka tarjosi yhden parhaista koeajokokemuksista tähän mennessä.

Volvo, ruotsalainen automerkki, on tunnettu pitkästä historiastaan turvallisten ja luotettavien autojen valmistajana. Kehittihän Volvon insinööri Nils Bohlin kaikissa moderneissa autoissa käytössä olevan kolmipisteturvavyön vuonna 1959, joka patentoitiin, mutta jätettiin avoimeksi, jotta keksintö olisi kaikkien automerkkien käytettävissä.

Vuonna 2020 Volvo otti merkittävän askeleen kohti kestävää sähköistä tulevaisuutta julkistaessaan ensimmäisen täyssähköisen autonsa, XC40 Recharge. Tämän samaisen auton polttomoottoriversion, XC40, Volvo julkaisi jo vuonna 2017.

Polttomoottoriversio XC40 onkin niittänyt kunniaa lanseerauksen jälkeen muun muassa voittaen vuoden eurooppalainen auto (”European Car of the Year”) vuonna 2018 Geneva Motor Show -tapahtumassa. Täyssähköinen Recharge tulee varmasti jatkamaan tätä voittokulkua erinomaisen turvallisuuden ja ajotuntuman vuoksi, mutta se jää nähtäväksi. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volvo sähköautoaikaan

Volvo XC40 Recharge lanseerausta ennen Volvo-konsernilta on kyllä tullut sähköautoja, mutta vain Polestar-automerkin alaisuuteen. Polestar 2 koeajon tuntemuksista voit lukaista muuten täältä, kun sitä kävin koeajamassa jonkin aikaa sitten.

Tämä kompakti SUV yhdistää Volvon perinteiset turvallisuusominaisuudet, tehokkaan akuston sekä erinomaisen ajokokemuksen, tarjoten kuljettajalle houkuttelevan sähköisen vaihtoehdon jo mainetta saaneesta XC40:sta. 

Volvon ensimmäinen kompakti täyssähköinen katumaasturi XC40 Recharge jatkaa Volvon turvallisten autojen jalanjäljissä. Autossa on laaja valikoima edistyneitä turvallisuusjärjestelmiä, jotka auttavat suojaamaan kuljettajaa, matkustajia sekä muita tienkäyttäjiä. Älykäs turva-avustinjärjestelmä tunnistaa jalankulkijat, pyöräilijät ja suuret eläimet varmistaen, että mahdolliset törmäykset vältetään tai niiden vakavuutta vähennetään.

Lisäksi XC40 Recharge varustetaan aktiivisella kaistallapitoavustimella (eng. Lane Keeping Aid), joka auttaa kuljettajaa pysymään ajokaistallaan katseen herpaantuessa tiestä. Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä puolestaan havaitsee mahdolliset törmäysvaarat ja tarvittaessa jarruttaa auton nopeasti. Nämä ominaisuudet yhdessä tekevät XC40 Rechargesta yhden turvallisimmista sähköautoista markkinoilla. 

Volvoista on vaikea olla tykkäämättä, minkä vuoksi päädyin myös itse koeajamaan tätä katumaasturia. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

XC40 Recharge sisustuksessa on kauniita yksityiskohtia 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volvo XC40 Recharge – upea ilmestys ulkoa ja sisältä   

Volvo XC40 Rechargen sisustus on tyylikäs, moderni ja auton yksityiskohdat ovat huolellisesti suunniteltu. Sisätilojen muotoilu yhdistää laadukkaat materiaalit ja skandinaavisen minimalistisen tyylin.

Auton istuimet ovat erittäin mukavat ja ergonomiset, joiden erinomaisuutta pitkille ajomatkoille automyyjä toi esille useamman kerran keskustelun aikana. Oma koeajoni kesti vain tunnin ajan, joten en pystynyt tätä ominaisuutta itse täysin varmentamaan, mutta penkit olivat kyllä kieltämättä oikein mukavat istua.  

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Penkkien verhoilu oli tyylikkyyden lisäksi erittäin mukava istua. Kojelaudan keskellä 9-tuumainen infotainment-näyttö 

Takaistuimilla on riittävästi tilaa pidemmillekin aikuisille, joten matkustaminen säilyy varmasti mukavana myös pidemmillä matkoilla. Lasten turvaistuimen asentaminen onnistui kummalle puolelle autoa tahansa, jonka kiinnittämisen jälkeen autossa on takapenkillä matkustustilaa ainakin vielä yhdelle aikuiselle tavaroineen.  

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Takapenkeillä oli mielestäni paljon tilaa. Yhtenä mukavana lisävarusteena autossa oli takapenkeillä penkinlämmittimet, jotka pystyit aktivoimaan keskikonsolista 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tavaratilaa vaikka muille jakaa

Tavaratilaa autosta löytyi mielestäni erittäin paljon, tarkalleen ottaen 419 litraa. Tavaratilan kasvattaminen onnistuu takaistuimet kaatamalla, jolloin tilavuus kasvaa aina 1295 litraan asti. Tällä tilavuudella tekee jo varsin onnistuneen ”säästöreissun” Viron puolelle, jos on kesäjuhlia järjestämässä sukulaisille. Ja varmasti kalliimpi Ikea-reissukaan ei pääty kyyneliin ainakaan tilanpuutteen vuoksi.

Tavaratila oli valtava ja näin Islannin matkan kynnyksellä voin sanoa, että kaksi suurta ruumaan menevää matkalaukkua mahtuu sinne vaikka poikittain. Autossa on myös etutavaratila, josta en muistanut ottaa kuvaa kaikessa innostuksessani.  

Lue myös: Kuka muistaa Kartano-Volvon? Nimen alkuperä on yhä osittain mysteeri

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Tavaratilaa löytyy vaikka muille jakaa. Takaluukku sulkeutuu näppärästi nappia painamalla 

Infotainment-näytön lisäksi ratin takaa löytyi ajotietokone, josta pystyi seuraamaan nopeuden lisäksi karttaa, sähkön kulutusta kuin regeneratiivisten jarrujen toimintaa jarrutettaessa. Mielestäni kartta näkymä on erinomainen lisäys tuomaan turvallisuutta, kun kuljettajan katse säilyy koko ajan kulkusuunnassa. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Volvo XC40 Recharge ajotietokone näyttää nopeuden, kartan, vaihteen sekä regeneratiivisen jarrutuksen toiminnan 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

XC40 Rechargen ajokokemus oli yksi parhaista tähän mennessä – Polestar 2 ajotuntuma on hyvin tuotu katumaasturiin 

Kuten aikaisemmin mainitsin, on minulla ajokokemusta Volvon sähköautoista Polestar 2 muodossa. Ennen koeajolle lähtöä tiesin odottaa, että tälläkin kertaa tulen saamaan erinomaisen ajokokemuksen ja en ollut väärässä. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Volvo XC40 Recharge etuvalot ovat tyylikäs ilmestys 

XC40 Recharge tarjoaa erinomaisen ajokokemuksen, joka on tyypillistä Volvolle. Sähkömoottorin vääntömomentti antaa välitöntä voimaa, mikä tekee kiihdyttämisestä sujuvaa ja vaivatonta. Vaikka painoa autolla jonkin verran onkin, niin lähtee tämä ruotsalainen komistus valoista kuin purkka mummon tukasta.

Hiljainen ajomelu ja kitkattomat vaihteet luovat rauhallisen ja nautinnollisen ympäristön kuljettajalle. Lisäksi auton mukautuva ilmajousitus parantaa ajomukavuutta, sillä se optimoi jousituksen ja iskunvaimennuksen olosuhteiden mukaan. Voin sanoa, että tällä autolla hidasteet tuntuvat huomattavasti vähemmän kuin omalla nykyisellä Audillani. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Adaptiivisen vakionopeuden säätimen ja Pilot Assistin säätäminen onnistui ratin vasemmalta reunalta, ja oikealta sitten esimerkiksi äänenvoimakkuus ja radioasemien vaihto. 

Auton asetusten muuttaminen onnistui Volvon keskikonsolin kautta, vaikkakin osa ajo-ominaisuuksista (kuten kuljettajaa avustavan, Pilot Assistin, käyttöönotto) oli tuotu kätevästi säädettäväksi myös rattiin. Kuten Polestar 2, myös tässä autossa oli mahdollista aktivoida ”One Pedal Drive”, jolla ajaminen kirjaimellisesti ja kaikkien yllätykseksi yhdellä polkimella onnistuu.

One Pedal Drive oli ainakin koeajattavassa autossa perusasetuksena päällä, joten suosittelen testaamaan tämän ominaisuuden käyttöä tyhjällä tiellä, jos olet tottunut ajamaan vain polttomoottorisilla autoilla. Auto alkaa meinaan tätä ominaisuutta käytettäessä välittömästi ja voimakkaasti jarruttamaan kaasupolkimesta irrottamisen jälkeen ladatakseen jarrutusenergiasta auton akkua (regeneratiiviset jarrut) ja emme tietenkään toivo, että aiheutat vaaraa itsellesi tai muille autoilijoille. 

Koska olen itse suuri One Pedal Drive -ajotilan fani, niin toteutin koko koeajon vain sitä käyttäen. En edes yrittänyt tällä kertaa kokeilla ajaa autoa kuten polttomoottorilla kulkevaa autoa, koska sitä pääsen tekemään ihan omalla saksalaisellakin. Tämä onnistuu kuitenkin asetuksista, jos jostain ihme syystä haluat sitä testata. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Käytin XC40 Recharge koeajossa Pilot Assist, One Pedal Drive ja Lane Keeping Aid -ominaisuuksia 

Ohjausvaste XC40 Recharge sähköautossa on erittäin kevyt, mutta tätäkin ominaisuutta pystyi muuttamaan tukevammaksi auton asetuksista, mutta valitettavasti koeajoni loppui hieman kesken, että en kerennyt tätäkin ominaisuutta kokeilemaan.

Tykkään näin Audin omistajana pikkuisemman tukevammasta ajokokemuksesta, joka luo turvallisuuden ja hallittavuuden tunnetta erityisesti isoimmissa nopeuksissa. Tällä kevyemmällä ohjausvasteella oli kuitenkin vaivatonta ajaa kaupungissa, joka oli erityisen miellyttävää. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Peruutustutkan lisäksi autossa on takanäkymäkamera 

Kaistallapitoavustimella ja Pilot Assistilla ajaminen oli erittäin mukavaa, ja allekirjoitan niiden tuoman lisäturvallisuuden ajamiseen. Näiden lisäksi moottoritiellä tuli huomattua miten taustapeileihin ilmestyi huomiovalo, jos auton sokeassa pisteessä oli auto.

Testasin myös tyhjällä syrjäisellä tiellä kaistapitoavustimen toimintaa tahallisesti ylittämällä keskiviivan ja auto todella nopeasti ohjaa sinut takaisin omalle kaistallesi. Korjausliike on jopa pikkuisen liian voimakas omaan makuun, mutta turvallisuuden näkökulmasta voimakas liike on varmasti tarpeellinen. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

69 kWh akusto riittää noin 400 kilometrin ajomatkalle 

Volvo XC40 on katumaasturina jonkin verran normaalia autoa massiivisempi ja tätä myöten hieman painavampi, joka nähdään lievästi suurempana sähkön kulutuksena. Valmistajan teknisten tietojen mukaan auton yhdistetty sähkön kulutus (WLTP) on 16.8 kWh / 100 km, minkä myötä toimintasäde on 473 kilometriä.

Tunnin koeajolla ja ei niin taloudellisella ajotyylillä kulutukseni asettui 19 kWh / 100 km tuntumaan ajotietokoneen antaen noin 90 prosentin varaustasolla kantamaksi 370 kilometriä. Toisin sanoen samaisella ajotyylillä ajaen noin puolet ajasta moottoritiellä ja puolet kaupunkialueella, täydellä akulla saisi päästellä noin 410 kilometriä, joka on yllättävän lähellä valmistajan antamaa lukemaa.

Jos vielä pikkuisen muuttaa ajotyyliä taloudellisemmaksi jättämällä turhat kiihdyttämiset pois, niin kantama menee yllättävän lähelle teoreettista ainakin näin kesäkeleillä. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Volvo XC40 Recharge todellinen kantama on yllättävän lähellä teoreettista toimintasädettä 

XC40 Rechargesta löytyy latauspistokkeet niin AC-lataukselle kuin DC-lataukselle. Auton mukana vakiovarustuksena tulee 11 kW:n varustelaturi (Type 2).

Valmistajan tietojen mukaan pikalatauksella (150 kW:n DC-pikalaturi CCS2) akun varauksen saa nostettua 10 prosentista 80 prosenttiin 27 minuutissa, joka soveltuu erinomaisesti pitkää matkaa ajaville kuljettajille, jotka eivät jaksa istua kahvikuppia enempää autoa ladattaessa.

Omassa käytössä tämä pikalataus ominaisuus olisi melko turha, koska vuodessa teen 1–2 matkaa, jolloin lataustarve iskisi jo matkan aikana. Kotilatauksessa täysin varauksettoman akun lataaminen täyteen kestää noin 7 tuntia 11 kW:n AC-pikalaturilla (Type 2, 16 A), joten illalla lataukseen laitettu auto on aina täysin käyttövalmis aamulla töihin lähtiessä. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Latausmahdollisuus löytyy sekä AC- että DC-lataukselle 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hyviä ja huonoja kokemuksia Volvo CX40 Rechargesta

Miten paljon koeajossa olleesta pienempi akkuisesta takavetoisesta Volvo XC40 Recharge sähköautosta pitää maksaa, että sen saa omaksi? Entä oliko autossa mitään negatiivista? 

Koeajossa olleen Volvo XC40 Recharge Single 69 kWh sähköauton Plus-lisävarustepaketilla (Pilot Assist, BLIS ja Cross Traffic Alert, Mukautuva vakionopeudensäädin, jne.) saa omaksi 54 150 euron hintaan, kunhan ottaa auton perusvärillä sekä ulkoisesti että sisustuksessa.

Huomion arvoista oli, että tällä hetkellä Volvo tarjoaa uusiin autoihin kolmeksi vuodeksi (tai 100 000 kilometriin asti, kumpi tuleekaan ensiksi vastaan) ilmaiset huollot ja kuluvat osat (johon kuuluvat niin jarrulevyt, -palat kuin pyyhkijänsulat) ja myös takuun samaisilla ehdoilla. 

Volvo XC40 Recharge sähköauto koeajo kokemuksia

Volvo XC40 Recharge latauspistoke sijaitsee auton vasemmalla kyljellä 

En löytänyt autosta oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa lukuun ottamatta lievästi omaan makuun liian voimakkaasti reagoivaa kaistallapitoavustinta. Toinen koeajoon liittymätön asia on se, että Volvo on tuomassa markkinoille uuden sähköauton, joka tottelee nimeä EX30. Volvo EX30 on vain pikkuisen pienempi mitoiltaan kuin XC40, mutta noin 10 000 euroa edullisempi.

Jos ja kun auto tulee Turkuun koeajettavaksi, voitte olla varma, että siitäkin löytyy esittelyteksti meiltä luettavaksi välittömästi. Jos ajokokemus on kaikin puolin samanlainen kuin XC40 Rechargessa, niin on itse asiassa vaikea perustella XC40 ostamista itselle tai muille. 

Volvo XC40 Recharge Plus Single 69 kWh 
 • Vuosimalli: 2024
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (174 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 500 km
 • Koeajon tarjosi: Keskusautohalli, Turku

Lähteet: Volvo

Nyt luetuimmat