Muutama vuosikymmen sitten farmari-Volvoista puhuttiin Kartano-Volvoina, mutta mistä tämän nimen alkuperä tuli?
Jos tiedät googlaamatta mikä on Kartano-Volvo, olet luultavasti elänyt 1980- ja 90-luvuilla. Nuoremmalle autoilevalle polvelle tämä lempinimi ei kerro välttämättä yhtään mitään, vaikka termiä viljellään yhä satunnaisesti, ehkä vähän väkinäisesti.
Kartano-Volvolla tarkoitettiin yleisellä tasolla farmarimallisia Volvoja, mutta kenties kaikista “aidoin ja oikein” Kartano-Volvo on kuitenkin Volvo 240 farmarina. Volvon hyvinkin laatikkomainen 240-malli oli tuotannossa varsin pitkään, sillä tuotantovuosia ehti kertyä vuosien 1974-1993 välissä lähes 20 vuotta.
Kartano-Volvo ja Volvon farmarihistoria
Volvolla on pitkä historia farmariautojen valmistajana. Kaikki alkoi vuonna 1953, jolloin Volvo toi markkinoille kuuluisan Duett-mallin, jonka pohjana oli Volvo PV445. Autosta tuli heti aikansa legenda, ja se on toiminut tulevien laadukkaiden, turvallisten ja tehokkaiden Volvo-farmarien esi-isä.
Volvon 240-malli oli yksi näistä. Se myi todella paljon, osittain kiitos kattavan mallivalikoiman, josta löytyi niin neliovisia sedania, kaksiovisia coupeja ja täysikokoisia farmarimalleja. Historiansa aikana 240-sarjalaisia tehtiin peräti 2 862 573 kappaletta.
Vaikka Volvo yritti 1980-luvun puolivälissä siirtää 240-mallin valtikkaa seuraavalle, Volvo 740-sarjalle, ostajat eivät pitäneet näistä aikeista. Volvo 740:lle löytyi kyllä ostajia, mutta niin löytyi yhä myös 240:lle. Lopputulemana Volvo 240 sai lähes 10 vuotta lisää elinaikaa, kun nämä kaksi mallia olivat Volvon mallistossa rinnakkain.
Jos löydätte joskus vanhoja Volvon farmarimainoksia 1970- ja 80-luvuilta, niin niitä kannattaa katsoa tarkoin. Auton tilavuutta pyrittiin demonstroimaan hyvinkin käytännönläheisesti, eli mainoskuvissa saattoi olla kuvia siitä, miten Volvon takakonttiin mahtuu takapenkkien kääntämisen jälkeen kokonainen sohva.
Mistä tulee termi Kartano-Volvo?
Todennäköisesti Kartano-Volvon nimi on tullut vähemmän yllättävästi länsinaapuristamme Ruotsista, jossa farmariautoista käytetään yleisesti termiä herrgårdsvagn, suomeksi siis “kartanoautoa”. Termi alkoi yleistymään ruotsalaisessa mediassa 1940-luvun lopulla. Kun farmariautot olivat siis kartanoautoja, joten farmari-Volvoista tuli nopeasti herrgårds-Volvoja, eli suomeksi Kartano-Volvoja.
Vaikka nimen varsinainen logiikka ei aukene suomalaisille yhtä helposti, on tässä käännösnimessä kuitenkin mukavan positiivinen klangi, minkä takia termiä on viljelty myös Suomessa. Kartanot mielletään usein isoiksi ja tilaviksi, ja sitähän farmari-Volvot tietenkin olivat.
Lue myös: Pyhimys-Volvo P1800 – elokuvateollisuus teki autosta klassikon
Lisäksi Kartanolla viitattiin aivan varmasti myös Volvon laatuun ja arvostukseen, sekä ehkä myös auton hintaan. Volvo on ollut aina arvostettu auto, jonka laatu ei petä. Nämä kaksi asiaa on tarkoittanut automaailmassa lähes poikkeuksetta sitä, että autojen hintalaput ovat olleet kovia, joten aivan kenestä tahansa ei ole ollut “kartanon isännäksi”, tai edes Kartano-Volvon omistajaksi.
Se ei ole kuitenkaan tiedossa, milloin termi Kartano-Volvo yleistyi Suomessa ja kuka tämän lempinimen laittoi alulle. Joka tapauksessa Suomeen lempinimikäännös rantautui kuitenkin selvästi länsinaapuria myöhemmin, sillä vanhimmat viittaukset Kartano-Volvoon löytyvät 1970-luvulta.
Kartano-Volvo nykypäivänä
Sen jälkeen kun Volvo 240 pääsi viimeinkin tuotannosta eläkepäiville, valtikka siirtyi tuoreelle Volvo 850-sarjalle. Kartano-Volvon termi eli yhä, sillä “kasipätkä” jatkoi Volvon mainittavaa perinnettä tilavien ja turvallisten farmariautojen maailmassa.
Kun Volvo 850 muuttui 1990-luvun lopussa Volvo V70-malliksi, Kartano-Volvon maine siirtyi sille. Vuorostaan V70-mallin muuttuessa V90-malliksi vuonna 2016, ainakin autotoimittajat tykkäsivät revitellä Kartano-Volvon sukupolvenvaihdoksesta.
Vaikka moni mieltää kartano-Volvoiksi nimenomaan isommat farmari-Volvot, niin myös pienempien ajoneuvojen, kuten Volvo V40:n kohdalla kuulee välillä puhuttavan kartano-etuliitteestä.
Lue myös: Volvo V70 XC – kun farmari-Volvot painelivat kartanolta maastoon
Lähteet: Volvo
Nyt luetuimmat