Volvo V70 XC toimi eräänlaisena suunnannäyttäjänä, jonka idea kopioitiin myöhemmin mm. myös Audin, Skodan ja Saabin toimesta.
Volvolle farmarimalli on ollut aina merkittävä osa auton identiteettiä. Farmarit ovat nousseet Volvolla jopa siihen pisteeseen saakka, että ne ovat saaneet kokonaan oman lempinimen, Kartano-Volvo. Volvon farmariauoista monella tulee ensimmäisenä mieleen Volvo V70, joka ehti olla tuotannossa vuodet 1996–2016.
Automaailma tuntee lukuisia erikoismalleja, jotka pohjautuvat välillä hyvinkin eksoottisiin autoihin, mutta joskus myös niihin kansan kestosuosikkeihin. Volvo V70:n erikoismalleja ei ole ollut paljoa, mutta yksi niistä on ehdottomasti esittelyn arvoinen. Viime vuosituhannen lopulla esitelty Volvo V70 XC oli mukana tuomassa kokonaan uudentyyppistä genreä automaailmaan.
Volvo V70 syntyy – ja XC seuraa pian perässä
Otetaan alkuun hieman historiaa. Volvo 800-sarja näki pitkien ponnistelujen jälkeen päivänvalonsa vuonna 1991. Uutta ja täysin mullistavaa autoa oli toki suunniteltu jo 1970-luvun lopulta saakka, mutta aika oli kypsä vasta 90-luvun alkupuolella.
Nimen Volvo 850 saanut auto oli monellakin tapaa erilainen. Ensinnäkin auto oli etuvetoinen, mikä oli tuohon aikaan “isolle Volvolle” ennenkuulumatonta – toki Volvo 480:n johdolla pienemmät Volvot olivat jo menneet etuvedon maailmaan. Lisäksi Volvo 850:n mallisto perustui poikittain asetetun viisisylinterisen moottorin varaan.
Tultaessa 1990-luvun puoliväliin, Volvo halusi luoda yhtenäisemmän mallinimikäytännön. Sen mukaan V-kirjaimella tarkoitetaan farmaria ja S-kirjaimella sedania. Vuonna 1996 näitä lähdettiinkin koeponnistamaan täysin uudella S40/V40-sarjalla, sekä 850-mallista päivitetyllä S70/V70-sarjalla.
Tästä kaikki alkoi. Vuonna 1996 Volvo toi markkinalle nelivetoisen 850 AWD-mallin, joka mahdollisti uudenlaisia variaatioita.
Ensin neljä vetävää pyörää, sitten lisää korkeutta
Vaikka uusi mallinimikäytäntö siinti jo tulevaisuudessa, oli Volvo ehtinyt tehdä jotain uutta vielä viimeisiin 850-malleihinkin. Tuohon aikaan Volvon kokemukset henkilöautojen nelivetopuolella olivat heikohkot, mutta viimeiseen Volvo 850 -mallivuoteen saatiin kuin saatiinkin tehtyä ensimmäinen sarjatuotantoon päässyt AWD-auto, eli Volvo 850 AWD.
Kun myöhemmin Volvo V70-mallisto saatiin lopulta lanseerattua, looginen jatkumo nelivetoiselle versiolle oli tietenkin Volvo V70 AWD. Ensimmäiset 850 AWD- ja V70 AWD-mallit eivät eronneet ulkoisesti juurikaan perusmalleista.
Myöhemmin Volvo päätti viedä ajatuksen vieläkin pidemmälle. Syyskuussa 1997 Frankfurtin autonäyttelyssä esiteltiin Volvo V70 XC, josta käytettiin puhekielessä myös termiä “cross country”. Se oli farmari-Volvo, jossa neliveto oli poikkeuksellisesti vakiovaruste.
AWD-järjestelmä, joka koostui silloisen GKN Drivelinen valmistamasta viscovkytkimestä. Neliveto toimi sillä perusperiaatteella, että normaaliajossa 95 prosenttia vedosta siirtyi etuakselille, mutta tarpeen vaatiessa viskokytkin siirtää vetoa sinne, missä on pitoa pyörien alla.
Entistä pidemmälle
Volvo V70 XC erosi muusta mallistosta myös ulkoisesti. Ensinnäkin auto oli tavallista korkeampi, sillä vakioajokorkeutta oli nostettu 35 millimetrillä ja maavaraa 26 millimetrillä. Siinä oli lisäksi edessä ka takana osittain “maalaamattomat” puskurit, eli niin sanotut seikkailumuovit, jotka eivät olisi aivan niin herkkiä pienille kolhuille tai naarmuille.
Jotta tämän Volvon ainutlaatuisuus ei jäisi vahingossakaan takana ajavilta autoilijoilta huomaamatta, lisäksi auton takaikkunan alalaidassa koreili poikkeuksellisen suuri mallimerkintä. Suuri cross country -teksti vihjasi muille liikenteessä liikkuville, ettei nyt olla tekemissä minkään perus-Volvon kanssa.
XC-Volvossa oli myös käytännönläheisiä varusteita. Vakiovarusteisiin kuuluivat mm. kattokiskot ja taakkateline, joiden avulla autoon saatiin tarvittaessa lastattua lisää tavaraa tai vaikka suksiboksin.
Volvo Cross country – tämän mallimerkinnän luulisi näkyvän vähän kauemmaksikin.
Vain bensiinimoottorilla
Ensimmäiset Volvo V70 XC -mallit eivät tarjonneet tekniikaltaan kovin paljoa vaihtoehtoja. Kaikki moottorit olivat bensiinimoottoreita, ja moottorivaihtoehtoja oli oikeastaan yksi. Auto oli saatavilla 2,5-litraisella matalapaineturbolla, josta irtosi suht mukavat 193 hevosvoimaa ja 270 Newtonmetriä. Joillakin markkinoilla (kuten Italia) oli veroteknisistä syistä tarjolla vain 2-litrainen ahdettu bensiinimoottori.
Vaihteiston osalta vaihtoehtoja riitti hitusen enemmän, sillä V70 XC oli saatavilla sekä manuaalina, että lisävarusteena myös automaattivaihteistolla varustettuna.
Harmaat seikkailumuovit kuuluvat tämäntyyppisiin autoihin, vaikka ne ehkä vähän rumalta näyttävätkin.
Luo uuden autotyypin – vai loiko?
Volvo on tykännyt paukuttaa omia henkseleitään sillä, että Volvo V70 XC oli luomassa kokonaan uutta autotyyppiä, jossa pääosassa olivat nelivetoiset ja korotetut farmariautot, joilla vähän kärjistettynä pääsee isokin perhe suuren kuorman kanssa perille huonompaakin mökkitietä.
Sinänsä Volvo ei ole aivan väärässä asian suhteen. Tämä sama markkinarako haistettiin viiveellä mm. Audilla, joka julkisti vuonna 2000 samaan periaatteeseen nojaavan Audi A6 Allroad -mallin, Skodalla, joka julkisti vuonna 2006 Skoda Octavia Scoutin, sekä Saabilla, jonka Saab 9-3X julkaistiin vuonna 2011. Näillä eväillä voidaan todeta Volvon luoneen jotain uutta – ainakin Euroopan markkinoille.
Toisaalta Subaru Outback oli kokeillut vastaavaa konseptia jo 1980-luvun lopulla, mutta se ei ollut silloin vielä ehtinyt lyödä täysin läpi. Lisäksi huomionarvoinen malli samalla perusidealla oli myös Volkswagen Golf Country, joskin Country-Golf oli vain tavallinen hatchback farmarimallin sijasta.
Toisen V70-sukupolven aikana auton nimi muovautui muotoon Volvo XC70.
Uutta sukupolvea pukkaa – kunnes nimi muuttuu
Ensimmäisen sukupolven Volvo V70 XC ehti olla tuotannossa hyvin lyhyen ajan, ainoastaan vuodet 1998-2000. Vuonna 2000 se sai tehdä tilaa muun V70-malliston ohella toisen sukupolven Volvo V70 XC:lle, jonka peruskonsepti oli pysynyt muuten samana.
Toisen sukupolven V70 XC ehti lepäillä laakereillaan vain vuoden päivät, sillä sen jälkeen se sai kokonaan uuden nimen. Tämän jälkeen auto tunnettiin ytimekkäämmin nimellä Volvo XC70, ja tämä nimi sillä pysyikin aina tuotannon loppuun saakka.
Volvo XC70 ehti saada vuonna 2007 vielä kolmannenkin sukupolven muun V70-malliston ohella. Myöhemmin Volvo XC70 sai kuitenkin mennä samassa rytäkässä Volvo V70:n kanssa, kun tuotanto lakkasi vuonna 2016.
Vuonna 2016 Volvo V70:n seuraajaksi tuli Volvo V90. Korotettu nelivetomalli säilyi yhä tarjolla, mutta tässä yhteydessä Volvo peukaloi taas hieman omia nimeämiskäytäntöjään, ja palautti tutun Cross Country -nimen mukaan kuvioihin. Tältä erää viimeisin versio Volvo V70 XC:n perillisistä kantaa nimeä Volvo V90 Cross Country.
Viranomaiset poliisi ja pelastuslaitos etunenässä on luottanut jo vuosikymmenten ajan XC-Volvoihin. Kuvassa tätä erää viimeisin sukupolvi, eli Volvo V90 Cross Country.
Nyt luetuimmat