Volkswagen Golf Country MK2

Volkswagen Golf Country – oliko tässä katumaasturien edelläkävijä?

Toisen sukupolven Volkswagen Golfin korotettu ja maastokelpoisempi Country-erikoismalli muistetaan hyvin lyhyestä tuotannosta huolimatta.

Volkswagen Golf on automalli, jota ei tarvitse liiemmin esitellä. Aikoinaan suurten paineiden kanssa legendaarista Volkswagen Kuplaa korvaamaan tullut malli kesti paineensa erinomaisesti. Näiden noin 50 vuoden aikana Volkswagen Golfista ollaan saatu nauttia kahdeksan sukupolven verran.

Luonnollisesti Volkswagen Golfin historiaan mahtuu myös lukuisia erikoismalleja. Kenties parhaiten muistetaan erilaiset GT-johdannaiset erikoismallit, kuten GTI, GTD, GTE tai GT, mutta tässä ei ole tietenkään läheskään kaikki. Golfista on jalostettu vuosien varrella myös paljon muutakin kuin pelkkää sporttista GT-mallia.

Yksi hyvinkin poikkeuksellinen Golfin erikoismalli oli Volkswagen Golf Country, joka tehtiin toisen sukupolven Golfin faceliftin yhteydessä. Kuten kohta kuulette, tämäkin tarina lähti liikkeelle viattomasta vitsistä, jonka kuulijat ottivat vastaan liian tosissaan.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volkswagen_Golf_Country_Retro_Classics_2020_IMG_0310.jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volkswagen Golf Montana ja Geneven autonäyttely 1989

Kuten moni saattaa muistaa, toisen sukupolven Volkswagen Golf tuli markkinoille vuonna 1983, ja jatkoi voittokulkuaan siitä mihin ensimmäinen sukupolvi oli jäänyt. Myös MK2-Golf noudatti monia tuttuja autovalmistamisen periaatteita, eli sukupolven elinkaari oli noin kymmenen vuotta ja tähän väliin mahtui vielä yksi facelift piristämään sukupolven myyntiä.

Pieni poikkeus toisen sukupolven Golfissa kuitenkin nähtiin. Varsin mietoja kasvojen kohotuksia nähtiin sukupolven aikana peräti kahteen kertaan. Ensiksi elokuussa 1987, jolloin muutokset astuisivat voimaan mallivuodelle 1988, sekä uudelleen elokuussa 1989 ja mallivuodelle 1990.

Facelifteista jälkimmäistä oltiin markkinoimassa Geneven autonäyttelyssä vuonna 1989. Volkswagen mietti kuumeisesti sitä, miten he saisivat tapahtumassa yleisön huomion kiinnitetyksi Volkswagen Golfiin. Lopulta markkinointiosasto keksi hauskan konseptin, Volkswagen Golf Montanan, joka oli käytännössä “överisti korotettu” versio Golfista.

Volkswagenilla ei ollut aluksi pienessä mielessäkään myydä autoa, vaan sen piti olla vain messuhassuttelua. Messujen jälkeen kävi kuitenkin niin, että monet Volkswagenin jälleenmyyjät saivat paljon kyselyitä Golf Montanasta ja sen ostamisesta. Tarina muistuttaa hyvin paljon Volkswagen Polo Harlekiinia, joka luotiin niin ikään markkinointivitsistä 1990-luvun puolivälissä.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Golf_Country_Gen2_19E_1990-1991_backright_2008-04-22_A.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Vitsistä tuotantoon Steyr-Daimler-Puchin tehtaalla

Kuluttajien aiheuttama melu ei jäänyt huomaamatta Volkswagenilta, vaan se päätti rohkeasti kokeilla kuluttajien innostuksen korotettua Volkswagen Golfia kohtaan. Näin syntyi uusi malli, jota ei kuitenkaan markkinoitu Montana-nimellä, vaan se sai kokonaan uusen nimen: Volkswagen Golf Country.

Epätavalliset lähtökohdat jatkuivat myös tuotannon parissa. Country-Golfit valmistettiin käytännössä niin, että Saksassa valmiiksi kootut nelivetoiset ja nelioviset Golf GL Syncro -mallit lähetettiin Itävallan Graziin Steyr-Daimler-Puchiin tehtaalle, missä tapahtui muuntaminen nelivetoisesta Golf Syncrosta Golf Countryksi.

Steyr-Daimler-Puch AG:lla oli takanaan erinomaiset referenssit maastokelpoisten ajoneuvojen rakentamisesta. Samalla tehtaalla oli jo reilun kymmenen vuoden ajan rakennettu legendaarista Mercedes-Benz G-sarjaa. Lähtökohdat Volkswagen Golf Countrylle olivat siis erinomaiset. Sarjatuotanto alkoi huhtikuussa 1990 ja myynti kuukautta myöhemmin.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vw_golf_country_h_sst.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Golf Countryn erot tavalliseen Syncroon

Koska autot saapuivat Itävaltaan kokonaisina, luonnollisesti hirveän radikaaleja muutoksia normaaliin Golfiin ei nähty. Valmistajan mukaan Golf Countryssa oli kuitenkin peräti 438 muutosta alkuperäiseen malliin verrattuna.

Ensiksi auton runkoa nostettiin 12 senttimetriä, mikä antoi mallille sille peräti 18 senttimetrin maavaran. Lisäksi tehtiin lukuisia muitakin muutoksia, jotka paransivat auton maastokelpoisuutta niin fyysisesti kuin myös henkisesti. Näitä olivat mm. uudistettu jousitus, karjapuskuri edessä, suojaputkia sivulla ja takapuskureissa, varapyörä takaovessa, neljä lisäetuvaloa ja pohjapanssari

Näiden lisäksi Volkswagen Golf Countrya paranneltiin myös jälkimarkkinoiden osia hyödyntämällä. Moni Golf saattoi saada vielä ennen luovutustaan sellaisia osia, kuin Thulen kattotelineen tai PIAA:n lisävalotelineitä.

Volkswagen Golf Country Chrome MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Golf_II_Sondermodell_Country.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kaksi vuotta, mutta useita varustetasoja

Muuten autot olivat tuttua nelivetoista Syncro-Golfia. Moottorina oli 1,8-litrainen bensiinimoottori, joka tarjoili kuljettajan käyttöön 72 kilowattia, eli 97 hevosvoimaa. Myös muut Syncron “ominaisuudet” seurasivat perässä Golf Countryyn. Näitä olivat esimerkiksi nelivedon vuoksi tavallista etuveto-Golfia pienempi tavaratila.

Vaikka Volkswagen Golf Country oli pieni maastoauto, joiden ostajat eivät yleensä vielä tuohon aikaan mässäilleet lisävarusteilla, oli Golf Countrysta saatavilla yllättävänkin monta varustetasoa.

Heinäkuusta 1990 lähtien tarjolle tuli Allround-varustetaso. Tässä versiossa vähän lähteestä riippuen joko äärimmäisen nuuka perusvarustelu, tai toisten lähteiden mukaan mm. keinonahkainen sisusta ja vakiovanteet korin värissä. Allround-versio oli saatavana vain “metsänvihreällä” värillä. Allround-varusteisia autoja valmistettiin yhteensä 160 kappaletta.

Vuoden 1991 alusta markkinoille tuli kolmas varustelutaso, Chrome. Tämä varustetaso oli askel ylellisyyden suuntaan, sisältäen mm. kermanvärisen ja aitoa nahkaa olevan sisustan, sähköllä taitettavan kattoluukun ja erilaisia kromiosia. Chrome-malli oli saatavana vain mustana. Tätä erikoismallia valmistettiin 558 kappaletta.

Kaikista harvinaisin erikoismalli oli Volkswagen Golg Country GTI, joka nimensä mukaisesti piti sisällään GTI-Golfin moottorin. Näitä erikoismalleja valmistettiin todella vähän ja niistä 50 kappaletta meni Volkswagenin talon sisälle projektista vastanneille henkilöille.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1991_Volkswagen_Golf_Country_1.8.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Kerrankin suosittu Suomessa

Tavallisesti tämäntapaiset erikoismallit eivät ole liiemmälti päätyneet Suomeen, koska Suomi on markkinana kooltaan pieni ja sijainniltaan syrjäinen, sekä tavallisesti maamme melko kireä verotus tekee kaikesta hauskasta ja erilaisesta nopeasti myös kallista.

Tällä kertaa veroedut olivat kuitenkin Suomen puolella. Aiemmin Suomessa maastoajoneuvoja kohdeltiin verohelpotuksin. Vielä 1990-luvun alussa maastoautojen autovero oli vain 50 prosenttia, kun saman aikaan henkilöautoilla se oli 127 prosenttia. Golf Countryn onneksi vaatimus voiman ulosotosta ei ollut enää voimassa maastoautoilla, kun autoveroa hieman aiemmin nostettu 30 prosentista 50 prosenttiin.

Näistä lähtökohdista johtuen Volkswagen Golf Country myi Suomessa yllättävän paljon. Pelkästään vuonna 1991 autoa rekisteröitiin Suomeen 220 kappaletta. Määrä on merkittävä, sillä kaikkiaan vuosien 1990 ja 1991 välillä Volkswagen Golf Countrya valmistettiin kaikkiaan 7735 kappaletta. Suomen ohella auto oli suosittu myös Keski-Euroopan alppialueilla.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volkswagen_Golf_Country_(7734469428).jpg

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vain kaksi vuotta

Kun Volkswagen aloitti Countryn tuotannon, autovalmistaja asetti tavoitteen 5 000 valmistettua Golf Countrya joka vuosi. Vuosimäärän ohella Volkswagen kertoi tavoittelevansa yhteensä 15 000 myytyä kappaletta, josta voisi maalaisjärjellä päätellä projektin tavoitekeston olleen vähintään kolme vuotta. 

Näitä tavoitteita Volkswagen ei koskaan kuitenkaan päässyt täyttämään. Matka tavoitemääriin jäi puoliväliin ja auton tuotanto päättyi jo vuonna 1991, eli myös projektin ajallinen kesto jäi odotettua lyhyemmäksi.

Syitä tuotannon ennenaikaiselle alasajolle ei löytynyt, mutta mahdollisesti 1990-luvun alun lama oli yksi niistä. Kenties myös yhteistyö Steyr-Daimler-Puch AG:n kanssa ei ollut sujunut odotetulla tavalla. Steyr-Daimler-Puchin historiaan mahtui erilaisia uudelleenjärjestyksiä ja tuotannon kaventamisia 1990-luvun alussa.

Volkswagen Golf Country MK2
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1993_Volkswagen_Golf_Country_(8770832384).jpg?uselang=de

Oliko Volkswagen Golf Country ensimmäinen katumaasturi?

Volkswagen Golf Country on jäänyt varsin yksinäiseksi ja lyhytaikaiseksi kokeiluksi, jota Volkswagen ei ole suoraan toisintanut koskaan. Vähän samansuuntaista Volkswagen on kylläkin leikitellyt Volkswagen Polon Fun- ja Cross-erikoismalleilla, mutta toisin kuin Golf Country, kyseiset Polot eivät ole olleet edes nelivetoisia.

Erityisen mielenkiintoisen tästä seikasta tekee se, että näin 30 vuotta Volkswagen Golf Countryn julkaisemisen jälkeen olemme päässeet todistamaan katumaasturivillitystä. Autovalmistaja toisensa jälkeen on 2000-luvun puolella tehnyt autoistaan katumaasturimaisempia, eli maavarat ovat muuttuneet korkeammiksi ja ulkoinen olemus vastaa useimmin maastoajoneuvoa, vaikkakin neliveto usein puuttuu.

Usein katumaasturitrendin kantaisänä on pidetty Toyota RAV4:ää, jonka valmistus alkoi vuonna 1994 eli selvästi Golf Countryn jälkeen. Tämä puoltaa ajatusta siitä, että Country loi lähtölaukauksen katumaasturitrendille jo 1990-luvun alussa.

Toisaalta vähän pidemmälle historiaa katsomalla Volkswagen Golf Countrykaan ei ollut kuitenkaan missään nimessä ensimmäinen crossover. Simca lanseerasi omat crossoverinsa jo vuonna 1977 Simca Ranchon muodossa ja AMC toisti tempun syksyllä 1979 AMC Eaglen kanssa. Näiden kahden auton konsepti oli hyvin samanlainen, kuin Volkswagen Golf Countrylla vuosikymmen myöhemmin.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Wikipedia

Nyt luetuimmat