Volkswagen Bora GLI

Volkswagen Bora – Golfin premium-malli ei täyttänyt valmistajan odotuksia

Volkswagenilla on ollut tapana pitää mallistossa Golfiin perustuva porrasperäinen malli. Volkswagen Bora on tästä yksi esimerkki.

Volkswagen Golf on yksi autohistorian suosituimmista automalleista. Vaikka Golfin brändi on vahva, on sen rinnalle kehitetty kokonaan omia malleja, jotka kuitenkin perustuvat enemmän tai vähemmän Golfin tekniikkaan, mutta autot ovat porrasperäisiä. Osa autoilevasta kansasta kun kokee tämän käytännöllisimmäksi korimalliksi.

Golfin porrasperämallin historia on lähes yhtä pitkä, kuin on itse Volkswagen Golfinkin menestyksekäs historia. Ensimmäisen sukupolven Volkswagen Golf nähtiin vuonna 1974, ja ensimmäinen porrasperäversio koki päivänvalonsa viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1979, jolloin porrasperämallit korkattiin Volkswagen Jetalla.

Volkswagen Jetta perustui ensimmäisen sukupolven Volkswagen Golfiin. Myöhemmin Golfin toisen sukupolven myötä myös Jetta sai toisen sukupolvensa. Kolmannen sukupolven kohdalla Volkswagen Jetta muuttui Volkswagen Ventoksi, mutta idea pysyi samana.

Vuonna 1998 Volkswagen Golfin neljäs sukupolvi aloitti myynnin, ja jälleen kerran tarvittiin porrasperäistä sisarmallia. Tälläkin kertaa nimeä haluttiin jostain syystä vaihtaa, mutta nimeämiskäytännöt olivat tuttuja, eli nimet tulivat erilaisten tuulien mukaan. Myrskytuuli Bora antoi uudelle autolle nimeksi Volkswagen Bora.

Volkswagen Bora GLI
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%2799-%2703_Volkswagen_Bora_GLI_Front_(Orange_Julep).jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Volkswagen Bora vastaa kritiikkiin

Aikaisempien Jetta- ja Vento-mallien tyyliä kritisoitiin usein mediassa konservatiiviseksi. Kritiikistä sisuuntuneena Volkswagen reagoi tekemällä Boran suunnittelusta aiempaa itsenäisemmän, ja lopputuloksesta pyrittiin saamaan entistä tyylikkäämpi. 

Tyylikkyyden lisäksi Volkswagen halusi ryöstää Boran avulla markkinaa mm. BMW:n 3-sarjalta sekä Mercedes-Benzin C-sarjalta. Jotta näiden premium-valmistajien kanssa kykenee kilpailemaan uskottavasti, Volkswagen Bora pitikin varustella huomattavasti paremmin, kuin aiemmat Jetta ja Vento, jotka olivat hyvin maltillisesti varusteltuja. Volkswagenin lähtökohta oli se, että Bora olisi premium-versio Golfista.

Boran kohdalla suunnitelmat meinasivat lähteä myös laukalle, sillä autosta meinattiin jossain vaiheessa kehittää jopa täysin itsenäistä mallisarjaa. Klassisen sedanin lisäksi suunnitteilla oli urheilullisen elämäntavan farmari, avoauto ja coupé. Coupén tarpeeseen vaikutti myös se, että Volkswagen oli paria vuotta aiemmin lopettanut viimeisen coupé-mallinsa, eli Volkswagen Corradon.

Volkswagen Bora Golf Variant
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Bora_und_Golf_Variant.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volkswagen Bora Variant

Suurista suunnitelmista huolimatta vain vain farmarimallinen Variant tuli lopulta markkinoille asti. Se kuitenkin piti kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta, eli sen oli määrä olla parempivarusteinen vaihtoehto Golfin rinnalla. Tämä oli myös historian ensimmäinen kerta, kun Golfin rinnakkaismalli lähti mukaan farmariautoihin.

Volkswagen Bora Variant tuli myyntiin toukokuussa 1999, jolloin se oli tarjolla mallistossa Bora-sedanin rinnalla. Suomeen asti Volkswagen Bora Variantia ei ole koskaan tuotu uutena, eli kaikki tänne asti ilmaantuneet yksilöt ovat tulleet käytettynä maahan. Luultavasti Golfia kalliimpi hinta oli syy siihen, ettei maahantuoja ei halunnut Bora Variantia Suomeen.

Auto oli hyvinkin identtinen Volkswagen Golf Variantin kanssa, sillä merkittävin ero autossa oli Boran keula, eli ajovaloumpiot, maski ja puskuri. Sen sijaan A-pilarista takapäätä kohti runko oli identtinen Golf Variantin kanssa. Sisustassa oli joitakin hyvin pieniä eroja Golfin ja Boran välillä, kuten puhaltimen ritilät ja mittaristo.

Vaikka Volkswagen Bora Variantin odotukset olivat suuret, se ei saanut hyvää menestystä markkinoilla. Vain hyvin harvat asiakkaat olivat lopulta valmiita maksamaan huomattavasti korkeamman hinnan hieman paremmin varustetusta Golf Variantista. Lisäksi Golf Variant oli kyllä mahdollista lisävarustella hyvin, jolloin se ei enää edes jäänyt varustelussa juurikaan Boralle.

Volkswagen Bora Golf Variant
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Bora_und_Golf_Variant_Heck.jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Boran myynti jää odotuksista ja vaihtoehdot laajenevat

Mallin lanseerauksen yhteydessä lähtökohtana oli se, että Borassa tuli olla Golfia parempi varustelu. Tästä syystä esimerkiksi Golfin pienintä 1.4-litran perusmoottoria ei alun perin ollut saatavilla Boran farmarimalliin ollenkaan. Kun myynti ei lähtenyt vetämään odotetulla tavalla, Volkswagen Boran mallistoon lisättiin heikompia varustetasoja sekä yksinkertaisempaa tekniikkaa.

Jo alusta alkaen Boran vakiovarusteisiin kuului ABS-jarrut. Aluksi autossa oli neljä ja myöhemmin kahdeksan turvatyynyä ja keskuslukitus vakiovarusteena. Lisäksi Borassa oli täysin galvanoitu runko, jonka oli määrä estää ruostumista. 

Borassa oli aluksi tarjolla neljä varustetasoa: Firstline, Trendline, Comfortline ja Highline. Yhdysvalloissa parhaimman varustetason nimi oli perinteisesti GLI. Kun myynti jäi odotuksista, sitä yritettiin lisätä erikoismalleilla. Näihin kuuluivat X-Class-, X-Line-, Edition-, Pacific-, Sport Edition- ja Special-versiot.

Volkswagen Bora
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Bora_2002.JPG

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Boraan sai mielenkiintoista tekniikkaa

Ei Volkswagen Boraa voi syyttää yrityksen puutteesta, sillä autoon sai melko hienoa ja osittain jopa eksoottistakin tekniikkaa – ainakin jos ottaa huomioon sen, että kyseessä oli alemman keskiluokan auto ja valmistajana Volkswagen.

Jo lanseerauksen yhteydessä Boran huippumallin konepellin alta saattoi löytää 2.3-litraisen VR5-moottorin, joka tuotti 110 kilowattia (150 hevosvoimaa). Myöhemmin tämän moottorin teho nousi vieläpä 125 kilowattiin asti (170 hevosvoimaa).

Vuotta myöhemmin mallistoon tuli lisäksi 2.8-litrainen V6-moottori 150 kilowatin teholla (204 hevosvoimaa). Myös 1.8-litrainen turbomoottori sai suuren suosion 110 kilowatin (150 hevosvoiman) tehollaan, joka sekin nousi vielä viimeisinä vuosina 132 kilowattiin (180 hevosvoimaa).

Tämän lisäksi autoja tehtiin myös nelivetoina ja niihin sai oikeasti hyviä varusteita – ihan jopa farmariautoja myöten. Ei ole mitenkään tavatonta löytää esimerkiksi nahkapenkeillä, xenoneilla ja kattoluukulla varustettua Volkswagen Boraa, joskin Suomessa nämä jäivät tietysti harvinaisemmiksi yksilöiksi.

Volkswagen Bora
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%2799-%2703_Volkswagen_Bora_GLI_Rear_(Orange_Julep).jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Volkswagen Boran lento loppuu – paitsi Kiinassa

Neljännen sukupolven Volkswagen Golf tulee tiensä päätökseen vuonna 2003, ja myös Boran valmistus lakkaa vuotta myöhemmin. Toki neljännen sukupolven Volkswagen Golf Variantin myynti kestää jopa vuoteen 2006 asti, mutta se ei vaikuta Boran kuvioihin.

Volkswagen Boran valmistus kaikkine versioineen päättyy vuonna 2004. Samalla päättyy myös Volkswagen Boran nimihistoria, sillä seuraavan, eli viidennen sukupolven Golfin rinnakkaismalli ottaa jälleen nimeksi Jetan – joka on siis pitänyt tähän päivään asti. Lisäksi Yhdysvaltain markkinalla Bora ja Vento myytiin Jettana, mikä varmasti on aiheuttanut sen, että Jetan brändi on pysynyt vahvana.

Vaikka Boran elämä loppuu länsimaissa, herää nimi kuitenkin eloon Kiinassa vuonna 2007. Volkswagenilla on vahva brändi Kiinassa, ja syystä tai toisesta autovalmistaja tykkää kierrättää Euroopasta tuttuja mallinimiä paikallisilla markkinoilla. Samoin kävi myös Volkswagen Phaetonin kanssa.

Phaetonin ja Boran tapauksissa Kiinaan myytävät autot eroavat kuitenkin merkittävästi Euroopan ja Amerikan markkinoille myydyistä autoista, eli samasta mallinimestä huolimatta niitä ei voi täysin verrata keskenään.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Wikipedia

Nyt luetuimmat