Volkswagen Karmann Ghia Typ 14

Volkswagen Karmann Ghia – kolmen muskettisoturin taidonnäyte

Kun kolme automaailman tunnettua toimijaa lyö hynttyynsä yhteen, seurauksena syntyy legendaarinen Volkswagen Karmann Ghia.

Volkswagenin coupét ovat olleet tavallisesti yhdistelmä käytännöllistä kansanautoilua ja kauniita muotoja, joiden vuoksi ne ovat olleet legendoja lähes jo syntyhetkestään alkaen. Näistä autoista kaikista legendaarisin on monien mielestä kuitenkin Volkswagen Karmann Ghia, joka vei Volkswagenin täysin uusille markkina-alueille.

Volkswagen Karmann Ghia oli auto, joka sattui syntymään sopivaan rakoon maailman historiassa. Se oli samalla myös Volkswagenin marssi kohti uusia markkina-alueita.

Volkswagen Karmann Ghia Typ 14
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DSC04783_(42744001311).jpg

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kolmen muskettisoturin yhteistyö

Auton nimi, eli Volkswagen Karmann Ghian on ihan jo siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että siinä yhdistyy peräti kolmen autovalmistajan nimet. Volkswagen lienee kaikille tuttu, mutta Karmann oli saksalainen korinvalmistukseen erikoistunut autovalmistaja. Trion täydentää italialainen korinvalmistaja Carrozzeria Ghia.

Tätä kolmikkoa saamme kiittää siitä, että he lähtivät valmistamaan Volkswagenille legendaariseen Volkswagen Kuplaan perustuvaa coupe-mallia. Projekti oli varsin mahtipontinen, sillä Volkswagenin mallisto oli ollut aiemmin hyvin kansanläheinen ja käytännöllinen. Olihan aiemmin myynnissä ollut vain Volkswagen Typ 1, eli Kupla ja Typ 2, eli Kleinbus.

Kupla ja Kleinbus olivat kuitenkin olleet Volkswagenilta jättimäisiä onnistumisia, eli automerkin maine oli erinomaisessa nosteessa. Nosteessa oli niin ikään myös Saksan talous. Puhuttiin saksalaisesta talousihmeestä, joka uudelleenrakensi ja vaurastui ennennäkemätöntä vauhtia. Toisaalta taustalla oli ollut toisen maailmansodan kauheudet, minkä takia ponnistelut lähtivätkin liikkeelle heikoista lähtökohdista.

Karmann Ghia logo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karmann_Ghia_Schriftzug,_SahiFa_Braunschweig,_AP3Q0140_edit.jpg

Parin onnistumsien jälkeen Volkswagenilla oli suuri halu saada mallistoon urheilullisempaa ja tyylikkäämpää autoa Kuplan ja Kleinbusin rinnalle. Uudella autolla Volkswagen tavoitteli mm. yritysjohtajia ja muitakin varakkaampia kuluttajia asiakkaikseen.

Vaikka auton valmistajan nimi on Volkswagen, suurin kunnia projektista menee Volkkarin sijasta Karmannin suuntaan. Suurin kipinä idealle tuli nimittäin Karmannin omistajanlta Willhelm Karmannilta, joka keksi lähteä muokkaamaan tyylikkäämpää autoa juuri Volkswagen Kuplasta. Aluksi Karmann edisti projektia yksin, jonka jälkeen hän esitteli sen Volkswagenille hyvin lopputuloksin.

Volkswagen päätti antaa vastuun mallista Karmannin koritehtaan puoleen, joka puolestaan halusi valmistettavan korin olevan italialaisten kynästä, joten Karmann lähestyi vuorostaan Ghiaa. Sattumalta Ghian pöytälaatikosta löytyi tuore Chryslerin aiemmin hylkäämä suunnitelma, jota lähdettiin nyt muuntamaan Volkswagen Kuplan pohjalevylle ja tekniikalle sopivaksi.

Volkswagen Karmann-Ghia Type 14 coupe
Kuvan lähde: Kuvan lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:1966_Type_34_Karmann_Ghia.jpg

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Käsityötä

Volkswagen Kuplan kohdalla oli totuttu hyödyntämään vuosisadan suurinta keksintöä, liukuhihnamenetelmää, joka mullisti hetkessä etenkin autoteollisuuden tulevaisuuden. Liukuhihnatuotannon etuja ovat tunnetusti se, että autoja on nopea tehdä ja kustannukset pysyvät varsin hyvin aisoissa.

Tästä huolimatta Volkswagen Karmann Ghian kori tehtiin enemmän vanhaan työtapaan, eli kokonaan käsityönä, mikä tarkoitti luonnollisesti merkittävästi suurempia tuotantokustannuksia Kuplaan verrattuna. Käsityönä tehty kori vaati ympärilleen peräti 185 ammattilaista, jotta korista tulee saumaton.

Poikkeuksellinen valmistustapa toi hieman kysymysmerkkejä auton ympärille, mutta projektia vietiin rohkeasti eteenpäin. Volkswagenin mallikäytännön mukaan auto sai nimen Typ 14. Auto debytoi lokakuun 1953 Pariisin autonäyttelyssä Ghian tyylikonseptina.

Volkswagen Karmann Ghia cabriolet
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karmann_Ghia_Cabriolet_(5778398025).jpg

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Suosio starttaa välittömästi

Auton valmistus alkoi elokuussa 1955 ja yleisö omi sen heti omakseen. Karmann Ghia ehti kerätä ensimmäisen vuoden aikana yli 10 000 tilausta, mikä oli huomattavasti enemmän kuin Volkswagen oli uskaltanut edes haaveilla. Volkswagenin oma tavoite oli ollut 3 000 myytyä yksilöä.

Autoa lähdettiin välittömästi markkinoimaan myös Yhdysvaltoihin, missä se nousi nopeasti suosituksi. Jättimenestys rapakon takana tarkoitti nopeasti sitä, että tuotantomäärät piti tuplata, jotta kaikille halukkaille saatiin valmistettua autoja.

Elokuussa 1957 Volkswagen laajensi auton vaihtoehtovalimoinaa, kun se esitteli avoautoversion Karmann Ghiasta. Avoauton pohjalevyä oli jouduttu vahvistamaan, joten autolle tuli painoa hieman umpikorista versiota enemmän. Niin ikään myös avoautomalli keräsi kuitenkin myös valtavasti suosiota, vaikkakin totuttuun tapaan umpikorisia valmistettiin tietenkin enemmän.

Jättimäistä menestystä ei haitannut edes se yksityiskohta, ettei autosta tullut lopulta kovin suorituskykyistä, vaikka projektin lähtökohtana oli tehdä kaunis ja suorituskykyinen auto. Sporttisesta muotoilusta huolimatta Karmann Ghia painoi peräti 70 kiloa Kuplaa enemmän. Tämä yhdistettynä Kuplan moottorin 36 hevosvoiman tehoon, mikä tarkoitti autolle kiihtyvyyttä nollasta sataan peräti 28 sekuntia.

Heikko suorituskyky ei kuitenkaan koitunut auton kohtaloksi, sillä Karmann Ghia oli kaikesta huolimatta hauska peli ajaa, ja sen alustaratkaisut olivat huomattavasti Kuplaa edistyksellisempiä.

Volkswagen Kuplan tapaan Karmann Ghia koki lähes joka vuosi jonkinlaisia uudistuksia, joskin kaikki uudistukset olivat aina askelia parempaan suuntaan.

Volkswagen Karmann-Ghia Type 34 coupe
Kuvan lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:1966_Type_34_Karmann_Ghia.jpg

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Typ 34

Syyskuussa 1961 nähtiin jälleen uusia tuulia, sillä silloin rinnakkaiseen valmistukseen syntyi myös Volkswagen Karmann Ghia Typ 34, joka perustui samana vuonna markkinoille tuotuihin uusiin Volkswagen Typ 3 -malleihin, eli Volkswagen 1500-malliin.

Uuden mallin myötä kansan keskuudessa alettiin puhua “pikku Karmanneista” ja “isoista Karmanneista”. Alkuperäinen Typ 14 sai lempinimen “pieni Karmann” ja uudempi Typ 34 “suuri Karmann”.

Volkswagen Karmann Ghia Typ 34:ssä oli uusi kori, jonka suunnitteli italialainen insinööri Sergio Sartorelli, mutta tälläkin kertaa Ghian toimesta. Kulmikkaammalla 1960-luvun tyylillä Typ 34 tarjosi enemmän sisätilaa ja tavaratilaa kuin ensimmäisen sukupolven Karmann Ghia, vaikka akselivälin pituu ei muuttunutkaan uudistuskessa.

Uusi Volkswagen 1500:n alustaan ​​perustuva Typ 34 varustettu oli uudella, isommalla ja tehokkaammalla 1,5-litraisella moottorillaan aikansa nopein tuotannossa oleva Volkswagen. Tämä olikin yksi syy sille, miksi Typ 34 ylipäätään syntyi. Ilman Typ 34:ää Volkswagenin tehokkaimman mallin titteli olisi jäänyt urheiluauton sijaan melko tavalliselle Typ 3:lle.

Volkswagen Karmann Ghia Typ 34
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lypsyniemi_2018_06_09_20.jpg

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Klassikonkin elämä päättyy joskus

Volkswagen Karmann Ghia oli Volkswagenin mallistossa aina vuoteen 1974 asti, ja se oli koko valmistuksensa ajan iso menestys. Autoa pidetään yhtenä aikakautensa kauneimmista autoista ja italialaisen designinsa sekä saksalaisen tekniikkansa vuoksi auto on ehdoton klassikko.

Kaikkien automallien kohtalona on kuitenkin joko uudistua tai loppua, ja näistä Volkswagen päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Toki auton seuraajana voidaan pitää huomattavasti kulmikkaampaa coupéa, Volkswagen Sciroccoa.

Sitä valmistettiin 19 vuoden aikana 445 000 kappaletta, joista 364 000 oli coupeja (yhteensä Typ 14 ja Typ 34) ja 81 000 kappaletta oli avoautoja (pelkästään Typ 14). Nykyään kaikki Volkswagen Karmann Ghiat ovat kuitenkin äärimmäisen haluttuja keräilykohteita.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Wheels.fi

Nyt luetuimmat