Volkswagen Polo Harlekin 25 years

Poikkeuksellisen värikäs Volkswagen Harlekin-erikoismalli jakoi mielipiteet

Monivärinen Harlekin-erikoismalli on jäänyt poikkeuksellisen hyvin mieleen 1990-luvun Volkswagen Golfeista ja Poloista.

Oletko joskus sattunut näkemään internetin syövereissä kuvan ”sateenkaari-Volkswagenista”, joka on kasattu täysin eri värisistä osista yhdeksi autoksi? Kyseessä on Harlekin-erikoismalli, joka ihastutti ja vihastutti etenkin 1990-luvulla, vaikka ”harlekiinin” tarina juontaakin juurensa 1960-luvun Kuplaan asti.

Volkswagenin Harlekin-mallit eivät olleet ulkonäöstään huolimatta mitään ilkikurisia ”palapeli-” tai kolariautoja, vaan ne kaikki lähtivät tehtaalta tuossa ulkoasussa. Kuten kohta kuulette, Harlekin-mallien värien muodostumiset eivät nekään olleet mitään umpimähkään valittuja, vaan jokainen väri oli tarkoin harkittu.

Mutta miksi ihmeessä Volkswagen tahtoi tehdä värikkään Harlekin-erikoismallin, ja mitä näille autoille kuuluu nykypäivänä? Siitä lisää seuraavaksi.

Volkswagen Polo Harlekin 25 years
Kuvan lähde: Volkswagen

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Kaikki jäljet johtavat Kuplaan

Kuten lähes aina Volkswagenin historiaan liittyvissä artikkeleissa, myös tässäkin tapauksessa tarinaan kuuluu oleellisesti aito ja alkuperäinen Volkswagen Kupla. Myös 1990-luvun Volkswagenin Harlekin-mallien historia nivoutuu oleellisesti Volkswagen Kuplan markkinointiin 1960-luvulla.

Päätös monivärisen auton rakentamisesta syntyi Volkswagenin ikonisesta mainoksesta vuodelta 1964. Mainoskuvassa on esitelty monivärinen Volkswagen Kupla, jonka katto on punainen, konepelti sininen, ovi turkoosi ja niin edespäin. Mainoksessa on myös kirjoitettu, miten toinen lokasuoja on otettu vuoden 1958 Kuplasta, konepelti vuoden 1959 mallista ja ovi vuosimallin 1962 Kuplasta.

Volkswagenin sanoma tällä mainoksella on hyvinkin simppeli, eli sen valmistamat osat käyvät mukavasti ristiin vuosimallista toiseen, joka taas mahdollistaa varaosien erinomaisen saatavuuden. Todennäköisesti Volkswagen tykkäsi kuittailla tällä mainoksella erityisesti amerikkalaisille autovalmistajille, joille oli tuohon aikaan tyypillistä keksiä ”väkisin” erilaisia muutoksia jokaiselle mallivuodelle, jolloin esimerkiksi puskurit eivät enää käyneet ristiin.

Lue lisää: Volkswagen Typ 2 T1 – Junakeula, Kleinbus, Bulli vai Hippipaku?

Volkswagen Kupla Harlekin
Kuvan lähde: https://poloharlekin.com/history-of-the-harlekin/

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Volkswagen Polo Harlekin

Värikkään Kupla-mainoksen jälkeen elämä jatkui normaalin yksivärisenä noin 30 vuoden ajan, kunnes vuonna 1994 alkoi kolmannen sukupolven Volkswagen Polo 6N:n valmistus. Volkswagenin markkinointiosasto mietti kuumeisesti erilaisia huomiota herättäviä tempauksia, joilla uutta Poloa voitaisiin markkinoida.

Markkinoinnissa Volkswagen halusi korostaa autojensa räätälöintimahdollisuuksia, jossa esimerkiksi värivaihtoehtoja oli ”jokaiseen makuun”. Tästä ajatuksesta syntyikin sitten lyhyt aasinsilta tuohon legendaariseen 1960-luvun Kupla-mainokseen.

VW Polo mk3 Harlekin
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Polo_Gen3_6N_1994-1999_special_edition_HARLEKIN_backright_2008-04-05_A.jpg

Aluksi Harlekin-Poloa oli tarkoitus tehdä vain 20 kappaletta, jolloin sen käyttö olisi rajautunut lähinnä vain Volkswagenin jälleenmyyjien markkinointikäyttöön. Auto vaikutti kuitenkin saavan ihka-aitoa ostajien suosiota, joten Volkswagen päätti lähteä myymään Harlekin-Poloa.

Harlekin-Polo koostui siis neljästä eri väristä, jotka olivat aina samat. Nämä olivat punainen (Flas Red), keltainen (Ginster Yellow), vihreä (Pistachio Green) ja sininen (Chagall Blue). Kaikki Polot olivat varustettu 1.4-litraisella bensiinimoottorilla. Sisätilassa moniväriset Joker-kuvioiset istuimet ja lisäksi ratti ja vaihdekepin nuppi olivat sinisiä.

Aluksi autosta kaavailtiin vain rajoitettua 1000 kappaleen erää, mutta sekin myytiin äkkiä loppuun. Lopulta Polo Harlekinin valmistusmäärä kohosi vuosien 1996-98 välillä peräti 3 806 kappaleeseen asti.

Volkswagen Polo 6N Harlequinn
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VW_Polo_III_Harlekin_Heck.JPG

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Volkswagen syötti myös Golf-kansalle Harlekinia…

Kun Volkswagen Polo näytti menevän Halequinn-mallina kuin kuumille kiville, Volkswagenin markkinointitiimi tahtoi toistaa tempun Yhdysvaltain markkinalla. Ongelma tuli vain siinä, että pieni Volkswagen Polo ei ollut myynnissä ison lammikon tuolla puolen. Loogisena ratkaisuna Volkswagen päätti kuitenkin toistaa tempauksen isomman Volkswagen Golf-mallin avulla.

Värien muodostuminen tapahtui Golfissa Polon tavoin, eli tarjolla oli neljä erilaista väriä, eikä sama väri saanut osua vierekkäin toisen saman värisen osan kanssa. Saman väristen osien välttämiseksi tehtiinkin eräänlainen ”kaava”, jotta voitiin varmistua siitä, etteivät samat värit asetu missään nimessä vierekkäin.

Siinä missä Volkswagen Polon kohdalla kaikki autot olivat keskenään täysin identtisiä, Golfin kohdalla jouduttiin tyytymään neljään erilaiseen variaatioon väreissä. Tämä johtui siitä yksinkertaisesta syystä, että autot olivat tulleet tehtaalta yksivärisinä, mutta niiden osia vaihdettiin keskenään, jotta saatiin aikaan monivärinen Harlekin-malli.

Kaavan pohjana voidaan pitää auton rungon väriä, joka näkyy mm. katossa, helmoissa ja takapilarissa. Auton rungon väri sai olla mikä tahansa näistä neljästä, mutta se määritti sitten muiden osien värit. Kaavassa pysyminen tarkoitti myös sitä, että jokaisessa Harlekin-mallissa osien järjestys on sama, oli värit sitten valittu miten tahansa. Esimerkiksi jokaisessa autossa etuovet ja puskuri, tai konepelti ja takaovet ovat saman väriset. Kaavan muodostumisen voit katsoa alapuolen taulukosta.

Punainen Keltainen Vihreä Sininen
Katto, helmat, C-pilari
Etupuskuri, etuovet, sivupeilit
Konepelti, takaovet, takapuskuri
Etulokasuojat, maski
Takaluukku

Yksi mielenkiintoinen väreihin liittyvä yksityiskohta on myös se, että Chagall Blue ja Pistachio Green eivät olleet normaalisti saatavilla Yhdysvaltain markkinalla, joten Harlekin-malli oli oikeastaan kahdellakin tavalla uniikki uudella markkinalla.

Volkswagen Golf MK3 Harlequinn
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VWGolfHarlequin.JPG

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

…mutta surkealla lopputuloksella

Lopulta vuonna 1996 Yhdysvaltoihin lähti 264 kappaletta monivärisiä Volkswagen Golf GL -malleja. Autoja pyrittiin jakamaan jälleenmyyjille tasaisesti ympäri Yhdysvaltoja, jolloin kaikki jälleenmyyjät saivat joko kaksi, yksi tai ei lainkaan Harlekin-malleja myytäväksi.

Melko pian kävi kuitenkin selväksi, että ne ilman Harlekin-mallia jääneet jälleenmyyjät olivatkin itse asiassa melko hyväonnisia. Poikkeuksellisen värikkäät autot eivät meinanneet käydä millään kaupaksi, ja ne jäivät jälleenmyyjien riesaksi. Niitä täytyi myydä suurella alennuksella, jotta kauppaa saatiin tehtyä – jos saatiin edes silloinkaan.

Yksi jälleenmyyjä Atlannassa oli kuitenkin onnistunut haalimaan myyntiriviinsä muutamia kymmeniä Harlekin-malleja – tarina ei kerro sitä, oliko tämä tehty tahtomatta vai tarkoituksellisesti. Joka tapauksessa Atlannassa sattui olemaan myös vuoden 1996 Olympialaiset, ja kieltämättä Harlekin-Golf matchasi kivasti olympiarenkaiden väreihin.

Edes Olympialaisetkaan eivät vauhdittaneet Harlekin-mallien myyntiä tarpeeksi, ja jossain vaiheessa Volkswagen joutui tekemään rajun päätöksen: Harlekin-Golfeja alettiin jälleen purkaa, tavoitteena tehdä niistä taas yksivärisiä.

Volkswagen Polo Harlekin 25 years
Kuvan lähde: Volkswagen

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Harlekin-Volkswagenit tänä päivänä

Vähemmän yllättävästi Harlekin-malleja ei ole tullut Suomeen lainkaan ainakaan uutena, ja tuskin myöskään käytettynä. Euroopan puolella Volkswagen-harrastajat ovat pitäneet Harlekin-mallit suuressa suosiossa, joten niitä liikkuu melko vähän myynnissä.

Vähäisestä liikkumisesta johtuen monet autoharrastajat ovatkin tehneet omia replica-malleja Harlekinista, eli Golfien, Polojen tai miksei muidenkin Volkswagenien osia on maalattu jälkikäteen alkuperäisen Harlekin-kaavan mukaisesti. Nämä autot eivät kuitenkaan ole niitä aitoja ja alkuperäisiä Harlekin-malleja, joten luonnollisestikaan niistä ei kannata maksaa alkuperäisen Harlekinin hintaa.

Vaikka alkuperäiset Harlekinit jäivät parin vuoden mittaiseksi aikajaksoksi 1990-luvun puolivälissä, muistetaan nämä ajoneuvot yhä hyvin – jopa Volkswagenin omassa viestinnässä. Viimeksi vuonna 2021 Hollannin Volkswagen juhlisti Polo Harlekinin 25 vuotista taivalta tekemällä kuudennen sukupolven Volkswagen Polosta yhden nykyaikaisen Harlekin-version.

Samaisessa Hollannin Volkswagenin tiedotteessa vitsailtiin urbaanilla legendalla, joka liittyy Harlekin-Volkswageneihin. Legendan mukaan poliisi on joutunut joskus pysäyttämään näitä autoja liikenteessä ihan vain siitä syystä, että heitä on kiinnostanut lukea auton rekisteriotteesta autolle merkitty väri.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Motorbiscuit.com

Nyt luetuimmat