Lamborghini LM002 Rambo-Lambo

Lamborghini LM002 – näin Rambo-Lambosta tuli Italian Hummer H1

Rambo-Lambo, eli Lamborghini LM002 sai geeninsä sotilasajoneuvolta. Yhtäläisyyksiä Hummeriin riitti yllättävän paljon.

Italialainen autovalmistaja Lamborghini tuo monille heti mieleen nopeat ja virtaviivaiset superautot, kuten Lamborghini Diablon, mutta merkin historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä. Kuten Lamborghinin härkälogoa esitellessämme tuli puheeksi, Lamborghinin historia lähti liikkeelle traktoriteollisuudesta. Traktorien lisäksi Lamborghinin historiaan mahtuu myös vähän sotilasajoneuvoja.

Lamborghinin sotilasajoneuvoista selvästi tunnetuin on Lamborghini LM002, joka sai monien keskuudessa hauskan lempinimen “Rambo-Lambo”. Tässä artikkelissa tutustumme Rambo-Lambon vaiheisiin, eli miten Lamborghini päätyi yrittämään sotilasajoneuvovalmistusta, ja millaista perintöä Lamborghini LM002 kantaa.

Lamborghini LM002 Rambo-Lambo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lamborghini_LM002_Gen1_Type129_1986-1993_1988_frontleft_2013-03-17_U.JPG

Lamborghini LM002, eli Rambo-Lambo kulki pitkän matkan ennen siviilimarkkinoille päätymistä.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yhdysvallat yrittää korvata Jeepiä

Maailman menestyksekkäimpänä sotilasajoneuvona voidaan pitää toisen maailmansodan aikana lanseerattua Willys Jeepiä. Se sai useita pääasiassa samoihin perusideoihin nojaavia seuraajamalleja aina 1970-luvulle saakka, kunnes Yhdysvaltain armeija alkoi miettimään sotilasajoneuvojen korjaamista tuoreimpien ideoiden voimin.

Yksi ensimmäisistä malleista oli FMC XR311, joka oli High Mobility Combat Vehicle eli ytimekkäämmin HMCV. Sen historia jäi kuitenkin melko lyhyeksi ja tuotantomäärät maltillisiksi. Autoa lähdettiin kuitenkin jatkojalostamaan Mobility Technology Internationalin, eli MTI, joka toimi yhteistyössä vähän yllättäen italialaisen Lamborghinin kanssa.

Tässä vaiheessa, eli 1970-luvun loppupuolella Lamborghini oli valmistanut autoja noin 15 vuotta, mutta ne olivat kaikki urheiluautoja. Maastokykyisistä ajoneuvoista, saati sotilasajoneuvoista Lamborghinilla ei ollut vielä kokemusta. Uusien aluevaltauksien tekeminen johtui osaltaan siitä, että Lamborghinin taloudellinen tilanne oli tuolloin haastava.

Lamborghini Cheetah
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1977_Lamborghini_Cheetah.jpg

Yhdysvaltain armeijan läsnäolosta huolimatta Lamborghini Cheetah ei päässyt puusta pitkään.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Lamborghini Cheetah ja Yhdysvaltain armeija

Lamborghini Cheetah esiteltiin yleisölle Geneven autonäyttelyssä vuonna 1977. Se perustui hyvin pitkälle FMC XR311 -ajoneuvoon – jopa niin pitkälle, että MTI ja Lamborghini joutuivat käymään myöhemmin oikeustaistelua FMC:n kanssa kopiointiin liittyvistä riidoista.

Vaikka auton valmistaja oli Lamborghini, oli Cheetah hyvin vahvasti amerikkalaisten käsissä. Lamborghini Cheetah rakennettiin Kalifornian San Joséssa, joskin prototyyppi käytettiin vielä Lamborghinin pääkonttorilla Italiassa, jossa sitä jalostettiin yksityiskohtaisesti. Lamborghini Cheetahin kori oli lasikuitua. Autossa oli sisällä tilaa neljälle täysin varustetulle sotilaalle sekä kuljettajalle.

Lamborghini päätti varustaa ajoneuvon 180-hevosvoimaisella 5,9 litran vesitiiviillä Chrysler-moottorilla jatkettuna kolmivaihteisella automaattivaihteistolla. Moottorin sijoittaminen taakse toi kuitenkin heikot ajo-ominaisuudet, jota kärjisti huono moottorivalinta. Yli 2000 kilogramman autolle moottori oli liian tehoton, minkä seurauksena kokonaissuorituskyky jäi huonoksi.

Alkuperäisiä Lamborghini Cheetaheja valmistettiin vain yksi kappale. Yhdysvaltain armeija ei ollut loppujen lopuksi järin innostunut edes testaamaan autoa, joten projekti lyötiin hyvin nopeasti romukoppaan.

MTI myi myöhrmmin projektin ja ainoan prototyypin Teledyne Continental Motorsille, joka lähti rakentamaan kolmea uutta yksilöä, mutta vain yksi saatiin valmiiksi asti. Koska sotilasajoneuvolle ei löydetty ostajaa, joutui Lamborghini vetäytymään projektista.

Lamborghino LM001
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1981_Lamborghino_LM001_prototipo.jpg

Seuraavaksi syntyneen Lamborghini LM001:n kohtalo muistutti täysin edeltäjäänsä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Uutta matoa koukkuun – Lamborghini LM001

Vaikka Cheetah-projekti jäi piippuun, Lamborghini ei suostunut luopumaan sotilasajoneuvoprojekteistaan. Ajatus Lamborghini-maastoautosta kyti edelleen elossa, ja sijoittajilta saadun uuden pääoman voimin Cheetah-konsepti suunniteltiin uudelleen Lamborghini LM001:ksi.

Mallinimi LM tulee sanoista Lamborghini Militaria, ja numerolla 1 tarkoitettiin tietenkin ensimmäistä mallia. Nimikäytäntö erosi merkittävästi muista Lamborghinin malleista, sillä useimmiten merkin nimet viittasivat jollain tavalla härkiin, mutta LM001 teki tässä siis poikkeuksen.

Lamborgini LM001 julkistettiin yleisölle prototyyppinä vuoden 1981 Geneven autonäyttelyssä, eli neljä vuotta Cheetahin julkistamisen jälkeen. LM001:n esittely osui samaan ajankohtaan Lamborghini Jalpan kanssa.

Uudesta autosta puhuminen oli kuitenkin hieman kyseenalaista, sillä myös Lamborghini LM001:ssä oli samanlainen amerikkalaista alkuperää oleva 180-hevosvoimainen V8, joka oli sijoitettu auton takaosaan. Toki Lamborghinilla oli tarkoitus korvata moottori myöhemmin Lamborghinin omalla V12-moottorilla. Tuotanto jäi kuitenkin tälläkin kertaa yhteen yksilöön, jolloin V12-malliia ei koskaan päästy näkemään.

Lamborghini LMA002
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1982_Lamborghini_LMA002_prototipo.jpg

Keulalle sijoitettu V12-mottori siivitti Lamborghini LMA002:n lyhyeen lentoon, joka kuitenkin päättyi vielä pettymykseen.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Lamborghini LMA002 – kohti läpimurtoa

Jo vuotta myöhemmin, jälleen Geneven autonäyttelyssä 1982 Lamborghini esitteli projektin seuraavan vaiheen – tällä kertaa nimeltään Lamborghini LMA002. Se poikkesi jo enemmän edeltäjistään, sillä moottori oli sijoitettu auton etuosaan ja moottorivalinnaksi oli tehty viimein V12-moottori.

V12-moottori tuli Lamborghini Countachista, jonka 332 hevosvoiman teho ja 426 newtonmetrin vääntömomentti tarjoili viimeinkin raskaalle autolle kylliksi tehoa. Tosin moottorin uusi sijoituspaikka yhdistettynä isompaan moottoriin laittoi monet alustan osat uusiksi, mistä seurasi autoon noin 600 kilogrammaa lisää painoa, joka vaati vuorostaan ohjaustehostimen.

Ensimmäistä kertaa Lamborghini sai aikaan oikeasti maastokelpoisen ja ajo-ominaisuuksiltaan kelvollisen auton. Se herätti ensimmäistä kertaa myös kiinnostusta armeijapiireissä ja LMA voitti kilpailun Saudi-Arabian armeijasta 500–1000 autolle. Lamborghini ehti jo lisätä henkilöstöään 30 prosentilla tilauksen johdosta, mutta syystä tai toisesta se ei toteutunutkaan, ja myös Lamborghini LMA002 jäi yksittäiseksi tapaukseksi.

Lamborghini LM002 rambo-lambo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1990_Lamborghini_LM_American_in_Black,_rear_right_(Greenwich_2021).jpg

Viimeinkin – Rambo-Lambo eli Lamborghini LM002 saavutti päivänvalon vuonna 1986.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Viimeinkin läpimurto – Lamborghini LM002, eli Rambo-Lambo

Vaikka kaupat Saudi-Arabian kanssa menivät puihin, oli Lamborghini LMA002 taas askel kohti seuraavaa. Vuonna 1986 julkaistiin jatkojalostettu malli nimeltä Lamborghini LM002. Vaikka auto muistutti paljon sotilasajoneuvoa, tällä kertaa sillä tavoiteltiin kuitenkin kuluttaja-asiakkaita. Auto saikin nopeasti lempinimen Rambo-Lambo.

Maastoautomaisen olomuodon lisäksi varustelutaso erotti autot perinteisistä superauto-Lamborghineista. Siinä missä superautot olivat suorituskyvyn maksimoinnin vuoksi kevyesti varusteltu, LM002-mallit varustettiin täydellä luksuspaketilla, joka sisälsi täydellisen nahkaverhoilun, sävytetyt sähköikkunat, ilmastointilaitteen ja kattokonsoliin asennetut premium-stereot.

Rambo-lambo Lamborghini LM002
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mus%C3%A9e_Lamborghini_0056.JPG

Kuten värikin viittaa, Rambo-Lambo puhutteli äärimmäisen rikkaita ostajia.

Valtava auto tarvitsi erikoisrenkaat, joista vastasi Pirelli Scorpion -renkaat mukautetuilla, run-flat-kuviointikuvioilla. Pirellin renkaat tehtiin nimenomaan LM002:ta varten ja niitä tarjottiin kahdessa eri kulutuspinnassa, toinen sekakäyttöön ja toinen vain hiekkakäyttöön. Nämä renkaat voitiin ajaa lähes tyhjäksi ilman riskiä, ​​ja ne kestivät aavikon lämpöä, kuormitusta ja LM002:n nopeuksia.

Rambo-Lambo luotti V12-tekniikkaan. Yleisempi moottori oli Lamborghinin oma 420-hevosvoimainen 5,2-litrainen V12-moottori, mutta osa asiakkaista vaati vielä enemmän. Heille tarjoiltiin vieläkin tehokkaampaa 7,2-litraista V12-moottoria, joita käytettiin kilpaveneissä.

Lue myös: Rytsölän veljekset ja Lamborghini Diablot antoivat IT-kuplalle kasvot

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Rambo-Lambo oli oman aikansa Hummer H1

Lamborghini LM002:ta valmistettiin yhteensä 301 kappaletta, mikä oli 1980-luvun Lamborghinin mittapuulla kelpo lukema. Auto tavoitti ostajia etenkin maksukykyisistä superjulkkiksista, kuten Tina Turnerista ja Sylvester Stallonesta. Moni auto päätyikin Yhdysvaltoihin, ja tämän menestyksen vuoksi viimeiset 60 tuotetta valmistettiin erityisversiona USA-markkinoille.

Rambo-Lamboa tekeekin monessa mielessä verrata Hummer-autoihin, jotka keräsivät valtavan suosion vuosituhannen vaihteessa etenkin aikansa superjulkkisten keskuudessa. Itse asiassa Hummer liittyy monessakin mielessä myös Rambo-Lambon tarinaan.

Palataan tarinassa takaisin FMC XR311 -ajoneuvoon, joka liittyi siis High Mobility Combat Vehicle, eli HMCV-ohjelmaan. Kymmenen vuotta myöhemmin Yhdysvaltain armeijan ohjelma sai seuraajan, tällä kertaa muodossa High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, eli HMMWV. Kansan suussa tämä muuttui muotoon Humwee.

Hummer H1
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hummer_H1_red_front_(cropped).jpg

Vaikka Hummerit muistetaan hyvin, Rambo-Lambo oli liikkeellä kuuden vuoden etumatkalla.

Humweesta tuli 1980-luvulla Yhdysvaltain armeijan merkittävin sotilasajoneuvo. Sen suosiosta tuli niin valtava, että sen valmistaja AM General olisi halunnut tehdä autosta siviiliversion on 1980-luvun lopulla, mutta lopulta aika oli kypsä vasta vuonna 1992. Silloin tehtiin uusi automerkki nimeltä Hummer, jonka ensimmäinen malli kantoi nimeä Hummer H1.

Hummer H1:ssä oli paljon samaa Lamborghini LM002:n kanssa. Molemmat autot olivat syntyneet samasta armeijaprojektista hitaasti kypsyen, jonka lopputulemana oli siviilimarkkinoille päätynyt auto. Molempia yhdisti järkyttävän suuri koko, hyvät maasto-ominaisuudet ja luksusvarustelu. Molemmat olivat myös julkkisten suosiossa, sillä ensimmäiset kaksi Hummer H1:tä osti muuan Arnold Schwarzenegger.

Lamborghini Urus ja Lamborghini LM002
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P1080941-Lamborghini_Urus_Concept.jpg

Viestikapulan vaihto – Lamborghini Urus ja Lamborghini LM002.

Lue myös: Superautot – tässä 10 oudointa superautoa, mistä et ole kuullutkaan

Rambo-Lambon perintö elää vielä nykypäivänä

Lamborghini LM002:ta, eli Rambo-Lamboa valmistettiin 301 kappaletta vuosien 1986 ja 1993 välillä. Lamborghinilla oli toki parit viritelmät maastoajoneuvojen maailmassa lyhyen aikaa, sillä Lamborghini suunnitteli vielä LM002-malliin pohjautuvat sotilaskäyttöön suunnitellun LM003:n ja siviilimarkkinalle suunnitellun LM004:n. Näistä autoista kumpikaan ei kuitenkaan päätynyt prototyyppiä kummemmaksi.

Sen jälkeen kun Rambo-Lambon tuotanto lakkasi, ei LM002:lla ollut vuosikymmeniin varsinaista seuraajaa. Sen sijaan Hummer haistoi Rambo-Lambolta jääneen markkina-aukon, kun H1-mallia (1992–2006) seurasi H2- (2002–2009) ja H3-mallit (2006-2010) ennen merkin alasajoa.

Lamborghini keskittyi 1990-luvulta aina 2010-luvulle asti puhtaasti superautojen maailmassa, kunnes vuonna 2012 se sai seuraajan konseptiauton muodossa. Italialaismerkin toinen luksusmaasturi, Lamborghini Urus -konsepti esiteltiin vuoden 2012 Pekingin autonäyttelyssä, mutta tuotantoon se ehti vasta vuonna 2018.

Vaikka Lamborghini Urus on LM002:n epävirallinen seuraaja, on autoissa kuitenkin yksi suuri ero. Siinä missä Lamborghini Urus haluaa olla täysiverinen luksusmaastoauto, Lamborghini LM002:n geenit ovat syvällä armeijan harmaissa, ja muistuttaa Lamborghinin villeistä päätöksistä 1970-luvulla.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Wikipedia

Nyt luetuimmat