LED-lisävalopaneeli autoon kokemuksia

LED-lisävalopaneelilla auton ajovalot saadaan tuotua 2020-luvulle

Kaupallinen yhteistyö: Valostore

LED-lisävalopaneelit ovat nykyään melko yleinen näky Suomessa, eikä ihme. Ne parantavat meidän kaikkien liikenneturvallisuutta.

Talvisin Suomessa vallitsee vuoden pimein vuodenaika, jolloin ajoneuvojen valot ovat kovassa käytössä. Mitä tulee ajoneuvojen valoihin, niin erilaisten autojen välillä on erittäin suuria valaistukseen liittyviä eroja. Toisissa autoissa valot auttamatta ovat paremmat kuin toisissa.

Ajovaloihin liittyvää tietoa Koeajolle.com on käynyt läpi jo aiemmin artikkelissa, jossa vertailimme halogeeni-, xenon- ja LED-polttimoita. Vähän mutkia oikoen voimme todeta, että halogeenit ovat jääneet viime vuosituhannelle, eikä niiden valoteho riitä enää tähän päivään. Xenonit olivat askel parempaan ja nyt on LED-valojen aika loistaa – ihan kirjaimellisestikin.

Mikäli autossasi on tällä hetkellä huonot valot, hätä ei ole tämän näköinen. Markkinoilla on hyviä ja halpoja lisävaloja, joiden avulla voit kohottaa minkä tahansa ajoneuvosi valot tähän päivään. Hyvät ajovalot ovat turvallisuustekijä meille kaikille – sen lisäksi että ne helpottavat sinua tekemään havainnointeja liikenteessä, ne auttavat myös esimerkiksi kevyttä liikennettä tulemaan nähdyksi.

Tässä artikkelissa laitamme 20 vuotta vanhan halogeenivaloilla varustetun ajoneuvon valot istumaan paremmin tähän päivään.

LED-lisävalopaneeli autoon kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

LED-lisävalot autoon – kohteena Ford Focus mk1

Valostoren verkkokauppa sponsoroi tätä sivustoa promootiotuotteella, joka oli nimeltään Purelux Road Curve C550. Kyseessä oli siis nimensä mukaisesti 55 senttimetriä leveä ja aavistuksen kaareva LED-lisävalo, joka on Valostoren mukaan yksi heidän myydyimmistä lisävaloista.

Pienen mietinnän jälkeen toimituksen autokannasta löytyi yksi ajoneuvo, johon tämä lisävalosarja soveltui äärimmäisen hyvin. Perheen autohierarkiassa niin sanottua ”duunariautoa” edustava ensimmäisen sukupolven Ford Focus sai kunnian kantaa jatkossa Pureluxin lisävaloja. Itse asiassa lisävalojen asentaminen Ford Focukseen oli kolmestakin syystä oikein näppärä peliliike.

 1. Focus edustaa aikakautensa perusvarusteista ajoneuvoa, jossa on nykymittapuulla melko huonot halogeenivalot. Auton alkuperäiset tuikut ovat varsin tehottomat, minkä takia LED-lisävalot parantavat selkeästi auton ajovaloja.
 2. Focus toimii perhepiirin ”metsäautona”, jolla ajetaan esimerkiksi syksyisin hirvimetsille ja läpi vuoden metsäpalstoille tekemään erilaisia metsänhoitotöitä. Ajoneuvo viettää siis paljon aikaa paikoissa, joissa katuvalot ovat vain harras toive, joten useimmiten kaikki valo tulee auton omista ajovaloista. Tästä syystä valoihin kannattaa panostaa, ihan jo turvallisuussyistäkin.
 3. Focuksen kohdalla asennustyö on poikkeuksellisen helppoa, sillä siinä ei ole mitään antureita, jotka saattaisivat mennä sekaisin ylimääräisestä lisävalopaneelista auton keulilla. Lisäksi auto on varustettu halogeenivaloilla, eli asennustyö on yksinkertaisempaa kuin xenon- tai LED-ajovalojen kanssa. Xenonit tai LED-valot eivät ole este lisävalojen asentamiselle autoon, mutta niiden kanssa ajoneuvoon pitää hankkia ylimääräisä adaptereita tai moduuleja.

Lisävalojen avulla Ford Focuksen ajovalot saataisiin päivitettyä paremmin nykyaikaan soveltuvaksi. Hyvät ajovalot ovat kuitenkin turvallisuuden kannalta avainasemassa, myös pienemmillä metsäteillä ajettaessa. Kun ajoneuvossa on hyvät ajovalot, tällöin pimeällä näkee paremmin erilaisia vaaratekijöitä. Kuten autokoulusta muistamme, niin mitä paremmin ja aiemmin autoilija havaitsee vaarat, sitä enemmän tilanteessa jää reagointiaikaa.

Metsäautoteillä ajettaessa vaaran paikkoja voivat aiheuttaa esimerkiksi lenkkeilijät, pyöräilijät, lapset tai vaikkapa metsän eläimet. Lisäksi lisävalojen avulla voidaan huomata paremmin esimerkiksi huonokuntoisia osuuksia teissä, tai vaikkapa tien katkaisseita puita tai portteja. 

Lähtökohta projektille: ensimmäisen sukupolven Ford Focus liikkui alkuperäisten ja melko kehnojen ajovalojen voimalla.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Lisävalojen asentaminen autoon

Allekirjoittaneella ei ollut lisävalojen asentamisesta minkäänlaista aiempaa kokemusta ennen tätä projektia, joten omalta osaltani jouduin lähtemään liikkeelle varsin perusteista. Itse tuotteen mukana ei tullut kovin seikkaperäisiä ohjeita, mutta onneksi Valostoren verkkosivuilta ja YouTube-kanavalta löytyi erilaista materiaalia, joka helpotti asennustöitä merkittävästi.

Jos joku teistä miettii sitä, minkä takia lisävalojen asentamisesta ei ole tehty aivan kädestä pitäen neuvoja antavia ohjeita, siihen on melko looginen selitys. Lisävaloja on lukuisia erilaisia, ja lisäksi niitä on mahdollista asentaa usein eri tavoin, puhumattakaan sitten erilaisista ajoneuvoista. Tästä syystä monet internetin ohjeistukset ovat ”vähän suuntaa antavia”, eli lisävalojen asentajan täytyy käyttää jonkin verran omia hoksottimia ja luovuutta asennustyössä.

Näistä lähtökohdista huolimatta asennustyö onnistui allekirjoittaneelta melko helposti. Valostoren tekemien kytkentäohjeiden avulla niin sanotut johtotyöt saatiin tehtyä helposti. Melkein enemmän haastetta oli lisävalon asettelussa ja kiinnittämisessä auton keulaan.

Tilasin Purelux Road Curve C550 -lisävalon erillisellä EU-kilvelle mitoitetulla kilventelineellä, jonka takia oli luonnollista asentaa lisävalo rekisterikilven yläpuolelle. Tämä taitaakin olla se helpoin ja perinteisin sijoituspaikka lisävalolle. Kilventelinettä käyttäessä on hyvä huomioida oman rekisterikilven pituus, sillä jos rekisterikilvestäsi puuttuu FIN-merkki, tai siinä ei ole kuutta merkkiä, voi teline olla aavistuksen liian leveä autoosi.

Toinen suosittu paikka lisävalolle on upottaa se puskurin ritilöihin, mutta se vaatii hieman enemmän työtä, kun ritilään pitää leikata lisävalolle sopiva paikka. Kilventelineessä on myös se etu, että sen käyttö ei jätä autoon näkyviä pysyviä jälkiä, jos lisävalon haluaa joskus siirtää toiseen ajoneuvoon.

Purelux Road Curve C550 kokemuksia

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Hankittu tuote: Purelux Road Curve C550

Ford Focukseen asennettu tuote kantaa nimeä Purelux Road Curve C550, joka on kehitetty Valostoren kaikkien aikojen myydyimmän lisävalon Purelux Road Curve V1.0:n pohjilta. Kyseistä tuotetta verkkokauppa on myynyt yli 11 000 kappaletta. Uusi malli on saanut Valostoren verkkokaupassa yli 1000 asiakasarvostelua keskiarvolla yli 4,5 tähteä.

Uudessa mallissa on paljon pieniä kehityskohtia edeltäjäänsä nähden. Esimerkiksi valon värilämpötila on viety neutraalimpaan suuntaan, eli uudessa versiossa se on 5000 kelviniä, kun taas aiemmassa se oli noin 6000. Tehokkaimmillaan valoteho on noussut lähes 40 %. Lisäksi uudessa mallissa on parkkivalojen värille tullut valkoisen lisäksi myös oranssi värivaihtoehto. Myös lisävalon puhdistaminen on helpottunut sillä, että linssi on tuotu samalle tasolle rungon kanssa.

Purelux Road Curve C550 on tieliikennekäyttöön hyväksytty lisävalo, jossa on tosin olemassa myös esimerkiksi offroad- tai työkonekäyttöön rajoittamattoman valotehon PowerBoost-tila. Omassa ajoneuvossa autolla ajetaan pääasiassa yleisillä teillä, joten PowerBoost-tila on jäänyt vielä kokeilematta.

Kuten jo tuotteen nimestä voi päätellä, pituutta tällä 55 senttimetriä, joten se soveltuu kokonsa puolesta hyvin normaaliin henkilöautoon. Vähän isompiin ajoneuvoihin kuten pakettiautoihin on olemassa myös Purelux Road Curve C790, jossa nimensä mukaisesti pituutta on 79 senttimetriä.

Ostaessasi tuotetta, sinulla on verkkokaupassa mahdollisuus hankkia se kolmessa eri kokoisessa tuotepaketissa. Kaikista halvimmassa paketissa toimitussisältö kattaa seuraavat tuotteet:

 • Purelux Road Curve C550
 • 2 x leveyssäädettävät alajalat
 • 2 x päätyjalat
 • 2 x tukiraudat
 • virtakaapelin vastakappale
 • kytkentä- ja asennusohjeet (FI/SE/NO/DK)

Hieman kalliimmassa paketissa, jota myydään nimellä “täydellinen setti”, tulee mukana myös seuraava sisältö:

 • yllä mainittu toimitussisältö
 • lisävaloteline EU-kilvelle
 • relejohtosarja

Vaihtoehtona tälle olisi vielä pykälää paremmalla kilventelineellä varustettu paketti, jossa valopaneeli asennetaan autoon uppotelineen avulla.

Päädyimme valitsemaan vaihtoehdoista keskimmäisen paketin. Vaikka kyseisessä paketissa kilventelineessä ei ollut ihan niin paljoa säätövaraa kuin kalleimmassa paketissa, niin siitä huolimatta kyseinen paketti oli tähän käyttöön varsin riittävä.

Purelux Road Curve C550 kokemuksia

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kokemuksia Valostoren verkkokaupasta

Valostore on kotimainen Oulussa toimiva verkkokauppa, joka tunnetaan kenties parhaiten Valostore.fi-verkkokaupastaan. Samaan ketjuun kuuluu myös autonhoitotuotteisiin keskittynyt Autodude.fi-verkkokauppa, joka myy pääasiassa erilaisia auton pesuun liittyviä tuotteita.

Nimensä mukaisesti Valostoren kauppa myy pääasiassa erilaisia valoja. Autojen lisäksi valoja myydään esimerkiksi polkupyöriin tai pyöräilykypäriin, mutta löytyypä valikoimasta myös erilaisia tasku- ja otsalamppuja. Myös työmaa- ja huomiovaloja sekä valaisimia kotiin tai mökille. Tarvitsitpa sitten melkeimpä mitä tahansa tehokasta valoa, Valostoren verkkokaupasta sellainen löytyy.

Valostorella on verkkokaupan lisäksi myös ihan fyysinen kivijalkaliike Oulun Limingantullissa. Sieltä voi ostaa tuotteita samaan tapaan kuin verkkokaupasta. Ehkä suurin valttikortti liikkeessä asioimiselle löytyy asiakkaille avoimesta valolaboratoriosta. Valonmittauslaboratoriossa voidaan mitata tieteellisen tarkasti eri valonlähteiden ominaisuuksia, kuten valaisimen suorituskykyä, värilämpötilaa tai valokeilan muotoa.

Oman tuotteeni tilasin kuitenkin tässä yhteydessä verkkokaupasta. Verkkokaupasta löytyi oikeastaan kaikki tarpeellinen ja tarvittava, mitä verkko-ostamiseen tulee. Tuotteista on varsin paljon esittelyjä jokaisella tuotesivulla, ja näiden lisäksi tuotteesta on luettavissa paljon asiakaskokemuksia. Esimerkiksi valitsemaani tuotteeseen oli jätetty yli 1000 ostaja-arvostelua.

Verkkokaupan tuotteet pystyi maksamaan minkä tahansa suomalaisen pankin verkkotunnuksilla, yleisimmillä luottokorteilla, laskulla, osamaksulla tai postiennakolla. Valostoren verkkokaupassa maksut välittää jyväskyläläinen Paytrail Oy ja laskutuksen hoitaa ruotsalainen Klarna.

Tuotteiden toimitus tapahtui varsin nopeasti. Jätin tilauksen verkkokauppaan lauantai-iltana kello 20, ja tuote oli saapunut valitsemaani paikkaan tiistaina kello 11 aamupäivällä. Kenties toimitus olisi ollut vieläkin nopeampi, jos olisin jättänyt tilauksen sisään arkena viikonlopun sijasta.

Tuotteet olivat hyvin pakattuja, mikä on aika lailla elinehto tämäntapaiselle sähköjohtoja ja muuta pientä ja herkkää sälää sisältävälle paketille.

Purelux Road Curve C550 kokemuksia

Lisävalopaneelin voi asentaa autoon monellakin tavalla. Tässä yhteydessä päädyimme käyttämään tuotteen mukana tulleita alajalkoja.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Varsinainen asennustyö

Asennusurakka alkoi oikeastaan jo ennen laitteen saapumista, kun Focuksen nykyisiin ajovaloihin lähdettiin tutustumaan tulevia kytkentöjä ajatellen. Ensimmäinen vaihe oli napata pitkiltä valoilta herätevirta tulevalle lisävalolle. Herätevirran voi napata joko ryöstöliittimen avulla tai vaihtoehtoisesti kolvia ja tinaa käyttäen pitkien valojen polttimolle tulevasta virtajohdosta. Tässä tapauksessa päädyimme käyttämään tinaa.

Kun avasin saapunutta pakettia, ensimmäiset fiilikseni liittyivät tuotteen melko jälyyn kokoon. Valolla on pituutta 55 senttimetriä ja painoa lähes 2,5 kilogrammaa. Lisäksi kilventelinekin oli “ihan ehtaa tavaraa”, painaen noin 300 grammaa.

Painosta päästäänkin yhteen asennuksen tärkeimmistä osuuksista. Vaikka moni varmaan jännittääkin eniten lisävaloon liittyviä sähkötöitä, tämän lisäksi myös tuotteen fyysinen asennus on vähintäänkin yhtä tärkeä osa lisävalojen asentamisessa. Lisävalot tuovat lähes kolmen kilon verran painoa auton keulalle, eli kilventeline ja sitä kautta lisävalopaneeli kannattaa pultata paikoilleen jämäkästi.

Pientä haastetta toi ruuvien kiristäminen riittävään kireyteen muovipuskuriin niin, ettei kierre muovissa pääse hajoamaan ja sitä kautta pito häviämään. Tilattu paketti ei sisältänyt ollenkaan ruuveja, joten olin varannut niitä yllin kyllin jo omasta takaa. Ruuvasin kilventelineen kiinni autoon peräti kahdeksalla eri ruuvilla, jotka sijoitettiin tasaisesti ympäri kilventelinettä. Kilventelineessä oli mukavasti reikiä valmiina, eli siihen ei tarvinnut tehdä muutoksia.

Lisävalon asentaminen hoituu tarvittaessa yksinkin, mutta väistämättäkin urakka helpottuu kaverin avulla. Mikäli käytössäsi on hallinosturi, sen avulla on mukava nostaa ajoneuvo sopivalle työkorkeudelle, jolloin säästyy selkää ja polvia. Joka tapauksessa tarpeen on myös varata pieni määrä työkaluja, jännitemittari, nippusiteitä, ruuveja ja muuta asennustarviketta.

Paketissa tuli mukana kaksia erilaisia asennusjalkoja, joiden avulla lisävalopaneelin pystyi kiinnittämään autoon joko alapuolelta tai sivuilta. Omassa projektissa päädyin käyttämään alajalkoja, jotka asetettiin “pujottamalla” valon alapuolella olevaan kiskoon. Alajaloissa oli säätövara, joka mahdollisti valon suuntaamisen paikkaan kuin paikkaan sopivaksi.

Varsinaiset sähkötyöt olivat melko helppoja, lähinnä vain johtojen kiinnittämistä oikeisiin paikkoihin. Kuten aina sähkötöissä, johdot on syytä niputtaa huolellisesti ja nätisti pois silmistä, jolloin laitteen käyttöikä maksimoidaan. Nippusiteillä sai näppärästi liiat löysät pois, eivätkä johdot päässeet enää tarttumaan ei-toivottuihin paikkoihin.

Eniten mietintää aiheuttivat valossa roikkuneet ohuet siniset, keltaiset ja valkoiset johdot, jotka paljastuivat pienen tutkimisen jälkeen tieliikennemoodin ja parkkivalojen kytkemiseen. Kyseiset piuhat menivät seuraavalla kaavalla:

 • DT-2-liitin: PowerBoost™-tila
 • Sininen: tieliikenteeseen hyväksytty tehotila
 • Keltainen: oranssi parkkivalo
 • Valkoinen: valkoinen parkkivalo

Toisin sanoen, kun paneeli kytketään DT-2-liittimellä, laite syttyy silloin PowerBoost-tilassa. Tieliikenteeseen hyväksytty tehotila saadaan kytkettyä käyttöön kytkemällä musta johdin maahan ja sininen johdin virtaan. Punainen johdin tulee jättää kytkemättä, jotta rajoitin toimii.

Purelux Road Curve C550 kokemuksia

Lisävalopaneelin häiritsevä tärinä saatiin kuriin tuotteen mukana tulleilla tukiraudoilla.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Käyttökokemuksia lisävalopaneelista

Varsinainen asennustyö meni loppujen lopuksi melko kivutta läpi – ainakin jos otetaan huomioon se, että projektista vastasi ensikertalainen. Seuraavalla kerralla työ sujuisi varmasti jo huomattavasti jouhevammin.

Sen jälkeen kun asennustyö oli saatu maaliin, teki tietenkin mieli lähteä kokeilemaan uutta lisävalopaneelia käytännössä. Eron vanhan ja uuden välillä huomasi välittömästi, kun päästiin lyömään pitkät valot päälle. Lisävalopaneeli paransi merkittävästi auton valoja, eikä tilanteessa tarvinnut miettiä hetkeäkään, saiko rahalle vastinetta. Kyllä sai.

Aivan maaliin asti urakka ei kuitenkaan mennyt vielä ensimmäisen yrityksen päätteeksi. Lisävaloa piti ensinnäkin suunnata hieman paremmin, eli “silmämääräisesti tehty arvio” ei ollut riittävä. Tämän lisäksi valo myös tärisi jonkin verran ajaessa, joten sen tuentaa piti vielä parantaa. Pahasti tärisevä lisävalo on aika häiritsevä silmälle, sekä omalle että muille liikenteessä oleville.

Tärinäongelmien ratkaisu oli melko simppeliä. Alajalkojen ruuveihin vielä hitusen lisää pyöritystä, jonka kaveriksi oli hyvä ottaa paketissa mukana tulleet tukiraudat. Nämä tukiraudat asetettiin valon yläpuolelle ja toinen pää kiinni Focuksen maskiin, joka lopetti tärinän kerrasta.

Purelux Road Curve C550 kokemuksia

Lisävalon sijoittaminen kilventelineeseen tuo autolle muutaman lisäsentin pituutta – joka kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi pysäköidessä.

Lisävalot ovat olleet autossa kiinni nyt hetken aikaa, ja ensikokemukset vaikuttavat varsin positiivisilta. Valot toimivat mallikkaasti, eli tie valaistuu. LED-valoissa ei ole minkäänlaisia viiveitä kuten vaikkapa xenon-valoissa on, vaan valot syttyvät välittömästi. Joskus LED-valoihin liittyy myös erilaisia radion kuuluvuuteen liittyviä ongelmia, mutta niitä ei tässä tapauksessa ole ilmennyt.

Vielä ei ole päästy testaamaan kunnolla sitä, miten pahasti lumi ja jää tarttuu lisävaloon, mutta ainakaan kovin herkästi sitä ei kerry. Kuraa valoon kertyy kyllä kiitettävästi sen sijainnin vuoksi, mutta se ei ole vaikuttanut valotehoon ainakaan merkittävästi. Lisäksi valo on erittäin helppo puhdistaa, käytännössä vain yhdellä pyyhkäisyllä.

Hieman ylimääräistä varovaisuutta joutuu kuitenkin käyttämään siinä, että kilventelineeseen asennettu lisävalopaneeli tuo autolle muutaman senttimetrin lisää pituutta, ja keulan uloimpana osana oleva valopaneeli on ensimmäisenä kontaktissa, mikäli keula törmää johonkin. Jos on esimerkiksi autotallissa tottunut ajamaan auton keulan aivan kiinni takaseinään, niin nyt joutuu opettelemaan vähän taaemman pysäköinnin.

Tutustu tarkemmin tuotteeseen Purelux Road Curve C550, jota myydään Valostoren verkkokaupassa.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat