Tekniikka kehittyy ja niin kehittyvät myös auton ajovalot. Halogeenipolttomoista ollaan siirrytty xenonien kautta LED-ajovaloihin.
Auton ajovalot ovat kokeneet suuria muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Jos vielä 20 vuotta sitten lähes kaikki ajovalot olivat “perinteisiä” halogeenejä, niin nykyään tarjolla on peräti kolmea erilaista ajovalomallia. Koska näitä kaikkia kolmea myydään yhä rinnakkain, on hyvä kerrata hieman kolmikon eroja. Kuten tavallista, kaikista löytyy omat haitat ja hyödyt.
Tällä hetkellä ajovalovaihtoehtoja on käytännössä kolme: halogeeni, xenon ja LED. Näillä kaikilla on hieman eroavaisuuksia niin valotehon, käyttöiän kuin myös hinnankin osalta. Lähdetään tutkimaan kolmikon käytännön eroavaisuuksia.
Halogeenivalot
Lienee loogisinta aloittaa kolmikon perinteikkäimmästä polttimomallista, eli halogeenista. Jos joku puhuu autossa olevan “normaalit ajovalot”, tarkoittaa hän yleensä halogen-polttimolla varustettuja ajovaloja. Vielä 2000-luvulle tultaessa ylivoimainen enemmistö maanteillä liikkuvasta autokannasta kulki halogeenien voimalla, mutta nykyään vaihtoehtoja on muitakin.
Vaikka halogeenejä pidetäänkin vähän yksinkertaisina ja “perusmallisina” valaisimina, siitä huolimatta polttimoissa voi olla merkittäviä eroja halogeenien kesken. Lähes kaikilla polttimovalmistajilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja polttimoille, on olemassa ns. perusmalleja sekä myös vähän valotehoisempia malleja, kuten night breaker.
Halogeenipolttimon etuja ovat halpa hinta sekä helppo vaihtaminen. Polttimot maksavat muutamia euroja kappaleelta ja niiden vaihto onnistuu yleensä lähes jokaiselta autoilijalta. Halogeenien haittapuolena valoteho on kuitenkin polttimokolmikon selkeästi heikoin ja toisaalta niiden käyttöikä on lyhyt. Halogeenit vievät myös kolmikosta eniten energiaa.
Halogeenin hyödyt
- Halpa
- Paljon vaihtoehtoja
- Helppo vaihdettavuus
- Sulattaa lämmetessään jäätä ajovalojen päältä
Halogeenin haitat:
- Vie paljon energiaa
- Käyttöikä on lyhyt (400-700 tuntia)
- Heikoin valoteho
Xenon-valot
Seuraavana vertailussa ovat xenon-ajovalot, joista käytetään myös joskus kirjoitusasua ksenonvalot. Xenonit ovat aina kaasupurkausvaloa, eli valo syntyy ksenonkaasusta, joka hehkuessaan tuottaa valoa sähkön mennessä kaasusta läpi. Xenon-valot alkoivat yleistyä kalliimmissa autoissa 2000-luvun alussa ja 2010-luvun taitteessa myös tavallisemmissa autoissa.
Xenonin tuottama valo on kirkasta, eli sen väri muistuttaa sinistä tai jopa valkoista. Sen erottaa usein helposti paljaalla silmällä perinteisestä halogeenistä. Halogeenilampun tuottama valo on normaalisti värilämpötilaltaan 2700-2800K, verrattuna xenon-lampuille tyypilliseen 4000-6000K värilämpötiloihin. Kylmempi värilämpötila hyödyttää erityisesti ajoneuvokäytössä.
Xenon-valon valoteho on selvästi halogeenia parempi ja sen lisäksi se vie vähemmän sähköä. Valomäärän lisääntyminen ei yksin vaikuta valaisimen kantamaan, vaan xenon-polttimon tuottama isompi valomäärä tulee suunnata peilin tai projektorin avulla haluttuun pisteeseen. Erillisten polttimoiden lisäksi xenon-valot vaativat toimiakseen myös muuntajan, joka muuntaa auton 12V tai 24V-virran valoille sopivaksi.
Xenonin hyödyt
- Kirkkaampi kuin halogeeni
- Parempi hyötysuhde, eli tarvitsee vähemmän energiaa kuin halogeeni
- Pidempi käyttöikä kuin halogeenilla (2500 tuntia)
Xenonin haitat
- Hinta on huomattavasti halogeenia kalliimpi
- Monimutkikkaampi järjestelmä, vaikeampi vaihtaa
- Vaatii muuntajan, korkeudensäädöt ja oikeanlaiset umpiot (jos kyseessä jälkiasennus)
- Pieni viive valojen syttymisessä, huomaa esimerkiksi pitkille vaihtaessa
- Valoteho heikkenee ajan myötä
LED-valot
Xenon-valojen aikakausi on jäämässä jo taakse, sillä valomarkkinalle on tulossa uudenlaista teknologiaa. Kolmikon tuoreinta osastoa edustaa LED-valot. LED-valo on yleistynyt jo aiemmin esimerkiksi kotivalaisimissa, mutta viime vuosina teknologialoikka on otettu myös automaailman puolelle.
LED-valojen tulo autoihin on ollut varovainen. Ensiksi ne ilmaantuivat autoihin erillisinä päiväajovaloina, ja sen jälkeen LED-lisävalopaneeleina, mutta nyt alkaa myös vahvasti yleistyä normaalien ajovalojen toimiminen LED-valoina. LED-valot alkoivat yleistyä autoissa 2010-luvun loppupuolella.
LED-valon hyödyt ovat monille tuttuja kotitalouksien puolelta. LED on valona todella kirkas sekä se vaatii hyvin vähän virtaa, minkä ansiosta niiden käyttöikä on tavallisesti pitkä. Lisäksi LED-valot ovat vain hitusen halogeenejä kalliimmat, minkä ansiosta niihin vaihtaminen on ollut taloudellisesti hyvinkin kannattavaa.
Sen sijaan automaailma jakaa yhtä lailla LED-valojen haittapuolet. LED-valo ei lämpene ollenkaan, minkä vuoksi talvisin valoumpioiden pinnat jäätyvät halogeeneja ja ksenoneja herkemmin. Vaikka LED-valo ei itsessään lämpene, sen ohjauselektroniikka kuumenee kuitenkin helposti, mikä vuorostaan aiheuttaa auton moottoritilaan sijoitettuna autonvalmistajille tiettyjä suunnitteluhaasteita.
Tästä syystä LED-valojen hinnat autoissa ovat yhä verraten korkeat, koska tuotantokustannukset nostavat niiden hintaa vielä toistaiseksi selvästi xenoneita korkeammaksi. Tähän voi kuitenkin tulla jo lähivuosina muutos tekniikan kehittyessä aina vain parempaan suuntaan.
Ledin hyödyt
- Erinomainen valoteho
- Erittäin pieni energiakulutus
- Pitkä käyttöikä (yli 10 000 tuntia)
- Värilämpötila luonnollisempi kuin xenoneissa
Ledin haitat
- Ei lämpene, joten aiheuttaa jäätä umpioiden päälle
- Toistaiseksi vertailun ylivoimaisesti kallein uusittava
Loppupäätelmät: mikä on sinun valintasi?
Kolmikon paras on tietysti jokaisen autoilijan oma valinta, Toiset arvostavat halpaa hintaa, toiset hyvää valotehoa ja kolmas näiden yhdistelmää.
Oman kantani mukaan halogeenit edustavat mennyttä aikakautta, johon ei kannata enää palata. Viimeiset kuusi vuotta olen ollut xenon-valojen käyttäjä ja minun on vaikea kuvitella palaavani takaisin valoteholtaan huonojen halogeenien pariin. Hyvät valot parantavat kuitenkin täällä pimeässä pohjolassa ajamisen turvallisuutta, koska ikinä et voi tietää milloin tien reunasta pomppaa hirvi eteen.
Tämän taiston finaali käydäänkin xenonien ja LED-valojen kesken. Xenonit ovat tällä hetkellä vielä hintalapun mittaisen askeleen LED-valoja edellä, mutta tätäkin vertailua olisi kiva tehdä viiden vuoden päästä uudelleen. Jos muistellaan sitä, miten ryminällä LED-valot tulivat haastaman xenoneita, arvatenkin kilpailu tulee olemaan jatkossa kovaa.
Kunhan LED-valojen hintalappu saadaan hilattua alaspäin, se alkaa nappaamaan xenon-valoilta ajovalojen kirkkainta kruunua – ainakin siihen asti, kunnes markkinalle tulee taas uutta teknologiaa.
Lähteet: Tyyliniekka
Nyt luetuimmat